Jump to content
PyroForum.nl
yellowcard

Houtskool

Recommended Posts

Mensen,

Ik heb een vraagje over houtskool, dit kun je gebruiken in vuurwerk , bv/ de rookbom met 45%kas 45% NaNO3 ( chilisalpeter ) en 10% houtskool.
Mijn vraag is: Wat is het beste soort houtskool om in de pyrotechniek te gebruiken ?

Je kunt de houtskool van bv. een bbq gebruiken, en wat van het houtskool wat je hebt nadat je hout-vuurtje is afgebrand , of wat van het houtskool van een verbrand lucifer stokje ?

Kortom: Wat voor soort is het best te gebruiken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelfgemaakt houtskool van de wilg is dacht ik wel een van de betere soorten houtskool. BBQ-briketten zijn waardeloos, maar er wordt ook gewoon houtskool verkocht voor de bbq, dat is nog wel aardig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

waarom is houtskool van een wilg nou persee beter? wat maakt het verschil?
(ik weet dat sommige houtsoorten vooral branden met veel vlammen en snel, zoals denne hout, en dat andere soorten lang kunnen gloeien zoals eikenhout, maar wat is belangrijk voor in de pyrotechniek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik zoou het niet weten, ik heb nog nooid met houtskool gewerkt.

Is het houtskool wat je gebruikt om te tekenen, echt van die mooie langwerpige die je ook in de winkel kan kopen ? ( of van school lenen :wink: ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geen idee wat de exacte oorzaak is waarom wilgen beter is, het zal wel aan de structuur van het desbetreffende hout liggen.
Ik denk verder dat die tekenstiften van houtskool niet erg geschikt zullen zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oke bedankt ananas. Dan haal ik gewoon wat uit zo'n grote zwarte doos voor de bqq.

I had een idee voor een rookbom, waarschijnlijk is het niet een goed idee, maar ik wil het toch proberen.

1 - neem een stuk PVC
2 - stamp de KAS , suker, en houtskoool heel goed fijn en meng dit goed door elkaar ( droog )
3 - doe de 4 delen KAS , 4 delen suiker en 1 deel houtskool in het PVS buisje.
4- Doe er nog wat sterretjes in en klaar.

Slecht idee ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

denk je dat het dan echt gaat roken, ook al is het gewoon droog? Ik persoonlijk denk van niet.. misschien weet iemand anders er meer vanaf...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij heb je niet genoeg oxidator. Aangezien suiker en houtskool brandstoffen zijn. Heb meer brandstoffen dan oxidator. En aan de kalk heb je haast niks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duvel , ik heb geen idee of je dat kunt gebruiken, gewone bbq houtskool is goed genoeg zij ananas dus.

Nog even over die droge rookbom , het proberen waard, toch ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat was niet de essentie van zijn post, hij dacht (en daar zou hij best eens gelijk in kunnen hebben) dat er meer oxidator bij moet...gooi er nog een schepje NANO3 door (dat heb je toch al staan? want dan is de keuze snel gemaakt :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daarom heb ik er chillisalpeter bij gedaan. Ik had eerst het idee om de kas/suiker los te maken, maar dat werkte niet. toen hoorde ik dat er te weinig oxidator was, omdat ik geen andere had dan chillisalpeter had heb ik die erbij gedaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als je snelbrandend kruit wil kun je het beste zacht hout of nog beter wc-papier verkolen door het in een blik (verfblik, conservenblik ed) te stoppen, dat af te dichten met alufolie, gaatje in prikken, en op een campingbrandertje zetten (of op kampvuur, maar dit kan lastig worden het eruit te krijgen)
als je het aanzet zal er een mooi straaltje rook uit het gaatje in de alufolie komen, als er geen rook meer uitkomt zet je de brander uit. dan laat je het afkoelen (maak hem niet open, dan verbrand de houtskool meteen doodat er zuurstof bij kan) als het blik koud genoeg is zet je het ergens in je schuur of zo, de volgende dag is het mooi afgekoeld allemaal, en heb je heel fijn houtskool

als je mooie vonken wil, moet je (wilgen?)hout verkolen, en dit tot korrels van ± 0,5 mm breken.

(ps: ja ik heb dit van ChemiXtry forums, je hoeft me daar niet op te wijzen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een late reactie, ik weet het. :oops:

als je snelbrandend kruit wil kun je het beste zacht hout of nog beter wc-papier verkolen


Is de wc papier methode nog beter dan als je 'Black Willow of Paulownia' gebruikt? Als je op de eerste site die Pure Chemical heeft gepost kijkt naar de filmpjes (ergens onderaan) gaat dat toch een stuk sneller dan houtskool briketten (waar het mee wordt vergeleken), wat ook wel logisch is, maar ik vond het wel aardig snel gaan voor Bp. Gaat de wc-papier methode ook zo snel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry, dat waren briketten, ik zal het even veranderen, maar mijn vraag was eigenijk of wc-papier koolstof voor de snelste ontbranding zorgt, want ik heb er nog nooit zoveel van gehoord, ik heb het meest gehoord van wilg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik werk alleen met bbq houtskool, dus ik kan je verder niet helpen met je vraag. Ik hoor ook veel over houtskool van wilgenhout, maar waarom is dit zo goed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk omdat het snel(ler) reageert, dit zou moeten komen omdat Wilg een zachte houtsoort is. Berkehout is ook zacht, en dat brandt ook al een tierelier, net als andere zachte houtsoorten (zijn mijn ervaringen). Wilg zou dan volgens mij ook snel moeten branden, en deze eigenschappen zullen wel weer terug te vinden zijn in de koolstof van het hout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idd nitroglycerin, dat zou dus ook verklaren dat het verkoolde wc papier snel zou moeten reageren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb vanmiddag buskruit gemaakt met Norit.. werkte erg goed.. bijna geen residu, zelfs zonder een kogelmolen te gebruiken (wel een handvijzel..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dan heb je dus geen buskruit maar green powder gemaakt :wink:

op andere fora zeiden ze dat norit slechter werkte...
filmpje van verbranding?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja.. green powder.. weet ik.. maar ik heb geen filmpje.. ik maak volgende keer wel ff een filmpje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By Andres
   Heeft iemand van jullie nog het probleem dat TT stars zeer moeilijk te pumpen zijn ?
   Al mijn kleur en glitter comps pumpen super vlot, maar bij TT eindig ik altijd met iets dat op een niet newtoniaanse vloeistof lijkt. Je pumpt ze, houden hun vorm, maar een tiental seconden uit de starpump beginnen ze al terug hun vorm te verliezen.
   Ik maak TT nochtans niet natter dan andere comps bij het pumpen, en zelf relatief droog (nog net een klei ongeveer) blijft dit zich voordoen.
   Ik heb niet vergeleken met andere compos met een hoog houtskool gehalte zoals C6, dus daar aan kan het liggen.
   Nu, moeten compos met zo een hoog houtskool gehalte gewoon echt veel droger gepumped worden of zie ik iets over het hoofd ?
    
  • By pdfbq
   Een nieuw topic dit omdat ik vaak lees over lift charges waarvan wordt gezegd dat de black powder gebruikt misschien wel niet snel genoeg is.
   Als voorbeeld twee filmpjes waarbij ik denk dat de BP in filmpje 'b' snel zat is.

   BP verhouding KNO3/C/S 75/15/10
   Het papiertje is zo'n a6 je, één gram BP over 11cm

   Filmpje a:
   Houtskool van paardekastanje, KNO3 is pre-milled. Een uur in de ball mill droog.
   Filmpje b:
   Houtskool van paardekastanje, KNO3 is pre-milled.
   C en S zijn samen pre-milled 3 uur.
   Alles samen 2 uur in de ball mill vochtig (per 100g 6cc 25/75 spiritus water)

   a: kastanje.mp4 b: kastanje_eerst_apart.mp4
  • By yellowcard
   Beste mensen,

   Vandaag was het eindelijk zover. Eindelijk had ik de tijd en de mogelijkheden om zelf houtskool te kunnen maken ! Ik ben eerst even het weiland ingeweest om wat wilgenhout te halen, toen heb ik de zacht/jonge bast eraf gesneden, toen in goede stukjes geknipt en in het blik gedaan.

   >

   Toen wilde ik er ijzerdraad omheen doen, maar dat kon ik niet vinden in huis...Dus toen maar even ge-improviseert: Aluminiumfolie in elkaar geduwt en opgerolt en gedraait enzo zodat ik een soort van hitte bestendig touw kreeg.   Toen het blik op een campingbrandertje gezet. De rook kon ontsnappen door de kieren die je kreeg bij het openmaken van het blik. Ik weet dat dit beter kan, dus volgende keer ga ik ook een verfblik gebruiken.
   Hier een foto'tje van de rook die er uit kwam ( best weinig, zoals verwacht )   Hier een filmpje van het verkolen:


   Na een best lange tijd ben ik gestopt met koken. De rook was nog niet helemaal weg, maar wel grotendeels. Toen brandertje uitgezet en 1.5 uur af laten koelen. Toen het blik opengemaakt en :   Keurig verkoolde stukjes wilgen-hout ! Zag er erg mooi uit en ik was erg zeer tevreden over. Mijn 1e keer dat ik houtskool maakte en was nog goed gelukt ook .

   Toen heb ik het er uit gehaald en in een ( achter bedacht vrij dunne ) plastic zak gedaan, die na een aantal slagen van de hamer al scheurde:

   >

   Toen maar even wat andere plastic zakken gehaald en de houtskool daar in gedaan. Toen vrolijk fluitend slaan met de hamer op de houtskool en dit ging erg goed. Toen met een zeef gezeeft zodat alle grove stukjes achterbleven, en die dan nog een eer fijn geslagen. Toen alle het gezeefde houtskool ( wat op een A4'tje lag ) in mijn trommel gedaan, loden kogels erbij, en het zit nu mooi te draaien in de kogelmolen :wink: .

   Ik ben zelf erg benieuwt naar de resultaten met deze houtskool. Ik ga er buskruit van maken, H3, cocoa poeder ( KNO3:C=8:2 ) en nog meer. Resultaten komen !

   Nou dit was het wel zo'n beetje, ik hoop dat dit een nuttige post was. Tips en suggesties hoe ik het de volgende keer beter moet doen, graag !

   Groetjes, Yellowcard :wink:
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×