Jump to content
PyroForum.nl

Recommended Posts

Hey, weet iemand hier miss hoe je een droogkast moet maken voor het drogen van rookbommen?
Me moeder is namelijk niet echt blij als er elke keer velle keukenrol op de kachel liggen.
ik zat te denken om een soort doos te maken met deze verwarmings elementen erin:Het zeer compacte 3-delige verwarmingselement met groot vermogen is uitermate geschikt voor het opbouwen van klimaat- en droogkamers. Door het "PTC"-gedrag van het element is er verder geen aansturingselektronica nodig. Doordat bij het bereiken van de maximale verwarmingstemperatuur het stroomverbruik afneemt, wordt zelfvernietiging van de module voorkomen. De aan de zijkant aangebrachte montagelussen maken de inbouw van het element gemakkelijker. Door het verwijderen van de separate verwarmingsplaten kan het max. vermogen op 50, 100 of 150 W worden ingesteld. Oppervlaktetemperatuur ± 200 graden Celcius.

Technische specificaties:
Max. voedingsspanning 12 V=
Vermogen variabel 50/100/ 150 W
Afm. (lxbxh) 90 x 27 x 17 mm
Aansluitingen - 2 x Faston 4,8 x 0,5 mm.

bovenin latjes waar je de doeken op kan hangen en een scharnierdeksel.
Zou dat werken of moet ik het heel anders aanpakken?
M.V.G, Bjorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik me afvraag.. Zou zo'n ding ook geschikt zijn om stars te drogen? (Die dan op een rooster 10 cm boven het plaatje hangen) Of zou hij er te heet voor worden?
(Zelfs KClO3 ontleedt pas bij een graad of 400*C (670K), dus het lijkt me mogelijk..)

Dan ga ik namelijk ook zo'n ding bouwen voor mijn stars. Die liggen nu vaak op de verwarming, maar die is lang niet altijd aan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is indd wel handig ga ik ook maar eens maken. Ook voor stars en HE, het mag natuurlijk niet te warm worden. Misschien iets maken met een warmte regelaar.
Je zou je stars op fijn kippen gaas kunnen leggen.

En ik heb ook nog twee van die processor koelers. Die zijn ook wel handig om vochtige lucht aftevoeren.

mzls

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed idee! Fannetjes als luchtafvoer. Heb ik er ook nog tonnen van liggen. :)

En ik heb net een test gedaan. Chlorate blue star (met KClO3 en Parlon) OP een (helaas niet mijn) hotplate gelegd. Temperatuur 180*C. De star droogde redelijk snel. (goh :P) En ontbrandde niet.

En in het geval van zo'n doos hangt hij er inderdaad boven, wat het nog veiliger maakt.

Ook heb ik even een test gedaan met een hoopje zwavel bij die temperatuur, en dat smolt natuurlijk. (Gunst, het smelt al bij 119*C als ik binas mag geloven) Gaat dit een probleem vormen in stars waar zwavel in zit?
Als het niet smelt gaat het waarschijnlijk wel grote hoeveelheden SO2 produceren, wat ook niet fijn is. Iemand die dit kan bevestigen?

Als dat inderdaad een probleem vormt dacht ik aan een luchtstroom over het plaatje sturen, en dat langs de stars laten waaien. Beter idee?


Edit: Ik ga gewoon zo'n plaatje kopen, kost helemaal niet veel, en dan probeer ik wel wat. Zo'n ding is altijd bruikbaar ergens voor.
New edit: Conrad maakt het verzenden ed. érg duur, dan zou ik in plaats van 8.95, 23.90 betalen. Dat gaat me toch te ver. Eerst nog maar is bij plaatselijke electronica winkel kijken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kan het met twee fannetjes doen. En dan zorgen dat de eene blaast en de ander zuigt :)
Je zou ook een warmte regelaar er op kunnen zetten en dan zorgen dat de themperatuur niet hoger wordt dan bijv 100 graden of natuurlijk lager of hoger als je dat wilt.
Als je stars met zwavel laat drogen moet je gewoon zorgen dat het niet warmer wordt dan 95 of 100 graden. Dan ga je die SO2 ook gelijk tegen.


mzls

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daarvoor heb je toch die warmte regelaar dan zet je hem gewoon hoger. En je fannetjes kan je ook langzamer laten draaien. Je kan er ook nog een themperatuur metertje in zetten zodat je het goed in de gaten kunt houden.

mzls
p.s Me hondertste post helemaal blij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is wel een handig principe, dan kun je koude lucht (hoe kouder hoe minder vocht het kan bevatten) inlaten en dan dus opwarmen zodat het zoveel mogelijk vocht op kan nemen. Dan moet je wel zorgen dat de lucht eerst opgewarmt wordt en daarna pas bij je drogende stof kan, maar dat is slechts een kwestie van een stuk (goed geïsoleerde) buis met daarin je verwarmingselement.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dit is wel een handig principe, dan kun je koude lucht (hoe kouder hoe minder vocht het kan bevatten) inlaten en dan dus opwarmen zodat het zoveel mogelijk vocht op kan nemen


Ho. Dit klopt even niet helemaal. Hoe warmer de lucht is, hoe minder vocht het kan bevatten. En als je weer onder het nulpunt gaat zitten ook weet minder. Je haalt vaste stoffen en gassen door elkaar. Een zout oplosbaar lost beter op in een warm water dan in koud, maar voor gassen geldt dat niet. Dus je moet niet nu evene als het buiten koud is zorgen dat er allemaal koude (vochtige) lucht in komt, maar of mij vriestemperaturen, of in een grote droogte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, ik heb toch echt begrepen dat als koude lucht naar binnen komt en opwarmt deze droger is dan de rest van de binnenlucht.
En ik dacht ook dat bij koudere lucht de moleculen dichter op elkaar gingen zitten waardoor het minder vocht kon bevatten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij worden hier twee zaken door elkaar gehaald.

- Warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht.

- Gassen lossen slechter op in een warme vloeistof dan in een koude.

Ik heb zelf ook al over een droogbox na zitten denken, maar ik moet nog kijken hoe ik het hele idee ga uitwerken. Fan's heb ik in ieder geval nog genoeg liggen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om maar eens een oud topic op te bumpen, ik ben begonnen met het bouwen van een droogkast.
Ik word ziek van de lange droogtijd van dextrine-based stars met dit weer, en toch wil ik weer eens beginnen met rolled stars. Die kunnen natuurlijk alleen met dex. Vandaar nu dit.

De schetsen:
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616291.pnghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616305.pnghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616321.pnghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616328.png
Wat voor de fans zit is een stoffilter. Voor de roosters komt dit ook. De drie roosters erin daar liggen de stars op. De fans zuigen lucht van onder en blazen het bovenaan de kast uit.
De reden dat er twee plankjes zitten is dat daar eventueel nog een verwarmingselement komt, die de temperatur op +- 40*C kan houden. Echter ga ik dan mijn hele kamer ermee opwarmen vanwege de fans, dus zo'n goed idee is dat niet.

Maar goed, gebouwd wordt er wel.
Plaatjes zijn 640*480 resized om laadtijd te besparen. :(

Het slachtoffer:
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616618.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616624.jpg
Dit is een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende speaker. (Afgekort KUTspeaker) Die ik laatst per*ongeluk* opgeblazen heb.
Ja, een groot deel is fake. :P


Hee kijk nou, hier heb ik mijn stoffilter alvast.
Waarom eigenlijk een stoffilter? Dan kan ik er ook net gespoten voorwerpen in drogen, zonder dat daar vuiltjes in de verf komen.


Goed, nu eerst een klusje voor deze:


Namelijk dit:
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616908.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616920.jpg
Ja, de speaker is niet meer dan 4", en de tweater is zo'n klein kreng dat je tegenkomt als speakers in van die knuffels en zo... Kwaliteit?

Goed, de fanhole bovenin.
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191616992.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191617005.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191617017.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191617030.jpg
Deze moet ik nog even vijlen natuurlijk.

Toen was het 17:20 en moest ik binnen 10 minuten bij de sportschool zijn. Daarom heb ik het nu pas kunnen plaatsen. :P
Volgende keer Meer!

gr,
Stijn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er zeer mooi uit stijntje! Ook de bouwtekeningen zijn mooi! Ik ben begonnen met het maken van een "zuurkast". Dit is een beetje hetzelfde concept alleen dan met een afvoerbuis naar buiten. Maar dat dingetje van jou is zeer netjes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb in de 1,5 jaar dat ik serieus pyro beoefen nog nooit iets moeten drogen wat ik niet gewoon op de verwarming kon. Waarom droogkasten of gekloot met vochtvreter als een nachtje of meer op de verwarming veel efficienter is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed bezig stijn ! Ben benieuwt naar het eindresultaat.
Verder heb ik mijn dex stars vroeger altijd op m'n computer monitor gedroogt. Ik heb zo'n hele oude waar veel warme lucht uitkomt, dus dat droogt wel lekker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn verwarming staat niet vaak aan en een hete monitor heb ik ook niet. :P En om nou de hete lucht uit mijn pc te benutten vind ik een beetje risky. Die hardware heeft een redelijke cent gekost. :P


Goed, heb ook weer wat uitgevoerd hoor. :(
Zoals de lucht inlaat sleuven:
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870540.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870545.jpg
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870565.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870570.jpg


En de tussenplaat. (Welke ik weglaat als er geen verwarming komt)
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870661.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870667.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870674.jpg
Als er verwarming zou komen dan zou de rib voor deze gleuf komen, zodat er alleen hete lucht naar binnen zou komen. Waarschijnlijk laat ik deze voorlopig gewoon weg.

Laatste, gezorgd dat de fans opgehangen kunnen worden.
https://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870872.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-140-1191870877.jpg
Wat je ziet is een Coolermaster ultra silent fan. :P 13dB, dus onhoorbaar. Ook wel prettig. Hiervan komen er twee in, ik had ze nog liggen..

Tot zover.. Nu een paar daagjes een boel huiswerk voor school, maar binnenkort ook ff naar de gamma voor een mooi stukje aluminium rooster.

gr,
Stijn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erg mooi Stijn.. alleen een verwarmings element in natuurlijk wel beter.. gebruik dan 2 gloeilampen die je om de onderkant neerzet.
Warme lucht kan natuurlijk meer veparatie meenemen dan koudere.

Als je dan de warme lucht kan afvoeren naar buiten, dan heb je er miss wat minder last van, tenzij je van een warme kamer houdt. Zet m bij het raam ofzo.

PS.. Goede kleurkeuze.. zwart owned ! =D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. ik denk dat een verwarmings element van een föhn nogal veel engergie vreet.. wat is een gemiddelde föhn? 700W op z'n minst.
Lampen daarin hebben meestal maar een rendement van 5% (!), dus twee van 60 moet het wel doen denk.

Ik heb een lavalamp, daarin gaat ook een lamp van 60 watt, en dat wordt behoorlijk warm kan ik je zeggen .. =D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat vind ik best een goed idee! :P De kast gaat toch afgesloten worden, dus het licht gaat geen problemen opleveren.
Wel natuurlijk uitgebreide tests draaien hoe warm het in de droogruimte wordt. :( Als dat te heet wordt moet ik een NTC-schematje bouwen om de lamp uit te schakelen bij een te hoge temperatuur.

En straks, met deze droogkast draaiende en mijn PC volop aan de slag, heb ik helemaal geen verwarming meer nodig hier binnen! :P

Ik heb btw eergister (!!) al de roosters gezaagd en ingebouwd. De foto's hiervan zal ik proberen vanmiddag te plaatsen. Het ziet er wel sexy uit. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By Seamonkey
   Hallo,

   is silacagel (van die silicaatkristallen) meer hygroscopisch dan Kaliumnitraat? Ik lees vanalles over drogen van poeders. Droogkasten, op de verwarming, lucht door blazen, uispreiden in de zon, maar ik geloof niet dat er hier al een topic over bestaat.
   Mijn probleem is het volgende. Ik heb een zak van 35kg technical grade 99.3% Kaliumnitraat. Ik heb deze gekregen van iemand, maar de zak was open geweest en het poeder klontert. Ik heb op dit forum gelezen dat het bij verbranding een paarse vlam moet geven en dat is bij mij niet het geval. Dus dacht ik dat het misschien zou komen omdat er vocht in zit. Is dit zo?
   Ik wou het sowieso al drogen, maar liefst alles in 1 of 2 keer. Verwarming is niet echt haalbaar, noch is de droogkast of zon-methode. Dus ik dacht aan Silicakristallen, tenminste als ze hygroscopischer zijn.
   Is dit zo?
   Heeft iemand hier ervaring mee? Of heeft iemand anders een beter idee?

   Groeten
  • By pdfbq
   Kwam ik tegen... leuk hebbedingetje maar maak er zelf een denk ik.

   http://www.vanderkooyjubbega.nl/overig/drogen/stockli-droogapparaat-met-drie-roosters-en-thermosstaat.html
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×