Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Oscar

Rookbom (kaliumnitraat, suiker en maïzena 60:20:20)

Recommended Posts

Ik heb een paar problemen met maken van mijn rookbom. Het maken en afsteken gaan niet geweldig. Ik maak de rookbom van Kaliumnitraat, suiker en maïzena 60:20:20 (het is in grammen . Ik doe dat alles in een kom en voeg daar water bij. Maar elke keer gebruik ik te veel water. Ik heb een idee, maar ik weet niet of dit werkt.

Eerst maak ik de mix. 100 gram standaard. Ik schud alles in een bakje. Dan neem ik 10 ml water en doe dit in een bak. Dus 90% mix en 10% water (klopt dit wel?). Dan voeg ik steeds een beetje toe en roer het steeds goed. Zodat dat dit steeds dikker wordt. Zou dit werken?

Om het aan te steken gebruik ik een lont van salpeter papier (lijkt op die, die in spelen met vuur staat). Ik deed een beetje losse mix van kaliumnitraat en suiker (6:4), dat is mijn aansteekmix. Dat doe ik op een stukje papieren zakdoekje stak er een lont in en vouwde het dicht en maakt het vast met schildersplakband (witte plakband). Het werk niet. Ik heb eerst gewoon het lont erin gestoken en aangestoken. Maar het ging uit bij het plakband. Toen heb ik er een beetje aluminium folie omheen gedaan. Het ging weer uit. En als laatste heb ik het in een rietje gedaan. Zou het kunnen liggen aan de lont, dat ik het zakje te strak dicht heb gedaan of dat de lont niet genoeg lucht kreeg?

Ik heb een lont gemaakt door middel van een paar scheppen kaliumnitraat in water op te lossen en stroken kranten er in te dopen. Ik laat het voor ongeveer 10 minuten in zitten zodat het goed er in trekt. Dan hang ik het te drogen boven de verwarming. Tot het hard wordt. Zou het kunnen dat ik er te weinig kaliumnitraat het toegevoegd?

Mijn mix zit in een lucifers doosje. Het is bijna tot aan de rand gevuld. Als ik nou los de aansteek mix er los oplegt en er een lont in steekt. Dan het afdekken met een papier zakdoekje, wc papier of keuken papier en hem vast maken aan de onder kant. zou hij dan wel afgaan? En zou ik hem gewoon mee kunnen nemen zonder dat het kruid er uit valt, maar dat ik hem wel kan aansteken?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn ervaring met salpeterpapier is dat het zo goed als altijd uitgaat in afgesloten ruimtes, maar voor de rest (in open lucht dus) altijd wel betrouwbaar blijft doorbranden. Ik denk niet dat het gaat werken zo als je het papier van lucht afsluit.

En wat bedoel je dat je teveel water in je rookmix gebruikt? Probeer je het meteen af te steken of laat je het eerst drogen?
Als je het meteen afsteekt werkt het nauwelijks/niet vanwege al dat water.
Deze rookbommen moeten volgens mij ook vrij lang drogen eer ze goed droog zijn. Een 50:50 KNO3/Maizena rookbom duurde bij ook wel een tijdje voordat het goed droog was.

Tevens is er al een topic over rookbommen, je had beter daar kunnen posten. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik laat ze eerst altijd een tijdje drogen. Voordat ik ze aansteek. Volgende keer post ik wel ergens anders. Maar in elk geval bedankt

-------------

Ik heb die nieuwe bereidings wijze geprobeerd en met een andere mix. Ik had 100 gram totaal. Ik wou 1/10 deel aan water toevoegen. Ik nam 100ml. Dat was dus teveel.

Ik heb het toen Au bain marie verwarmt. Om het water te verdampen. Na einge tijd begon het dikker te worden. Ik heb toen het vuur uit gedaan. Het werdt nog dikker en begon op majo te lijken.

Ik heb het nog even verwarmt tot al het overige water weg was. Het was nu aardig dik geworden en doorzichtig. Het begon nu op gelei te lijken. Ik heb alles in een ander bakje geschept om te laten drogen. Ik post binnekort wel of het gelukt is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi,

Ik heb gehoord dat door meel bij kaliumnitraat en suiker toe te voegen het rook effect verbetert.

Weet iemand daar meer vanaf? Ik weet namelijk ook niet wat de verhouding dan zou moeten zijn.

En wanneer ik kaliumnitraat (niet zuiver, maar uit kunstmest) 50/50 meng met suiker brand dit heel erg mooi, maar rookt het niet zo erg. Weet iemand toevallig hoe dit is op te lossen?


Thanks. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor te beginnen zuivere kaluimnitraat gebruiken (duh). En dan de suiker/kaluimnitraat mix dan smelten. Maar dat had je kunnen vinden als je zoekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De verhouding staat toch in de titel zelf?
Als je percé meel wilt toevoegen, probeer het eens uit.
Ik ben nu super goed gehumeurd omdat de examens gedaan zijn.
Als je echt nix vind stuur me dan een pm dan stuur ik je wel een pdfje erover.

Gr33tzz

Edited by dieselpower

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook een goed idee is om aan de 50/50 KNO3/Suiker mix(gebruik dan wel poedersuiker..) 33 delen paraffine toe te voegen. Had je ook kunnen vinden, maar is makkelijker omdat je het niet hoeft te smelten. Sterker nog, als je het smelt mengt het niet.
Een week geleden nog getest, het geeft mooi dikke rook, maar zorg er wel voor dat je het onder druk zet, met een sterke maar kleine nozzle. Anders brandt het voor een deel weg met minder rook productie.

[off-topic] Hoe gingen je examens;) [/off-topic]

Edited by Underlord

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Underlord

Ik dacht juist dat de parafine word gesmolten in een pannetje, en vervolgens word de kno3-suiker mix toegevoegd en gemengd.
Vervolgens van het vuur gehaald, en in een (open) container of iets dergelijks gedaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het lijkt me dat daar genoeg over te vinden is op het internet.
Maargoed ik denk dat de methode die jij beschrijft wel goed zou kunnen werken.
Het enige waar het allemaal om draait is dat je een mooie emulsie krijgt en dat je de ontbrandings temperatuur niet overschrijdt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By XplosionFireworks
   Hallo allemaal,
   Ik zit sinds een week of 2 op dit forum. Ik ben nog nieuw met het maken van vuurwerk dus ik wil graag een paar dingen weten!
   Als eerste:
   Bij de winkel hebben ze NPK 13-0-46, is dit hetzelfde als 98% zuivere kalium nitraat?
   Ik had nagevraagd voor Kaliumnitraat ergens ze boden het volgende aan:
   Kaliumnitraat: 13,7% Nitraat en 46,3% Kaliumoxide is dit hetzelfde en is dit zuiver?
   En ik had begrepen dat je spuitzwavel kan oplossen in water, dit een dag moet laten staan en dan van de bodem schrapen?
   Is dit allemaal verkrijgbaar bij xxx of niet?
   En voor flash: is aluminiumvijlsel fijn genoeg om flash mee te maken?
   Een hoop vragen maar ik wil graag snel beginnen met experimenteren!
    
    
  • By lnn1980
   Ik wil graag rookbommen maken,maar dan niet de gesmolten versies,Gewoon droog bij elkaar mengen.
   Wat zijn de beste verhoudingen van Kno3,suiker en parrafinne?
   Is het beter om de parrafinne te vervangen door natriumbicarbonaat,of kan dat er bij de parrafinne ook bij.
   Heb forums doorgelezen,maar over de droge mengsels is weinig te vinden.
  • By rookbommetje
   Beste mensen,
    
   Ik heb een probleem met mijn kno3 rookbommen.
   De compositie die ik gebruik is:
   50 gr KNo3
   50 gr Sacharose
   33 gr paraffine
    
   Als container gebruik ik een wc rolletje met 4 lagen aluminium folie eromheen, ik duw het aan de bovenkant zo dicht dat er een soort mondje overblijft, daar stop ik dan het lontje in en dan duw ik het dicht.
   De ontsteking enzo gaat allemaal prima, en het mondje gaat open zodra er een beetje druk komt en daar komt dan de rook uit, echter het probleem is dat op een gegeven moment de container doorbrand en er dan dus veel vlammen komen ipv rook.
    
   Weet iemand iets dat ik kan doen om te zorgen dat ik geen vlammen krijg? (ik zoek op het moment naar dingen als verf blikken maar daar kan ik niet zomaar aan komen)
    
   Ik ga ook de 60/40 compositie zonder paraffine suiker smelten en dan kno3 toevoegen manier proberen, en nu vraag ik me af,
   sacharose heeft een smeltpunt van 186 graden, dus is het misschien beter om het te smelten in de oven? (op 190 graden)
   ^^^^ zodat het niet carameliseerd
    
   mvg,
   Een noobje :S
    
   en ps: IK HEB ECHT SUUUUPER LANG GEGOOGLED!!
  • By rookbommetje
   Ik heb geen idee of dit mogelijk is maar kan je kalium uit kno3 halen op een manier?
    
   Zoja hoe zuiver is het eindproduct en in wat voor vorm vormt het? (bijvoorbeeld poeder ofzo)
    
   sorry als dit een gigantisch domme vraag is
  • By rookbommetje
   Ik heb erg veel gegoogled maar ik kom er niet uit, zijn ze nou illegaal? Of alleen als je er overlast mee veroorzaakt?
   Kon op het forum niets vinden maar als iemand een topic weet wil ik het graag lezen.
  • By ARG
   Hallo iedereen,

   Ik heb even een stom vraagje. Ik wou zuivere KNO3 bestellen, maar er staat dat dit gebruikt wordt als bewaarmiddel voor vlees. Kan dit kloppen, of is dit niet het juiste? Ik hoop dat deze vraag me geen ban oplevert voor onnuttige vragen te stellen, anders mijn exucses.

   Vriendelijke groeten.


  • By Blaf
   This goeas to all of you taking part in the game. Especially you Gamekkeper...as I saw your Dutch site covering this issue. Unfortunately, I couldn't get essential details as to how to distract AN from KAS fertilizer. I see it takes dissolving it in boiling water and there, my understanding stops. Could you be so kind and pass me all relevant details?

   Of course, I would appreciate any help in this matter.

   Blaf
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×