Jump to content
PyroForum.nl

Straffen bij aanhouding.


breezer

Recommended Posts

Aangezien ik geen topic kom vinden over straffen en wel erg geintresseerd ben in wat er met je kan gebeuren na aanhouding heb ik er maar een aangemaakt.

Zoals iedereen wel zal weten is dat vuurwerk/HE maken illegaal is. Nou is mijn vraag wat zou de straf zijn als je wordt aangehouden en ze gaan je huis controleren en daar staan allemaal chemicalen. Wat voor straf zou je dan op je geweten hebben? Een boete en inbeslagneming of nog erger een strafblad aangezien vuurwerk maken onder munitie en wapens valt? Ik denk dat ik niet de enige ben die hier wel soms over nadenkt. Dus heeft iemand mischien informatie over dit onderwerp.

Ik ben benieuwd.

Link to comment

Ik geloof dat bezit van explosieven een overtreding van de Wapenwet is, waar ongeveer 8 jaar cel maximaal op staat. Voor afsteken binnen de bebouwde kom, wat onder terrorisme valt, kun je geloof ik een jaartje of 15 krijgen. Dit alles gaat vergezeld van een strafblad.

Voor bezit van illegaal vuurwerk kun je volgens mij hooguit 4 jaar krijgen als je het heel erg bont maakt, voor het vervaardigen meer. Het vervaardigen valt onder de Wapenwet, het bezitten onder de Vuurwerkverordening. Hoe het echt precies zit weet ik niet, maar dit is in ieder geval hoe ik het gehoord heb.

Overigens is het aantonen dat iemand bepaalde chemicaliën gebruikt heeft altijd het moeilijkste, maar wel het meest noodzakelijke voor een veroordeling. Zorg daarom dat je geen devices en composities in huis hebt!

Voor alleen het bezit van de meeste chemicaliën staat geen straf, tenzij je het over HE's of uiterst verdachte stoffen zoals pentaerytritol, methenamide en/of benzaldehyde hebt.

Link to comment

Zozo, dat zijn aardig wat celjaartjes. :(
Maar hoe zit het nou als je minderjarig bent? En als al je chemicaliën in een kast staan, in een lab, vol glaswerk enz. Valt dat dan niet een beetje op? Mag je thuis een beetje experimenteren met scheikundige stoffen? Met dit bedoel ik dus niet explosieven enz maken maar alleen beetje experimenteren, reacties bekijken, enz.

Gr, Pyrokikkertje :P

Link to comment

Is het dan niet verdacht als een minderjarige jongen met interesses voor vuurwerk op zijn kamer chemicalien heeft staan als kaliumchloraat, aluminium poeder, kaliumnitraat, zwavel, etc.
Ik bedoel ik hoef echt geen strafblad ofzo, en ik ben ook niet in bezit van HE ben het ook niet van plan ooit te doen! Maar mocht ik gepakt worden als '''jeugdige'' jongen dan hoef ik toch zekker niet met de rest van me leven met een strafblad te lopen of wel? Voor de rest is het mischien slim om te zeggen als je word gepakt na het afsteken van iets gewoon te zeggen dat het illegaal vuurwerk was en geen zelfmaak.

Link to comment

Zolang je maar geen extreem gevaarlijke situaties creeërt vallen de straffen volgens mij nog wel mee als je het vergelijkt met de maximum straffen uit de WWM.

Is het dan niet verdacht als een minderjarige jongen met interesses voor vuurwerk op zijn kamer chemicalien heeft staan als kaliumchloraat, aluminium poeder, kaliumnitraat, zwavel, etc.
't Gaat er dan niet om dat je 't hebt, maar idd dat ze kunnen bewijzen dat je er "gevaarlijke" dingen mee hebt uitgehaald.

Iemand zou eigenlijk eens de Jurofoon oid moeten bellen. Naar het politieburo gaan om te vragen of je Pentaerythritol in huis mag hebben lijkt me niet het beste... :P

EDIT:
Voor de rest is het mischien slim om te zeggen als je word gepakt na het afsteken van iets gewoon te zeggen dat het illegaal vuurwerk was en geen zelfmaak.
Dat is idd iets dat je sowiezo moet doen. Dan heb je nog een grote kans dat je er met een HALT-straf mee weg komt. :(
Link to comment
Maar mocht ik gepakt worden als '''jeugdige'' jongen dan hoef ik toch zekker niet met de rest van me leven met een strafblad te lopen of wel?
Een strafblad heeft altijd een bepaalde geldigheidsduur. Voor een vergrijp als vuurwerk maken/afsteken zul je zeker als minderjarige geen levenslang strafblad krijgen, tenzij je diverse maken recidiveert (in NL tenminste).

Hoe dat voor HE's zit hangt meestal van de omstandigheden af, maar normaal gesproken krijg je alleen een langdurig strafblad als je op maandag ochtend vroeg veroordeeld wordt of mensen in groot gevaar gebracht hebt (dan zijn de rechters minder gunstig gestemd, aldus een ervaringsdeskundige...).
Link to comment

Oké, gewoon geen sporen achterlaten van recepten, bestanden op pc, teksten, explosieven stoffen,...
En dan zullen ze niet snel kunnen bewijzen dat je er 'kwade' dingen mee doet denk ik.
Ik denk dat bij iemand die minderjarig is, dat ze dan gewoon alles inbeslag nemen en een boete geven.

Gr, Pyrokikkertje :P

Link to comment

ikzelf ben wel eens gepakt voor afsteken van vuurwerk (te vroeg afsteken) ik kreeg enkel een waarschuwing de volgende keer dat het weer gebeurde was ik de sjaak volgens meneer de agent. Maar de week daarop gebeurde hetzelfde weer naam noteren enzo, nu zijn we een jaar verder en ik heb er nog niks van gehoord. Valt recivideren daar ook onder want volgens mij sta ik wel in de pc van de politie.

Link to comment

Denk nog even aan SP terug... Het gezeik dat je ermee krijgt is waarschijnlijk nog erger dan de daadwerkelijke veroordeling. :(

Als je wel devices of compo's hebt liggen ben je de lul, en kunnen ze waarschijnlijk wel een straf opleggen. Waneer men He's in je huis aantreft mag je helemaal blij zijn, dan krijg je een gratis show met robotwagentjes in je woning! :P

Link to comment
Oké, gewoon geen sporen achterlaten van recepten, bestanden op pc, teksten, explosieven stoffen,...
En dan zullen ze niet snel kunnen bewijzen dat je er 'kwade' dingen mee doet denk ik.
Ik denk dat bij iemand die minderjarig is, dat ze dan gewoon alles in beslag nemen en een boete geven.

Gr, Pyrokikkertje :P
Sinds wanneer werken wij met recepten, we koken toch immers niet? :(
Anyway, het enige waar ze je voor kunnen pakken is het bezit van vuurwerk, explosieven of explosieve mengsels. Je pc en chemicaliën gaan ook mee bij een huiszoeking, maar als er verder geen sluitend bewijs gevonden wordt, kun je die terugeisen. Bestanden op een pc zijn normaal geen reden van veroordeling, tenzij het om kinderporno ofzo gaat...
Het bezit van legale chemicaliën zal in ieder geval normaal gesproken niet als een op zich zelf staand feit tot een veroordeling leiden.
Link to comment
Sinds wanneer werken wij met recepten, we koken toch immers niet?

Inderdaad, synthese(voorschrift), reactie, of vervaardiging/constructie lijkt me beter. Bij mensen die "Bomrecepten" hebben denkt men al snel aan iemand die als een kluizenaar wat rotzooi bij elkaar dondert, wat praat, roert en rommelt, en daar vervolgens een bom uit tovert. Ookal ben ik er van overtuigd dat er op dit forum wel mensen op die wijze in elkaar zitten en ook zo handelen.

Dat zou bij het detoneren van wat NG betekenen dat men gestraft wordt voor: (ik ken alle wetten niet hoor, dit is alleen wat het ongeveer zal worden.)

Het met opzet vervaardigen van een illegale substantie.
Het met bezitten van een illegale substantie. (NG meer ook het nitreerzuur)
Het illegaal dumpen van chemisch afval.
Het illegaal vervoeren van illegale substanties.
Het tot ontploffing brengen van een explosief zonder inlichting van de omgeving of autoriteiten. (Bij het in gevaar brengen van mensen (gewoon afsteken, waar dan ook) staat 10 jaar geloof ik, en binnen de bebouwde kom komt daar nog eens vijf jaar overheen. Als je nog eens iemand verwondt of dood dan is het minstens dertig geloof ik.)

Ik denk dat dat het wel ongeveer is, waarbij je dan op ongeveer op veertig tot zestig jaar gevangenis op staat. En dan komt in Nederland er waarschijnlijk nog wel een jaartje of acht TBS overheen. Kortom, waarschijnlijk kom je nooit van je leven meer uit de gevangenis. Maar zoals Miech al zegt, er is lang niet overal bewijs voor. Dus mocht je gepakt worden denk ik dat het reeel is dat je voor een jaar of vijftien achter de tralies komt.
Link to comment

Ik vroeg me af hoe het eigenlijk buiten het systeem om werkt, of beter gezegd: Wanneer je 4" mortieren aan het schieten bent zie ik zo een situatie voor me waar er ook volgens de wettelijke strafmaten gewerkt wordt, maar is het niet waarschijnlijk dat er op het moment dat je als 14-jarige enkel met kleine fonteintjes werkt een half oogje dicht geknepen wordt, ondanks het feit dat het in de juiste (of verkeerde, whatever you're fancy) situatie wettelijk hetzelfde doet als flashknallers van 5 gram maken?

Link to comment
  • 2 weeks later...

Het lijkt me ook niet dat de politie het erg zou vinden als je wat fonteintjes e.d. (dus geen knallen) in je achtertuin afsteekt. zolang anderen er maar geen last van hebben en je ze niet in gevaar brengt zullen ze er niet de moeite voor nemen om er wat van te zeggen. (licht natuurlijk anders al je metershoge vuurspuwende fonteinen vlak naast het huis van de buren afsteekt :P )

Link to comment

Bij ons wordt regelmatig wel eens wat in buurt wat sier afgestoken, als de politie zou moeten kiezen tussen die gasten aanhouden of een kop koffie op het bureau, dan kiezen ze denk voor t laatst.. :(
Als je het gewoon klein houdt op je eigen terrein, zal er weinig gebeuren met je.
Anders zeg je gewoon dat het nog over was van vorig jaar, en dat je wat te vieren had.. beetje aanslijmen dat het helemaal niet kwaad bedoeld is en dat je het nooit meer zult doen ( :P ).. en ze zijn weer weg denk

Link to comment
  • 2 weeks later...
Denk nog even aan SP terug... Het gezeik dat je ermee krijgt is waarschijnlijk nog erger dan de daadwerkelijke veroordeling. :(

Als je wel devices of compo's hebt liggen ben je de lul, en kunnen ze waarschijnlijk wel een straf opleggen. Waneer men He's in je huis aantreft mag je helemaal blij zijn, dan krijg je een gratis show met robotwagentjes in je woning! :P


wat zijn devices en compo's en waar staat HE voor en wat houd dat in?
ik ben net nieuw hier en heb er totaal de ballen geen verstand van dus wie kan dit uitleggen?
Link to comment

Als je niet weet wat composities, devices of HE's (HE=High Explosive) zijn heb je hier niets te zoeken of het moet om te lezen zijn tot je wel weet waar dit forum überhaupt om draait. Nu ik erbij stil sta, wat dóe je hier eigenlijk als je van zo ongeveer de drie hoofdonderwerpen van het forum geen idee hebt wat ze zijn?

Link to comment

...en de spelling trekt op niks zoals T dat zou zeggen.

Anyway, ik vernam laatst van een zeker persoon dat pyrotechniek in Nederland niet verboden is, maar dat er alleen een wetsvoorstel voor bestaat. Ik vraag me af of dit klopt, studeert er iemand rechten hier?
Ik zal het Vuurwerkbesluit er maar nog eens op na slaan.

Link to comment

Zal dan zoiets worden als: je mag het wel maken maar niet hebben.
En als je iets maakt, dan heb je het, dus komt het alsnog neer op illegaal. -__-*

Ik vind btw dat er wel erg bot wordt gedaan tegen Huibertvdijk. Compositie is geen woord dat je overal tegenkomt, ik kan me voorstellen dat een nieuw persoon niet weet dat dit om pyrotechnische mengsels gaat. Device is engels voor apparaat, terwijl wij er een stuk vuurwerk mee bedoelen. Als laatst is HE gewoon een afkorting. Kan vanalles zijn.
Kortom: Van iemand die nieuw is hoeven we niet te verwachten dat ze meteen deze woorden kennen.

Link to comment
pyrotechniek in Nederland niet verboden is, maar dat er alleen een wetsvoorstel voor bestaat


Dit zou me niks verbazen, maar wat Stijn al zei dat daar weer allerlei voorwaarden aan zitten. Maar dan moet je denk ik eerst kijken naar wat pyrotechniek eigenlijk inhoud. Misschien is pyrotechniek niet verboden maar het zelf-fabriceren van vuurwerk wel. :P

-B.
Link to comment

Ik geloof er geen ene snars van dat het ooit ook maar in wat vorm dan ook gelegaliseert zou worden. Geef me 1 zinnige reden waarom de overheid profijt in de legalisatie van pyrotechniek ziet.(?)


(Offtoppic

Compositie: Een bepaald pyrotechnisch mengsel, dat bestaat uit een oxidator en een brandstof, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als stuwlading in raketjes, of in een knaller.

Devices: Een afgewerkt pyrotechnisch voorwerp altijd bestaande uit een compositie en een beppaald soort verpakking, zoals een raktmotor met nozzle, of een knaller die een huls en een lont bevat.

He's: 'High explosives', oftewel stoffen waarin de schokgolf zich sneller voorplant dan het geluid. In tegensteling tot composities kunnen deze stoffen veel meer schade toebrengen, en 'kunnen' gebruikt worden bij terroristische activiteiten. )

Link to comment

De wet zoals deze is:

Het is NIET verboden de stoffen in huis te hebben welke kunnen leiden tot het fabriceren van vuurwerk en of HE's zolang deze stoffen niet op de zogenaamde "zwarte lijst" staan. Zelfs ben ik nog van mening dat voor sommige stoffen zoals PE een goede rede genoeg is, (PE staat er op vanwege drugs, en als je zegt dat je harsen maakt en dit aan kunt tonen dan is het prima, dus ook phenol en formaldehyde hebben).

Het maken van vuurwerk is dus ook NIET verboden, enkel het bezit van een compositie, device of het afsteken van het voorgenoemde.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...