Jump to content
PyroForum.nl
Hippo

Kom maar op met die creativiteit!

Recommended Posts

Hier Hippo,

Dit is het eerste forum ooit waar ik lid van ben geworden. Ik heb de regels gelezen maar het is nog niet helemaal duidelijk wat nu wel en niet gepost mag worden, zal voorzichtig zijn.

Al vanaf kinds af aan bezig met vuurwerk. Bij de meesten mensen wordt dit met de jaren minder maar bij is het tegenovergestelde waar.

Sier en creativiteit, daar ga ik voor. Zware knallen heb ik het niet zo op.

Ik kwam hier terecht omdat ik zocht naar een manier om drivers te creëren. Als dit mij gaat lukken komen er weer een hoop creatieve mogelijkheden bij. Displays creëren die niet op youtube te vinden zijn, dat is een grote kick voor mij

Share this post


Link to post

Welkom Hippo. Er is op dit forum genoeg te vinden. Je mag alles posten wat met het proffesioneel bezig zijn met Pyro te maken heeft. Dus geen posts die sloop gedrag vertonen zoals opblazen van wasbenzineflessen. Tenzij je een mooie lampare shell maakt.Gezien jouw post verwacht ik geen sloopgedrag van jou.

Vertel eens wat over jouw creaties. En wat wil je precies maken met drivers?

Share this post


Link to post

Het is raketgerelateerd & ja hoor, je hebt Rocketier zijn aandacht ;).

Maar ik ben ook wel benieuwd, vertel eens.

Share this post


Link to post

Voor afgelopen oud en nieuw had ik met mijn vrienden een wedstrijdje afgesproken. Bouw een voertuig dat aangedreven wordt door max 50 grondbloemen. Zonder de grondbloemen direct als stuw aandrijving te gebruiken. Hier zijn drie verschillende voertuigen uit gekomen met drie verschillende aandrijfmechanismes. Geweldig om te zien hoe er creatief en out of the box wordt nagedacht.

Daarnaast heb ik voor het eerst girandola's gemaakt dit jaar. Lijkt mij hierbij erg leuk om zelf de drivers te gaan maken ipv consumenten vuurwerk. Ook heb ik dit jaar voor het eerst quickfuse gemaakt en gebruikt, geeft ook weer nieuwe mogelijkheden voor volgend jaar.

Ook maak ik al zo'n 25 jaar dezelfde babypijl display, vanaf een paar honderd tot soms ook duizenden. De manier die ik al jaren gebruik en een briljant effect geeft ben ik nog nergens, echt nergens op internet tegen gekomen. Helaas raken die pijltjes uit de gratie en zijn ze moeilijker te vinden.

Voor volgend jaar staat er, naast de girandolas, rom.kaars display (erg succesvol dit jaar) en de babypijl display, in de planning een 'chromatrope wheel' en een 'flying pigeon' te maken. Als ik hiervoor zelf de drivers kan maken zou dat ook geweldig zijn.

Bedankt voor je reactie en als je beeldmateriaal wil zien van de besproken projecten dan geef ik je de youtube link wel.

Share this post


Link to post

Laat de links maar komen !

Prutsen met consumentenvuurwerk klinkt niet zo veilig voor mij, maar ik denk wel dat je weet wat je doet.

Zolang je het niet begint open te halen moet het wel veilig lukken.

Share this post


Link to post

Hmmm, ik zou je drivers wat beter vast maken :P.

Best wel leuke girandola's, je tweede doet het echt goed. De derde daar in tegen gaat goed mis...

Over het algemeen vind ik de meeste van je creaties niet zo veilig, ook is het vooral doorlonten van commercieel vuurwerk... Die raketten aan elkaar en omgekeerd plaatsen doe je ook echt niet.

Maar als je je drivers zelf maakt en veiligheid meer aandacht geeft is er misschien wel toekomst voor je hier.

Veel succes.

PS: ik hoop heel hard dat je YT account niet je echte naam is.

Edited by Andres

Share this post


Link to post

Ik zie vooral veel (gevaarlijk) gekloot met commercieel vuurwerk.

Daar word ik niet bepaald blij van.

Hoewel dat autootjes wedstrijdje wel inventief is.

Share this post


Link to post

Het is inderdaad alleen maar gekloot met commercieel vuurwerk. Pijlen verkeerd om afsteken deden we alleen achter een heuvel en de projecten hebben lange lonten en we staan er ruim vandaan. Er is door al die jaren heen nog nooit wat fout gegaan. Maar dat er ruimte is voor verbetering in de veiligheid weet ik ook zeker. Dit was altijd een ondergeschoven kindje omdat er maar zo weinig tijd per jaar is om aan die rommel te werken Hier gaat ook zeker meer aandacht in zitten nu ik me echt aan het verdiepen ben in pyro.

over het filmpje. De pijlen schuin op elkaar stonden werkte als een girandola, alleen de kwaliteit van die pijlen was dermate slecht dat hij niet genoeg lift had mede daarom eigen drivers wil gaan maken. En ik ga zeker klein beginnen.

Die pijlen die later werden afgeschoten stonden allemaal los in de buis.

Maar nogmaals, ik ben me nu aan het verdiepen en me dus ook zeker meer bewust van de risico's.

Share this post


Link to post

De derde girandola was trouwens ook niet door mij gemaakt maar door een goede vriend. Ik zag dat ding de avond zelf pas....

Share this post


Link to post

Die pijlen die schuin op elkaar stonden (de zogenaamde caduceus rocket) waren of niet even krachtig of stonden niet onder dezelfde hoek, daarom dat ze richting die auto vlogen. Ik hoorde geen wind op de camera... Bij het zien van die auto zou ik in jouw plaats wel goed geschrokken zijn.

Share this post


Link to post

Ze stonden onder dezelfde hoek, maar uit die serie pijlen zaten een paar van slechte kwaliteit tussen. Sommige kwamen niet verder dan 10m. Dit had ik te laat pas door.

Verder was het niet fijn voor die bestuurder nee, maar die auto had ik niet op tijd door. Dit was voor het eerst dat ik zoiets had gemaakt, meer rekening houden dat het 'trials' zijn en dus ook goed kunnen mislukken. Volgend jaar zoeken we een meer afgelegen plek op. We doen het elk jaar steeds veiliger maar zoals al aangegeven moet het niveau van veiligheid wel omhoog.

Verder over knutselen met consumenten vuurwerk, ik denk dat 250 romeinse kaarsen bij elkaar binden of 1000 babypijltjes in een bak zet nog steeds minder risico's met zich meebrengt dan zelf op je zolderkamertje flash powder, dikke shells, eigen meal zit te draaien. Of ik moet wat over het hoofd zien, wijs mij hier dan aub op.

Ben hier om te leren om creatieve mogelijkheden uit te breiden en om risico's te verkleinen

Share this post


Link to post

Het is waar dat romeinse kaarsen aan elkaar binden minder risicovol is als flash maken.

Maar het heeft geen drol met pyro te maken. Hier gaat het om het zelf maken van een totaal product.

Hoewel de meesten te lui zijn om ook de tubes zelf te rollen.

Ik denk dat de meeste mensen hier die 'dikke shells' maken dat niet doen op een zolderkamertje.

Zelf in elkaar geflansde devices die niet getest zijn afsteken in een straat in een woonwijk vind ik gewoon not done.

Wees creatief maar begin bij de basis. Maak eens zelf een fontein met wat greenpowder. Veel minder spectaculair, maar meer eer van je werk en veel veiliger.

Share this post


Link to post

Ik was mij er niet bewust van dat hier niet met consumenten vuurwerk wordt gewerkt. Het heeft in jou ogen niets met pyro te maken dus ik zal hier op dit forum verder niets melden of uploaden wat met consumenten vuurwerk te maken heeft. Puur het maken van een totaal product.

Ik zou graag beginnen met greenpowder als dit te maken is zonder ball mill. Ik kan niet urenlang zo'n herriemachine in huis hebben plus dat dit ook weer extra risico's geeft, zo'n ball mill. Stof, statische lading enz.

Mijn doel is goede veilige betrouwbare motors te maken die ik kan gebruiken in bv een Catherine wheel of chromatrope wheel. Ik wil beginnen met Kaliumnitraat en suiker smelten. (Ben zelf werkzaam als kok en heb al wel honderden keren caramel gemaakt dus dit voelt voor mij het meest vertrouwd en veilig)

Of is dit in jou ogen toch te hoog gegrepen?

Share this post


Link to post

Tippie je hoeft de kno3 niet te smelten... Je kan het gewoon heel fijn malen met een blender en daar poedersuiker door heen scheppen met de hand ( niet doorheen malen want dan was dat je laatste mix die je ooit zal maken). Gewoon ff op YouTube zoeken naar sugarrocket. De gemiddelde suiker raket gaat 2200feet hoog en als je de juiste film hebt staat er stap voor stap hoe je het moet doen. En geloof mij het werkt.

En wat betreft kant en klaar vuurwerk geld je bent een rund als.... De rest weet je denk ik wel. Is niet voor niks te koop in de winkel omdat het kant en klaar is oftewel je hoeft er niet meer aan te knoeien. Suc6

Ps.. Ik zou de regels van dit forum nog ff goed doorlezen daar staat volgend mij ook in dat klooie met kant en klaar vuurwerk not done is.

Edited by plaaggeest

Share this post


Link to post

Ik denk dat we vroeger allemaal wel hebben gestunt met vuurwerk. Ik ben alleen wat laat in het over stappen naar het compleet zelf construeren.

Was verder niet van plan om kno3 te smelten, wil de suiker smelten, van het vuur en hierdoor de kno3 doorheen mengen. Ik ga eerst het in poeder vorm proberen maar ik lees vaak tegen dat dit gevaarlijker is dan smelten omdat je de poeder moet stampen. En dat de verbranding met smelten sneller gaat.

Algemene vraag: heeft iemand de smelt variant wel eens anders gebruikt dan voor een motor?

Share this post


Link to post

Je kan er redelijke raketmotoren mee maken maar ben geen fan van dingen smelten wat al brand gevoelig is. Ik heb het filmpje ff snel op gezocht die ik zelf heb gebruikt.Maar ik zou als ik jou was toch eerst maar is je onderzoek en inlezen ff wat verhogen en niet gelijk van alles willen maken. Want het is en blijft een hobby waar je niet zonder onderzoek klakkeloos aan moet beginnen.

Share this post


Link to post

Lijkt me lastig, beter met die greenmix beginnen. alle chems -----------apart---------- millen in een blender of koffie molen en door elkaar screenen.

Share this post


Link to post

Het klinkt lastiger dan het is greenmix maken, maar de ingrediënten krijgen kost meer moeite en tijd dan de greenmix maken..

Nog ff terugkomende op vroeger knoeie met kant en klaar spul. Ik heb dat overgeslagen boeide me niet echt. Ik vond die mensen altijd kansloos en ik bleef liever in me ruk bunker game en kocht als het kon gewoon wat zwaarder spul en haalde het niet in me hoofd om door te lussen of uit elkaar te halen. Me vingers waren me meer waard dan die iets grotere en hardere klap.

Edited by plaaggeest

Share this post


Link to post

Ik denk dat toch dat er een onderscheid zit tussen consumenten vuurwerk uit elkaar halen voor een grotere knal (iets wat ik zelf ook niet waardeer en dus ook nog nooit heb gedaan) dan 250 rom.kaarsen bij elkaar zetten voor een mooie display of 1000 babypijltjes af te schieten. De kans dat er bij deze situaties iets fout gaat lijkt mij vele malen kleiner dan een paar honderd gram BP in elkaar draaien.

Het ging mij om mooie siervuurwerk displays. Het enige wat uit elkaar werd gehaald was een sierfontijntje van max 10gr om het BP.

Ook begrijp ik het probleem van doorlonten niet zo goed. Duitsland wat tegenwoordig op vuurwerk gebied zelfs strenger is dan NL vindt doorlonten door particulieren geen enkel probleem. Is gewoon legaal daar.

Maar goed, ik krijg jullie 'vibe' wel te pakken. Ik ben voorlopig alleen maar onderzoek aan het doen (daarom zit ik op dit forum), ben mij bewust van de risico's en ik wil klein en zo veilig mogelijk beginnen. Als er hier aangegeven wordt dat ik beter met greenpowder kan beginnen om wat kleine fontijntjes te maken dan neem ik dat advies ook graag te harten. Maar mijn doel (voor nu) is om zelf goede, veilige en krachtige motoren te maken. Dit betekent niet dat ik morgen meteen een pan met een kilo KNO3 op het vuur knal.
Maar met greenpowder, hebben jullie een idee wat de kleinst werkbare hoeveelheid is om een batch te draaien? Wat nog praktisch is?

Share this post


Link to post

Dat was ook het plan, alle instructie op YouTube heb ik al bekeken. Alleen hier op dit forum wordt mij geadviseerd om met green powder te beginnen omdat ik nieuw ben met pyro

Share this post


Link to post

Ja je moet je eige plan op trekken.. Iedere doet het begin op zijn of haar manier. Je eerst greenmix maken is echt niet verkeerd om dat te doen maar ik zou zelf eerst de suiker raket motor maken. Kan weinig aan verkeerd gaan. Maar dat is mijn mening.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Similar Content

  • By McM
   Beste lezer,
   Mijn naam is Max, echter zullen jullie mij vinden onder de naam McM. Op dit moment ben ik nog 21, maar dat zal snel gaan veranderen..
   Al sinds ik mij kan herinneren ben ik actief in de wereld van het vuurwerk. Het begon met het afsteken met mijn vader en het meenemen van vuurwerk naar de basisschool tot het uitgeven van een maandsalaris in de laatste maand van het jaar.
   Echter heeft het zelf samenstellen van vuurwerk en het mengen van chemicaliën mij altijd geprikkeld! De vader van mijn opa heeft altijd zelf vuurwerk gemaakt. Helaas heb ik deze hobby nooit van hem kunnen leren.
   Ja, ik ben hier zeker om te leren van jullie, ik ben op de hoogte van de gevaren die de pyrotechniek met zich meebrengt en nee, meneer agent, ik zal het niet zelf namaken.
   Tot op het forum!
   Groet, McM
  • By lift 2
   Beste allemaal,
    
   Ik ben Mark 36 jaar en ben al wat jaartjes bekent met de pyrotechniek.
   Als kleine jongen al verknocht geweest aan het vuurwerk en dat is nooit meer weg gegaan, al heeft het in de loop der jaren wel andere een andere invulling gekregen.
   Ik vind de techniek en de chemische samenstellingen een  geweldige combinatie en ben het naar mate ik ouder ben geworden steeds meer als een kunst gaan zien.
   Ik volg het forum al een tijdje maar had me nog nooit voorgesteld dus bij deze.
    
   Mvg Mark
  • By kunststudent
   Dag allemaal,
   Ik ben een kunststudent, richting design, die voor een groot project gaat werken met thermiet. Gerelateerd aan pyrotechniek, maar voor een totaal ander doeleinde. 
   Op dit moment kijk ik naar de mogelijkheid om ijzer te laten corroderen doormiddel van electrolyse en daar ijzeroxide uit winnen. Dit mix ik dan met gerecycled aluminum poeder om zo thermiet te maken. Dit laat ik ontbranden en hier wil ik staal me gaan gieten, op zo'n manier kan ik staal op een schonere manier recyclen. 

   Maar hiervoor heb ik wat vragen aan jullie. Ik weet niet of ik op het juiste adres ben, maar daar kom ik snel genoeg achter
   Mijn eerste vraag is sowieso al waar ik fijne zeefschermen kan krijgen? met ongeveer 50 micron? 
  • By Perre52
   Hallo,


    
   Graag stel ik mezelf even voor: mijn alias is Perre52 en ik zal ondertussen al tot de ouderen op dit forum mogen gerekend worden (mijn alias bevat nl een deel van mijn geboortedatum)

   Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar het zelf maken van vuurwerk maar eerder naar de technieken (zowel scheikundig als praktisch ) waarmee men dergelijke zaken in elkaar steekt.

   Ik heb een scheikundige achtergrond maar dat is ondertussen al flink verroest.


    
   Vriendelijke groeten,

   Perre52
  • By jarfjar
   Hallo  mijn naam Is jarfjar (niet echt hoor haha)  maar noem mij maar jarf
   Ik ben een  19 jaar oude jongeman die heel erg van vuurwerk, gamen en eten houd. Ik heb dyslexie  dus het Is hoogst waarschijnlijk dat ik van alles fout schrijf maar dat moet je me dan maar vergeven  
   De reden die ik heb mbt het joinen van deze community is simpel en niet erg verassend :
   Ik houd heel erg van vuurwerk.   en heb heb totaal geen scheikundige kennis. Maar ik wil hier dus meer over leren van mensen die hier wel verstand van hebben en hier dagelijks mee bezig zijn.
   Ik weet alle risico's van klooien met vuurwerk dus daar hoef ik geen tips en adviezen voor
   Ik ben op dit moment vooral bezig met het maken van BP  met kno3 en koolstof met soms wat AL flakes erdoor   en af en toe wat rookbommen maken met soda enzo
    
   Nou dit was dus wat info over mijzelf   tot mijn eerste post
  • By jimbrouwer
   Goede dag allemaal,
   Mijn naam is Jimmy  24jr. ben behoorlijk gek van vuurwerk.
   op de meeste festivals en zie je vaak dat er pyro toegepast wordt en nu zou ik tijdens mijn o&n show graag van die mooie mines /komets toe willen passen en daarbij alles zelf samen te stellen.
   Zodoende ben ik op deze site terecht gekomen ik heb al gezien dat ik op pyro gebied qua samenstellingen enz een echte beginner ben dus zal zeker komend jaar veel lezen,lezen,lezen.
   Mijn doelen zijn dus om uiteindelijk mines/komets zelf gemaakt te kunnen af schieten tijdens o&n.
   Gr, Jimmy.
    
    
    
  • By sterretjesterretje
   hallo allemaal.
   ben een paar jaartjes bezig geweest met heel veel sterretjes (1000), grote kratten met babypijltjes (5000), romeinse kaarsen (200) en ander klein spul. Alleen de sterretjes en klein spul zijn nog verkrijgbaar....Dus dat wordt dit jaar behelpen met heel veel sterretjes met daarop heel veel ladycrackers. Wordt een leuke kerstboom zo:)
   Voor volgend jaar wilde ik zelf het een en ander maken, zonder mijn vingers of meer kwijt te raken. Dus hoop ik aan 1 jaar voorbereiding genoeg te hebben om in ieder geval iets te kunnen maken. Heel lang geleden lab-onderwijs gehad,maar niet afgemaakt. Later AOT (algemene operationele techniek) gedaan. 
   Mijn grootste probleem is waarschijnlijk het verkrijgen van de benodigde chemicalien en het vinden van een goede beginnershandleiding. Benodigde info lijkt aardig verspreid en ik heb moeite om de juiste samenhang in deze info te vinden. Maar hopelijk zal ik in de loop der tijd het licht wel gaan zien.
    
    
  • By pangertjes
   Hallo

   mijn naam is pangertjes(chiel)
   Ik ben al een groot deel van mijn leven met vuurwerk bezig.
   al toen ik klijn was was een rotje al geweldig, ik hou van de knallen en de machtige boeketten in de lucht.
   ik ben bier zo door gefascineerd dat ik de kunst van het maken van vuurwerk zelf wil beoefenen.

   dit forum gaat mij hierbij enorm helpen.

   ik zal regelmatig online zijn en veel dingen doorspitten en ik hoop hier een leuke tijd te beleven.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
  • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
  • Ik ben ook blij dat dit forum met zijn info, tenminste online blijft.  Ik denk buiten de problemen met Nederland, het ook een tijdsbeeld is. Daar waar ik vroeger op mischien wel 10 fora actief was. Zie ik dat bv mijn kids nooit op een forum meer zitten. Die praten op insta telegram enz.  De kennis en ervaring die wij vroeger deelden, was echt voor inside crowd. En ergens anders moeilijk te halen. Nu staan flarden info all over het net. En krijg ik bv nog weleens vragen binnen via face book. ( Toevallig net nog)  Ik ben blij dat ik in de jaren 90 floreerde, tot 2004 was het ook hier semi legaal.  Ik heb hier weleens verteld, dat ik geen shells maakte, omdat ik daar zelf zo goedkoop aan kon komen.  Ik denk dat hetzelfde heden ten dagen speelt. Ik moest destijds nog met kvk naar alpeco, nu kun je echt overal dikke knallers en vuurwerk kopen. Okay nog steeds geen fonteinen van 25 kg zoals ik ze maakte, maar zag er van 5 kilo voorbijkomen.  Ik voorzie wel weer een gouden toekomst, kijkende naar de huidige prijzen in de handel. Bv die Italiaanse knallers boven de 15 euro inkoop per 3.  Die kocht ik voor 5,5 in. ( dat vond ik al duur)  Dus buiten wat cakes halen bij den Aldi en wat lichte pijlen, wordt het weer een stuk interessanter/goedkoper om komende jaren weer zelf aan de gang te gaan.  Echter de kwaliteit van onze generatie zal niet terug komen, wij bestudeerden chemie en gebruikten stoichiometrie om onze recepten te maken. Nu halen ze alles kant en klaar, recepten met een tutorial van het net. Dus reproduceren ipv ontwikkelen.  Het heeft ook een goede keerzijde BTW. Vorig jaar  het nieuws gehaald toch met een doorzoeking. Heel kort.... zes man, uren binnen ( twee buiten) , een heel gedoe over het vuurwerk, wat ook nogeens dozen vol cat 1 was. En met géén woord gerept over de chems en kogelmolens enz die ernaast stonden. Ik bedoel maar, daar waar ik 20 jaar geleden op de terroristen lijst gezet werd voor een paar zakken kunstmest. Troffen ze nu echt veel chems, kruit en stars aan en deden ze moeilijk over consumenten vuurwerk en wat wiet. De rest begrepen ze niet zo goed. Soms fantaseer ik erover om straks met mijn kleinkinderen weer vanalles te maken. Wat zullen die trots zijn op opa 🤗 Ik ben al enkele jaren bezig om de voorraad vuurwerk weg te stoken, maar de chems blijf ik bewaren. Ik heb dit jaar echt helemaal niks gemaakt, maar weet zeker dat Ik in de toekomst nog regelmatig wat uit de oude trukendoos  blijf toveren.  Mvg,  Jason Voor de nieuwe generatie, ik ben de man achter de fluit mix knallers (#trots) , en de combi met babypijltjes wat begin jaren negentig viraal is gegaan, omdat een kennis het op YouTube had gezet. Okay ook gekke dingen als de cactus met strijkers enz wat verder niemand interessant vond om na te maken. En ik ben zo oud dat ik nog meegemaakt heb dat je hier in de winkel legaal shells kon kopen tot 6 inch. ( die folders uit de jaren 70 zijn nog online terug te vinden, als je het moeilijk te geloven vindt)  😋  
  • Ja ik snap wel dat mensen low-profile gaan, er is ook geen andere keuze. Voor je het weet staan ze met bom-pakken voor je deur met een rammer. Dat is wel een beetje vervelend als dat gebeurd.
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×