Jump to content
PyroForum.nl

"Chemische reactie aan boord Nederlands schip"


gamekeeper

Recommended Posts

  • Root Admin

Zou het hier kunnen gaan om 6000 ton (!) ammoniumnitraat? Ze hebben het over 'gistende kunstmest' en het daarbij vrijkomen van giftige gassen. Het lijkt me een ernstige situtie, zeker als je bedenkt dat ze de lading mogelijk op volle zee wilden over laden (in een normale situatie doe je dat niet). Bij 350 graden Celsius treed er mijn inziens zeker decompositie van ammoniumnitraat op. Extreem gevaarlijke situatie, er zijn namelijk al vele ongelukken met ammoniumnitraat gebeurd (link).

Ik zie net (onderste artikel) dat het niet om ammoniumnitraat gaat, ze hebben het over "NPK 151515C". Pure ammoniumnitraat is 33N hé (geen P & K)?

Chemische reactie aan boord Nederlands schip

Uitgegeven: 17 februari 2007 16:05
Laatst gewijzigd: 18 februari 2007 12:00

MADRID - Op het Nederlandse vrachtschip Ostedijk dat bij de kust van Spanje ligt, woedt geen brand, en er komen ook geen giftige stoffen vrij.

Dit heeft een Spaanse regeringswoordvoerder zaterdag gezegd en daarmee eerdere berichten ontkend. Wel is er sprake geweest van een 'chemische reactie' in de lading van 6000 ton kunstmest. De bemanning zag zich daarom genoodzaakt de motoren te stoppen en hulp in te roepen.


Experts van de Spaanse brandweer onderzoeken het probleem. De bemanning kon gewoon aan boord blijven.

Bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=980131&c=21

Nieuwe poging Nederlands schip te helpen

Uitgegeven: 21 februari 2007 13:24
Laatst gewijzigd: 21 februari 2007 16:04

MADRID - De Spaanse maritieme autoriteiten ondernemen woensdag een nieuwe poging het in problemen geraakte Nederlandse vrachtschip Ostedijk te helpen.

Met water zal worden gepoogd de lading van 6000 ton gistende kunstmest aan boord van de Ostedijk af te koelen om te voorkomen dat giftige gassen vrijkomen.


Zondag werden vier bemanningsleden van het schip gehaald nadat ze hadden geklaagd over misselijkheid. De Ostedijk ligt 18 kilometer uit de kust van de noordwestelijke regio Galicië.

Het schip was onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia aan de Spaanse oostkust toen dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet.

Vreemd

De bulkcarrier Ostedijk is eigendom van Beheermaatschappij M.S. Fly B.V. uit Groningen en vaart sinds 25 januari van dit jaar onder de vlag van Antigua. Volgens de eigenaar zijn er met het circa 130 meter lange schip, dat nog geen jaar oud is, niet eerder problemen geweest. "We vinden dit heel vreemd", aldus een woordvoerder. "We onderzoeken ook hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Volgens de woordvoerder worden verschillende hulpscenario's bestudeerd. Een van de mogelijkheden is om de lading in volle zee over te laden. Ook zou het schip naar een haven kunnen worden gesleept. Hoe lang het nog zal duren kon hij niet zeggen.

Bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=984491&c=21

Nederlands kunstmestschip kan verder

Uitgegeven: 25 februari 2007 12:05
Laatst gewijzigd: 25 februari 2007 13:08

MADRID - De reddingsoperatie voor de Spaanse kust rond het met kunstmest geladen Nederlandse schip Ostedijk is afgerond.

De broeiende lading is voldoende afgekoeld en het vaartuig kan verder, meldden de Spaanse reddingsdiensten. Het wachten is alleen nog op de benodigde papieren.


De 119,95 meter lange Ostedijk was met 6000 ton kunstmest onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia toen een week geleden dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet. Door de chemische processen was de temperatuur in de laadruimte opgelopen tot 350 graden Celsius.

Bron: http://www.nu.nl/news/988436/21/Nederlands...kan_verder.html

The Spanish authorities were Tuesday seeking a solution to the situation of a Dutch freighter anchored off northwestern Spain with 6,000 tons of partly rotting fertilizer on board, news reports said.

The MS Ostedijk was located at about 20 kilometres off the Galicia region. It was attached to a Spanish rescue vessel which had towed it there.

The freighter had been unable to pursue its journey from Norway towards Valencia in eastern Spain after the cargo of NPK 151515C - a common type of fertilizer - started decomposing.

Water was sprayed on the hold Monday to cool the cargo down, but the ship nevertheless continued releasing gases which were visible in the form of a white cloud.

The crew were taken on board the Spanish rescue vessel. Several crew members including the captain have received medical treatment for irritated eyes and respiratory organs. Many of the crew members are Filipino nationals.

Spain was waiting for the shipowner to propose a solution, according to news reports.

The Spanish authorities say the gases released by the Ostedijk are not toxic and that the ship is not an environmental risk. They nevertheless do not intend to allow it to dock in a Spanish port.
© 2007 DPA

Bron: http://www.playfuls.com/news_10_15137-Ship...hern-Spain.html

Storing_and_Handling_Ammonium_Nitrate.pdf

Link to comment

Hmm, nee das geen pure ammoniumnitraat, maar het zit er wel in. Je zou ff moeten puzzelen om erachter te komen wat er allemaal in zit.

De eerste staat voor 15% Stikstof, waarvan waarschijnlijk 7.5% de N uit NH3 en 7.5% de N uit NO3 is. De tweede staat dan voor 15% fosfor, dus er zit ook een willekeurige fosforverbinding in. Laatste 15% Kalium, ook geen idee wat dat dan is.

[edit] Okee, er hoeft geen ammoniumnitraat in te zitten, want met 15% KNO3 heb je ook 15% K en 15% N bij die NPK waardes. [/edit]

[2e edit] Wacht, als kalium bron wordt vrijwel altijd K2SO4 gebruikt, voor Stikstof ammoniumnitraat, en voor fosfor weet ik het niet.

Link to comment

Ik doelde gewoon erop dat als ze iets publiceren waarin ze "chemische reactie" schrijven dit een hevige hitteontwikkelende reactie o.i.d. impliceert voor het gewone volk. Wat akeliger klinkt dan ontleding. Het gewoon uiteenvallen van stoffen schrijven als een reactie vind ik ook niet zo'n goed idee. Maarja, dit is maar mierenneuken. Ben best wel benieuwd wat de reden is voor de chemische processen die de temperatuur zo hoog deden oplopen. Is daar al uitsluitsel over?

Link to comment
×
×
  • Create New...