Jump to content
PyroForum.nl

Geen bom, wel rook


Tyneman

Recommended Posts

Hier twee manieren om ook rook te creëren. Ze zijn niet erg practisch in rookbommen, en ook geen pyro, maar de eerste word wel toegepast in sommige magische truucjes. (Toch, pepcore?)

De eerste: Twee cylinders. Eerste gevuld met 500mL Zoutzuurgas, tweede met 500mL Ammoniagas.
Het tussenplaatje word verwijderd en rook ontstaat. Dit is tevens een mooi voorbeeld van een echte chemische reactie. Twee gevaarlijke stoffen vormen samen het hoofdbestanddeel van drop, salmiak. De rook smaakt ook naar drop, hoewel het zeker niet aan te raden is het in te ademen!! De rook bevat namelijk ook niet-gereageerde resten Zoutzuurgas en Ammonia.
Rook5.wmv

De tweede: Ammoniak met elementair Broom. In eerste instantie 35% ammonia. De rook zakt niet makkelijk in de erlenmeyer maar zweeft eerder weg. Dit komt doordat de ammoniak zo hard uit de oplossing verdampt dat het de rook naar buiten duwt. Tweede deel gebruikt 10% ammonia. Hierbij blijft de rook mooi in de erlenmeyer hangen en kan hij er ook weer uit gegoten worden.
Deze proef werkt niet met ammoniak gas, er moet voor een tussenstap in de reactie water aanwezig zijn voor het vormen van NH4+.

Filmpje!

Enjoy, Gr33tZ

Link to comment

De eerste is toch ook het principe van de KClO3 Suiker NH4Cl rookbom waarbij eerst NH4Cl ontleed in HCl en NH3 wat vervolgens gelijk weer sublimeert. Maar het ziet er in twee glazen cilinders een stuk cooler uit. Dat die gassen zo samen komen en dat vervolgens rook ontstaat uit het 'niets'.
Mooi werk Tyneman!

Link to comment

Mooie testjes tyneman :P, idd de pdf ''A magicians arsenal'' :( , daar werden overigens de vloeistoffen ammoniak en zoutzuur gebruikt, maarja de rookopbrengst is dus niet zo veel.

@supermantoine: ja het is het zelfde principe.

2e soort rook had ik ook al gezien op woelens site, rook die je kan schenken toch, wel mooi opzich.

P.S: 2e filmpje is bone thugs and harmony he, lange tijd niet gehoord wel chill... ;)



Lttrz

Link to comment
×
×
  • Create New...