Jump to content
PyroForum.nl

Aceton + Piepschuim (Polystyreen)


Recommended Posts

Het verbaasde me dat dit topic nog niet bestond, het blijft een klassieker. :lol:

Met een klein laagje aceton kan je al wonderbaarlijk veel piepschuim oplossen, nadat het verzadigd lijkt is de flubberige massa één geheel en al bijna vast te pakken.
Wij waren van plan het vaste product vervolgens te gebruiken als sabot, maar dit is aardig mislukt aangezien dit spul slecht droogt als het binnen 5mm van de lucht afzit. Soms zien we er nog belletjes verdampt aceton in. Het ziet er dan ook precies hetzelfde uit als opgedroogde lijm.
In lijm zit waarschijnlijk ook een synthetische stof en een organisch oplosmiddel (MEK, aceton?), aangezien de geur precies hetzelfde is.

Ik heb het proces helaas niet gefilmd, maar ik heb wel een aantal foto's.
Het eindproduct is niet echt spectaculair, het leukste is om gigantische hoeveelheden piepschuim te zien "verdwijnen" in dat kleine laagje aceton.

*Doe dit buiten! Of in een goed geventileerde ruimte!

Op het tweede plaatje kan je zien dat het erg op opgedroogde lijm lijkt.

Edited by Hardcore Bob
Link to comment

Als je aceton over polystyreen giet, gaat die polystyreen-keten uiteen vallen in styreen. En dit samen met aceton geeft die flubberige massa. Als je dit styreen terug gaat verwarmen, gaat zich nieuw polystyreen vormen.
(dit om even de chemie achter deze proef te verklaren)

Link to comment
Guest Goner

Dat is ook de reden waarom het een Napalm is... :lol:

EDIT: Kijk eens aan, het wordt in Mark 77 brandbommen gebruikt i.c.m. Kerosine:

"...polystyreen-achtige gel die een oxiderende stof zou bevatten."


Link Edited by lennard
Link to comment
Als je aceton over polystyreen giet, gaat die polystyreen-keten uiteen vallen in styreen. En dit samen met aceton geeft die flubberige massa. Als je dit styreen terug gaat verwarmen, gaat zich nieuw polystyreen vormen.
(dit om even de chemie achter deze proef te verklaren)
Nee. De ketens blijven nog steeds in tact, daarom dat er zich een gel vormt en geen vloeistof. Om die ketens te verbreken moet je heel wat meer doen dan er aceton overheen gooien (verbranden! :lol: ).
Link to comment
Guest Goner

Zo k3wl zijn die toepassingen naar mijn idee niet, als je kijkt naar hoe veel ze professioneel worden gebruikt.

Toepassingen zijn er waarschijnlijk wel, zoals een sabot (ook niet echt k3wl te noemen! :lol:).

Link to comment

Elke stof die je ik een vorm kan krijgen kan tot op zekere hoogte gebruikt worden als sabot, zo zou ik ook TriNitroTolueen kunnen gieten in een vorm. Dit heeft alleen geen voordelen boven iets als klei.
Sterker nog, als de sabot zal worden gebruikt voor een toepassing waarmee er een supersonische schokgolf ontstaat, wat in proffessionele kringen niet ongebruikelijk is, vormen er zelfs nadelen. (Of juist een voordeel :lol:)

Link to comment

Op het werk passen wij deze methode toe om onze piepschuim berg weg te werken.Per maand kruipt hier een 4Liter aceton in.

Zou je van dit Polystyreen geen (shell) casing kunnen maken?
Ik heb hier al eerder aan liggen denken maar vrees dat dit zowat onmogelijk is omdat je de aceton moet laten verdampen/drogen zonder dat je massa(blubber) terug naar het midden vloeit.
Als je 2 casings van dit gedroogde Polystyreen hebt, kan je ze makkelijk tegen elkaar pasten door aceton. Pasten zou ook wel overbodig kunnen worden aangezien je de wanddikte zo dik maakt als je zelf wilt dmv van de mal aan te passen.
Je zou wel op iets anders stuiten (zwakke plekken)namelijk dat niet alle piepschuim is opgelost of blijvende belletjes in de gedroogde casing.

Link to comment

Het probleem met PS/aceton is dat het niet netjes opdroogt.
Ik heb hier uitgekristalliseerde PS staan.
Het is barstig/korrelig en vooral broos.
Als je dit zou doen zou je onder verhoogde druk moeten drogen.
Het zelfde gebeurt met NC bevattende compo's.

Edited by User1
Link to comment
  • 2 months later...

Onder vacuüm laten drogen zodat alle lucht eruit verwijderd wordt, wordt het keihard en dan zou het wellicht kunnen dienen als sabot. Het probleem is alleen het in model krijgen van de PS onder vacuüm omdat de vorm verpest zal worden indien met de vacupomp aan zet omdat de lucht eruit wordt getrokken.

Link to comment

Makkelijkste manier voor een sabot is het gebruik van epoxy giethars met als vulmiddel microballoons. De microballoons fungeren hierbij als vuller, waarbij de treksterkte niet eens zoveel afneemt, maar je enorm veel giethars (en gewicht) bespaart. Is bij specialistische vloer-zaken wel te krijgen. Het werkte iig netjes voor mijn aardappelkanon. :D

Link to comment
  • 2 years later...

Kheb een tijdje geleden ook eens piepschuim in benzine opgelost, daarna een dun laagje spiritus er door heen gemixt.
Nadat ik het had aangestoken, na zo'n 5minuten branden, heb ik het uitgeblazen en met een satestokje er in geroerd.
Resultaat: na minder dan 10seconden kreeg ik het satestokje er niet meer uit, ik hield een raar keihard groen spulletje over

DAT is pas 1secondenlijm!!!

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...