Jump to content
PyroForum.nl

pyrobass

Gebruikers
  • Posts

    493
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Recent Profile Visitors

2.676 profile views

pyrobass's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. In principe is elke verestering prima te kathalyseren met een sterk zuur, maakt niet uit welke. Het gaat om de protonering van je dubbel gebonden zuurstof, dat verzwakt de pi-binding en maakt het stikstofatoom (of koolstofatoom als we het over een carbonyl-ester hebben) een stuk meer elektrofiel. De reden waarom esterficatie vaker wordt gekathalyseerd door zwavelzuur is omdat het gemakkelijker water weghoud, wat in veel gevallen hydrolyse voorkomt. Verder vindt ik dat je wel erg veel zuur gebruikt, je hebt echt maar een kathalytische hoeveelheid nodig. Tevens hoef je denk ik niet zo heel veel water toe te voegen, dat laat de reactie een stuk sneller verlopen vermoedt ik, hydrolyse remt de reactie enorm af. Misschien dat je de temperatuur op kunt laten lopen nét tot dat de salpeterige zuur begint te dissoproportioneren, ook dat vergroot de reactiesnelheid aanzienlijk omdat je het evenwicht te andere kant opschuift door energie "toe te voegen". Zijn er ook nog andere alkylnitrieten behalve amylnitriet en isopropylnitriet, die stabiel genoeg zijn om te bewaren voor een langere tijd? Verder vindt ik dat je de synthese erg netjes hebt uitgewerkt.
  2. Erg nette manier om ammoniumperchloraat te maken de opbrengst valt me ook erg mee moet ik zeggen:). Perchloorzuur is niet gevaarlijker dan geconcentreerd salpeterzuur, bij ons op school mag er zelfs gewoon door studenten mee gewerkt worden. Zoals op amateurchemie al aangegeven werd is perchloorzuur pas een gevaarlijk goedje wanneer je er veresterbare stoffen (organische basen) bij betrekt zoals aminen en alcoholen. Wel raad ik je aan geen ammoniumperchloraat te maken uit geconcentreerde oplossingen van perchloorzuur (let's say 70%) deze reactie verloopt zéér heftig en er komt vermoedelijk zeer veel warmte vrij doordat er een sterk zuur met een base reageerd. Ik zou een perchloorzuur oplossing verdunnen tot pakweg 20% en hierbij dan voorzichtig geconcentreerde ammonia bij druppelen (met een druppeltrechter of iets dergelijks), zelfs dan denk ik dat de warmteonwikkeling groot zal zijn. Deze methode is net zo gemakkelijk als de synthese van ammoniumchloride uit zoutzuur en ammonia, het mechanisme is ook hetzelfde.
  3. pyrobass

    Pb3O4

    Waarschijnlijk wanneer je meer hydroxide toevoegt, ontstaat er een complex. Ik verwacht dat wanneer je echt een flinke overmaat hydroxide toevoegt dat de neerslag opnieuw op kan lossen tot een hydroxoplumbaat complex. Wanneer je waterstofperoxide toevoegt ontstaat looddioxide, welke dan als een zwarte neerslag verschijnt in je oplossing. Dit is geen lood. Lood kan meerdere oxiden vormen waarin het loodatoom voorkomt met verschillende ladingen (dit worden oxidatietoestanden genoemt).
  4. De temperatuur is van invloed op de reactie, omdat deze het evenwicht tussen de hypochloriet en chloraat meer naar links duwt.. Om het anders uit te drukken: is temperatuur dus een factor die het systeem in zijn wezen verranderd. Dit bovenstaande kan verklaard worden door het feit dat de reactie een endotherme reactie is, er is energie nodig om de reactie te laten verlopen. Het schijnt dat deze reactie onder de 40 graden niet verloopt, er is dus te weinig energie in het systeem om een reactie plaats te laten vinden. Hoe meer warmte in het systeem toe wordt gevoegd, des te meer zal het evenwicht naar links van de reactievergelijking komen te liggen, dit verschijnsel wordt ook het "het principe van de kleinste dwang" genoemd, de grondslagen van dit principe zijn onderandere onderzocht door Jacobus van 't Hoff. En 0,7 A is veel te weinig om in 5 uur wat zichtbare hoeveelheden chloraat te produceren. En koolstof elektroden zijn niet ideaal als elektrodenmateriaal, echter op kleine schaal kan het wel werken..
  5. pyrobass

    Pb3O4

    Ik zal je even op weg helpen. De reactie is relatief eenvoudig: Eerst wordt natronloog aan loodoplossing toegevoegd aan een oplossing van lood(II)nitraat, er ontstaat dus lood(II)hydroxide dat direct neerslag vormt omdat het een onoplosbaar zout is. Pb2+ (aq) + 2 OH- (aq) ---> Pb(OH)2 (s) Daarna vindt verdere oxidatie plaats. En nitreuze dampen bestaan uit een mengsel stikstofoxiden, had je zelf ook wel even op kunnen zoeken...
  6. Ik heb ook zo'n ding, superhandig voor refluxen, destileren, oplossen en nog 6,022.1023 andere laboratorium-toepassingen. Voor diegenen die wel eens mengen en roeren met vloeistoffen en chemicaliën maar er nog niet een hebben, zeg ik, gewoon doen! :-). Wel moet je even een paperclip tussen 2 van de thermostaat conectoren maken of vastsolderen want anders doet hij het niet zonder thermostaat, ik was al bijna kwaad op labstuff geworden totdat ik las op de pakbon welke pins ik moest hebben.
  7. Sulfaat composities met aluminium branden doorgaans erg traag en hebben een zeer hoge warmte en lichtopbrengst, welke te vergelijken valt met die van thermietreacties. Fijne magnesium met droge calciumsulfaat brandt erg snel (bariumsulfaat zal zich, verwacht ik, hetzelfde gedragen) maar lang niet zo snel als GD-chloraat flasch.
  8. Haha grapje, je hebt gelijk, was in de war met wasbenzine dat is namelijk wel C5 tot C8.
  9. Miech, ik denk eerder dat lampenolie niet grotere ketens dan C5 tot C8 bevat. grotere molecuulen vormen al gouw moeilijk brandende stoffen, welke maar moeilijk vervluchtigen, bovendien als je nog langere ketens hebt dan bijvoorbeeld C20, spreek je al gouw over vaste stoffen met een hoog kookpunt. Maar dat terzijde, ik ken wel wat pyrocomposities die langere tijd branden met een zeer hoge lichtopbrengst welke ook op kleinere schaal goed werken, echter heb je daarvoor dan weer magnalium, kaliumperchloraat en dergelijken nodig. Niet echt iets voor iemand zonder ervaring...
  10. Ahh leuk, een serieuse member met een klein beetje ervaring, en vooral goede ambities. Veel plezier met je hobby en dat je nog een lange tijd deze hobby op een (veilige manier uiteraard) mag uitvoeren! Welkom!
  11. Ok dat was een mooi staaltje pyro, applausje voor iedereen Misschien dat ik ooit eens van de partij ben op zo'n meeting! Ohhh mijn handen jeuken, jammer dat school weer begint, en ik mijzelf nog steeds heb voorgenomen om het met pyro/HE (niet chemie) tot november/december wat rustig aan te doen, maargoed ik heb mij zelden aan een "goed" voornemen gehouden, alhoewel dit er één is die dat record lijkt te gaan halen. Misschien een beter idee om een dergelijke persoonlijke discussie elders voort te zetten?
  12. Dat wordt hopelijk volgend jaar Szinget, LLands of Pinkpop, maargoed ik ga ook nog een weekje naar Sicilië, en dan in de derde week van september weer braaf in de studieboeken. Dit jaar weer naar Huntenpop geweest, dat is een wat kleiner festival bij mij in de buurt, erg gezellig, ook veel goede bands gezien, Epica, My faforite scar, Fiction plane, Moke en als (beetje ransige) afsluiter Gwar. Mocht iemand ooit van plan zijn eens naar een optreden van die band te gaan kijken raad ik hem/haar echt aan om voor aan te gaan staan . Ook met men vrienden op vakantie geweest. Ik heb tot nu toe weinig aan pyro/chemie gedaan, alleen wat kleine dingetjes, alleen een keer nitrobenzeen gemaakt, opbrengst was acceptabel dit keer, nog niks mee gedaan wegens tijdgebrek.
  13. Ik zou als ik jouw was even in je chemie/natuurkundeboeken duiken Maar dat terzijde. Bepaalde isotopen van barium hebben inderdaad de neiging om te vervallen naar een stabieler element. De percentages van die bepaalde isotopen die in jouw bariumnitraat voorkomen zijn echter zo laag dat je je geen zorgen hoeft te maken over een te hoge stralingsdosis, of dat er uberhoupt straling te meten valt. Trouwens, bijna alle stoffen zijn wel iets radioactief omdat er altijd in bepaalde concentraties instabiele isotopen van een bepaald element aanwezig zijn. Het isotoop Koolstof-14 (noteer het als 14C) is ook radioactief, toch besta jij ook er voor een klein deel uit. Kalium heeft ook een radioactief isotoop (40k, volgens wikipedia bestaat 6,73% van natuurlijk voorkomend kalium uit deze isotoop), hierdoor is een deel van je kaliumchloraat zelfs meetbaar radioactief, echter hier geldt ook weer, de dosis is te klein om schade aan te richten. Maar zoals explomaan al aangaf maakt het geen drol uit of het element in een verbinding voorkomt of als zuiver element. Een chemische binding vindt immers plaats bij de buitenste elektronenschillen (valentieschillen) van een atoom. Het is de atoomkern die de fysische eigenschappen van een element bepaald. Deuterium (waterstof-2) gedraagt zich chemisch exact hetzelfde als zijn meestvoorkomende broertje: protium (waterstof-1). Echter is deuterium wel 2x zo zwaar omdat deze een neutron bevat.
  14. Achja, lezen was en is altijd ook één van mijn grootste hobby´s. Wanneer zou zijn eerste zelfgeschreven verhalenbundel uitkomen?
  15. Ja er is altijd nitraat aanwezig door micro-organismen, (nitrificatie --> stikstofkringloop). Dit zal denk ik te weinig zijn om te winnen. Trouwens waarom een dubbelpost?
×
×
  • Create New...