Jump to content
PyroForum.nl

fred g.

Afgeschermd
 • Content count

  52
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Recent Profile Visitors

1,500 profile views
 1. fred g.

  Shellac

  #pdbfbq: Dat klopt idd, het zal niet gelijk exploderen. Het gebruik van KCL03 brengt wel allemaal problemen met zich mee. Een van deze problemen is een evt besmettingsgevaar met chloraatresten van compo's waar bijvoorbeeld zwavel en alu in zit. Als je ervoor kiest om, na uiteraard zorgvuldig alle eigenschappen van deze stof bestudeert te hebben, toch chloraat te gebruiken zul je eigenlijk moeten zorgen voor apart gereedschap wat je dan echt alleen voor chloraat gebruikt. Je moet enorm goed alles opruimen. Het domweg kiezen voor chloraat omdat perc te duur is ( janjan heeft snel die toevoeging weggepoetst overigens), vind ik nogal debiel, sorry. Ook is door de vele stompzinnige vragen van hem een duidelijk beeld naar voren gekomen van iemand die het allemaal niet zo goed lijkt te begrijpen. Ook het foutief vertalen en verkeerd interpreteren van een vage duitse wikipedia entry vind ik nogal verontrustend eerlijk gezegd. Het gebruik van chloraat kan evt gedaan worden door mensen met een gedegen chemische kennis en een duidelijk bewustzijn van alle gevaren die met het gebruik van deze stof samenhangen. Het is niet voor niets dat de vuurwerkindustrie deze stof heeft verbannen na vele ongelukken . Het gebruik van chloraat door absolute beginners die het allemaal niet begrijpen en ook nooit zullen begrijpen vind ik gevaarlijk, en ja, daar reageer ik sterk op. Ik zou zelf nooit met KCL03 willen werken overigens.
 2. fred g.

  Shellac

  #janjan : jezus mina man, je wilt niet met KCLO4 werken vanwege het prijskaartje??? Vandaar dat je liever een mix maakt die gevoeliger en gevaarlijker is??met chloraat?? En met shellac?? Een bindmiddel wat alleen in oude formules voorkomt en een enorme kledderzooi geeft als je het daadwerkelijk gaat verwerken in sterren. Die formule is sterk verouderd, leek het je een slim idee om er gewoon eentje te pakken ofzo? Ik lees hier het hele jaar al je vragen. Je hebt je overduidelijk totaal niet verdiept in enige pyro lectuur van belang, anders zou je niet zo vaak naar de bekende weg vragen. Ben je uberhaupt in staat om technisch Engels te lezen en begrijpen? Mijn reactie zal vast wel hard en wellicht onbeleefd zijn, maar jongens, we zijn hier niet bezig met postzegelverzamelen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het werken met energetische stoffen vraagt een bepaalde basiskennis en intelligentie. janjan, overweeg om te gaan postzegel verzamelen of ga iets met modeltreintjes doen , maar laat aub alle chemicalien voor wat ze zijn. Je blijft zo denk ik langer heel, en het is ook prettiger voor je directe omgeving.
 3. fred g.

  PE Flash Powder

  Ik kom hier nooit om pyrotechnische info op te doen of wat te delen,maar louter om mezelf te vermaken Onder de enigzins serieuze members is dit forum berucht wegens het lage niveau en het vaak oeverloze gezwam over onzin. #pyro hiero: thx!!lachen!!
 4. fred g.

  Ducktape Pasting

  Het gebruik van ductape is een slecht idee, sorry. De ductape heeft nl bijna geen kracht op de zijde waar je hem makkelijk mee kunt doorscheuren. Totaal ongeschikt dus als pasting methode . Het ziet er ook lelijk uit.Nog Los van het feit dat het erg duur is, en ook een heel gedoe met strookjes afscheuren. Gewoon kraft dus , met pasting. Goedkoop en goed. mbtts: heb je het al geprobeerd met kraft voordat je op dit ductape hersenspinsel kwam? #jan: ok, jan-jan, ik zal je dan maar niet afkraken.. Het lijkt me buiten kijf staan dat met ductape een salute in elkaar knutselen en zo niet nog stompzinniger idee is.
 5. fred g.

  Taskforce OVB

  Het klopt dat shells ook in de top 5 staan. Dit komt ook door bovengenoemde debielen. Ze schieten vaak uit geïmproviseerde stalen of pvc buizen die niet ingegraven zijn. Ze leggen met publiek eromheen shells op de grond . Binden salutes vast aan verkeersborden/prullenbakken/speeltuigen in een speeltuin. Logisch dat shells op deze wijze gebruikt groot gevaar opleveren voor onschuldige omstanders . Het heeft alles met IQ en EQ te maken, en niets met shells. Het wegschieten van shells op een groot open afgelegen stuk land , met evt publiek op flinke afstand en vanuit veilige glasvezel buizen levert relatief weinig gevaar op. Een zelfbouw shell is mijns inziens nog veiliger ook. Een ervaren shell bouwer weet exact wat zn lift doet, en hoe zijn shell zal performen. Wat vaak ook word vergeten is het belang van goede priming. Wat nl niet aangaat qua sterren valt terug naar de grond en kan mensen raken. Dus het is niet alleen lift wat goed moet zijn, ook gasdichte afsluiting en effectieve priming maken een shell betrouwbaar. Een goede observator neemt vaak de belabberde symmetrie en soms slechte ontsteking waar bij dit commerciële professionele vuurwerk. Het is allemaal massaproductie, dus de kans dat er een storing optreed is ook hoger bij commerciële shells dan bijv. bij een zorgvuldig geconstrueerde amateur shell. Ronde shells zijn de meest storingsvrije artikelen mits goed geconstrueerd. Cannisters zijn vanwege hun ontwerp al gevoeliger voor problemen. Het gaat er om dat wij als community een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel voelen om geen overlast of schade te veroorzaken. Dat we denken aan mens en dier . En amateur pyrotechniek hoeft alsjeblieft geen gewoongoed te worden. Ik moet er niet aan denken dat die glimjasjes met wenkbrauw piercings massaal lekker zelf gaan lopen knutselen. Ontmoedigen is beter dan aanmoedigen in dit opzicht. Ik lees hier vaak posts van nieuwe mensen waarbij het door hun manier van formuleren al snel duidelijk word dat deze persoon niet bijster intelligent is, of voldoende emotioneel volwassen. Dit is niet leeftijdsafhankelijk maar meer persoonsgebonden. Ik hoop maar dat ze snel stoppen met hun onbezonnen plannen tot knutselen, en zich beperken tot genieten van alle leuke artikelen die aan het einde van het jaar 3 dagen hier in Nederland worden aangeboden. Deze hobby is niet voor iedereen weggelegd, en ik hoop in dit opzicht ook op een gedeeld verantwoordelijkheids gevoel. Denk aan je omgeving, lees zoveel mogelijk. Begrijp de processen die plaatsvinden, weet alles over eventuele gebruikte chemicaliën. Lees alles wat je kunt lezen. De kennisbronnen die er toe doen zijn grotendeels in het Engels. Niet in staat zijn om technisch Engels te kunnen lezen/begrijpen diskwalificeert je om deze potentieel gevaarlijke hobby veilig te kunnen uitvoeren voor zowel jezelf en je omgeving.
 6. fred g.

  Taskforce OVB

  Deze taskforce heeft zeker een functie . Het zijn nl de debielen die extreem zware grondknallers zoals die cobra 6 "opleuken"met levensgevaarlijke additieven zoals benzine of bussen deo. Wat deze eencelligen niet schijnen te begrijpen , is dat de bus deodorant fragmenteert en grote scherven metaal rondstrooit. Deze gemodificeerde bommen worden dan gefilmd en op youtube geplempt. Volgens de wetmatigheid van stupiditeit hebben deze filmpjes een stimulerende functie op andere debielen, die dit na willen doen, en uiteraard nog groter willen maken. Wat ik heb begrepen wil deze 'taskforce"deze clips aanpakken en paal en perk stellen aan deze onzin. Daar heeft elke echte vuurwerkliefhebber dus alleen maar voordeel van. Heel veel ongelukken in Nederland gebeuren vaak met klein vuurwerk zoals i.d.d romeinse kaarsen en nog erger babypijltjes e.d. Juist omdat dit zulke onschuldige artikelen lijken, gebruiken met name kinderen ze om op elkaar en omstanders te schieten. Dit gaat meestal goed, maar soms ook niet, en dan kost zo'n onschuldig pijltje of sterretje uit een romeinse kaars iemand een oog. Ik koop elk jaar voor het zoontje van een vriend van me een beetje vuurwerk, maar vermijd dus romeinse kaarsen en kleine pijltjes. Ik heb zelf gezien dat kinderen inclusief vuurwerkbril elkaar beschoten met romeinse kaarsen, en dat een omstander ( zonder bril) hierdoor geraakt werd in zijn gezicht. Dit ging weer net goed, maar je begrijpt mijn punt hopenlijk. Het vuurwerkprobleem is een mentaliteitsprobleem hier in Nederland. Bij normaal gebruik is er helemaal niets aan de hand, maar juist het achteloos omgaan en ermee lopen k*utten zorgt elk jaar weer voor slachtoffers en overlast. Het valt me steeds weer op dat in omliggende landen mensen een stuk normaler omgaan met vuurwerk dan hier. Er is een zeer grote groep die elk jaar weer geniet van al het moois, en zonder overlast te veroorzaken zn spulletjes afsteekt. Er is een kleine groep die helemaal van het pad af is, en ervoor kan zorgen dat er steeds meer animo komt voor een verbod. Wind je niet op over de ogenschijnlijke fanatiekheid van de dienders, als pure conformisten weten zij vaak niet beter. Er zijn er ook die graag flitsen of dolgraag parkeerboetes uitschrijven, zo werkt het nu eenmaal, en gelukkig maar , anders zou het een grote rotzooi worden in dit overbevolkte land. Helaas is de tijd van het samen leuk houden een beetje voorbij, ook met dank aan weer die bekende kleine groep mensen met een gecombineerd laag IQ en EQ....
 7. fred g.

  En alweer een....

  Het zijn deze zware k*t knallers die het draagvlak voor een eventueel verbod op vuurwerk steeds groter maken. Wat me ook opvalt is dat de domste figuren altijd de hardste knallers hebben. Deze week vond een of andere eencellige hier het ook noodzakelijk om op een doordeweekse dag om 01.30 twee keiharde salutes af te steken in de stad...bloedirritant... Nederlanders blinken in het algemeen niet uit in verstandig omgaan met vuurwerk. Een jaar geleden had een groepje tokkies op een camping er een in zo'n terracotta openhaard gestopt , en geinteresseerd vanaf een paar meter toegekeken naar wat er zou gebeuren. De fragmentatiebom terracotta openhaard versplinterde en de zoon van Pa tokkie werd in zn nek geraakt door een scherf en bloedde dood. Kijk je naar een land als bijv. Spanje dan zie je dat daar veel normaler word omgegaan met vuurwerk. Dingen kapot maken, of het bekogelen van dieren en mensen met vuurwerk komen daar gewoon bijna niet voor. Jongeren word van kinds af aan geleerd om om te gaan met vlindertjes/traca's. Op fallas krijgen de kinderen elk een pakketje vuurwerk, behorend bij hun leeftijd , en ze leren er op een verantwoordelijke manier mee om te gaan. Het is wat coek zegt: ik heb met oud en nieuw vorig jaar zelf waargenomen hoe kinderen van hooguit 11 of 12 met die cobra's aan het gooien waren. Ze zijn gewoon niet echt geschikt als grondknaller, als je er een op het grind zou gooien heb je alweer levensgevaarlijke rondvliegende kiezels. De kruitinhoud is veel te hoog van die dingen. Ik hou ook dit jaar mijn hart weer vast voor alle sloop en overlast ellende.
 8. fred g.

  Evaluatie

  We verschillen van mening over de hoeveelheid informatie die aan first posters moet worden aangereikt. Ik heb gemerkt dat als je je op dit forum gewoon voorstelt, en uitlegt wat je binding is met pyrotechniek , er netjes met je wordt omgegaan. Let wel , mijn enige bezwaar zijn first posters die, zonder zich voor te stellen, meteen over flash/zeer basale zaken beginnen . Ik heb geen behoefte om in dat specifieke geval meteen in geuren en kleuren tekst en uitleg te geven. Omdat ik niet ik kan schatten wat iemands kennis/intenties zijn, werk ik ook liever niet direct mee aan informatievoorziening over flash. Dit heeft niets te maken met minachting voor die persoon, maar meer met mijn eigen gemoedsrust. Een beginnende poster leer je een beetje kennen door zn posts, manier van formuleren en de onderwerpen die hij kiest. Soms is het leuk om mee te lezen en discussieren, en soms kun je denk ik echt beter zwijgen....
 9. fred g.

  Evaluatie

  Het gaat mij er helemaal niet om dat er een soort censuur mentaliteit moet heersen op dit forum over pyro. Maar laten we wel zijn : onze hobby is niet hetzelfde als postzegelverzamelen......het is een potentieel gevaarlijke hobby voor jezelf , maar ook voor je omgeving. Ik las in een andere post de opmerking " wees uw broeders hoeder" . Ik vond dat wel een treffende opmerking. Ik lees met plezier posts hier van zowel de beginnende als de wat meer gevorderde leden. Maar posters die direct hun eerste post beginnen over flashknallers en het afmengen van flash, doen mij meteen vermoeden dat iemand hoofdzakelijk geinteresseerd is in het knalgedeelte van pyro. En deze keiharde knallen zorgen elk jaar weer voor vele verminkingen, en miljoenen schade. Ook irriteren ze mensen enorm, en zorgen ook voor veel aandacht van justitie. Het associeert pyrotechniek met overlast en vernieling bij het gros van de Nederlandse bevolking. Ik baal hiervan elk jaar weer! Zoals ik al zei, ik vind het heel leuk om af en toe als ik iets weet advies te geven. Maar dit genoegen strekt zich dus niet uit tot het uitleggen aan jan en alleman hoe we een potentieel dodelijk en verminkend pyrotechnisch mengsel zo goed mogelijk kunnen mengen. Ik begrijp dat dit misschien aanmatigend overkomt, maar dit is helemaal niet mijn bedoeling. Ik heb geen idee van pyropowerz eerdere posts ofzo. Ik reageerde op zijn opmerking dat " bekende " leden liever hun kennis soms niet delen. Ik hoop dat ik heb toe kunnen lichten waarom ik soms liever zwijg. En eventuele gave siervuurwerkprobeerseltjes van wie dan ook zie ik met zeer veel interesse tegemoet.....
 10. fred g.

  Evaluatie

  Als je enigzins serieus bent over pyrotechniek, is het niet echt nodig om over basiszaken dingen na te vragen op forums . Antwoorden op vragen welke gaan over basale zaken, zoals bijvoorbeeld het relatief veilig mengen van flash, zijn in duizendvoud te vinden op het internet. Als je voldoende research hebt gedaan mbt eigenschappen van oxidatoren en brandstoffen, kun je zelf heel eenvoudig tot de conclusie komen hoe deze stoffen relatief veilig te mengen. Ik heb het niet over de eigenschappen van flash, maar over de afzonderlijke chemische eigenschappen van de componenten. Eerst zeer goed inlezen over de chems die je gebruikt, en precies weten wanneer iets tijdens een mengproces eventueel gevaar kan opleveren. En vooral het waarom hiervan. Dit niet kunnen lezen en begrijpen diskwalificeert jezelf in mijn ogen om deze potentieel gevaarlijke hobby voor jezelf en je omgeving veilig uit te voeren. Om voldoende kennis op te doen om deze hobby enigzins veilig te kunnen uitoefenen, is het spreken van ( technisch) Engels onontbeerlijk. De informatiebronnen die er toe doen zijn in het Engels. Het uberhaupt mengen van chemicalien zonder exact te weten wat ze los doen/in combinatie met elkaar is af te raden. Ik voel me totaal niet geroepen om hier tekst en uitleg over te geven. En ja, ik hoop dat mijn mede pyro's daar ook terughoudend mee zijn. Als iemand al wat langer bekend is, wat dingen post, en een algehele intelligente indruk maakt, dan vind ik het leuk om te helpen en mee te denken. Maar die mensen kom je ook tegen op andere forums, en je kunt duidelijk zien wat ze maken. Dit geeft een uitstekend beeld van iemands kunnen/kennis. Beginnende posters die meteen beginnen over knallers/flash mengen doen het niet voorkomen alsof ze geinteresseerd zijn in het artistieke gedeelte van pyrotechniek, zoals kleur en vorm. Nederlanders kunnen ontzettend slecht met vuurwerk omgaan. Elk jaar weer die vernielingen, vandalismes en overlast met die zware kutknallers. Ik moet er waarlijk niet aan denken als al deze figuren ineens zelf hun eigen knallers gaan maken. Aan proliferatie van kennis hieromtrent wil ik absoluut niet meewerken. Het is dan heel simpel wachten op een ongeluk en vervolgens een totaalverbod en zero verkrijgbaarheid van grondstoffen/spullen. Dus posten over flash/knallers zonder dat je je hebt voorgesteld, of uberhaupt je intenties hebt laten zien worden niet echt gewaardeerd hier. En gelukkig maar, ik zit er nl totaal niet op te wachten dat mijn geliefde hobby erg populair zou worden.....
 11. fred g.

  Schudden van knallers

  Ik las zijn vraag gisteren, en hoopte eigenlijk dat er niet op gereageerd zou worden. Ik wilde ook geen negatieve reactie geven, maar had net als sjeef ook sterk het gevoel dat december vroeg begonnen was dit jaar. Ik begrijp niet zo goed waarom iemand die direct over knallers en flash mengen begint, zo op zijn wenken bediend wordt met info. Het is heel fijn dat bekende ervaren leden hier weten hoe ze zo veilig mogelijk flash kunnen mengen, maar om dat nou in geur en kleur uit te leggen aan deze figuur snap ik niet zo. Er was een poster die een dag na de aanslagen in Noorwegen als eerste post een uitgebreide vraag stelde over het zuiveren van amoniumnitraat. Gelukkig waren de mensen die hier kennis van hadden zo slim en wijs om te reageren met een verpletterend zwijgen. Jezelf aanmelden, niet de moeite nemen wat over jezelf te vertellen en een enigzins intelligente indruk te maken, en meteen beginnen over flashknallers mengen....kom op zeg...
 12. fred g.

  Het 'Wat-ga-jij-vandaag-doen-topic'

  In principe kan ik je wel volgen waarom je het wilde testen... Ik heb het ook geprobeerd bij inner petals voor mn double petals . Inner petal spiken met vlastouw, en dan kijken of het werkt. resultaat bij mij : afschuwelijk dump aan sterrenclusters, totaal geen symetrie. Soms is het gewoon belangrijk dat je zelf met eigen ogen ziet of iets werkt of niet. Keep it up .......
 13. fred g.

  PE Flash Powder

  Als je op een forum moet vragen hoe je je flash moet vermengen denk ik dat je nog eens heel goed moet gaan lezen over frictiegevoeligheid en flash in het algemeen. Je bent hier koud 1 maand lid, en nu al met flash bezig gaan en een PE Flash topic bumpen met nutteloze info en vragen.............
 14. fred g.

  Black Powder

  Stop de drie componenten niet samen in een koffiemolen, dit kan ontploffen!! Vijzelen kan wel, maar het zal niet echt snel zijn, het is dan meer een soort van greenmix. ALs je vijzelt kun je wel een beetje feel krijgen voor meal, en er wat van leren. Ik zou gewoon een beetje vijzelen en hier wat mee experimenteren. Nog een tip : ga heel veel lezen over bp, er is heel veel over te vinden. Hou bij elke stap die je doet de veiligheid in het oog. Eerst researchen dan pas mengen!
 15. fred g.

  Ball mill

  Toffe molen man, wat een huisnijverheid.. Goede capaciteit ook, veel plezier ermee.
×