Sign in to follow this  
Followers 0
pyrobrainiac

Vreemde Npk Waarde Kalisalpeter

19 posts in this topic

hallo beste mensen,

Ik zal me even voorstellen aangezien dit mijn eerste post is: ik ben Jeroen. Ik woon in Hengelo en ik verdiep me nu ongeveer 1 jaar in pyro en chemie. Maar ik opende dit topic om een vraag te stellen:
Ik heb gisteren geinformeerd naar de zuiverheid van kalisalpeter bij (...ga ik niet zeggen...). Ik kreeg een mailtje terug dat de NPK waarde 13-38-46 was. Ik heb weinig ervaring met de NPK waarde van kunstmeststoffen en ik heb verder ook geen informatie over deze NPK waarde kunnen vinden. Nu is het zo dat de normale NPK waarde van kalisalpeter 13-0-46 is. Mijn vraag is nu: is dit kalisalpeter verontreinigt met kaliumfosfaat? De prijs is ongeveer 16 euro per 25kg. Hieronder het mailtje dat ik terug kreeg:

Goedendag,wij verkopen inderdaad dit product,en de prijs ongeveer 16 euro de verhouding is 13%-- 38%-- 46%.

Ik kon echt geen informatie op het internet vinden zowel als andere topics waar deze NPK waarde besproken werd.

alvast bedankt,
jeroen

Edited by gamekeeper
0

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welkom. woon je in Hengelo Overijsel, of Gelderland?

Stel je eens voor op het ik-ben forum.

N=stikstof (dit is meestal in de vorm van nitraat).
P=fofsor hoe hoger de P-waarde hoe minder geschikt voor pyro doeleinden (in de vorm van fosfaten).
K=Kalium hoe hoger de KN-waarden zijn hoe beter. (kalium-ionen).

Maar omdat bij jou de N-waarde lager is dan de P waarde is de kans groot dat het veel kaliumfosfaat bevat (K3PO4) het bevat wel wat KNO3 maar hoeveel....., je zou het totale percentage KNO3 kunnen uitrekenen. als het lager dan 50% is denk ik niet dat het de moeite waard is.

btw. er bestaat al een heel topic over KNO3 ik zou die maar eens goed doorlezen, volgens mij zijn daar NPK waardes wel eens besproken (maar ik kan het ook fout hebben.)

Edited by pyrobass
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok bedankt voor je reactie, ik wist niet dat je met de NPK waarde ook echt de percentages van stoffen in meststoffen kunt berekenen. Ik dacht namelijk dat het alleen massapercentages waren. Btw ik woon in Hengelo (OV)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja het moet wel kunnen, je hebt toch percentages doorgemailt gekregen, dat is het percentage van ieder soort ionen, het enige probleem van jouw bron is dat je mest in verhouding heel veel fosfaat-ionen bevat en in verhouding minder nitraat ionen bij kaliumfosfaat komt het kaliumion wel 3 keer voor maar bij 1 mole KNO3 komt kalium-ion 1 keer dus denk ik dat het erg weinig kaliumnitraat bevat.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij staat het stnadaart op die zakken en is het gewoon >90% KNO3

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat zou wel mooi zijn ja, alleen ik heb weinig ervaring met het berekenen van het percentage van een bepaalde stof, omdat ik nu in 4 Havo zit. Volgende hoofdstuk gaan we het over molecuulmassa e.d. hebben. :P

groeten,
jeroen

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probeer het anders gewoon ff uit, neem 6 gram KNO3 en 4 gram suiker, meng het goed en als het goed brandt dan weet je vrijwel zeker dat het KNO3 is. Uiteraard zou een minder % KNO3 ook branden mr zowieso niet zo goed. Je kan het ook even met elkaar versmelten als je geen residu over houd is 't goed spul.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja dat is nu net het probleem, je moet het eerst kopen en daarna kun je het pas uitproberen :P
Daarom heb ik dit topic ook geopend, om er zeker van te zijn dat ik het goede spul thuis haal.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ow haha sorry, dat had ik niet gelezen. Voor die prijs zou ik het gewoon proberen;)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik niet.. Het is een totaal andere NPK waarde. Er hoort helemaal geen P in kaliumnitraat te zitten. En 16 euro vernaggelen is gewoon zonde.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja 16 euro is inderdaad best veel geld om te 'gokken' zeker als je heel veel grote hoeveelheden hebt anders zit je met een heleboel spul waar je totaal niks aan hebt, (mischien wel goed voor de plantjes :P ) ik zou gewoon even naar een tuincentrum gaan dan weet je zeker wat je koopt.

het is dus geen pure KNO3 het is denk ik een mengsel van nitraten (zoals KNO3 of mischien NH4NO3), kaliumfosfaat en andere rotzooi. Wat je wel zou kunnen doen is het zaakje extraheren en dan testen of het wil ontbranden met suiker.

pyrobrainiac was me net voor

Edited by gamekeeper
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik niet.. Het is een totaal andere NPK waarde. Er hoort helemaal geen P in kaliumnitraat te zitten. En €16.30 vernaggelen is gewoon zonde.


Jep je hebt gelijk. Ik heb een nieuwe email gestuurd naar ''mijn bron'' en heb gevraagd of er kaliumfosfaat inzat (voor zover zij het begrijpen :D). Mij leek het namelijk erg onwaarschijnlijk, omdat ik echt om kalisalpeter heb gevraagd. Normaal is de NPK waarde toch 13-0-46 of niet? Ook heb ik al veel op google gezocht naar de NPK waarde maar ik kan hem nergens vinden. Als ik geen duidelijke reactie terug krijg van ''mijn bron'' denk ik dat ik gewoon een gokje moet wagen. :P

Ja 16,30 is inderdaad best veel geld om te 'gokken' zeker als je heel veel grote hoeveelheden hebt anders zit je met een heleboel spul waar je totaal niks aan hebt, (mischien wel goed voor de plantjes :D ) ik zou gewoon even naar een tuincentrum gaan dan weet je zeker wat je koopt.

het is dus geen pure KNO3 het is denk ik een mengsel van nitraten (zoals KNO3 of mischien NH4NO3), kaliumfosfaat en andere rotzooi.


Waar ik die kalisalpeter van plan was te gaan kopen, hebben ze volgens mij totaal geen verstand van chemie en dergelijke. Ik (16 jaar) liep er namelijk gewoon heen en vroeg: Hey verkopen jullie hier misschien ook kalisalpeter? Waarop de verkoper antwoorde: Bedoel je niet kalkammonsalpeter? Nee ik bedoel echt kalisalpeter. Ok, dat ga ik even in mijn database checken. Ja we verkopen wel kalisalpeter, maar dan moet het eerst bestelt worden bij de groothandel. Wil je het nu bestellen? Nee, ik wacht er nog even mee. Dus kan je hier wel de conclusie uittrekken dat die lui niet bepaald veel verstand hebben van wat ze verkopen en is de bron (leverancier waar ze het vandaan halen) misschien ook niet betrouwbaar. Edited by pyrobrainiac
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

hee,

Misschien heb ik het helemaal bij het verkeerde eind maar er viel me iets op in het kaliumnitraat topic. De nummers die in een post over een zak kaliumnitraat komen namelijk erg overeen met jouw cijfers.

Ik heb een zak 25 kilo kaliumnitraat gekocht, deze is nog redelijk zuiver
N-P-K waarde zijn 13.5 - 0 - 46.2

De 46.2 staat voor oplosbaar Kaliumoxide.

Verder staat er dat het kaliumpercentage 38.4 massaprocent is.


Deze cijfers komen verdacht veel in de buurt bij jou cijfers. het kan best dat de 38 die jouw bron noemde hetzelfde is als de 38.4 die in die post werd genoemd. Het staat op de 8ste pagina van het kaliumnitraat topic. Veel succes.

PS: de zak van de qoute was rond de 96 procent, volgens mij heb jij dezelfde en heb je dus een prima bron voor goede KNO3. Edited by Willy
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

@willy: Ik zou dit hele topic nog maar eens even goed lezen, pryobrainiac had het over de NPK van een zak die ca 99% KNO3 bevat, de zak die hij wil bestellen is 13-38-46
P 38 betekend dus dat er nog 38% fosfor in de vorm van fosfaat in zit.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Waar ik die kalisalpeter van plan was te gaan kopen, hebben ze volgens mij totaal geen verstand van chemie en dergelijke.


Er staan heel veel waarden op zo`n een zak. Het kan dus best dat die N-P-K waarden die de leverancier gaf andere waarden zijn, het kan net zo goed zo zijn dat de N-P-K waarden 13-0-46 zijn en dat de waarde 38 die de leverancier gaf de waarde is van het massa percentage van kalium zoals bij de post die ik in m`n vorige reply geqoute had. Dat probeerde ik te zeggen. IK hoop dat je me begrijpt pyrobass.

Ik denk dat je het beste nog wat informatie kan opvragen en/of misschien zelfs foto`s van de zak. Edited by Willy
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nu begrijp ik het.
Ik vond het ook al raar. :P

Edited by pyrobass
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ow, ik dacht ook dat jij 13-0-46 in je zakje had zitten.. Als je er echt niet uit komt, stuur me dan ff een PM'tje, ik ga geen bronnen op 't forum neerzetten.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey die quote was van mij:P

misschien zijn het wel N-K-K2O waardes. Dit is wel een beetje vreemd maar dan klopt het wel aardig.

Kaliumnitraat is 101 gram per mol kalium 39 gram per mol en stikstof 14 gram per mol. Het massapercentage stikstof in kalium ten opzichte van kaliumnitraat komt dan ongeveer overeen met 14% en 39%.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben vandaag een aantal cooperaties afgeweest in een mislukte poging om KNO3 te kopen.
De beste heren wisten niets van chemische formules en ze hebben me vanalles proberen aan te smeren, maar er zat geen KNO3 bij. Ik ben wel een zak tegengekomen waarop hetvolgende stond:

Kaliumchloride
oplosbaar
60% K2O

Verder stonden er geen percentages of iets dergelijks op. Maar ik vond dit een vreemde zak, waarvan ik de logica niet snapte. Ik ben toen advies gaan vragen bij iemand die er meer van wist, maar die had het alleen over "kali 33". Om heel eerlijk te zijn heb ik ook naar NPK 13-0-46 gevraagd, maar hier hadden ze nog nooit van gehoord. Volgens hen was het dan niet eens NPK meer. Ik weet nu eigenlijk niet wat ik met al die percentages en gehaltes moet, dus ik denk dat ik het op de KCl met NaNO3 manier moet doen.

Is de waarde 13,5-0-42,6 verkrijgbaar in Belgie dan, want dat verklaart een hoop waarom ik het hier niet kan vinden?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Topics

 • Posts

  • 21 days of Pyro Heaven
   I am running just one Pyro holiday next year 2017. A special 21 day holiday that takes in the best pyro events in Thailand including rocket festivals, line rat competitions and Talai launches. As always we will be spending time at my workshop building shells and shooting all kinds of pyro. Great food, amazing fireworks and some superb trips around the country to places of interest will make this the best holiday we have organized in the past 5 years. I already have one guy from this forum reserved his place and another couple interested. We only have 7 places available so if you want in on this you will need to book early. Exact dates are not set in stone yet as I need to juggle dates to get in all the events we plan to visit but we are looking at beginning the holiday at the end of April. Cost/booking conditions can be found on my website. Partners not keen on the pyro side are most welcome, we will have activities planned for them during our building time at the workshop. I just put together a video compilation of clips taken over the past 5 years of holidays to give an idea of what to expect.  
  • 2016 Firework Holiday. Thailand
   Thanks Tyneman you are most welcome to join us whenever you can make it. Even if you are only out here on holiday, give me a call  and if Im at my shop you can come down and visit.
  • O&N 2015 - 2016
   Rock... Ik cut mijn sterren, en dat verklaart het probleem natuurlijk direct.
   Ik moet eens leren rollen, maar dan maak ik inderdaad beter grotere batches en tot nu toe heb ik het altijd goedkoop en klein gehouden. Bedankt voor de hele uitleg wel, komt zeker nog van pas !
  • O&N 2015 - 2016
   Zeker waar HD. Camera scherpte is vaak een probleem. Daarom doe ik in mijn motortjes Ti. Dit is gemakkelijk te volgen en de camera stelt scherp op de Ti sparkles. Dan is de break en sterrenpracht bijna altijd goed te zien. Met Shells kan je dit in een risingtail verwerken. Die purple is idd erg mooi. Ik heb hem, op advies van HD, voor dit jaar ook gemaakt. Ik ben heel erg gecharmeerd van Majdali purple maar dat is meer naar blauw toe. @ Andres, hoe groot rol je de sterren? Heb je een foto/video van je trommel waarin je de sterren rolt? Hoe nat rol je? Gebruik je 75/25 water/alc? Screen je de sterren tussen het rollen? Wat is je start medium? Als je screent gooi je de hele kleine bij sterren die ontstaan er uit? Als je sterren hebt die gaan plakken, zeg maar 2,3 of meer bij elkaar. scheid je die dan of laat je die gewoon mee rollen? Hoe veel maak je tegelijk? Kan je in je trommel zien dat de grotere en kleinere sterren afzonderlijk in positie zijn? Als je compositie toevoegt zit dat dan gelijk op je sterren of op je trommel of draait het separaat dicht bij de kleinere sterren? Hoe rol je de opbouw van je sterren. Rol je eerst je kleur compo op en dan je priming of rol je de laatste twee eetlepels kleurcompo 1 op 1 gemengd met je priming ( step priming) en daarna pas afprimen? Al met al een heleboel vragen die invloed hebben op: Brandduur/onsteking/gelijkmatigheid van rollen. Bij sterren rollen gebruik ik als start medium steelshot van 0,8mm. Ik rol hier crackling om tot 1,5mm of strobemix tot 3mm en 4mm. Dit zijn hele mooie effecten om sterren om te rollen. Gewoon starten om steelshot is ook een mogelijkheid. Voordeel van crackling en strobemix is dat het relatief zware cores levert. Je kan ze na het drogen goed screenen op grote wat weer een goede basis levert voor gelijkmatig gerolde sterren. Halverwege mijn rolproces screen ik de sterren tevens haal ik regelmatig eventuele dubbel rollers er uit en breek ik ze los van elkaar. Ik rol altijd met 75/25 water/alchet hele proces. Je kunt dan redelijk nat rollen. Ik sproei de sterren met een zeer fijne verneveling erg nat. Zo nat dat je bijna gaan verkleven. Dan de compo er voor gooien. Bij mij draaien de grotere sterren onderin vooraan in mijn trommel. De kleinere sterren rollen halverwege boven in. Ik gooi mijn compo voor de kleinere sterren. De compo die niet direct opgenomen wordt rolt achterin mijn trommel. Door nu weer nat te sproeien gaan de sterren door de trommel bewegen en rollen door de compositie. Dit herhaal je tot de gewenste dikte. (logisch ) Tussendoor screen ik afhankelijk van het type compo 1 a 2 keer. De kruimels die nieuwe sterren vormen gooi ik er uit. Dit kan je gebruiken om rising stars te persen. (verspillen doen we niet) De kleinere sterren doe ik dan eerst terug in de trommel en rol deze iets verder op tot ze gelijk zijn aan de uitgezeefde. Dan doe je alles bij elkaar en rol je de compo op tot de grote is bereikt. Ik gebruik tegenwoordig Fencepost prime. Deze breng ik op door de laatste twee grote eetlepels compositie te mengen met een gelijke hoeveelheid prime. Deze rol ik goed nat op zo dat de sterren goed beginnen te glanzen van het vocht. Dan breng ik gelijk de priming aan ongeveer 1mm. Als deze goed is gerold dat het er strak op zit (goed nat) Dan gooi ik een flinke schep prime in de trommel dat de sterren een grove buitenlaag krijgen. Belangrijk is niet te ver door te rollen. De grove buitenzijde pakt namelijk erg gemakkelijk vuur. Rest nog lekker laten drogen. En bouwen. Tip. Grotere hoeveelheden rolt gemakkelijker dan kleiner batches. Een eetlepel steelshot geeft met 1Kg compo (gewone kleuren compo) en ongeveer 300gram Fencepost prime een einresultaat van 8mm sterren. Uiteraard is dit een beetje afhankelijk van het compo soortelijkgewicht.
  • O&N 2015 - 2016
   Met 2" kun je prima indruk maken hoor Camerawerk blijft altijd lastig met vuurwerk.   
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online