Jump to content
PyroForum.nl

Willy

Inactive
  • Posts

    58
  • Joined

  • Last visited

Willy's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Wat een prachtige kleurijke foto`s. Ik vind vooral de foto met de lantaarnpaal erg mooi omdat de sterren mooi passen bij de structuur van de boom op de foto. De foto`s zijn erg mooi gemaakt door de fotografe. Erg bedankt dat je dit met ons deelt.
  2. Men heeft het altijd over schadelijke zware metalen die worden gebruikt in vuurwerk. Men noemt meestal Strontium. Maar wat ik niet begrijp is dat deze metalen toch altijd in zoutvorm gebruikt worden en dus heel andere eigenschappen hebben dan puur strontium. Hoe denken jullie hierover?
  3. Willy

    Media

    Hoi Janus, volgens mij begrijp je me verkeerd ik bedoel daklood. Dit koop je in strips. Ik bedoel dus niet een dakgoot ofzo. Maar alsnog kan je gelijk hebben dat er zink in de legering zit. Vonkt zink? Wat bepaald of een metaal vonkt? Groeten, Willy
  4. Willy

    Media

    Beste leden van het forum, Sinds kort heb ik een kogelmolen en media. Ik ben alleen niet helemaal zeker of ik met dit media "zonder" gevaar green powder kan malen. Ik heb de media namelijk zelf gegoten van daklood dat ik gekocht heb op de bouwmarkt. Ik vraag me dus af, is daklood een legering? Zoja, is dit een legering die vonkt? Voor de vloeibaarheid van het gesmolten lood voegt men soms tin toe en als dit het geval is bij mijn daklood vonkt het hier dan door? Alvast bedankt en een gelukkig nieuwjaar met mooi vuurwerk. Groeten, Willy
  5. Willy

    Shells Maken

    @ ExplosiveCoek Het lijkt me sterk dat het zo lang zo moeten duren. Wanneer je acht ballen hebt kun je ze binnen een uur allemaal beplakt hebben. Dan moet je wachten maar dat kost je toch geen tijd. Wanneer de ballen droog zijn hoef je alleen nog maar met een scalpel de ballen los te snijden. Ik laat het jullie weten wanneer ik het heb geprobeerd.
  6. Willy

    Shells Maken

    Waarom iets kopen als je het net zo goed zelf kan maken!? Ik kreeg laatst een ogenschijnlijk goed idee om mooie halve bollen te maken voor het maken van ronde shells. Je neemt een hockeybal. Die zijn makkelijk te vinden naast het hockeyveld. Deze rol je eerst in met plastic folie. Daarna gebruik je kraftpapier en behanglijm om een papieren laag over de bal te krijgen. Niet te dik, niet te dun. Deze snijdt je daarna zo door dat je twee halve bollen hebt. Een hockeybal kan goed tegen messen en kan op deze manier vaak gebruikt worden. Als je meerdere ballen hebt kun je heel snel halve bollen maken. Een hockeybal is herbruikbaar, heeft een mooi formaat en is goedkoop. Wat vinden jullie van het idee? Denken jullie dat dit zou werken? Groeten, Willy
  7. Willy

    Chloor

    sorry, je hebt me verkeerd begrepen. Ik had duidelijker moeten zijn maar als ik zeg alkalimetalen bedoel ik daarmee zowel aardalkali als alkalimetalen. Bedankt voor de uitleg! Ik had alleen nog een vraagje, klopt het dan dat de kracht van de beweging van ionen (temperatuur) groter is dan de kracht van de ion-bindingen in het kristalrooster en dat de ionen daarom "vrij" worden (niet meer in het kristalrooster)? Het vermoeden van Miech klinkt best logisch. Knap bedacht.
  8. Willy

    Chloor

    Ik had er even niet bij stil gestaan dat je zulke stoffen zouten moet noemen aangezien er een ion-binding is tussen de atomen. Hoe kan een ionaire stof opsplitsen in ionen buiten water? Ik dacht dat wanneer je alkalimetaal zegt je zowel alkali als aardalkalimetalen kunt bedoelen. Het is te horen dat jullie veel meer van scheikunde weten dan mij. Waarschijnlijk zijn jullie al van de middelbare school of studeren jullie zelfs scheikunde.
  9. Volgens mij moet zo`n machine wel te maken zijn. Het enige moeilijk is natuurlijk om de shell zo te laten draaien dat de strook papier goed verdeelt wordt over de shell. Hij mag dus niet zo draaien op zijn as dat de strook papier over zichzelf gaat zodat de twee "polen" van de shell dikker worden dat de rest. Een manier om dit te voorkomen lijkt me om de shell (net als de aarde) over een gekantelde as te laten draaien. De kanteling hoeft maar erg klein te zijn om ervoor te zorgen dat de strook goed verdeeld wordt. Zeker niet makkelijk om te maken maar het is te doen.
  10. Willy

    Chloor

    Dat is inderdaad zo Prophet. De citaten komen uit een stuk uit de Scientific American; een betrouwbare bron, dus voor nu is dit m`n antwoord. Ik had het artikel gevonden op het forum dus erg bedankt allemaal!
  11. Willy

    Chloor

    Jammer dat jullie het antwoord op m`n vraag niet weten. Maar ik las net een stuk in de Scientific American over vuurwerk. Ik citeer: "These compunds decompose at high temperatures and release free chlorine. The chlorine atoms combine with barium and strontium, briefly creating the light-producing molecules." Eerder in het artikel stond dat pyrotechnische composities licht uitzenden op drie manieren: "indandescence, atomic emission and molecular emission." Ik heb alleen geleerd hoe atomaire emissie werkt maar waarschijnlijk is er sprake van moleculaire emissie van een SrCl2 of BaCl2 molecuul. Op wikipedia heb ik opgezocht of moleculen ook zichtbaarlicht kunnen uitstralen en schijnbaar is dit zo. In de VIS-spectroscopie (vorm van molecuulspectroscopie) gebruiken ze namelijk zichtbaar licht voor de kwantitatieve analyse van moleculaire stoffen. Dus ik denk dat het antwoord op m`n vraag zal zijn dat de alkalimetalen even een binding aangaan met chloor, tijdens deze binding straalt het molecuul zichtbaar licht uit. Waarschijnlijk met een hogere licht intensiteit dan alleen de atoom van de alkalimetaal. Dus nu heb ik een nieuwe vraag: Klopt deze theorie? Groeten, Willy
  12. Willy

    Kogel/star-molen

    Goed idee om een ventilatormotor te gebruiken voor de ballmill. Hier heb ik helaas nooit aangedacht toen ik een kogelmolen wilde bouwen, misschien dat ik hiermee nu toch verder ga (ik heb de media al gemaakt). Alvast erg bedankt!
  13. Willy

    Chloor

    Hoi, Deze periode hebben wij het op school over analysemethodes aan de hand van vooral elektromagnetische straling (ook conductometrische analyse etc.). We hebben net behandelt dat een atoom elektromagnetische straling uitstraald wanneer het van een aangeslagen toestand terugvalt naar de grondtoestand. Toen ik dit uitgelegd kreeg moest ik metteen weer denken aan gekleurd vuurwerk. Vorig jaar toen ik heel erg geinteresseerd was in vuurwerk had ik vernomen dat chloor de lichtintensiteit en lichtkleur van veel (zoniet alle) sassen verbeterd. Nou vroeg ik me af: hoe kan chloor in theorie de lichtintensiteit en lichtkleur verbeteren, wanneer een (bijvoorbeeld strontium) atoom van een aangeslagen toestand terugvalt naar de grondtoestand. Mijn docent had helaas geen antwoord op deze vraag. Dus dacht ik, misschien kunnen de leden van het pyroforum uitleggen waarom dit zo is. Hopelijk weten jullie het antwoord, dan kan ik het m`n docent uitleggen en weet ik zelf ook weer meer. Groeten, Willy
  14. Toen ik net scheikunde kreeg werd altijd water geelektrolyseerd (ontleding d.m.v. stroom) tot waterstofgas en zuurstofgas. Dit werd dan weer in de verhouding waarin het ontstaat samengevoegd zodat je knalgas kreeg. (Knalgas is een mengsel van zuurstofgas en waterstof gas in de verhouding 1:2. Bij de ontleding onstaat het ook in deze verhouding). Dit deed de docent door het waterstofgas en zuurstofgas dat vrijkomt met een slangetje in zeepwater te brengen zodat er op het water zeepbellen ontstonden gevuld met knalgas. Knalgas maakt in kleine hoeveelheden al een flinke knal, vandaar de naam. Verder is de theorie achter het experiment ook best interessant maar waarschijnlijk niet 3de klasniveau. De opstelling voor het maken van waterstofgas en zuurstofgas is niet erg moeilijk. Je docent scheikunde zal het je waarschijnlijk met plezier vertellen.
  15. Willy

    Loodmal

    Ik begrijp nu waarom men beter ballen kan kopen ipv zelf maken. Het is zeer moeilijk om het zelf mooi te doen en pas na heel veel proberen lukte het me om een paar mooien te maken. Voor iedereen die het zelf wilt proberen; succes. Je kan volgens mij beter ballen kopen ze zijn het geld ruim waard.
×
×
  • Create New...