Jump to content
PyroForum.nl

Inslaggevoelig Doelwit


miech

Recommended Posts

Het regende buiten, en Theo had zin om even iets aan gort te schieten met de luchtbuks. Nu heeeft hij altijd al een keer inslaggevoelige doelwitten willen beschieten, en bij deze heeft hij dat dus ook gedaan.
De gebruikte compositie was in een enkel laagje papier gevouwen, waardoor de overgedragen energie niet gelijk was aan de kinetische energie van het kogeltje. Dit is daarom een duidelijk bewijs van de gevoeligheid van de gebruikte compositie.

De compositie was kaliumchloraat met antimoontrisulfide, in een vrijwel stochiometrische verhouding:
52 KClO3
48 Sb2S3



Voor degenen met verstand van schieten, de backstop ziet er niet uit, maar doet zijn werk prima. Achter het (brandwerende isolatie-) schuim zit een aluminium plaat, en het schuim voorkomt effectief een ricochet. Na het fatale schot zijn de ramen opengegaan, en spoedde Theodorus van Slootten zich naar beneden.

Edited by miech
Link to comment

De fabriek zegt dat hij 340 meter per seconde schiet, maar dat is alleen met Gamo Raptors. Die hebben alleen een te lage weerstand/gewicht, dus daar mol je je buks mee. Die 290 m/s heb ik van de zomer gemeten, en daarbij heb je een standaarddeviatie van 1,8 meter per seconde. Het kaliber is 4,5 millimeter trouwens, dat is .177 op z'n Amerikaans.

En het was inderdaad Sb2S3 wat er in de compositie zat. Ik denk dat Theo de volgende keer iets met wat aluminium erin gaat beschieten, wellicht komt er dan nog een knalletje uit (maar dan wel buiten).

Link to comment
×
×
  • Create New...