Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
hardbassbv

CuCl2 neutraal maken

Recommended Posts

Hallo,

Om groen vuur te maken heb ik CuCl2 gemaakt. Dit heb ik gedaan door koper op te lossen in een mengsel van Hcl en H2o2. De vloeistof is nu knal groen wat betekend dat ik CuCl2 heb met een restje Hcl. Als het neutraal is zou de vloeistof blauw zijn. Hoe kan ik het zuur eraf krijgen? Ik zat zelf te denken aan droogkoken en zo het zuur af te koken. Dit is echter wat makkelijker gezegd dan gedaan.

Iemand ideeen?

Edited by Rocketier
gezecht............ja hoor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar dient de peroxide voor als ik vragen mag Hardbass? Wat zijn de reactiemechanismes achter deze stap? Mijn idee nu: het peroxide oxideert het koper waarna het metaal in oplossing gaat en stabiele ion bindingen vormt met de chlorides van het zuur, en het zuur is er om de oxidatie stap te assisteren als ik zo mag gokken. Heb je wat meer informatie/literatuur omtrent deze stappen :)?

CuCO3 is idd al een mogelijke optie om het ergste zuur weg te halen, weet alleen niet of dat goed oplost. Andere optie is koperacetaat bijvoorbeeld, dat lost zeker te weten op. Alles is wel mogelijk, zolang je natrium maar uit de oplossing houdt.

Edited by ExplosiveCoek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zonder de peroxide wil de koper niet reageren met de HCl de oxidator is daarvoor niet sterk genoeg. Daarnaast krijg je als je koper laat reageren met HCl CuCl, als je dan zuurstof toevoegd door peroxide of lucht door het mengsel te pompen wordt de CuCl omgezet in CuCl2. Daarnaast reageert CuCl2 weer met koper om meer CuCl te maken.

Carbonaat zou kunnen, het belangrijkste is dat het zuur eruit is en het eindproduct redelijk zuiver.

Edited by hardbassbv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het carbonaat hoeft niet opgelost te worden voordat het zuur weg reageert bij mijn weten ? Gewoon HCl op carbonaat is voldoende om CuCl2 te vormen. Dit lijkt mij de eenvoudigste oplossing. Het overige carbonaat, dat niet is weggereageert, kan je er ook gewoon uit filtreren aangezien dit niet oplost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci voor de uitleg, weer wat geleerd. Ik ben toevallig bezig met experimenten om staal te reinigen alvorens het vernikkeld wordt, daar wordt ook HCl en H2O2 voor gebruikt. In eerste instantie kon ik mijn vinger niet precies op de pols leggen waarom ik die twee beide nodig en waarom met enkel (niet oxiderende) zuren het niet werkte om het staal te reinigen/etsen. Nu weet ik dus waarom ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

En als je nu wat methanol verbrand met een beetje boorzuur erin. Heksenvlammen zonder moeite. :P

Maar neutraliseren zou je met kopercarbonaat moeten doen ben ik bang. CuCl2 wil graag decomposeren bij hoge temperaturen is mijn ervaring. Dus droogkoken zou ik niet doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Watervrij maken kan best, maar ik zou het in een oven doen, niet op een vlammetje.

Edited by Tyneman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even een update,

Ik had wat gemaakt en in een schotel gedaan. Het was een groene vloeistof toen ik het er in deed. Een paar dagen later was het water verdampt en waren er groene kristallen zichtbaar. Toen ik terug kwam van mijn vakantie waren bijna alle kristallen blauw geworden. Ik denk dus dat het zuur langzaam af dampt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wil je het per se watervrij hebben? Zoutzuur dampt er wel gewoon vanaf uiteindelijk, maar als je het sterk gaat verhitten kunnen oxides en carbonaten gevormd worden als vervuiling.

Als het dihydraat prima is kan je het ook gewoon wassen met ether of DCM om de laatste restjes zoutzuur er af te spoelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het hoeft niet watervrij te zijn, dat was alleen mijn idee om het ook zuur vrij te maken. Het zoutzuur dampt er inderdaad vanaf. Ik heb het op een bord gelegd, en het wordt langzaam blauw.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • https://www.labmakelaar.com/eng/detail/dissolution-stirring-shaking/12752-heidolph-mr-hei-standard-verwarmingsplaat-met-magneetroerder/12752 Dit is em.
  • Beste Ali, We hebben al eens iemand met dezelfde nick gehad welke geen erg beste indruk heeft achter gelaten.  Jouw eerste post getuigd ook niet van een degelijk goede kennis van zowel de forumregels als algemene scheikunde.
   Dit is een voorstel topic, stel jezelf dus eerst eens voor. Vragen stellen kan je daarna in het juiste topic. P.S. Maak eens een knaller met KCl  
  • İk ben uiteindelijk hier beland omdat ik met veel vragen zit. İn Turkije had ik een raket gebouwt met KNO3+Suiker. Helaas was ik bang om het tot vloeibaar papperig mengsel te verhitten, omdat ik een 500-2000w elektrische kookplaat gebruikte buiten en de wind koelde de pan steeds aan een kant. En ik wilde niet nog meer dan 1000 watt erin gaan steken bang dat het mengsel te warm en een grote fik zou veroorzaken aangezien ik erboven op zat te roeren. Uiteindelijk werd het een rook raket, ik wil het ooit weer oppakken maar dan met zo een instelbare temperatuur lab verwarmende plaat. Nu kan ik dit soort dingen helaas in Nederland niet maken, ivm de strengere regels door de home grown terroristen. Het blijft mijn hobby ik heb alleen heel veel te leren dus besloten hier te registreren.   Nu ben ik eigenlijk hier ook omdat ik een korte vraag heb, waarom is kalium chloride vrij te kopen en kalium perchloraat verboden? Is de eerste nou niet instabieler dan de laatste als je het bijv. in knal werk zou gebruiken? Of is het omdat een in voeding word gebruikt en de ander niet dus niet te verbannen is?
  • Visco 2mm, standaard lontje. Doe enkele lucifers in een zilverpapiertje, gekker moet je het niet zoeken. Grote kans dat een snelle Google je ook wel enkele resultaten oplevert.
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×