Jump to content
PyroForum.nl
Boem

Max. lengte buis i.v.m. aanschaf (tafel)raamwerkpers.

Recommended Posts

Omdat het rammen van mijn fonteintjes toch wel veel lawaai maakt (voor de buurt) heb ik besloten een raamwerkpers te kopen (een lijmklem vind ik maar aanmodderen). Ik heb gekozen voor een 10 of 12 ton model omdat degene met lagere getallen geen manometer hebben (voor zover ik heb kunnen vinden; iemand?). Ik heb er twee uitgekozen met dezelfde specs alleen is één ervan een tafelmodel.

En nu zit ik te twijfelen: het 'gewone' model heeft als nadeel dat ie extra ruimte inneemt in de schuur, de tafelmodelen hebben een max. werkruimte tussen de 32 en 34 cm. ... en ik wil natuurlijk (als ik later groot ben) een fontein maken die groter is dan dat.

Dat is een makkelijke keus dan zou je zeggen, maar de vraag komt in me op: hoe groot kan je een fontein (of driver voor een wheel, waar ik later aan wil beginnen) eigenlijk maken. Ik kan me voorstellen dat een buis van 80cm die half is leeggebrand steeds minder gaat spuiten, dat er een soort kritische grens is qua lengte om toch een volledig effect te blijven behouden. En terwijl ik nu zit te schrijven stel ik me voor, en ik overdrijf even, een buis van 2 meter moet het gewoon kunnen doen als de ID maar groot genoeg is (en de wand natuurlijk). 

Om nog even verder te mijmeren, kan je vanuit economisch standpunt niet beter 2 fonteinen maken van 25 cm. en die doorlussen i.p.v. 1 van 50 cm. omdat daar verhoudingsgewijs minder sas in gaat door de kleinere benodigde ID? (Dit laatste geld lijkt me sowieso voor drivers i.v.m. gewicht van de buizen?).

Blablabla, long story short, is er een maximale reëele lengte voor een buis van een fontein?

Ben benieuwd naar ideeën, opmerkingen, suggesties.

 

Thx in advance!

Share this post


Link to post

@ R, dank voor je antwoord, het is genoeg voedsel voor morgen de komende maanden!

@T eg nie   :P   

 

My mission for now, hoe lang het ook mag duren (net als Clark's Giant): gerb's x wheel =

 

WauW

And for now, thx again and sleep well.

Share this post


Link to post

Op de site van HBM-machines staat een 'HBM 4 Ton Hydraulische Werkplaatspers / raamwerkpers'.

Deze is aan de bovenzijde van de perscilinder uit te rusten met een manometer. Draad hiervoor is G 1/8"

Als je op ebay zoekt naar 'hydraulic manometer 1/8' dan is er genoeg te krijgen vanuit china voor maar een paar euro.

Zo kun je voor weinig geld een leuk hydraulisch persje hebben, maar de maatgevingen zijn inderdaad wel aan de kleinere kant (Tafelmodel)

Share this post


Link to post

Beetje downscalen, hydraulische perscylinder + pompje aanschaffen en je hebt voor een paar euros een pers met waarmee je alle kanten uit kan

Share this post


Link to post

@ThaYankee  dank voor het meedenken. Heb i.v.m. flexibiliteit besloten geen tafelmodel te kopen.

@VanHout  hoezo downscalen ...  :)  Heb er al aan zitten denken zelf iets te maken met een potkrik, maar heb niet echt ervaring met metaal bewerken. Maar deze is heel goed te doen (op de gaten boren in die u-balken na):

 

En dan met 3 platen zodat je stabiel tussen 2 platen kan persen (i.p.v. tussen plaat en potkrik), zoals deze: clarks08.jpg .

 

Het rekenwerk is simpel, zelfbouw is goedkoper, en belangrijker, DIY is leuker. Drawback is dat er geen potkrikken lijken te bestaan met manometer; ik maak een aantal identieke buizen, vul ze met sas uit dezelfde batch, en wil zien wat die doen bij verschillende aantal kilo's druk qua prestatie ... meten is weten (die heeft een baard, i know) of staar ik me nu blind, komt het niet zo nauw bij een pokrik van 2 ton met een paar draadeindjes (M20 heb ik in gedachten?) en een zwaar frame van houten balken?

 

 

Share this post


Link to post
2 hours ago, Boem said:

(op de gaten boren in die u-balken na):

 Voor een smederij of klein metaalbedrijf in de buurt is dat een fluitje van een cent. Ook een frame zetten ze wel even in elkaar voor je, Maar dan in metaal. Dus tekening meenemen zou ik zeggen.:)

Share this post


Link to post

Ik heb het jaren gedaan met een potkrik, 3 metalen plaatjes en draadeind van 18mm.
18mm moeren erop om alles vast te zetten en de hoogte te variëren. Worked like a charm.
Had geen frame oid. Ook geen meter, ik deed het door aantal slagen te tellen. En het gekraak van het geheel.

Doordat ik hem wat verbouwd heb om mijn schuur op te krikken zijn de draadeinden verbogen. (duh)
Toen maar een echte pers gekocht. Maar om te beginnen is het een hele goede optie. gewoon lekker DIY pielen.

Share this post


Link to post
On 2/16/2017 at 11:24 PM, Tyneman said:

 ... ik deed het door aantal slagen te tellen. En het gekraak van het geheel.

 ... Maar om te beginnen is het een hele goede optie. gewoon lekker DIY pielen.

Door deze woorden was ik eigenlijk om maar heb me weer bedacht na wat rekenwerk. 18 of 20mm draadeinden (1 meter) 35€, moeren en ringen 15€, potkrik (2 ton) 10€, multiplex (20mm, 3 lagen op elkaar) 50€, lijm/schroeven 8€ ... zit al ruim over de 100€ zonder verzend- of reiskosten.

Voor 100€ meer heb je een raamwerkpers van 12 ton die ook nog eens weerbarstige eiken houtblokken aankan, die waarschijnlijk m'n leven lang meegaat en een manometer heeft (en bovendien krijg ik 'm als kadootje van m'n meissie   B)).

Maar nu eerst de schuur uitmesten en een mooie werkplek creëeren.

Iedereen bedankt voor het meedenken.

Share this post


Link to post

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Ben zelf ook aan het knoeie geweest met een spuit om sterren te perse. Dus ben op zoek gegaan naar een ster plaat, maar blijf wel ff met de spuit door gaan met de hand hahahaha…. Heb helaas niet de gereedschappen en mogelijkheid om zelf wat te maken meer… 
  • Ik heb gelukkig de weg terug weer gevonden.. heb nu ook meer tijd ervoor weer want me zoontje is nu oud genoeg om zichzelf bezig te houden dus pappa kan beetje klote weer… ik ben wel nog steeds bezig met onderzoek, proberen en testen wat voor mij werkt.. maar ja moet zuinig zijn met me poedertjes is tegenwoordig echt een drama om wat te kunnen scoren… verklaring hier verklaring daar… ik zit daar heel nie op te wachte🤦🏼
  • Zoooooo ik heb de weg ook weer terug gevonden…. Zien dr echt goed uit… ik ramde het aan met de achter kant van me ratel uit me doppenset en boorde handmatig de core met een lang boortje… 🤦🏼 het werkt maar niet perfect
  • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
  • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×