Jump to content
PyroForum.nl

Zelfgemaakte 1.75" cilinderal shell


hagtingius

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Dat klopt niet helemaal. De aangehouden vertraging is vooral afhankelijk van de uiteindelijke diameter van het boeket en de hoogte waarop de shell moet klappen.
Voor vuurwerk binnen de bebouwde kom (wat laag afgaat) is een vertraging van ongeveer 1,5 seconden normaal bij een hoogte van 30 tot 90 meter. Vuurwerk buiten de bebouwde kom, zoals in Scheveningen wordt hoger geschoten, en dan is de vertraging langer.

Volgens jouw redenering zou een 12" shell een vertraging krijgen van 7 seconden. Dit houdt in dat de shell een beginsnelheid van meer dan 500m/s zou moeten hebben, en dat kan niet.

Link to comment

Hoe groter de shell, des te hoger hij de lucht in moet.
Dat wil zeggen dat hij ook later moet afgaan.

Een 12" shell moet zeker hoger komen dan een 2" shell, daarom de 2,5 sec. vertraging, na de 2,5 seconden zou hij moeten klappen (dus niet een visco stukje van 2,5 cm., want inderdaad heeft de snelheid er iets mee te maken).

Link to comment

Maar met die beredenering klopt er toch iets niet. Op een moment komt er een punt waarop de steeds grotere shells, met een grotere vertraging, zullen afgaan als ze alweer op hun weg naar beneden zijn. Ook komt er dan een punt waarop de shells lekker op de grond afgaan. Lijkt me niet zo leuk, of wel? :P

Link to comment

Maar ik denk niet dat de 12" op dezelfde hoogte komt dan de 3", ik weet het wel zeker.
Hoe groter de shell, des te hoger hij moet komen, dat is logisch voor de veiligheid en effectgrootte.
Maar als de shell ook groter wordt, krijgt hij ook meer massa, meer zwaartekracht (Fz = m.g) en meer weerstand met de lucht en zal hij niet zo snel naar boven gaan dan een kleinere shell.

Link to comment
Hoe groter de shell, des te hoger hij de lucht in moet.
Dat wil zeggen dat hij ook later moet afgaan.

Een 12" shell moet zeker hoger komen dan een 2" shell, daarom de 2,5 sec. vertraging, na de 2,5 seconden zou hij moeten klappen (dus niet een visco stukje van 2,5 cm., want inderdaad heeft de snelheid er iets mee te maken).


Ik zou zo en zo geen visco gebruiken voor 12 inch.
Link to comment

Een grotere shell heeft wel veel meer energie als deze afgeschoten wordt, en daardoor relatief minder last van luchtweerstand.

E = 0.5mv2 tegen Fw = 0.5 x rho x A x Cw x v2

E= energie in Joule
m= massa in Newton
v= snelheid in m/s
Fw= wrijvingskracht in Newton
Rho= dichtheid van de lucht
A= frontaal oppervlak in m2
Cw= constante afhankelijk van vorm object

Als Fw gelijk is aan de opwaartse kracht van de shell, dan hangt deze stil en hoort te klappen. In de praktijk hebben shells vaak nog een heetje opwaartse snelheid om veiligheidsredenen.

Doordat een grotere shell uit een langere buis geschoten wordt, is er meer mortierlengte om druk en snelheid op te bouwen, maar elke shell doet er ongeveer even lang over om het hele traject in de mortier af te leggen. Waar een 3" shell een V van rond de 50m/s heeft, heeft een 12" een V van meer in de richting van 200m/s. Een V van meer dan 330m/s is praktisch en theoretisch onmogelijk realiseerbaar, vanwege het passeren van de machsnelheid. Hierom moeten shells pas een merkbaar langere delay hebben als de theoretische V boven de 300m/s komt, maar in de praktijk wordt dat vaak om economische redenen ietsje eerder gedaan.

Samengevat: Een grotere shell vliegt harder dan een kleine, en komt daardoor bijna per definitie in dezelfde tijd op de gewenste hoogte.

Link to comment
(...)these numbers are a starting point for further adjustment by the worker.
Dit zijn richtlijnen voor beginnende pyroërs die het nog niet voor elkaar krijgen de V hoog genoeg te krijgen. Bij professionele shells ligt de delay zelden hoger dan 3 seconden, omdat de vuurwerkshow dan te moeilijk te timen zou worden. Bij shells vanaf 6" wordt meestal wel een langere delay gebruikt, maar dat is om economische redenen (spaart liftcharge uit).

Edit: Misschien kan een mod van de laatste posts een apart topicje maken?
Link to comment
Guest Richard

Het lijstje dat Duvel twee maal noemt, klopt. Dat is niet voor beginnende pyro's. Dat lijstje zie je overal. Dat wordt juist in de professionele wereld gebruikt, maar een beginnende pyro kan dat wel als richtpunt gebruiken.

En wat is het verschil tussen een delay van 3 seconden en een delay van 7 seconden voor een vuurwerkshow? Het ontsteking systeem activeert/ontsteekt gewoon 4 seconden eerder de shell. Geloof me die delay's kloppen wel, het staat zelfs in het opleidingsboek 'Groot vuurwerk'. Dat is een Nederlandse opleiding tot Groot vuurwerk deskundige. Na het behalen van je diploma voor die opleiding mag jij je eigen vuurwerkshow ontwerpen, aanvragen, opzetten en afsteken.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...