Jump to content
PyroForum.nl

Sobrero

Gebruikers
 • Content count

  264
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

1 Follower

Contact Methods

Recent Profile Visitors

1,855 profile views
 1. Sobrero

  packing voor in destillatiekolom

  Al gegoogeld naar "Raschig rings" ?
 2. Sobrero

  Muziek

  Een paar jaar geleden heb ik gepost dat ik nogal fan was van punk, nu is daar wel wat verandering in gekomen ; geef mij maar liefst (psychedelische) rock uit de jaren '60-'70. De vroege Pink Floyd (vóór Dark Side of the Moon, zoals Julia Dream, Fat Old Sun, One of these days en zeker ook 'A Saucerful of secrets', zoals Mercurius postte), The Doors, The Who, Phish (=hedendaags!), Grateful Dead, The Byrds, Cream, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service,... Ook 35007 (Nederlandse band) klinkt lekker. 'n Ander, meer hedendaags genre dat me wel bevalt is post-rock, met bands zoals God is an astronaut (GIAA - All is violent, all is bright), Mogwai, Joy wants eternity, If these trees could talk, etc.
 3. Sobrero

  Korte Vragen Topic

  Euhm, ik snap niet dat die synthese zo in pyroguide staat, want volgens mij klopt dat helemaal niet; als je loodnitraat en natriumhydroxide in oplossing mengt, krijg je hooguit een loodhydroxide neerslag, of een natriumplumbiet-oplossing wanneer genoeg NaOH aanwezig is: 2 NaOH(aq) + Pb(NO3)2(aq) --> 2 NaNO3(aq) + Pb(OH)2 (s) Pb(OH)2 of PbO + 2NaOH --> Na2Pb(OH)4(aq) Lood(II)hydroxide is ook een instabiele verbinding, en gaat over in lood(II)oxide (hoe snel weet ik niet precies). Dat heeft een gele en een rode vorm, misschien dat die rode vorm verward wordt met Pb3O4? Je ziet ook dat dit niet klopt door naar de oxidatiegetallen te kijken: het lood wordt van +2 naar "+8/3" geoxideerd. Er vindt dus een oxidatie plaats, en ik denk niet dat water, het nitraation of luchtzuurstof zomaar als oxidator gaan optreden. Er mankeert dus een oxidator! Hoe het wel kan? Zie Brauer's "Handbook of preparative inorganic chemistry", Volume 1, pg 755 (en eventueel Volume 2, pg 1694) Het komt er op neer van een natriumplumbiet met natriumplumbaat te laten reageren in oplossing: 2 Na2Pb(OH)4(aq) + Na2Pb(OH)6(aq) --NaOH--> 6 NaOH(aq) + Pb3O4(s) + 4 H2O Natriumplumbaat wordt gemaakt door looddioxide op te lossen in natriumhydroxideoplossing. IIRC vormt een lood(II) in oplossing door o.a. hypochloriet, waterstofperoxide,... geoxideerd tot looddioxide. Het is trouwens: 3Pb + 8 HNO3 --> 3 Pb(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O Pb + 4 HNO3 --> Pb(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O De reactie Pb + 2 HNO3 --> Pb(NO3)2 + H2 treedt denk ik enkel (zeer traagjes) op in koud, verdund salpeterzuur. Edit: voor een mooie bereiding uitgaande van loodnitraat, kaliumhydroxide (met natriumhydroxide lukt het ook vermoed ik) en waterstofperoxide, zie Vanino's "Handbuch der präparativen Chemie", pg 606 (attached). Vertalen doe je zelf maar, ik heb je al genoeg geholpen .
 4. Sobrero

  Wat voor een werk of studie?

  Ik volg de opleiding burgerlijk ingenieur in scheikundige technologie (3de bachelor). Wat ik erna wil doen, weet ik nog helemaal niet zeker. Als proces/management-ingenieur verdien je wel veel, maar gebruik je niet veel theoretische kennis meer. Vandaar dat ik een functie als ontwerper het meest zie zitten, in een ingenieursbureau of in een bedrijf. Ideaal zou ook zijn: werken bij een bedrijf dat energetische materialen maakt/gebruikt , zoals ATK Thiokol, DuPont Explosives,... of dichter bij huis Titanobel, Poudrerie de Lessines,...
 5. Sobrero

  Voornemens 2010

  Ik ga proberen dit jaar wat meer rond tetrazolaatchemie te experimenteren, en mijn eerste shaped charge te maken. Een HMX synth zou ook mooi zijn, als ik erin slaag azijnzuuranhydride te maken. Daarnaast ga ik ook trainen om een halve triathlon te voltooien in een deftige tijd. En wat beter studeren om geen herexamens te hebben.
 6. Sobrero

  Korte Vragen Topic

  De eerste ammonals bestonden uit AN, Al en koolstofpoeder. Later werden stoffen als TNT, DNT, RDX,... toegevoegd om het gevoeliger en brisanter te maken. Ge kunt dus zowat elk AN/Al/...-mengsel ammonal noemen. De wiki is dus niet volledig correct. bron: Fedoroff's 'Encyclopedia of explosives and related items', Volume 1, pg A287.
 7. Sobrero

  Filmpjes

  X-Wing Fighter Rocket vervolgens: What Really Happened At The X-Wing Launch :)
 8. Sobrero

  Korte Vragen Topic

  Ik denk ook dat je niet zonder perchloorzuur kunt. Maar dat is nog niet zo'n probleem, afhankelijk van over welk perchloraat je beschikt: Met natriumperchloraat kan je dit doen: NaClO4(aq) + HCl(aq) --> NaCl(s) + HClO4(aq) Natriumchloride wegfilteren (slecht oplosbaar in overmaat HCl door common-ion effect), en overmaat HCl verwijderen onder vacuüm. Nadeel is dat er nog enige natriumperchloraat in oplossing blijft, die wss enkel door destillatie te verwijderen valt. Maar misschien interageert die natriumperchloraat niet in je reacties? (Ik kan niet meteen een gedetailleerdere beschrijving / referentie vinden voor deze methode, als je wil kan ik grondiger zoeken) Met ammoniumperchloraat (bron: Wikipedia): NH4ClO4 + HNO3 --> N2O + 2 H2O + HClO4 Als je enkel kaliumperchloraat hebt, dan is destillatie van een kaliumperchloraat+zwavelzuur+water-mengsel de enige optie denk ik. Het azeotropische zuur (~70%) verdampt bij 203°C onder atmosferische druk. Zie Vulte's "Laboratory Manual Of Inorganic Preparations", pg 157. Het blijft een gevaarlijk klusje denk ik, maar als je opstelling proper is (ook geen vet aan de verbindingen), moet dat wel lukken.
 9. Sobrero

  'Soda' als brandvertrager

  Haha, zo snel heb ik r-candy nog nooit zien branden! @User1: Ik denk niet dat daar ontleding van nitraat aan te pas komt -- boven de 70°C (bron: wikipedia) begint natriumbicarbonaat gewoon geleidelijk te ontleden: 2 NaHCO3 --> Na2CO3 + H2O + CO2 De suiker verbrandt een beetje omdat natrium(bi)carbonaat basische stoffen zijn, en het is gekend dat die suiker doen ontleden: http://chestofbooks.com/food/science/Exper...pon-Sugars.html
 10. Sobrero

  Mangaandioxide Anode.

  Je bedoelt zeker 2 mol salpeterzuur ('t is MnCO3 + 2 HNO3 --> Mn(NO3)2 + H2O + CO2) ?
 11. Sobrero

  Games

  Af en toe een (LAN) spelletje CounterStrike 1.6 .
 12. Ik vind deze methode eigenlijk niet zo aantrekkelijk. In example 1 moet je 700ml DCM wegdestilleren om ~30ml HNO3 te krijgen (voor 85% yield). En als je niet teveel van dat laagkokend DCM wil verliezen, moet je het niet al te snel destilleren. Als je zeer zuiver en >98% HNO3 wenst, is het de moeite waard, maar met ammoniumnitraat/zwavelzuur krijg je zo'n 100ml >96% HNO3 van goede kwaliteit per uur. En in een RDX-synth (zowat de enige reactie waar zeer zuiver en geconcentreerd salpterzuur echt invloed heeft, niet?) kruipt heel wat salpeterzuur ! Die invries-methode daarentegen heeft niet die nadelen, behalve dat droogijs inderdaad bijna niet te vinden is (in de Benelux althans).
 13. Sobrero

  Huis Tuin En Keuken Trucjes

  Die moet ik onthouden . Het zou in het verleden ook van pas gekomen zijn, bijvoorbeeld toen een kwart liter geconcentreerd zwavelzuur over m'n werktafel en vloer is gestroomd (omdat ik het zwavelzuur in een LDPE flesje gestoken had (ipv HDPE), dat 's nachts was gaan lekken).
 14. Sobrero

  Isopropylnitriet

  Lol, poppers! Maar ik neem aan dat het als sensitizer is voor een FAE? Of om natriumazide te maken... Mooi syntheseverslag -- ik heb het ook al gemaakt, maar ik meng gewoon IPA en HCl 18%, afkoelen in ijsbad, waarna ik het natriumnitriet toevoeg al roerend; zo'n 80% yield IIRC, maar jouw methode ziet er beter uit qua opbrengst. Ik bewaarde het in de koelkast, in een goed gesloten apothekersflesje.
 15. Sobrero

  Spiritus

  Of gewoon: 100ml EtOH ?% weegt 82g => dichtheid 0.82g/ml =tabel=> 90% EtOH. (jouw berekeningen zullen niet kloppen omdat de relatie tussen procent alcohol en dichtheid niet lineair is ;-)
×