Jump to content
PyroForum.nl

Sobrero

Inactive
  • Posts

    264
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Sobrero

  1. Al gegoogeld naar "Raschig rings" ?
  2. Sobrero

    Muziek

    Een paar jaar geleden heb ik gepost dat ik nogal fan was van punk, nu is daar wel wat verandering in gekomen ; geef mij maar liefst (psychedelische) rock uit de jaren '60-'70. De vroege Pink Floyd (vóór Dark Side of the Moon, zoals Julia Dream, Fat Old Sun, One of these days en zeker ook 'A Saucerful of secrets', zoals Mercurius postte), The Doors, The Who, Phish (=hedendaags!), Grateful Dead, The Byrds, Cream, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service,... Ook 35007 (Nederlandse band) klinkt lekker. 'n Ander, meer hedendaags genre dat me wel bevalt is post-rock, met bands zoals God is an astronaut (GIAA - All is violent, all is bright), Mogwai, Joy wants eternity, If these trees could talk, etc.
  3. Euhm, ik snap niet dat die synthese zo in pyroguide staat, want volgens mij klopt dat helemaal niet; als je loodnitraat en natriumhydroxide in oplossing mengt, krijg je hooguit een loodhydroxide neerslag, of een natriumplumbiet-oplossing wanneer genoeg NaOH aanwezig is: 2 NaOH(aq) + Pb(NO3)2(aq) --> 2 NaNO3(aq) + Pb(OH)2 (s) Pb(OH)2 of PbO + 2NaOH --> Na2Pb(OH)4(aq) Lood(II)hydroxide is ook een instabiele verbinding, en gaat over in lood(II)oxide (hoe snel weet ik niet precies). Dat heeft een gele en een rode vorm, misschien dat die rode vorm verward wordt met Pb3O4? Je ziet ook dat dit niet klopt door naar de oxidatiegetallen te kijken: het lood wordt van +2 naar "+8/3" geoxideerd. Er vindt dus een oxidatie plaats, en ik denk niet dat water, het nitraation of luchtzuurstof zomaar als oxidator gaan optreden. Er mankeert dus een oxidator! Hoe het wel kan? Zie Brauer's "Handbook of preparative inorganic chemistry", Volume 1, pg 755 (en eventueel Volume 2, pg 1694) Het komt er op neer van een natriumplumbiet met natriumplumbaat te laten reageren in oplossing: 2 Na2Pb(OH)4(aq) + Na2Pb(OH)6(aq) --NaOH--> 6 NaOH(aq) + Pb3O4(s) + 4 H2O Natriumplumbaat wordt gemaakt door looddioxide op te lossen in natriumhydroxideoplossing. IIRC vormt een lood(II) in oplossing door o.a. hypochloriet, waterstofperoxide,... geoxideerd tot looddioxide. Het is trouwens: 3Pb + 8 HNO3 --> 3 Pb(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O Pb + 4 HNO3 --> Pb(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O De reactie Pb + 2 HNO3 --> Pb(NO3)2 + H2 treedt denk ik enkel (zeer traagjes) op in koud, verdund salpeterzuur. Edit: voor een mooie bereiding uitgaande van loodnitraat, kaliumhydroxide (met natriumhydroxide lukt het ook vermoed ik) en waterstofperoxide, zie Vanino's "Handbuch der präparativen Chemie", pg 606 (attached). Vertalen doe je zelf maar, ik heb je al genoeg geholpen .
  4. Ik volg de opleiding burgerlijk ingenieur in scheikundige technologie (3de bachelor). Wat ik erna wil doen, weet ik nog helemaal niet zeker. Als proces/management-ingenieur verdien je wel veel, maar gebruik je niet veel theoretische kennis meer. Vandaar dat ik een functie als ontwerper het meest zie zitten, in een ingenieursbureau of in een bedrijf. Ideaal zou ook zijn: werken bij een bedrijf dat energetische materialen maakt/gebruikt , zoals ATK Thiokol, DuPont Explosives,... of dichter bij huis Titanobel, Poudrerie de Lessines,...
  5. Sobrero

    Voornemens 2010

    Ik ga proberen dit jaar wat meer rond tetrazolaatchemie te experimenteren, en mijn eerste shaped charge te maken. Een HMX synth zou ook mooi zijn, als ik erin slaag azijnzuuranhydride te maken. Daarnaast ga ik ook trainen om een halve triathlon te voltooien in een deftige tijd. En wat beter studeren om geen herexamens te hebben.
  6. De eerste ammonals bestonden uit AN, Al en koolstofpoeder. Later werden stoffen als TNT, DNT, RDX,... toegevoegd om het gevoeliger en brisanter te maken. Ge kunt dus zowat elk AN/Al/...-mengsel ammonal noemen. De wiki is dus niet volledig correct. bron: Fedoroff's 'Encyclopedia of explosives and related items', Volume 1, pg A287.
  7. Sobrero

    Filmpjes

    X-Wing Fighter Rocket vervolgens: What Really Happened At The X-Wing Launch :)
  8. Ik denk ook dat je niet zonder perchloorzuur kunt. Maar dat is nog niet zo'n probleem, afhankelijk van over welk perchloraat je beschikt: Met natriumperchloraat kan je dit doen: NaClO4(aq) + HCl(aq) --> NaCl(s) + HClO4(aq) Natriumchloride wegfilteren (slecht oplosbaar in overmaat HCl door common-ion effect), en overmaat HCl verwijderen onder vacuüm. Nadeel is dat er nog enige natriumperchloraat in oplossing blijft, die wss enkel door destillatie te verwijderen valt. Maar misschien interageert die natriumperchloraat niet in je reacties? (Ik kan niet meteen een gedetailleerdere beschrijving / referentie vinden voor deze methode, als je wil kan ik grondiger zoeken) Met ammoniumperchloraat (bron: Wikipedia): NH4ClO4 + HNO3 --> N2O + 2 H2O + HClO4 Als je enkel kaliumperchloraat hebt, dan is destillatie van een kaliumperchloraat+zwavelzuur+water-mengsel de enige optie denk ik. Het azeotropische zuur (~70%) verdampt bij 203°C onder atmosferische druk. Zie Vulte's "Laboratory Manual Of Inorganic Preparations", pg 157. Het blijft een gevaarlijk klusje denk ik, maar als je opstelling proper is (ook geen vet aan de verbindingen), moet dat wel lukken.
  9. Haha, zo snel heb ik r-candy nog nooit zien branden! @User1: Ik denk niet dat daar ontleding van nitraat aan te pas komt -- boven de 70°C (bron: wikipedia) begint natriumbicarbonaat gewoon geleidelijk te ontleden: 2 NaHCO3 --> Na2CO3 + H2O + CO2 De suiker verbrandt een beetje omdat natrium(bi)carbonaat basische stoffen zijn, en het is gekend dat die suiker doen ontleden: http://chestofbooks.com/food/science/Exper...pon-Sugars.html
  10. Je bedoelt zeker 2 mol salpeterzuur ('t is MnCO3 + 2 HNO3 --> Mn(NO3)2 + H2O + CO2) ?
  11. Sobrero

    Games

    Af en toe een (LAN) spelletje CounterStrike 1.6 .
  12. Ik vind deze methode eigenlijk niet zo aantrekkelijk. In example 1 moet je 700ml DCM wegdestilleren om ~30ml HNO3 te krijgen (voor 85% yield). En als je niet teveel van dat laagkokend DCM wil verliezen, moet je het niet al te snel destilleren. Als je zeer zuiver en >98% HNO3 wenst, is het de moeite waard, maar met ammoniumnitraat/zwavelzuur krijg je zo'n 100ml >96% HNO3 van goede kwaliteit per uur. En in een RDX-synth (zowat de enige reactie waar zeer zuiver en geconcentreerd salpterzuur echt invloed heeft, niet?) kruipt heel wat salpeterzuur ! Die invries-methode daarentegen heeft niet die nadelen, behalve dat droogijs inderdaad bijna niet te vinden is (in de Benelux althans).
  13. Die moet ik onthouden . Het zou in het verleden ook van pas gekomen zijn, bijvoorbeeld toen een kwart liter geconcentreerd zwavelzuur over m'n werktafel en vloer is gestroomd (omdat ik het zwavelzuur in een LDPE flesje gestoken had (ipv HDPE), dat 's nachts was gaan lekken).
  14. Lol, poppers! Maar ik neem aan dat het als sensitizer is voor een FAE? Of om natriumazide te maken... Mooi syntheseverslag -- ik heb het ook al gemaakt, maar ik meng gewoon IPA en HCl 18%, afkoelen in ijsbad, waarna ik het natriumnitriet toevoeg al roerend; zo'n 80% yield IIRC, maar jouw methode ziet er beter uit qua opbrengst. Ik bewaarde het in de koelkast, in een goed gesloten apothekersflesje.
  15. Sobrero

    Spiritus

    Of gewoon: 100ml EtOH ?% weegt 82g => dichtheid 0.82g/ml =tabel=> 90% EtOH. (jouw berekeningen zullen niet kloppen omdat de relatie tussen procent alcohol en dichtheid niet lineair is ;-)
  16. Hmm ik weet niet of natriumcarbonaat-10-water (het is een decahydraat ) wel geschikt is als brandvertrager. Dat bestaat uit 63% water -- en water is wel heel brandvertragend (hoge warmtecapaciteit en hoge verdampingsenthalpie). Ik denk dat de verbranding dan niet alleen minder snel (=gewenst) maar ook 'minder goed' zal verlopen. Als je een paar percent water aan een pyrotechnisch mengsel toevoegt, is dat niet echt bevorderlijk voor de 'netheid' van de reactie, niet? Trouwens, natriumcarbonaat-10-water verliest al langzaam zijn kristalwater aan de open lucht bij kamertemperatuur. Wanneer een rookcompositie ook maar enigzins moet verhit of gedroogd worden bij productie (zoals KAS/suiker, Kaliumnitraat/suiker/(vaseline),...), zal er eerder het watervrije natriumcarbonaat overblijven.
  17. Bij mij thuis zit het goed en ook niet zo goed; mijn ouders betalen af en toe m'n chemicaliën en zijn er graag bij wanneer ik iets de lucht in schiet. Mijn moeder is wel nogal bezorgd en ook mijn vader, die mij eerst verboden heeft om meer dan 10g explosief per keer te laten ontploffen . Ik zei dan: Pff, met 1g HE kan het ook flink mislopen hoor! Reactie: OK, dan zul je het met minder dan 1g moeten doen . Maar ach, ik test toch op een paar honderd meter van het huis, achter een bos, dus ze horen toch niet of ik nu 0,5 of 20g laat ontploffen. Voor grotere dets moet ik wel wachten tot beide het huis uit zijn... Mijn vader heeft wel enige scheikundige kennis (en heeft zelf ook een beetje aan pyro gedaan in zijn jonge jaren) en is wel geïnteresseerd in wat voor 'n syntheses ik aan het uitvoeren ben. Ik vertel wel aan goede vrienden wat deze hobby van mij is en zoal inhoudt. Meestal geeft dat een stomverbaasde en geïntrigeerde reactie. Ik vind het wel vervelend om steevast te moeten uitleggen dat ik geen 'bommen' maak. Mijn vriendin houdt wel van de pyrotechnische kant in mij en minder de HE-kant, maar ze vindt het allemaal wel spannend .
  18. Het feit alleen al dat het pyrotechnisch mengsel verdund wordt door een inerte stof (zoals Na2CO3, NaCl,...) maakt dat de reactie trager verloopt: De warmte die de reactie ontwikkelt, wordt namelijk ook deels gebruikt om het natriumcarbonaat op te warmen. Eenzelfde hoeveelheid warmte zorgt voor een lagere temperatuur dan in het niet-verdunde geval, en zoals we weten houdt een lagere temperatuur ook een lagere reactiesnelheid in. Het is wel handig om een inerte stof te gebruiken dat voor een beetje gasontwikkeling zorgt, zo wordt de totale reactie niet gehinderd door een overmaat aan residu. Zo'n stof met endotherme ontledingsreactie met gasontwikkeling is dus aantrekkelijk. Stoffen die door de reactiewarmte verdampen nemen ook extra warmte op; de paraffine bijv. in kaliumnitraat/suiker/paraffine zorgt niet alleen voor een rookgordijn, maar tempert de verbranding ook. Trouwens, Richard Nakka heeft de verbrandingstemperatuur van KN/Sucrose 65/35 gemeten , met als waarde 1350°C. Dus dan gaat die natriumcarbonaat wel ontleden hé ;-). Calciumcarbonaat is eigenlijk ook interessant, dat ontleedt bij 825°C (wiki). Ik denk dus dat bij voldoende hoge temperatuur (>1000°C) natriumbicarbonaat en natriumcarbonaat ongeveer even efficient zijn, en dat bij lagere temperaturen natriumbicarbonaat inderdaad "brandvertragender" zal werken dan het carbonaat, aangezien op die temperatuur enkel het bicarbonaat endotherm zal ontleden. Paraffine ziet er ook prima uit als brandvertrager voor rookbommen.
  19. Da's wel een semestrieel vak, maar als mijn totaalgemiddelde hoog genoeg is, heb ik recht op een of twee 'buispunten'. Dus als ik er met enig succes voor alles door ben dit semester, dan wordt ik toch doorgelaten voor dat vak, zonder herexamen. Ik had geen scheikundevakken vorig semester -- het is "Systeem- en signaalanalyse" (beschrijving).
  20. En zo geschiede het. Een 9 op 20; de rest tussen 11 en 14 . Maar dat zal wel geen herexamen worden (dit semester is wat gemakkelijker).
  21. Welnu: welkom en don't mess up this time! Ik heb dat ook, van die (ex-)pyrofanate familieleden :-). M'n vader, grootvader, twee ooms en m'n peter. Voor 't bier ben je wel in het verkeerde deel van de lage landen!
  22. Van DNPH kan je azidodinitrobenzeen maken . Of dat is toch wat ik ermee zou aanvangen... Ik vermoed dat DNPH*HCl (aq) + NaNO2(aq) --0°C--> ADNB(s) + NaCl(aq) Fedoroff, Encyclopedia of explosives and related items, volume 2, B42: Ik denk dat het een redelijk gevoelig goedje is (~de gevoeligheid van MHN), en ook lichtjes onstabiel (verlies van N2 op middellange termijn).
  23. Aha, nog een scheikundig ingenieur in spe! Maar ik ben een burgie . M'n examens zijn ook achter de rug. Geen idee wat 't precies zal worden; één buis zit er zeker in...
×
×
  • Create New...