Jump to content
PyroForum.nl

Oxidized

Gebruikers
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Oxidized's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Thanks, dat wist ik dus helemaal niet. Ik dacht eerlijk gezegd dat kaliumpermanganaat (en alle overige Na/K/NH4 - (per)chloraat/manganaat zouten) + brandstof maar zo'n 400°C bereikt, en dat KNO3 + brandstof hooguit een paar honderd graden warmer kan worden. Toch wel handig om te weten (goede link trouwens). Daar heb je een punt; de NaOH zal ook weer verdampen en de energie die dit kost compenseert mooi voor de energie die vrijkomt door de reactie van Na2O en H2O. Zou je als brandvertrager eigenlijk niet gewoon boorzuur kunnen gebruiken?
  2. In literatuur over rookbommen (of candy propellant) wordt regelmatig aangeraden om 5-30% soda aan je compositie toe te voegen, omdat soda een brandvertragende werking zou hebben. Met soda wordt dan bedoeld de Na2CO3 die je voor algemeen gebruik in de supermarkt kan kopen. Chemisch heb ik me hier nooit iets bij kunnen voorstellen omdat het me onwaarschijnlijk lijkt dat een anorganische zwakke base enige invloed heeft op een oxidatiereactie. Vanmiddag zag ik toevallig op de engelse wiki dat natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3), wat ook vaak soda wordt genoemd, al bij lage temperatuur kan gaan ontleden. Boven de 70oC treedt de volgende reactie op: 2NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2 De gewone soda (Na2CO3) kan pas bij 1000oC ontleden volgens: Na2CO3 → Na2O + CO2 De meeste rook of candy composities halen natuurlijk nooit de 1000 oC en dus zal de 2e reactie niet plaatsvinden. (als de reactie wel plaatsvindt dan zal dit trouwens eerder een brandbevorderende dan een brandvertragende werking hebben, omdat de natriumoxide die ontstaat een nogal agressief goedje is wat bijvoorbeeld spontaan met water reageert.) De eerste reactie vindt wel plaats en is wel degelijk brandvertragend. NaHCO3 poeder is zelfs een tijdje gebruikt in een bepaald merk poederblussers. Mijn vraag is dus: Is het eigenlijk 'fout' om gewone soda als brandvertrager te gebruiken? Krijg je veel betere resultaten met NaHCO3 als vertrager? Of zie ik iets heel simpels over het hoofd?
  3. Dank jullie voor de reacties! Zo had ik er nog niet over nagedacht... ik heb nog niet echt naar pijlen gekeken, maar het leek me dat het lastig is om een degelijke vuurpijl te bouwen (de huls zeg maar). Gekleurde rookbommen en fonteinen lijken me echter wel te doen; voeg wat koper(-verbindingen) aan je compositie toe voor een blauw effect, of zink voor een wit effect, etc. Ik laat het wel weten als ik iets leuks heb gevonden .
  4. Oxidized

    IJzeroxide

    Als ik het nu goed begrijp is FeO een zwart poeder (sorry miech), Fe2O3 een rood mineraal, en Fe3O4 een zwart mineraal. Dan bestaat er ook nog geel en paars (?) ijzeroxide, maar hoe langer ik erover zoek hoe meer tegenstrijdige info ik hierover vind. Voor mijzelf hou in het inderdaad maar gewoon op rood ijzeroxide .
  5. Oxidized

    IJzeroxide

    Nee, dat is toch echt Fe3O4, zo staat het ook op de eerste hit op google en eerder in deze topic; Dank je voor de waarschuwing, bovendien is het mij onduidelijk of het iets doet als katalysator. Ik ga gewoon voor de rode Fe2O3.
  6. Oxidized

    IJzeroxide

    Misschien een beetje off-topic, maar ik zat eraan te denken om ijzeroxide in te kopen voor algemeen gebruik in composities. Nou heb ik keuze uit rood ijzeroxide (Fe2O3), zwart ijzeroxide (Fe3O4), geel ijzeroxide (Fe(OH3) / FeO(OH)∙H2O) en paars (??) ijzeroxide. (dit is trouwens op volgorde van prijs, hoewel deze voor allemaal vrij laag is) Weet iemand wat de theoretische/praktische verschillen zijn tussen deze soorten ijzeroxide?
  7. Hoi allemaal, Mijn naam is Oxidized en ik ben 18 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Scheikundige Technologie. Theoretisch en op het gebied van uitvoering en veiligheid kan ik me dus al een beetje redden . Als Pyro ben ik pas 1,5 jaar bezig. Mijn ervaring is tot nu toe beperkt tot het maken van allerlei rookbommen en knaltollen. Ik wil me nu met wat meer serieuze dingen gaan bezighouden zoals fonteinen, gekleurde rookbommen en fakkels, en later eigen vuurpijlen/raketten. Tot slot wil ik me met HE's gaan bezighouden als ik een wat veiligere (lees: überhaupt een) werkplek heb geregeld. Op de korte termijn zal ik niet al te actief zijn omdat ik het erg druk heb en ik allerlei spullen aan het bestellen ben. Over een tijdje horen jullie wel weer van mij... Groetjes Oxidized.
×
×
  • Create New...