In literatuur over rookbommen (of candy propellant) wordt regelmatig aangeraden om 5-30% soda aan je compositie toe te voegen, omdat soda een brandvertragende werking zou hebben. Met soda wordt dan bedoeld de Na2CO3 die je voor algemeen gebruik in de supermarkt kan kopen. Chemisch heb ik me hier nooit iets bij kunnen voorstellen omdat het me onwaarschijnlijk lijkt dat een anorganische zwakke base enige invloed heeft op een oxidatiereactie. Vanmiddag zag ik toevallig op de engelse wiki dat natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3), wat ook vaak soda wordt genoemd, al bij lage temperatuur kan gaan ontleden.
Boven de 70oC treedt de volgende reactie op: 2NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2
De gewone soda (Na2CO3) kan pas bij 1000oC ontleden volgens: Na2CO3 → Na2O + CO2
De meeste rook of candy composities halen natuurlijk nooit de 1000 oC en dus zal de 2e reactie niet plaatsvinden. (als de reactie wel plaatsvindt dan zal dit trouwens eerder een brandbevorderende dan een brandvertragende werking hebben, omdat de natriumoxide die ontstaat een nogal agressief goedje is wat bijvoorbeeld spontaan met water reageert.) De eerste reactie vindt wel plaats en is wel degelijk brandvertragend. NaHCO3 poeder is zelfs een tijdje gebruikt in een bepaald merk poederblussers.
Mijn vraag is dus: Is het eigenlijk 'fout' om gewone soda als brandvertrager te gebruiken? Krijg je veel betere resultaten met NaHCO3 als vertrager? Of zie ik iets heel simpels over het hoofd?