Jump to content
PyroForum.nl

Gegroet


Recommended Posts

Hoi allemaal,

Ik ben op zoek naar een forum om een beetje rond te hangen, en (hopelijk) wat toe te voegen :)

Momenteel ben ik 22 jaar, en volg HBO technische natuurkunde (TN). Mijn kennis van chemie is basic (vwo scheikunde 1,2). Sinds jong interesse voor vuurwerk / brandende en ontploffende dingen. Niet altijd evenveel aandacht aan gegeven vanwege negatieve feedback vanuit omgeving, en het fijt dat het natuurlijk niet risicoloos is.

Ervaring met... ehm... ervaring? vooral hobbyistisch, zegmaar, en niet alles rescent ;)

Kalinitraat rookbom (KAS maar dan met Kalium als positief ion)
Afstandsontstekingen
Tijdsontstekingen
Grinders/kogelmolens
Black powder / buskruit, vooral als drijf/stuw lading

Verder hoop ik hier veel te leren en waar mogelijk kennis te kunnen delen met andere mensen.

Link to comment

Welkom op het forum :) .
Zo te zien heb je al het een en ander gedaan. Kun je eens wat foto's posten van je kogelmolen ? Ben ik erg benieuwt naar.
Verder denk ik dat dit forum een goede plek is om een hoop te leren.
Dus aarzel niet met het posten van wat fototjes of een filmpje van je kogelmolen, want daar ben ik erg benieuwt naar ;) .

En je hebt buskruit gebruikt als lading voor motoren, op welk formaat ? En til je ook payloads (=sierboeketten/reports) de lucht in ?

Groetjes, Yellowcard :P

Link to comment

Welkom,

Om bij te leren over pyro en chemie en om tevens kennis te delen zit je hier zeker goed! Laat af en toe zeker wat van je werk zien.

Wat houdt HBO technische natuurkunde (TN) trouwens juist in? Aangezien je 22 bent denk ik je aan het verder studeren bent en niet meer in het middelbaar onderwijs zit. Ik ben wat nieuwsgierig omdat ik zelf natuurkunde/fysica studeer aan de universiteit en niet echt bekend ben met de Nederlandse benamingen van studies.

In ieder geval, veel plezier etc op het forum! Vergeet wel niet de regels te lezen en je eraan te houden. :)

Link to comment

Het spijt me tegen de mods in te gaan, maar hier had ik al een post over gemaakt op een ander forum. Deze tekst en afbeeldingen letterlijk kopieren zou dubbel werk zijn. Dit is misschien ook niet de plaats, ik zal dit dan ook later op het grote kogelmolen topic posten ;)

Kogelmolen topic

En ik bedoelde meer drijf/stuw lading in een kanon, dus niets van dat alles waar je aan refereerde.

Filmpje van kanon (vereist een beetje geduld van de downloader)

Technische natuurkunde houdt in dat je je een beetje bezighoudt met ehm naturkunde, zegmaar. Er zijn 3 richtingen waarin je je kan specialiseren. Fotonica, Besturingstechniek en Toegepast. Bij fotonica wordt vooral datacommunicatie over optische geleiders behandeld, bij besturing vooral besturingen (analoog en digitaal) en bij toegepast zaken als warmtegeleiding en geluid. Persoonlijk volg ik Besturing.

Thx voor het warme welkom :)

Link to comment

Heey welkom !!

Technische Natuurkunde deed me meteen denken aan de opleiding die ik wil gaan volgen na m'n havo, ik wil namelijk HBO Chemische Technologie gaan studeren.
Kan jij me hier iets meer over vertellen, en als de mods er niet helemaal mee eens zijn kan het via PM of een nieuw topic starten.. :)

Kevin

Link to comment

Welkom,
zo te zien ben je al best ver wat pyro betreft. Ook een behoorlijke ballmill heb je daar, het ontwerp lijk trouwens best wel op dat van mij, die kleine wieletjes ik ook gebruikt, alleen is m'n andere as van hout (met wat nare gevolgen waardoor hij niet meer werkt).
Mij broer studeert trouwens ook TN maar dan op de TU/e. Maar helaas vertelt hij nooit zoveel over z'n studie of ook maar iets in Eindhoven of iets dat met z'n studie te maken heeft. Dus ik zou niet kunnen vertellen hoe ze dat daar doen.

Link to comment

Mijn achteras is 15 mm staal :)
Hm ik was eigelijk niet van plan hier mijn opleiding te bediscussieren, maar natuurkunde is iets HEEL anders dan chemie. Ik weet bijna niks van chemische studies, en de keuze kan je toch beter zelf maken.

Mijn ervaring met pyro is volgensmij bestwel beperkt, gaat niet echt verder dan kas en bp, het is momenteel ook niet het hoofdonderwerp van mijn interessegebied. Wat pyro betreft gaat mijn interesse vooral uit naar stuw/voortstuwingen, en misschien HE. Met het laatste heb ik nog niks gedaan en dit was ik ook niet van plan tenzij ik precies weet wat ik aan het doen ben.

Link to comment

Welkom hier!

Hm ik was eigelijk niet van plan hier mijn opleiding te bediscussieren, maar natuurkunde is iets HEEL anders dan chemie.

Ik ben het niet met je eens! Is scheikunde niet een redelijk groot deel van de natuurkunde? Zonder natuurkunde immers geen scheikunde... Scheikunde is puur het toepassen van natuurkundige principes en wetten (en postulaten :)). Dus natuurkunde is niet zo heel verschillend van chemie...
Met HE heb ik nog niks gedaan en dit was ik ook niet van plan tenzij ik precies weet wat ik aan het doen ben.

Klinkt verstandig!

Veel plezier hier op het board!
Super
Link to comment
Dus natuurkunde is niet zo heel verschillend van chemie...


Natuurkunde verschilt wel serieus met chemie hoor! Het is wel zo dat beide nauw verwant zijn, zeker op bepaalde vakgebieden (fysische chemie, quantumchemie). Maar algemeen gezien gaat natuurkunde nog een stap verder dan chemie. Natuurkunde is de wetenschap die probeert om de wereld rondom ons te begrijpen en te beschrijven en doet dit door te gaan kijken naar de basis van alles. Ze gebruikt de wiskunde om de vreemde verschijnselen te kunnen uitdrukken. Natuurkunde is de basis van alle wetenschappen en logischerwijs vind je dit dus terug in die wetenschappen, niet andersom!

Scheikunde is puur het toepassen van natuurkundige principes en wetten (en postulaten ).

Aangezien natuurkundige wetten en principes onze leefwereld (en de wereld daarbuiten) beschrijven kan je alle handelingen bezien als toepassingen van deze wetten en principes. Natuurkunde is nu eenmaal zelf geen toegepaste wetenschap en heeft helemaal de bedoeling ook niet om dit te zijn, het is een exacte wetenschap. De natuurkundige experimenten die werden uitgevoerd zijn louter empirische onderzoeken en nu tegenwoordig vaak niet meer dan controle's van de fundamentele theorieën en wetten.

Mijn punt is maar: aangezien je alle exacte wetenschappen wel op één of andere manier aan elkaar kan linken is het niet zo dat twee gebieden sterk gelijkend zijn. In mijn ogen moet je net naar het deel van de wetenschap kijken dat op zich staat en waar het allemaal om draait. Dat deel maakt ook het verschil waarom de één biologie interessant vindt en de ander natuurkunde. In de gelinkte of nauwverwante delen van de verschillende wetenschappen lijken ze allemaal wel op elkaar en daarom zijn die niet zo boeiend.

Ik geef dit hevig protest maar omdat ik als natuurkundepassionist niet graag zie dat iemand de natuurkunde samen met chemie over dezelfde kam scheert. ;) En het is belangrijk voor iemand die twijfelt tussen chemie of natuurkunde om te weten dat er wel degelijk een groot verschil is in studies (met achterliggende gedachte etc) zodat er niet zomaar één van de twee richtingen wordt gekozen omdat ze toch heel hard hetzelfde zouden zijn. :)

Ps: Verdere discussie over opleidingen en vragen omtrent dit onderwerp kan in het al bestaand topic: hier.
Link to comment
×
×
  • Create New...