Jump to content
PyroForum.nl

Rode fontein


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Waarom zit er rode gom en dextrine in? Rode gom en dextrine zijn naar mijn weten beide brandstof en binder. Waarom heeft het trouwens een binder nodig? Het kan toch gewoon los in een huls gedaan worden? Waar heb je de compositie vandaan?

Link to comment

Ok, dus de dextrine om het geperste geheel niet te laten verbrokkelen bij het vervoeren neem ik aan? En waarom dan rode gom? Is houtskool alleen niet goed genoeg als brandstof?


Eigenlijk zou je deze compositie helemaal niet aan moeten bevelen. Chloraten+metaal poeders zijn volgens pyroguide instabiel. Of vergis ik me?

Edited by Prophet
Link to comment

Rode gom verbrandt anders dan koolstof en levert hierdoor een toevoeging aan het resultaat.
Deze compositie is voortgekomen uit een aantal op pyro-guide te vinden composities.

De droge manier:
Goed de kalium per chloraat fijn zefen (als dat een werkwoord is) daarna alle brandstoffen zefen, dan door elkaar diaperen.
In een tube lepelen en om de lepel(plastic) met beleid met een plastic rammer erin vast drukken.
Het aandrukken moet meerdere keren gebeuren anders gaat hij vuurballen schieten.
Aangeraden in om in het geval van een fakkel geen dunne wand te gebruiken, deze kan je niet stevig genoeg in elkaar drukken.
De dextrine heeft hierbij geen nut maar wordt hierbij gebruikt als brand brandvertrager en om het feit dat je hierdoor meer chems hebt dus meer tubes kan vullen.

De natte manier:
Voeg alcohol water toe, kneed de compo, maak er sterren, druk het in een tube(lange droog tijd) enz...

Link to comment

Hydraulisch zou geen probleem zijn, maar je kan het nooit in 1 keer persen, want als je je hulsje tot de rand vol gooit en je perst het heb je weer 3 kwart van je hulsje over. Maar als je het in zulke stappen doet zou dat geen problemen moeten geven.

Link to comment

@impocta: Rode gom heeft een veel hogere verbrandingswarmte als dextrine, voor een mooie gekleurde vlam is een hele hete vlam nodig (pakweg 1000 graden of meer), deze zorgt ervoor dat de strontiumcarbonaat beter verdampt waardoor er meer strontium-ionen vrijkomen in de vlam en waardoor er meer lichtemissie is in de spectrale bandbreedte van Sr. In de meeste kleurcomposities wordt een hoge-temperatuursvlam gebruikt, en dus zal je vaak rode gom of chellac als brandstof tegen komen in de wat betere kleurcomposities. Kaliumchloraat en dextrine verbranden lang niet zo warm, zo'n dergelijke vlam komt misschien net tegen de 500 tot 600 graden.

(Voor uitgebreide uitleg over hoge- en lage-temperatuursvlammen in de pyrotechniek, zie het beroemde boek van Takeo Chimizu)

Een metalen hamer heeft neiging te kunnen vonken met andere metalen :).

Link to comment

Kaliumchloraat met dextrine brandt niet noemenswaardig. Dextrine is niet voor niks een brandvertragend middel in composities.

Een kleine correctie op hierboven. Strontiumionen gaan licht uitzenden als elektronen van specifieke banen te veel energie krijgen en naar een andere baan verplaatsen. Omdat dit geen stabiele toestand is, willen de elektronen terug naar hun oorspronkelijke baan. Om terug naar hun oorspronkelijke baan te kunnen moeten ze energie kwijt, welke ze uitzenden in de vorm van licht. Dit is de oorzaak van emissie van licht van zulke materialen.

Overigens valt bij veel stoffen het elektron in stapjes terug, wat meerdere lijnen op het spectrum oplevert. Een mooi voorbeeld is natrium. Hierbij vervalt een enkel elektron, maar dat kan op twee manieren die net iets in energie verschillen. Daarom heeft natrium twee lijnen in het spectrum (of eigenlijk 3, maar die laatste heeft een onzichtbaar lage frequentie = diep infrarood).

Link to comment

Kaliumchloraat zit ondertussen niet meer in de compositie. Het is nu Kaliumperchloraat.

Kaliumperchloraat + rode gom zorgen voor de hitte.
Strontium zorgt voor rood, maar waarom zit er geen chloordonor in? Is het rood zonder SrCl2 diep genoeg?
Dextrine vertraagt de verbranding en koolstof versnelt de verbranding(volgens Shimizu). Beetje tegenstrijdig lijkt me. Of niet?
Titanium alleen voor de mooie vonkjes. Zoals op de foto te zien zijn het relatief grote deeltjes, ze verbranden grotendeels buiten de huls en hebben dus voor de rest geen functie bij de verbranding van het mengsel.

Link to comment

En of dextrine en kalium(per)chloraat branden! Meng de 2 stoffen maar eens 7 op 3. Alleen gemengt met zwakkere oxidatoren zoals nitraten wil het niet goed branden, maar dat komt om de molecuulmassa te groot is, er is dus meer energie nodig om de verbindingen te oxideren. Ik vergelijk het met je eigen metabolisme: zetmeel wordt ook weer eerst omgezet in glucose (gluconeogenese) voordat het verbrand kan worden, er is anders te veel energie nodig om de ketens te af te breken tot CO2 en H2O.

Dextrine is een zogenaamde "carbon carrier" (zie chimizu) of terwijl het is een polysarcharide welke uit vele ringen van koolstof bestaat (glucose, zowel alfa- en béta isomeer) Het is gewoon het afbraakproduct van zetmeel, het bevat kortere ketens als zetmeel. Maar de hoeveelheid koolstof blijft gelijk. Nagenoeg alle koolstofverbindingen willen wel een reactie met kalium(per)chloraat aan gaan, zelfs zware (aromatische of alifatische) koolwaterstoffen waar red gum uit bestaat.

Sr-ionen/atomen emitteren zelf al rood licht zonder chloor, elektronen in de buitenste schil raken vrij snel aangeslagen. Het ene atoom doet dit eerder dan het andere, vandaar dat je bij een barium-houdende compositie vaak wel een chloor donor zult toe moeten voegen.

Edited by pyrobass
Link to comment

Je hoeft het ook niet te snappen, als het maar werkt. Dat is bij heel veel dingen zo in pyro.

Dextrine is er om een mooi, hard geheel te krijgen als je ze (licht vochtig?) hebt geperst.

Waarom die 2 resterende fuels? Dat kleine beetje red gum zal genoeg zijn om de vlam temperatuur al hoog genoeg te krijgen, houtskool is gewoon goedkoop en leuk als opvulling. Geen idee waarom dat het anders zo is.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...