Jump to content
PyroForum.nl

Murtali

Inactive
  • Posts

    66
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Murtali

  1. @ weirdo, i have been thinking the same as a possible solution. Later on, i will try to coat it 2 times, or change the laquer can so the fuse is saturated more with NC. I did a new test run with NC and some dye to give the fuse a purple color. The result was better fuse, but i am not satisfied yet. It brought up a new problem too, the colored NC seems to get i higher viscosity and that resulted in a leaking can. The fuse machine is now partly coated too... There is no movie yet, maybe later.
  2. After being away for a while, i started building a new fuse machine this week. Finished the hole thing in 3 days. I will update some pictures when i installed the NC laquer drum too. Oh BTW for all you guys wondering what that distinctive smell is when you burn chinese visco fuse: it's chlorate, C, and sulfur. Dangerous i know, but it works. UPDATE: just did a test-run, the machine works great. 6 meters of perfect fuse in less then a minute. But i still have problems with the laquer. The fuse is evenly coated, even drowned in NC. But, the finished fuse doesn't have the strength like commercial visco. It won't fall apart or something, but it not like the real thing. I think my NC solution in acetone is too thin, although there are remaining clumbs of undissolved NC on the bottom of jar. Anyone here got a clue about the glue? :)
  3. Murtali

    Stars

    Ik zeg ook niet dat ik niet weet wat hij bedoelt, dat snapt iedereen wel. Maar het lijkt erg kinderachtig en amateuristisch. Ik probeer mijn bijdrage te leveren om het forum netjes en professioneel te krijgen. @ stijn, mijn correctie is niet lullig bedoeld hoor, waar ik op doel is een professionele uitstraling welke bijdraagt aan het respect voor onze hobby. Op ''duurdere'' fora zie je ook geen verkleinwoordjes (die in dit geval ook nog erg knullig lijkt) die lezers het idee geven dat men een post leest van een 13-jarige. Mensen, als we samen zorgen dat het forum netjes en professioneel verzorgd is dan oogsten we vroeg of laat ook respect vanuit niet-pyrotechnische hoeken! En dat is erg belangrijk voor het voortbestaan ervan. EDIT: oja, ontopic inderdaad...
  4. Murtali

    Stars

    Ik wil niet zeuren hoor, maar dit is natuurlijk een woordverbastering die nergens op slaat. ''shelletje'' is dat engels, nederlands, of chinees/cantonees/mandarijn...? Noem het ding bij de naam, dus of shell, of bombette, of bommetje. Op die manier ziet je post er een stuk professioneler uit.... ;)
  5. Murtali

    Dragon Eggs

    Klopt als een bus wat je zegt. Een grote brok ontploft op het punt waar hij ontsteekt, daarna dooft hij zichzelf. Er knalt dus gewoon een stukje af. Ik weet het niet zeker, maar ik meen me te herinneren dat de limiet bij 5mm ligt. Maar dat weet ik niet zeker. ;)
  6. Klopt, als het losse bommen betreft is het niet het meest handige om te doen. Eigenlijk worden hele rekken altijd allemaal doorgelont met tijdlont, dus je steekt rek voor rek aan. Soms gebeurt het dat meerdere rekken gekoppeld worden, zodat het bijna ''automatisch'' weggeschoten wordt. Het gevaar hierbij is echter een bom die in de pijp gaat. Dan worden meestal de omringende buizen/rekken weggeslingerd, welke al wel doorgelont zijn. En eenmaal in de brand dan hou je er niks meer aan. Electrisch schieten is natuurlijk in bijna alle opzichten superieur aan handfakkelen, maar bij de bulderende pijpen staan is wel mooi... en dat mis je met electrisch schieten. ;)
  7. Murtali

    Strijk Ontsteking

    Het zal je verbazen hoeveel KClO3 sasjes je kan ontsteken langs een luciferdoosje. Met H3 weet ik het niet, maar de meeste stersasjes zijn na een aantal keer flink strijken wel aan te krijgen. Helemaal wanneer er zwavel aanwezig is.
  8. Murtali

    Stars

    Voor een mooie witte staart is het wenselijk om twee verschillende groftes aluminium in je ster te hebben. Een fijne voor de verbrandingsreactie en een grove voor vonken, stukjes dus die aan de lucht verbranden. Wat ik doe, is een mengverhouding van 60/40 flake/dark voor deze sterren. Belangrijk is een hoeveelheid houtskool, voor de ontsteking. Als je PVC gebruikt is het verstandig om 2% meer te gebruiken. Kleurdonor zo laten, oxidator ook.
  9. Jawel hoor, bommen schieten mag nog altijd met de hand. Er wordt echter wel aan gewerkt via de arbo wetgeving om dit te verbieden. Je kunt in Nederland een opleiding vuurwerkdeskundige volgen, maar het geldige certificaat krijg je pas als je kan aantonen dat je werkzaam bent bij een vuurwerkbedrijf, en minimaal 23 professionele shows meegedraaid hebt. Je mag dus proff. schieten voor je opleiding, maar alleen onder toezicht van een gediplomeerd pyrotechnicus. Als je veel bekendheid vergaart, en levert kwaliteitsshows dan is er zeker wel goed je brood mee te verdienen. Je krijgt geen aantekening op je strafblad (waarom zou je die die al hebben dan?) maar een gewoon proces-verbaal van de controleur van de desbetreffende Provincie waar je op dat moment aan het bezigen bent. EDIT: en in Nederland worden veel shows met de hand geschoten omdat de budgetten niet toereikend zijn voor electrisch schieten. Vergelijk Spanje o.i.d. niet met nederlandse showtjes! (qua geld en regels) ;)
  10. Murtali

    Stars

    Omdat er zoveel dextrine in zit... dan wordt verwerken (rollen) rollen erg moeilijk. Ik vraag het dus puur uit nieuwsgierigheid naar wat breezer met deze compositie doet, niet omdat ik geen idee heb waarmee hij hem mee bindt. Nogal wiedes natuurlijk met 20% dextrine. @ Tornadox: ....domme vraag? nou kan 'ie wel weer he, boorzuur toevoegen is niet erg logisch nee bij een sasje zonder nitraten. Dat zijn met het oog op de veiligheid wel 1 van de basisregels in de pyrotechniek... en die regels trek ik bij mezelf niet in twijfel.
  11. Murtali

    Stars

    Waar bindt je deze compositie mee...?
  12. Okay, heb je gelijk in. Niks persoonlijks btw. Waar ik me echter vreselijk druk om maak de laatste tijd, is het totale gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van de jeugd tegenwoordig als het gaat om vuurwerk en vernielingen rond oudjaar. En de kern van dit probleem ligt bij de ouders die falen in het opvoeden van hun kinderen. Iedereen wil rond oudjaar zijn vuurpijltjes aansteken, ook de illegale. (onnodig stigmatiserend woord trouwens ) Dit vuurwerk kan leuk, mooi en vermakelijk zijn voor iedereen. Het enigste probleem is een groot percentage jeugd die het zonodig moet misbruiken en als middel voor vernielingen gaat gebruiken. Deze jeugd moet vreselijk harde her-opvoeding krijgen, leren waarom of wij het zo goed hebben in dit land. En vooral leren wat geld waard is. Weet je wat zo'n prullenbak kost?? Die wil je ECHT niet zelf gaan betalen! Helaas wordt de prijs gedeeld door iedere werkende Nederlander, die het bovendien al moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Daar krijgen we gelukkig veel voor terug, daar moet IEDEREEN zijn handen voor dichtknijpen en het verdedigen in plaats van vernietigen. Laat vuurwerk in godsnaam werken zoals het bedoeld is, dan heeft iedereen inclusief jezelf er het meeste plezier van. Ook op lange termijn.
  13. En als je dat ziet, neem dan je verantwoordelijkheid als burger en je eigen belastingeld, en ram dat soort k*tkoters direct een verkeersbord door hun smoelwerk! Door dit soort gedrag gaat onze maatschappij kapot, en dan heb ik het nog niet eens over de regels die steeds maar strenger en strenger worden! Al die zinloze vernielingen moeten WIJ betalen!! En stuur naderhand gelijk even een kerstkaartje naar de ouders van dit uitschot, met de felicitaties dat hun kroost er op hardhandige wijze achter gekomen is hoe duur zo'n bord of prullebak is en dat jij het even verteld hebt omdat zei toch te lui zijn om hun kinderen op te voeden. :P
  14. Je maakt hier nu een hele gevaarlijke opmerking Leander! Hetgeen wat jij beschrijft zijn de K3Wl gastjes van 14 jaar die vlinders op school gekocht hebben, en die van hun ouders nog nooit geleerd hebben dat je zelf betaald voor je omgeving. Deze groep mag van mijn part KEIHARD aangepakt worden, en de OUDERS moeten zwaar in de portemonnee gepakt worden. Want daar begint de ellende mee, geen gedegen opvoeding Dat germaans ritueel wat jij noemt is een eeuwenoud traditioneel gebruik wat in gezinsverband 1x per jaar om 12 uur s'nachts uitgevoerd wordt, ter vreugde en vermaak!!! Trek de vaders met kinderen en opa's en oma's niet op 1 lijn met het achterlijke gepeupel dat niet begrijpt dat het zijn eigen maatschappij aan het slopen is! Even nadenken voor je wat spuwt!
  15. 350+ stars...?? hoe groot...? of maak je 6'' sterrenmijnen...? :D
  16. Dat klopt, zoals ik al zei is het echt een kwestie van meerdere keren proberen. Je moet een balans vinden tussen de grootte van je sterren, de dikte van de soep, de snelheid van je molen, de hoeveelheid toe te voegen soep, en waar in de hoop sterren je het het beste kan toevoegen. Feit is wel, dat het het gemakkelijkst werkt wanneer je een vrij forse hoeveelheid sterren hebt. oefening baart kunst :P
  17. Einde aan uw bumpy stars Ook wel eens last van ''bumpystars'' bij het rollen van sterren..? Zijn ze niet mooi rond, maar meer een framboos...? Hier enkele tips om het effect te verminderen: 1. Vooral sasjes met een hoog percentage rode gom hebben de neiging om bobbels te ontwikkelen tijdens het rollen. In dit geval kunt u proberen om zo min mogelijk alcohol te gebruiken, het liefst helemaal geen alcohol. 2. Heeft u met een sasje te maken waar u niet kunt smokkelen met het oplosmiddel...? Dan is het in veel gevallen mogelijk om de sas eerst een beetje te bevochtigen, en te korrelen. Laat het geheel weer drogen, en gooi het vervolgens een kwartiertje in de kogelmolen totdat er een heel fijn korrelig geheel over blijft. Dus niet helemaal weer tot >120 mesh poeder, en ook niet zo grof als keukenzout. er tussenin. In veel gevallen is dit een effectieve methode. 3. Wanneer u rolt met een molen, is het ook mogelijk om te werken met een soep. Dat wil zeggen dat er tijdens het rollen steeds een lepel dunne sas-soep wordt toegevoegd. Deze soep moet zo dun mogelijk zijn, ongeveer als pannenkoekenmix. Gewoon water en sas, geen verdere toevoegingen. Belangrijk is wel dat de sterren eerst wat groter moeten zijn, ongeveer 5 millimeter. Anders gaan de kleine sterren aan elkaar kleven. Dit effect is tevens te verminderen door de soep zo dun mogelijk te houden en nog veel belangrijker dat uw sterrenmolen SNEL draait. De eerste paar keer zal het misschien hopeloos mislukken, maar na een paar keer proberen krijgt u er handigheid en inzicht in wanneer de soep het beste toegevoegd kan worden. Wissel af tussen droge sas en soep. Ik gebruik het volgende als vuistregel: 1x soep op 2x droge sas. Hierbij heb ik het over een juslepel. Met deze drie methodes is het probleem van de bumpystars grotendeels opgelost. Experimenteren en niet opgeven na een mislukking zijn de sleutelwoorden! Groeten, Murtali
  18. Het tussendiafragma wordt er klem ingedrukt, maar meestal niet vastgelijmd. Dat doen ze meestal wel met de bovenste schijf, maar je komt ze ook wel eens gewoon geklemd tegen. Het maakt niet veel uit hoe hij vast zit, als hij maar op zijn plaats blijft.
  19. Zelf uitgevogeld. hele rits tests gedaan, en aan de hand daarvan dit verhaal opgemaakt.
  20. Het nut van een geperforeerd tussen diafragma. Door Murtali Iedereen die wel eens een compartiment van een commerciële chinese cakebox heeft ontleedt, is ongetwijfeld gestuit op een kartonnen schijfje tussen de bombette en de uitstootlading. Dit schijfje is altijd voorzien van een klein gaatje in het midden. Het effect van dit ogenschijnlijk onbelangrijke schijfje is echter zeer groot voor de werking van de cake. Als men de bombette uit 1 compartiment van een cake haalt, ziet u aan de onderkant een dikke druppel (kleur)sas die verantwoordelijk is voor het lichtspoor dat u ziet wanneer een bombette gelanceerd wordt. Soms is de kleursas geprimed met BP en rode gom, maar ook dan is het oppervlak erg glad en vrij groot, welke moeilijk aan te vuren is. Wanneer de verbrandingsgassen van de uitstootlading gelijkmatig over het gehele oppervlak verdeeld zouden worden, is de kans heel groot dat de bombette het vuur in die korte periode niet overpakt. Voor dit probleem heeft men het geperforeerde tussendiafragma bedacht. Wanneer de uitstootlading aan de brand raakt door het lontje, worden de ontstane verbrandingsgassen korte tijd opgesloten tuseen de bodemstop van de pijp en het diafragma. De enige aanwezige opening is het gaatje in het diafragma. Voor een korte tijd (<0.02sec.) stroomt er gloeiend heet gas door dit gaatje met geweld naar boven: precies boven het gaatje bevindt zich de bombette met haar kleursas. Omdat alle energie geconcentreerd wordt op 1 heel klein puntje ontbrandt dit vrijwel meteen, en snel genoeg voordat de druk zo hoog oploopt dat het geheel naar boven geblazen wordt, en uit de pijp. Daarnaast zitten bovenop de bombette vaak nog 1 of 2 diafragma's die het geheel nog even langer ''vasthoudt''. Ook voor de hobbyist is dit effect goed te gebruiken bij zijn eigen bombette's of kometen. Een komeet die normaliter zonder goede priming niet aan de brand zal geraken, zal dit met behulp van een geperforeerd tussendiafragma moeiteloos doen. Zo zie je maar weer, niets is wat het op het eerste gezicht lijkt! Groeten, Murtali
  21. Murtali

    Weegschalen

    Kijk, dit is tenminste een duidelijk en goed onderbouwd verhaal. Bedankt voor deze waardevolle bijdrage Jason...! Dit neemt heel wat discussiepunten weg.
  22. Murtali

    Stars

    Denk er aan dat NH4Cl04 ook niet best samen gaat met nitraten.... Vanwege de vorming van ammonium nitraat... zo hygroscopisch als de pest.
  23. Murtali

    4 Inch Shell

    Strooi je die 7 gram flash alleen zo tussen de sterren...? of gebruik je ook nog wat in het midden van je shell...? Mooie shells, goed gedaan!
  24. Murtali

    Ik Ben Nils

    En ik denk dat een bepaalde groep members deze sectie gebruikt om zichzelf te bewijzen tegenover de rest. Ik bedoel, kijk nou eens wat voor knutselprut er tussen staat.... Dat hele hoofdstuk is alleen maar aanzetten tot knutselwerk waar beginners nog helemaal geen verstand van hebben. En mijn grootste punt, als je gepakt wordt door de politie is het eerste wat ze doen je IP-nr natrekken en je op een smerige slinkse manier confronteren met alle foto's en filmpjes die je gepost hebt. Het wordt vroeg of laat tegen je gebruikt, vooral als het zeer amateuristisch knutselwerk is. Geloof mij nou maar, houdt je vuurwerk enz lekker voor jezelf en praat er alleen over. Dan kan je het altijd ontkennen. En de politie vindt jouw vuurpijltjes en 2'' bommetjes WEL interessant, want ze kunnen het niet hebben dat jij kennis bezit die zij niet hebben. Nogmaals, ik kan het weten. Ik heb het namelijk aan den lijve ondervonden hoe ze te werk gaan.
  25. Dat heb ik ook al honderdduuzend keer gezegd, maar er wordt gewoon lekker gedaan of het een eigen uitvinding was. Men mag hier Wouter Visser wel wat dankbaarder zijn, inplaats van gamekeeper. Copy & paste kan iedereen. :P
×
×
  • Create New...