Jump to content
PyroForum.nl

Murtali

Gebruikers
 • Content count

  66
 • Joined

 • Last visited

 1. Murtali

  Visco Fuse Machine

  @ weirdo, i have been thinking the same as a possible solution. Later on, i will try to coat it 2 times, or change the laquer can so the fuse is saturated more with NC. I did a new test run with NC and some dye to give the fuse a purple color. The result was better fuse, but i am not satisfied yet. It brought up a new problem too, the colored NC seems to get i higher viscosity and that resulted in a leaking can. The fuse machine is now partly coated too... There is no movie yet, maybe later.
 2. Murtali

  Visco Fuse Machine

  After being away for a while, i started building a new fuse machine this week. Finished the hole thing in 3 days. I will update some pictures when i installed the NC laquer drum too. Oh BTW for all you guys wondering what that distinctive smell is when you burn chinese visco fuse: it's chlorate, C, and sulfur. Dangerous i know, but it works. UPDATE: just did a test-run, the machine works great. 6 meters of perfect fuse in less then a minute. But i still have problems with the laquer. The fuse is evenly coated, even drowned in NC. But, the finished fuse doesn't have the strength like commercial visco. It won't fall apart or something, but it not like the real thing. I think my NC solution in acetone is too thin, although there are remaining clumbs of undissolved NC on the bottom of jar. Anyone here got a clue about the glue? :)
 3. Murtali

  Stars

  Ik zeg ook niet dat ik niet weet wat hij bedoelt, dat snapt iedereen wel. Maar het lijkt erg kinderachtig en amateuristisch. Ik probeer mijn bijdrage te leveren om het forum netjes en professioneel te krijgen. @ stijn, mijn correctie is niet lullig bedoeld hoor, waar ik op doel is een professionele uitstraling welke bijdraagt aan het respect voor onze hobby. Op ''duurdere'' fora zie je ook geen verkleinwoordjes (die in dit geval ook nog erg knullig lijkt) die lezers het idee geven dat men een post leest van een 13-jarige. Mensen, als we samen zorgen dat het forum netjes en professioneel verzorgd is dan oogsten we vroeg of laat ook respect vanuit niet-pyrotechnische hoeken! En dat is erg belangrijk voor het voortbestaan ervan. EDIT: oja, ontopic inderdaad...
 4. Murtali

  Stars

  Ik wil niet zeuren hoor, maar dit is natuurlijk een woordverbastering die nergens op slaat. ''shelletje'' is dat engels, nederlands, of chinees/cantonees/mandarijn...? Noem het ding bij de naam, dus of shell, of bombette, of bommetje. Op die manier ziet je post er een stuk professioneler uit.... ;)
 5. Murtali

  Dragon Eggs

  Klopt als een bus wat je zegt. Een grote brok ontploft op het punt waar hij ontsteekt, daarna dooft hij zichzelf. Er knalt dus gewoon een stukje af. Ik weet het niet zeker, maar ik meen me te herinneren dat de limiet bij 5mm ligt. Maar dat weet ik niet zeker. ;)
 6. Murtali

  World's Toughest Jobs

  Klopt, als het losse bommen betreft is het niet het meest handige om te doen. Eigenlijk worden hele rekken altijd allemaal doorgelont met tijdlont, dus je steekt rek voor rek aan. Soms gebeurt het dat meerdere rekken gekoppeld worden, zodat het bijna ''automatisch'' weggeschoten wordt. Het gevaar hierbij is echter een bom die in de pijp gaat. Dan worden meestal de omringende buizen/rekken weggeslingerd, welke al wel doorgelont zijn. En eenmaal in de brand dan hou je er niks meer aan. Electrisch schieten is natuurlijk in bijna alle opzichten superieur aan handfakkelen, maar bij de bulderende pijpen staan is wel mooi... en dat mis je met electrisch schieten. ;)
 7. Murtali

  Strijk Ontsteking

  Het zal je verbazen hoeveel KClO3 sasjes je kan ontsteken langs een luciferdoosje. Met H3 weet ik het niet, maar de meeste stersasjes zijn na een aantal keer flink strijken wel aan te krijgen. Helemaal wanneer er zwavel aanwezig is.
 8. Murtali

  Stars

  Voor een mooie witte staart is het wenselijk om twee verschillende groftes aluminium in je ster te hebben. Een fijne voor de verbrandingsreactie en een grove voor vonken, stukjes dus die aan de lucht verbranden. Wat ik doe, is een mengverhouding van 60/40 flake/dark voor deze sterren. Belangrijk is een hoeveelheid houtskool, voor de ontsteking. Als je PVC gebruikt is het verstandig om 2% meer te gebruiken. Kleurdonor zo laten, oxidator ook.
 9. Murtali

  World's Toughest Jobs

  Jawel hoor, bommen schieten mag nog altijd met de hand. Er wordt echter wel aan gewerkt via de arbo wetgeving om dit te verbieden. Je kunt in Nederland een opleiding vuurwerkdeskundige volgen, maar het geldige certificaat krijg je pas als je kan aantonen dat je werkzaam bent bij een vuurwerkbedrijf, en minimaal 23 professionele shows meegedraaid hebt. Je mag dus proff. schieten voor je opleiding, maar alleen onder toezicht van een gediplomeerd pyrotechnicus. Als je veel bekendheid vergaart, en levert kwaliteitsshows dan is er zeker wel goed je brood mee te verdienen. Je krijgt geen aantekening op je strafblad (waarom zou je die die al hebben dan?) maar een gewoon proces-verbaal van de controleur van de desbetreffende Provincie waar je op dat moment aan het bezigen bent. EDIT: en in Nederland worden veel shows met de hand geschoten omdat de budgetten niet toereikend zijn voor electrisch schieten. Vergelijk Spanje o.i.d. niet met nederlandse showtjes! (qua geld en regels) ;)
 10. Murtali

  Stars

  Omdat er zoveel dextrine in zit... dan wordt verwerken (rollen) rollen erg moeilijk. Ik vraag het dus puur uit nieuwsgierigheid naar wat breezer met deze compositie doet, niet omdat ik geen idee heb waarmee hij hem mee bindt. Nogal wiedes natuurlijk met 20% dextrine. @ Tornadox: ....domme vraag? nou kan 'ie wel weer he, boorzuur toevoegen is niet erg logisch nee bij een sasje zonder nitraten. Dat zijn met het oog op de veiligheid wel 1 van de basisregels in de pyrotechniek... en die regels trek ik bij mezelf niet in twijfel.
 11. Murtali

  Stars

  Waar bindt je deze compositie mee...?
 12. Murtali

  Afsteken Vuurwerk Alleen Oudejaarsnacht!

  Okay, heb je gelijk in. Niks persoonlijks btw. Waar ik me echter vreselijk druk om maak de laatste tijd, is het totale gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van de jeugd tegenwoordig als het gaat om vuurwerk en vernielingen rond oudjaar. En de kern van dit probleem ligt bij de ouders die falen in het opvoeden van hun kinderen. Iedereen wil rond oudjaar zijn vuurpijltjes aansteken, ook de illegale. (onnodig stigmatiserend woord trouwens ) Dit vuurwerk kan leuk, mooi en vermakelijk zijn voor iedereen. Het enigste probleem is een groot percentage jeugd die het zonodig moet misbruiken en als middel voor vernielingen gaat gebruiken. Deze jeugd moet vreselijk harde her-opvoeding krijgen, leren waarom of wij het zo goed hebben in dit land. En vooral leren wat geld waard is. Weet je wat zo'n prullenbak kost?? Die wil je ECHT niet zelf gaan betalen! Helaas wordt de prijs gedeeld door iedere werkende Nederlander, die het bovendien al moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Daar krijgen we gelukkig veel voor terug, daar moet IEDEREEN zijn handen voor dichtknijpen en het verdedigen in plaats van vernietigen. Laat vuurwerk in godsnaam werken zoals het bedoeld is, dan heeft iedereen inclusief jezelf er het meeste plezier van. Ook op lange termijn.
 13. Murtali

  Afsteken Vuurwerk Alleen Oudejaarsnacht!

  En als je dat ziet, neem dan je verantwoordelijkheid als burger en je eigen belastingeld, en ram dat soort k*tkoters direct een verkeersbord door hun smoelwerk! Door dit soort gedrag gaat onze maatschappij kapot, en dan heb ik het nog niet eens over de regels die steeds maar strenger en strenger worden! Al die zinloze vernielingen moeten WIJ betalen!! En stuur naderhand gelijk even een kerstkaartje naar de ouders van dit uitschot, met de felicitaties dat hun kroost er op hardhandige wijze achter gekomen is hoe duur zo'n bord of prullebak is en dat jij het even verteld hebt omdat zei toch te lui zijn om hun kinderen op te voeden. :P
 14. Murtali

  Afsteken Vuurwerk Alleen Oudejaarsnacht!

  Je maakt hier nu een hele gevaarlijke opmerking Leander! Hetgeen wat jij beschrijft zijn de K3Wl gastjes van 14 jaar die vlinders op school gekocht hebben, en die van hun ouders nog nooit geleerd hebben dat je zelf betaald voor je omgeving. Deze groep mag van mijn part KEIHARD aangepakt worden, en de OUDERS moeten zwaar in de portemonnee gepakt worden. Want daar begint de ellende mee, geen gedegen opvoeding Dat germaans ritueel wat jij noemt is een eeuwenoud traditioneel gebruik wat in gezinsverband 1x per jaar om 12 uur s'nachts uitgevoerd wordt, ter vreugde en vermaak!!! Trek de vaders met kinderen en opa's en oma's niet op 1 lijn met het achterlijke gepeupel dat niet begrijpt dat het zijn eigen maatschappij aan het slopen is! Even nadenken voor je wat spuwt!
 15. Murtali

  Einde Aan Uw Bumpy Stars

  350+ stars...?? hoe groot...? of maak je 6'' sterrenmijnen...? :D
×