Jump to content
PyroForum.nl

robbiedoes

Gebruikers
  • Posts

    9
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

2.051 profile views

robbiedoes's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. robbiedoes

    Hallo

    Welkom allereerst. Ik denk inderdaad dat je als scheikundeleraar, lettend op de veiligheid, veel pyrotechnische experimenten kunt uitvoeren. Ieder experiment van enig spektakel kun je wel beschrijven met de geboden theorie. Zo zou je flashpoeder kunnen demonstreren als een ouderwetse manier om een flits te produceren met een fotocamera. Op youtube staat een filmpje van een docent, overigens wel van het hoger onderwijs in buitenland, die het verschil in stabiliteit tussen zilverfulminaat en zilvercyanaat demonstreert, natuurlijk in kleine hoeveelheden. Er is dus best veel mogelijk als je de theorie op de experimenten weet te laten aansluiten. Zo had ik vroeger wel een docent scheikunde die de proefjes slechts deed om het spektakel en dat een beetje slordig deed. Zo had hij geloof ik een keer vergeten de gaskraan te sluiten en een keer zijn handen verbrand, mede daarom bleef hij niet zo lang in dienst :P
  2. Spattende vonken kan duiden op de aanwezigheid van een metaal, misschien ijzerpoeder? De brandtijd kan overal aan liggen, van verhouding van de componenten tot de verdelingsgraad, dus valt er niet veel uit op te maken wat de verdere samenstelling zou moeten zijn.
  3. Volgens mij kun je hier geen knaller van maken en is het ook niet echt bedoeld voor complete sterren. Het is een hot prime, een dun laagje die je over ronde sterren kunt aanbrengen. Sommige sterren zijn moeilijk te ontbranden en een prime kan de ontbranding stimuleren. Vooral door de silicium doordat die ontbrandt met een hele hoge temperatuur. Diatomaceous earth bestaat ook voor een deel uit sicilium, maar zal wel met de korrelgrootte te maken hebben. Volgens mij kun je de kaliumnitraat wel vervangen voor kaliumperchloraat, aangezien het onder andere de componenten van buskruit bevat en in buskruit kan je die vervanging wel doen. Wel heeft de druk een grote invloed op de verbrandingssnelheid van de compositie door de kaliumperchloraat, maar voor een prime maakt dat niet zo veel uit volgens mij, omdat de gevormde gassen goed kunnen ontsnappen. Maar misschien kan het in dit geval ook wel zijn dat de ster dan assymmetrisch ontbrandt, omdat in de richting van de beweging de druk wel hoger is door compressie Maar het toevoegen van kaliumperchloraat voegt eigenlijk niks toe aan de formule en bovendien is het veel duurder en moeilijker te verkrijgen dan kaliumnitraat.
  4. Als je geen ball mill hebt, zou je toch ook benzolift kunnen gebruiken als substituut voor meal pulverone? In dit geval bedoel ik dan wel benzolift zonder het buskruit component. Mijn kaliumperchloraat is van zichzelf al zeer klein gekorreld behalve de natriumbenzoaat. Toch als ik deze combineer in de juiste verhouding en ontbrandt, reageren ze wel heel snel. Dan moet dit toch ook wel geschikt zijn als lift? Heeft iemand dat al geprobeerd?
  5. Ik heb een klein beetje strontiumnitraat opnieuw opgelost en hierbij een klein beetje strontiumcarbonaat gedaan en ik zag koolstofdioxide omhoog bubbelen. Vervolgens heb ik de hele lading strontiumnitraat opgelost en hierbij carbonaat gedaan en het begon aardig te bubbelen! Mijn aanname dat het salpeterzuur wel zou verdampen bij het indampen van de oplossing blijkt dus onjuist te zijn en de witte dampen waren dus ook echt geconcentreerd salpeterzuur. Dus ditmaal heb ik er een overmaat carbonaat bij gedaan. Nu zou ik wel van de zurigheid af moeten zijn denk ik. In ieder geval geeft me dat weer wat veiligere composities. Niet zo fijn dat ik salpeterzuur dus heb ingeademd :wacko:
  6. Ik heb gister aan 100 mL Salpeterzuur (52%) ongeveer 61 gram Strontiumcarbonaat toegevoegd, waarbij de Salpeterzuur in kleine overmaat in de oplossing achterbleef. Daarna heb ik de oplossing de volgende dag uitgekookt. Dit ging enigzins moeilijk. Er bleef de hele tijd een witte rook uit de oplossing komen. Deze rook zorgde ook voor een kleine irritatie van de longen. Zelfs een uur na het afkoelen kwam deze rook er nog uit. Zou het kunnen zijn dat dit rokend salpeterzuur is? In ieder geval bleef er een wit kristallijn poeder achter dat deed denken aan de structuur van druivensuiker. Een totale opbrengst van rond de 90 gram. Vervolgens mengde ik dit met magnesium voor een kleine test. Direct hierna kwam er weer een witte rook vanaf. De strontiumnitraat reageerde met de magnesium spontaan! Op een papiertje zorgde dit zelfs voor een donkere verkleuring door de vrijgekomen warmte! Heeft iemand hier ook last van gehad? Ik heb op dit moment geen ph test, dus kan sporen van zuren niet testen. De observaties duiden in ieder geval sterk op de aanwezigheid van zuur. Hoe zou ik dit op kunnen lossen zonder de zuiverheid aan te tasten?
  7. robbiedoes

    Filmpjes

    Full Moon party op Koh Phangan Island in Thailand: http://www.youtube.com/watch?v=GnEVmX76ILM Lijkt me echt een geweldig feest om heen te gaan en het vuurwerk is daar echt ziek! Stars vallen recht in het publiek, alsmede een shell die op 1 meter hoogte explodeert :)
  8. Ik heb zelf nog nooit bentoniet gebruikt als nozzle, maar wel zaagsel gemengd met houtlijm. Het gat van de nozzle kun je vrijhouden met behulp van een metalen staafje en daaromheen vul je de ruimte met zaagsel en houdlijm. Laat het drogen en het is keihard en het metalen staafje kun je er zo uit halen. Een andere methode was een metalen ringetje gevestigd aan een eindstop die gelijmd werd aan de buis van de raket. Deze was toen te klein om het gehele gat te bedekken, dus brandde het aan de zijkant door, waardoor de raket druk verloor. Dit gebeurde bij de raket van de foto in de attachment. Ik heb ook raketmotoren laten vrezen uit aluminium. De eerste had een te kleine nozzle, waardoor de druk en in dit geval dus ook temperatuur zo hoog werd dat het aluminium smolt en eraf druppelde ( > 933 K ). De tweede heb ik nog nooit getest eigenlijk, maar had een mooie venturi nozzle van aluminium en een grote capaciteit (ging ongeveer 0,5 kg Rocket Candy in).
  9. Ik zit er zelf ook aan te denken om Kaliumperchloraat te produceren voor flash composities, omdat ik Kaliumchloraat toch niet echt betrouwbaar vind. Ik heb wel een goedkope bron gevonden voor Kaliumchloraat, wellicht zou ik dat om kunnen zetten tot Kaliumperchloraat. Een andere mogelijkheid is om pure Natriumchloride (tafelzout) om te zetten tot Natriumperchloraat en dit te laten reageren met zoutzuur tot Perchloorzuur en Natriumchloride. Dit moet ik dan destilleren om zuivere Perchloorzuur over te houden. Het is wel lastig om te zien hoe ver de elektrolyse gevorderd is, aangezien Natriumperchloraat zeer goed oplost, maar dat maakt in principe niet uit door de destillatie. Het Perchloorzuur laat ik uiteindelijk reageren met Kaliumhydroxide, ook makkelijk te verkrijgen, en zou dan Kaliumperchloraat en Water moeten produceren. Indampen en ik zou dan zuivere Kaliumperchloraat over moeten houden met een hogere opbrengst, maar het proces is misschien wel wat omslachtiger. Ik las hier ook dat de temperatuur van het elektrolysevat invloed heeft op de reactieproducten. Daarom leek het mij in ieder geval leuk een computergestuurde temperatuurcontrole op het experiment los te laten, een PID controller Bij de electrolyse van opgelost Natriumchloride ontstaat er naast Chloorgas toch ook Waterstofgas en Zuurstofgas, omdat het water ook ontleedt?
×
×
  • Create New...