Jump to content
PyroForum.nl

Tim5

Afgeschermd
  • Posts

    146
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Tim5

  1. 1 hour ago, McM said:

    Maar je hebt het over te dun papier, waar moet ik dan aan denken?

    Ik probeerde het met kraft papier, maar daar heb je verschillende diktes in. De rol die ik had was te dun en begon daardoor te "golven". Je moet echt tegen karton aan zitten om nette sterke tubes te maken. 

  2. On 1/18/2021 at 2:20 PM, McM said:

    "Ouder an daardoor voorzichtiger"? Alle ouderen die ik ken worden met het jaar juist alleen maar gekker!
    Wel jammer om te lezen! Nu hoop ik natuurlijk wel dat je hier wat actief blijft om eventuele vragen die ik misschien ga hebben op te heldere.

    Haha als ze heel oud zijn ja :lol: Ik ben blij dat ik mede door veel te leren en voorzichtig te zijn er zonder kleerscheuren van af ben gekomen. Je kunt nooit zeker zijn van 100% veiligheid, een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan de beste overkomen. (Kijk naar Mumbles van APC Forum)

     

    On 1/18/2021 at 8:45 PM, Tyneman said:

    Zelf rollen is helemaal niet zo moeilijk

    Weet je hoeveel papier ik heb weg moeten gooien voordat ik bruikbare tubes had, wat een verschrikkelijke herinnering:blink: Mijn grootste fout was om te beginnen met te dun papier, dat begint meteen te kreuken. Maar inderdaad, de spiraal gerolde kokers in Al folie verstevigen is een goeie.

    Ik heb ook een keer een strook papier (met lijm) opgerolt om een schroevendraaier om zo een snozzle te maken, dat werkt ook. 

  3. 10 hours ago, McM said:

    Fijn om te zien dat er toch nog wel iemand actief is hier!


    Is het niet zo dat als je geen nozzle gebruikt je geen 'hoog spuitende' gerb krijgt? Ik snap dat het nog steeds de lucht in wordt gespoten, maar ga je dan niet meer richting een 'waterval' idee?

    Per toeval dat ik even keek of er nog wat leven in het forum zit, en zo te zien is Tyneman er nog (een echte oude rot hier:P). Zelf maak ik niks meer, ben ouder en daardoor wat voorzichtiger geworden. En de chems zijn niet meer zo makkelijk te krijgen... Heel jammer:( 

    En dan nu, on-topic !

    Ik heb altijd de compo van Takeo Shimizu (ook een oude rot) gebruikt, met wat extra Ti dus daardoor aan de snelle kant. Dat is waarom ik zonder nozzle makkelijk 3/4 meter hoog kwam, maar totaal niet efficiënt natuurlijk, maar wel mooi vol.

    Als ik het goed heb is de compo: KNO3 - 51 / C - 9 / S - 10 / Ti - 30.

    Probeer niet al te moeilijk te denken over de tools, vaak is een DIY net zo goed als een tool van 100 EU.

  4. Ik had nooit problemen met gerbs zonder nozzle dus heb me nooit druk gemaakt over tools, behalve een houten rammer. Maar begrijp dat als je nozzles wilt maken je de juiste tools moet hebben. Het zou al helpen als je iemand kent met een draaibank, misschien op school of een metaalbedrijf bij je in de buurt ? Kijk ook eens op APC forum, wellicht dat daar de foto's nog wel op staan. Als je niet veel te besteden hebt dan moet je innovatief zijn.

  5. Google geeft veel resultaten, en misschien kan je een mailtje sturen naar een bedrijf dat in lab spul gespecialiseerd is. Zij weten vast wel waar je er een kan kopen. Rubber kan je volgens mij niet gebruiken, dat wordt aangetast door HNO3 op hoge concentraties. Heb zelf ook deze synthese gedaan maar zonder vacuüm, ben nu van plan om gaswasflessen voor de koelkastcompressor te installeren maar ben nog op zoek naar een slang die bestendig is tegen de dampen. De "chemical resistance guide" is wel handig om op te zoeken wat voor materiaal je kan gebruiken.

  6. Gisteren heb ik weer HNO3 gemaakt en had de schaal iets vergroot. Ik was het zat om elke keer de hele opstelling naar buiten te tillen voor een kleine 35 ml, dus heb m'n 1000 ml kolf erbij gepakt en gevuld met 300 ml H2SO4 en 400 gram KNO3. De kolf in een zandbad gezet, de waterpomp aangeslingerd en wachten maar... Pas na 2,5 uur (!!) verwarmen begon het eindelijk te koken. Buiten was het ondertussen donker geworden waardoor ik een lamp moest gebruiken om wat te kunnen zien <_< Overal muggen en motten natuurlijk. De eerste paar minuten kwam de HNO3 er rijkelijk uit vloeien, maar dat hield snel op. Ook was refluxen een probleem, en moest de kolf inpakken in aluminiumfolie om sterk terugvloeien te voorkomen. De temperatuur was erg aan het schommelen en bereikte af en toe 90 °C/95 °C, dat terwijl ik de warmtebron (elektrische kookplaat) op dezelfde temperatuur hield. Uiteindelijk destilleerde het net zo snel als met een kleine kolf, dus om 2 uur 's nachts zat ik nog te kijken hoe elke seconde een druppel HNO3 in de opvangkolf viel. Volgende keer gewoon weer 4 kleinere destillaties uitvoeren, dat werkt een stuk prettiger en sneller !

    Zal straks de opbrengst posten nadat ik de HNO3 wit heb gemaakt.

    Edit: 125 ml :)

  7. Een stuk ijzerdraad van een meter met daaraan een bolletje staalwol, simpel maar ziet er heel imposant uit.

    Dit is wel heet rondvliegend gesmolten staal, dus doe dit nooit binnen of op plaatsen waar makkelijk brand kan ontstaan maar op een open veld (bijvoorbeeld op de middenstip van een voetbalveld). Geen brandbare kleding dragen !!

    Daarom raad ik je aan om naar een gespecialiseerd bedrijf te gaan, die hebben hoogstwaarschijnlijk een professionelere manier dan staalwol rondslingeren.

  8. Explosive Science ! Geweldige lezing over HE's. Net zoals de vorige, The science of fireworks, goed voor de beginners onder ons, of leraren die wat willen laten zien op school.

    En nog een leuk filmpje van dezelfde professor.

  9. Vervelend man... :(

    Phiko blue gooi ik na het cutten meteen in een bakje met meal, goed schudden en laten drogen. Phiko blue sterren hebben ook geen last van vocht, ze zijn van plastic. Tenminste, als je ze cut met aceton, met dex. en water hebben ze natuurlijk wel last van vocht. Ruby red werk ik niet mee dus daar kan ik je niet mee helpen, ik gebruik KClO4 68 - SrCO3 13 - Red gum 14 - Dex. 5 geprimed met meal, en die gaan allemaal mooi aan. Sr(NO3)2 is hygroscopisch dus vochtige ruimtes zijn inderdaad niet de beste plek om die te laten drogen.

  10. De koolstof zorgt er juist voor om oxidatie tegen te gaan, daardoor wordt het nog reactiever.
    Het papier zorgt ervoor dat tijdens het fijnmalen/versnipperen van het aluminium (voordat het de oven ingaat) het niet oxideert, het is continu beschermd tegen zuurstof. Het 'aluminiumfolie' zit dus tussen 2 vellen papier in. ;)

  11. Aluminium wordt op papier gelijmd, in stukken gesneden, verhit in zuurstofloze oven en daarna gemilled. Vandaar de koolstof.

    Als ik het goed heb...

    Aluminum is made into a very thin sheet. It is then glued to a piece of paper. The paper is shredded down to a fine powder (probably around 200 mesh or so). Then it is put into a kiln and the paper is burned off. This is what gives it it’s dark color. The powder is then hammer milled to make even finer. They end up averaging around 8micron or smaller depending on the time allocated for processing.

  12. Kan Bickford time fuse zonder huls in een shell worden gelijmd, of moet ik de lont door een buisje laten lopen?
    Heb shells altijd met visco getimed maar wil nu eens wat anders, en het werkt een stuk sneller als ik niet elke keer buisjes om de visco heen moet rollen. ^_^

×
×
  • Create New...