Jump to content
PyroForum.nl

Compizfox

Gebruikers
  • Posts

    57
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Compizfox

  1. Het was ook BBQ-houtskool wat ik heb gebruikt (toevallig ook van Weber) Echter wel briketten (en geen 'onverwerkte' houtskool). Ik heb echter maar één koffiemolen en die gebruik ik al voor mijn kaliumnitraat. Ik lees her en der dat je niet dezelfde koffiemolen moet gebruiken voor je brandstoffen en je oxidatoren en aangezien het fijne houtskool-stof lastig uit de koffiemolen te krijgen zal zijn, zal ik dat maar niet doen Of is dat maar overdreven gedoe en kan het wel als je de boel goed schoonmaakt?
  2. Hmm, dat is jammer. Ik heb nog even op de zak gekeken, maar daar staat enkel op dat het inderdaad houtskoolbriketten zijn van puur koolstof uit land x en zo. Er staat niet dat er (laat staan welke) toevoegingen zoals klei in zitten. Ik heb het maar gewoon gebruikt, want ik had al zo'n 100 gram gevijzeld houtskool klaar en ik heb hier niks anders liggen. Dit is het resultaat: Voor mijn gevoel is het houtskool toch nog te grof. Het brandt ook niet goed (erg langzaam). Ik weet niet of dit een groot probleem is voor in een fontein, of of dat wel prima werkt. We zullen het zien.
  3. Ik heb ook houtskool voor de BBQ gebruikt. Dat heten toch briketten? Of heb ik de benaming verkeerd? Ik bedoel deze dingen:
  4. Bedankt voor je reply! Ik ben zojuist bezig geweest met het fijnmaken van een houtskoolbriket (eerst afvijlen met een vijl, daarna in een vijzel vermalen). Voor mijn kaliumnitraat gebruik in een koffiemolen. Mijn zwavelbloem is gelukkig al erg fijn, dus dat hoef ik niet meer in een koffiemolen te malen. De mix van fijne componenten (droog) mengen en rammen zou dus genoeg moeten zijn! Ga ik proberen dan! Maar eerst eens bezig met buizen rollen
  5. Goed, we zijn weer een jaar verder. Naast de rookbommen (waar in ondertussen al erg bekend mee ben) ben ik dit jaar van plan eens wat fonteinen (proberen) te produceren. Hier hoort uiteraard het maken van green meal bij. Ik heb nu de handleiding "De klap op de vuurpijl" en de PyroGuide goed doorgelezen maar heb toch een paar vragen, vooral op de punten waar deze twee bronnen het niet helemaal met elkaar eens zijn. Ten eerste: Kan ik wel een fontein maken zonder ball mill? Veel topic die ik hier doorlees vertellen me toch dat ik een ball mill nodig heb, en die heb ik niet. Volgens de methode uit "De klap op de vuurpijl" moeten de drie componenten eerst los van elkaar gemaald worden in een elektrische koffiemolen, en daarna moet het (licht vochtige) mengsel van KNO3, houtskool en zwavel met de hand worden gemixed en fijngewreven (ik neem aan dat je dit het beste met een vijzel kunt doen als je die hebt). In de PyroGuide wordt die methode van "Hand grinding" zoals ze dat daar noemen juist streng afgeraden omdat het slecht zou werken en onveilig zou zijn. Dus wat is nou wijsheid? Ik ben op dit moment niet meer zo zeker van wat ik moet gaan doen om op een veilige manier een simpel fonteintje te maken (voor de beginner).
  6. Vandaag weer eentje gemaakt op de manier van Tyneman, dus eerst het kaarsvet smelten in een blikje en daarna de suiker en KNO3 er doorheen mengen. Werkte alleen weer totaal niet, krijg alleen een vlam. Ik snap er niks meer van... Die gesmolten versie zou beter moeten zijn maar ik heb er nog nooit een goed resultaat mee bereikt.
  7. Maar eerst werkte het dus niet, en nu ineens wel? Wat heb je nu anders gedaan dan?
  8. Ik ga eens 7/5/4 of 6/4/3 gebruiken binnenkort. Dan gebruik je geen paraffine dus?
  9. Sucrose karamelliseert bij 146 °C, dus zorgt dat je de temperatuur daaronder houdt. Sterker nog, houd de temperatuur rond de 60 °C, dat is het smeltpunt van kaarsvet. Als je het warmer maakt neemt de dichtheid van het kaarsvet t.o.v. de dichtheden van het (niet-gesmolten) mengsel van KNO3 en sucrose te veel toe waardoor het er bovenop gaat drijven. Dat had ik dus ook. Welke verhoudingen had je? Bij mij brandde het zelfs zo slecht dat ik het nauwelijks aankreeg.
  10. Ik dacht dat alle kaarsen tegenwoordig van stearine waren gemaakt... Anyway, dat zou dus best mijn probleem kunnen zijn? Dat ik verkeerde waxinelichtjes gebruik? Diezelfde waxinelichtjes werken overigens wel redelijk in een droge mix, maar in een gesmolten mix krijg ik ze niet aan.
  11. Haha, frituurvet? Nee dat is iets totaal anders. Paraffine is een mengsel van zware (vaste) alkanen (CnH(2n+2)), terwijl frituurvet een mengsel is van vaste vetten (triglyceriden). Maar ook ik (wij?) gebruik geen echte paraffine, maar kaarsvet. Kaarsvet bestond vroeger uit paraffine maar dat is tegenwoordig vervangen door stearine, wat een mengsel van stearinezuur en palmitinezuur (vetzuren) is.
  12. Hmm, dus eerst smelt je de paraffine op open vuur, daarna doe je het vuur uit en los je de suiker/KNO3 erin op? Daar heb ik nog niet aan gedacht eigenlijk...
  13. Hoe wil je dat ooit in een soepblik smelten? Zo'n blik heeft aan de onderkant een opstaande rand, waardoor hij een heel slecht thermisch contact heeft met je kookplaatje.
  14. De droge mix werkt bij mij wel redelijk. De gesmolten versie zou beter moeten zijn maar krijg ik niet aan de praat.
  15. Over de verhoudingen: Ik gebruikte dus 5/5/3 (KNO3, sucrose, kaarsvet), TheDawg raadt me 7/5/4 aan en MItchy112 gebruikt 6/4/4 in zijn filmpje. Ik heb nog een andere bron gevonden die het heeft over 6/4/3: http://styropyro.com/tutorials/smokebomb.htm Veel goede bronnen zijn er niet te vinden over dit type smoke device, maar ik kan wel concluderen dat mijn mix een beetje oxidizer-poor was. Zou dat de problemen met aansteken kunnen verklaren? Ik weet eigenlijk niet eens meer waar ik die verhouding vandaan heb. In een droge mix werkt het wel prima trouwens. Snap ik. Ik maak rookbommen meestal in een leeg drankblikje. Omdat deze mix te viscoos was om via de opening erin te gieten, moest ik de bovenkant eraf halen. Daardoor was de opening waarschijnlijk veel te groot. Waarom gebruik je trouwens bakmeel? Je hebt gelijk, bij volledige verbranding van een KNO3/suiker-sas is de vlam ook wel oranje (oranje-paars eigenlijk), maar er is een verschil tussen deze twee vlammen: Bij de linker (bunsenbrander met luchttoevoer dicht) wordt er lucht van buitenaf aangezogen en gebruikt voor de verbranding. Dit is de typische kaarsvlam. Bij de r-candy die je rechts ziet branden treedt alleen de KNO3 in de sas op als oxidator en wordt er geen lucht aangezogen. Ook is de snelheid van de verbrandingsgassen (en dus de vlam) veel groter. Bij mijn rookbom kreeg ik dus de linker vlam, wat duidt op menging met lucht. Je hebt uiteraard gelijk als je zegt dat er geen vlam hoort te ontstaan bij een rookbom: al het rook moet al 'weg' zijn voordat het kan verbranden. Daarom is de opening zo belangrijk: als die te groot is, is de snelheid van de rook te laag, en kan het lekker mengen met extra lucht, wat dus twee redenen zijn dat het gaat verbranden. Iets anders: Ik heb ook nog een boel KAS (ammoniumnitraat) liggen, dat moet ook maar eens op. Ik heb hier een paar jaar terug hele mooie resultaten mee behaald, maar het is gewoon een pain in the ass om met dat spul een rookbom te maken, dat gedoe met die keukenrollen en zo. Ik vraag me af of je dat niet gewoon kunt laten herkristalliseren net zoals je met r-candy doet.
  16. mitchy112 heeft inderdaad gewoon gelijk: als er lucht bij komt krijg je een steekvlam, zo'n blauw-oranje. Als je iets verbrand waar genoeg oxidator in de sas zit, krijg je geen blauw-oranje, maar een blauw-paarse (van het kalium) 'harde' vlam. Iedereen die wel eens r-candy heeft aangestoken weet dat. Ook als je lucht vermengt met een gas (zoals in een gasfornuis, bunsenbrander of jet lighter) krijg je een blauwe vlam. Zo'n oranje vlam krijg je volgens mij alleen maar als er lucht van buitenaf wordt aangezogen
  17. Vandaag heb ik een nieuwe rookbom gemaakt van kaliumnitraat, sucrose en kaarsvet. Hierbij heb ik de sucrose gemalen tot poedersuiker en goed opgelet dat het kaarsvet net boven het smeltpunt bleef, zodat het niet bovenop de rest gaat drijven (naar de tip van VanHout van vorig jaar). Dat ging op zich prima Afsteken echter totaal niet. Ten eerste was de rookbom bijna niet aan te krijgen. Eerst geprobeerd met een primer die bestaat uit wat BP en een stukje viscolont, wat niets deed. Toen maar sterretjes gepakt, maar ook die konden de smokemix niet aan krijgen. Uiteindelijk heb ik er maar 5 minuten met m'n jet lighter de buitenkant van de casing (een drankblikje) verwarmd, waarna hij na veel gedoe eindelijk aanging. Maar roken deed ie niet echt; Door de grote opening die ik uiteindelijk had (bovenkant eraf + meerdere gaten) begon hij juist enorme vlammen te spuiten (uiteindelijk een steekvlam van een halve meter of zo). Dat ging best lang door en hard ook; volgens mij brandde het best wel heet (ruisende vlam). Dus ja, dat werkt niet echt. Ik ga maar eens zoeken of de verhoudingen die ik gebruik, namelijk 5/5/3 (KNO3, sucrose, kaarsvet), wel kloppen. Of misschien is kaarsvet (wat eigenlijk uit een mengsel van stearinezuur en palmitinezuur bestaat) niet goed en moet ik echte paraffine hebben?
  18. Dat klopt, om die reden wordt kalium ook in een laag olie bewaard.
  19. Op die manier heb je alleen de NO3- ontleed. Daar schiet je helemaal niets mee op; je wilt juist K+ reduceren naar K. Maar kalium is zo onedel dat electrolyse van een oplossing van kaliumnitraat in water niet werkt (H2O is een sterkere oxidator dan K+). Je kunt in theorie wel gesmolten kaliumnitraat elektrolyseren (maar geen idee of dat echt gaat werken). Maar eh, stond dit eigenlijk niet gewoon in je scheikundeboek?
  20. We hebben het opnieuw geprobeerd, en het ging inderdaad beter. Het was nog niet zo perfect als in de video's van James Yawn, maar in ieder geval kneedbaar en dus een stuk beter. Ook brandt dit spul perfect. We zitten nu echter met een ander probleem: de nozzles (geramd bentoniet) blijven eruit vliegen.
  21. Bedankt, dit helpt me ontzettend Je moet weten dat dit soort begrippen voor jullie basiskennis zijn, maar juist wel erg lastig op te zoeken zijn omdat ze meerdere betekenissen hebben. Bijvoorbeeld als ik zoek op "cake" vind ik niet de cake die jullie bedoelen, maar een cake die je op kunt eten. Als ik zoek op "cake pyro" vind ik een taart met als versiering de Pyro uit TF2 erop... Toch lijkt het mij al ontzettend leuk om zoiets te maken.
  22. Bedankt voor de vele reacties allen! Ik ben nu de handleiding "De klap op de vuurpijl" aan het lezen, dit ziet er behulpzaam uit. (Bedankt voor de tip!) Ik hoor veel mensen over BP. Is dat niet gevaarlijk? Of valt dat best mee, en zijn de risico's ongeveer vergelijkbaar met die van r-candy en zo? Wat vraagjes: Wat wordt er bedoeld met "kraft" en wat is een "cake"? Een fontein is dus ook makkelijk om mee te beginnen? (of begrijp ik dat verkeerd uit pyrohiero's post)
  23. Wat zijn c-streamer stars? Kan er op Google niks over vinden Vandaar dat ik ook iets zocht wat redelijk makkelijk is. Veel mensen beginnen met rookbommen om die reden, maar rookbommen vind ik nu ook wel saai worden. Toevallig ben ik voor mijn PWS daar al mee bezig.
  24. Hallo allemaal, Ik ben nu al enkele jaren bezig met het maken en verfijnen van smoke devices. Dat doe ik nu met KNO3, sucrose en paraffine. Dit is relatief makkelijk en veilig, maar ik wil ook wel eens iets anders maken dan iets waar alleen rook uit komt.   Wat zijn enkele soorten vuurwerk die eenvoudig zijn te maken, maar vooral (relatief) veilig zijn voor beginners? Ik hoop dat jullie wat suggesties en advies hebben.   Ik zat zelf te denken aan die flitsende dingen die commercieel wel te koop zijn als "Flashing demons" (strobe heet dat toch?) maar ik heb geen idee of dat een goed idee is om mee te beginnen.
×
×
  • Create New...