Jump to content
PyroForum.nl

Compizfox

Gebruikers
  • Posts

    57
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

2.205 profile views

Compizfox's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

1

Community Answers

  1. Het was ook BBQ-houtskool wat ik heb gebruikt (toevallig ook van Weber) Echter wel briketten (en geen 'onverwerkte' houtskool). Ik heb echter maar één koffiemolen en die gebruik ik al voor mijn kaliumnitraat. Ik lees her en der dat je niet dezelfde koffiemolen moet gebruiken voor je brandstoffen en je oxidatoren en aangezien het fijne houtskool-stof lastig uit de koffiemolen te krijgen zal zijn, zal ik dat maar niet doen Of is dat maar overdreven gedoe en kan het wel als je de boel goed schoonmaakt?
  2. Hmm, dat is jammer. Ik heb nog even op de zak gekeken, maar daar staat enkel op dat het inderdaad houtskoolbriketten zijn van puur koolstof uit land x en zo. Er staat niet dat er (laat staan welke) toevoegingen zoals klei in zitten. Ik heb het maar gewoon gebruikt, want ik had al zo'n 100 gram gevijzeld houtskool klaar en ik heb hier niks anders liggen. Dit is het resultaat: Voor mijn gevoel is het houtskool toch nog te grof. Het brandt ook niet goed (erg langzaam). Ik weet niet of dit een groot probleem is voor in een fontein, of of dat wel prima werkt. We zullen het zien.
  3. Ik heb ook houtskool voor de BBQ gebruikt. Dat heten toch briketten? Of heb ik de benaming verkeerd? Ik bedoel deze dingen:
  4. Bedankt voor je reply! Ik ben zojuist bezig geweest met het fijnmaken van een houtskoolbriket (eerst afvijlen met een vijl, daarna in een vijzel vermalen). Voor mijn kaliumnitraat gebruik in een koffiemolen. Mijn zwavelbloem is gelukkig al erg fijn, dus dat hoef ik niet meer in een koffiemolen te malen. De mix van fijne componenten (droog) mengen en rammen zou dus genoeg moeten zijn! Ga ik proberen dan! Maar eerst eens bezig met buizen rollen
  5. Goed, we zijn weer een jaar verder. Naast de rookbommen (waar in ondertussen al erg bekend mee ben) ben ik dit jaar van plan eens wat fonteinen (proberen) te produceren. Hier hoort uiteraard het maken van green meal bij. Ik heb nu de handleiding "De klap op de vuurpijl" en de PyroGuide goed doorgelezen maar heb toch een paar vragen, vooral op de punten waar deze twee bronnen het niet helemaal met elkaar eens zijn. Ten eerste: Kan ik wel een fontein maken zonder ball mill? Veel topic die ik hier doorlees vertellen me toch dat ik een ball mill nodig heb, en die heb ik niet. Volgens de methode uit "De klap op de vuurpijl" moeten de drie componenten eerst los van elkaar gemaald worden in een elektrische koffiemolen, en daarna moet het (licht vochtige) mengsel van KNO3, houtskool en zwavel met de hand worden gemixed en fijngewreven (ik neem aan dat je dit het beste met een vijzel kunt doen als je die hebt). In de PyroGuide wordt die methode van "Hand grinding" zoals ze dat daar noemen juist streng afgeraden omdat het slecht zou werken en onveilig zou zijn. Dus wat is nou wijsheid? Ik ben op dit moment niet meer zo zeker van wat ik moet gaan doen om op een veilige manier een simpel fonteintje te maken (voor de beginner).
  6. Vandaag weer eentje gemaakt op de manier van Tyneman, dus eerst het kaarsvet smelten in een blikje en daarna de suiker en KNO3 er doorheen mengen. Werkte alleen weer totaal niet, krijg alleen een vlam. Ik snap er niks meer van... Die gesmolten versie zou beter moeten zijn maar ik heb er nog nooit een goed resultaat mee bereikt.
  7. Maar eerst werkte het dus niet, en nu ineens wel? Wat heb je nu anders gedaan dan?
  8. Ik ga eens 7/5/4 of 6/4/3 gebruiken binnenkort. Dan gebruik je geen paraffine dus?
  9. Sucrose karamelliseert bij 146 °C, dus zorgt dat je de temperatuur daaronder houdt. Sterker nog, houd de temperatuur rond de 60 °C, dat is het smeltpunt van kaarsvet. Als je het warmer maakt neemt de dichtheid van het kaarsvet t.o.v. de dichtheden van het (niet-gesmolten) mengsel van KNO3 en sucrose te veel toe waardoor het er bovenop gaat drijven. Dat had ik dus ook. Welke verhoudingen had je? Bij mij brandde het zelfs zo slecht dat ik het nauwelijks aankreeg.
  10. Ik dacht dat alle kaarsen tegenwoordig van stearine waren gemaakt... Anyway, dat zou dus best mijn probleem kunnen zijn? Dat ik verkeerde waxinelichtjes gebruik? Diezelfde waxinelichtjes werken overigens wel redelijk in een droge mix, maar in een gesmolten mix krijg ik ze niet aan.
  11. Haha, frituurvet? Nee dat is iets totaal anders. Paraffine is een mengsel van zware (vaste) alkanen (CnH(2n+2)), terwijl frituurvet een mengsel is van vaste vetten (triglyceriden). Maar ook ik (wij?) gebruik geen echte paraffine, maar kaarsvet. Kaarsvet bestond vroeger uit paraffine maar dat is tegenwoordig vervangen door stearine, wat een mengsel van stearinezuur en palmitinezuur (vetzuren) is.
  12. Hmm, dus eerst smelt je de paraffine op open vuur, daarna doe je het vuur uit en los je de suiker/KNO3 erin op? Daar heb ik nog niet aan gedacht eigenlijk...
  13. Hoe wil je dat ooit in een soepblik smelten? Zo'n blik heeft aan de onderkant een opstaande rand, waardoor hij een heel slecht thermisch contact heeft met je kookplaatje.
  14. De droge mix werkt bij mij wel redelijk. De gesmolten versie zou beter moeten zijn maar krijg ik niet aan de praat.
  15. Over de verhoudingen: Ik gebruikte dus 5/5/3 (KNO3, sucrose, kaarsvet), TheDawg raadt me 7/5/4 aan en MItchy112 gebruikt 6/4/4 in zijn filmpje. Ik heb nog een andere bron gevonden die het heeft over 6/4/3: http://styropyro.com/tutorials/smokebomb.htm Veel goede bronnen zijn er niet te vinden over dit type smoke device, maar ik kan wel concluderen dat mijn mix een beetje oxidizer-poor was. Zou dat de problemen met aansteken kunnen verklaren? Ik weet eigenlijk niet eens meer waar ik die verhouding vandaan heb. In een droge mix werkt het wel prima trouwens. Snap ik. Ik maak rookbommen meestal in een leeg drankblikje. Omdat deze mix te viscoos was om via de opening erin te gieten, moest ik de bovenkant eraf halen. Daardoor was de opening waarschijnlijk veel te groot. Waarom gebruik je trouwens bakmeel? Je hebt gelijk, bij volledige verbranding van een KNO3/suiker-sas is de vlam ook wel oranje (oranje-paars eigenlijk), maar er is een verschil tussen deze twee vlammen: Bij de linker (bunsenbrander met luchttoevoer dicht) wordt er lucht van buitenaf aangezogen en gebruikt voor de verbranding. Dit is de typische kaarsvlam. Bij de r-candy die je rechts ziet branden treedt alleen de KNO3 in de sas op als oxidator en wordt er geen lucht aangezogen. Ook is de snelheid van de verbrandingsgassen (en dus de vlam) veel groter. Bij mijn rookbom kreeg ik dus de linker vlam, wat duidt op menging met lucht. Je hebt uiteraard gelijk als je zegt dat er geen vlam hoort te ontstaan bij een rookbom: al het rook moet al 'weg' zijn voordat het kan verbranden. Daarom is de opening zo belangrijk: als die te groot is, is de snelheid van de rook te laag, en kan het lekker mengen met extra lucht, wat dus twee redenen zijn dat het gaat verbranden. Iets anders: Ik heb ook nog een boel KAS (ammoniumnitraat) liggen, dat moet ook maar eens op. Ik heb hier een paar jaar terug hele mooie resultaten mee behaald, maar het is gewoon een pain in the ass om met dat spul een rookbom te maken, dat gedoe met die keukenrollen en zo. Ik vraag me af of je dat niet gewoon kunt laten herkristalliseren net zoals je met r-candy doet.
×
×
  • Create New...