Jump to content
PyroForum.nl

Wildcard

Gebruikers
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

Wildcard's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Misschien moet ik wat meer informatie verstrekken over het 'hoe en waarom', want ik heb het gevoel dat ik de carbidschieters behoorlijk tegen me in het harnas jaag. Na bij een aantal kleine evenementen langs te zijn geweest, waarbij semi-professionele carbidschieters [klik] hun apparatuur in werking lieten zien, hadden we zoveel inspiratie opgedaan dat we besloten om dit jaar ook eens te gaan experimenteren met nieuwe technieken. We hebben jarenlang geschoten met een flinke gasfles, waarbij we een stuk vuurwerk (astronaut, rotje) als ontstekingsmechanisme gebruikten.De grootste nadelen vinden wij het gewicht en volume van de carbidbus (gasfles is niet bijzonder mobiel), het zoeken van de deksel na een succesvol schot, en het feit dat alles onder de witte smurrie zit na een paar keer schieten. Verder is de gas/lucht verhouding moeilijk controleerbaar, evenals de water/carbid verhouding. Te lang wachten leidt onherroepelijk tot een zwarte rookwolk. Het produceren van acethyleengas en zuurstof in twee afgesloten cilinders biedt uitkomst voor meerdere problemen. De witte smurrie die normaal gesproken in de carbidbus achterblijft, zit nu in een makkelijk schoon te maken reservoir. De twee gassen kunnen gecontroleerd met elkaar worden gemengd, in elke mogelijke verhouding. In plaats van lucht te gebruiken (21% zuurstof), wordt nu pure zuurstof geïnjecteerd, wat de verbranding zeer ten goede komt. (zie hier het resultaat van een stel amerikanen: klik ) Tot zover het cilinder-verhaal. De gassen kunnen worden geïnjecteerd waarin men maar wil; in een melkbus, een ballon, of het tuinhuisje van de buurman. Door het echter in een ballon te injecteren, blijft het onder lichte druk staan. Dit in tegenstelling tot een melkbus, waar het gas vaak uit loopt. Daarnaast hoeft er achteraf niet meer gezocht te worden naar een deksel, en zijn de ballonresten niet meer terug te vinden. EDIT: @Janus: Ik ben het in zoverre met je eens dat ik de productie van zuurstof ook zo simpel mogelijk wil houden. Natuurlijk is het fijn dat er een hoop moeite bespaard kan worden (tillen van bus, schoonmaken van kleren), maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de hardste knal. Ik ben er nog niet zo zeker van dat een grotere bus de enige manier is tot een hardere knal. Maybe there is a substitute for cubic inches after all!
  2. @Miech: Super, dat was precies waar ik naar op zoek was, dank je wel! *pakt er een binas bij, en slaat aan het rekenen* Oh, ik heb trouwens ook nog even flink gegoogled naar die waterstofperoxide/gist reactie: [klik]
  3. @DL Het spijt mij ten zeerste in deze, maar ik ben een ICT'er, geen scheikundige. Zoals ik al eerder zei, heb ik niet de vaardigheden die benodigd zijn om dit soort berekeningen te maken, net zo goed als jij geen idee hebt wat een recursief sorteringsalgoritme doet. Iedereen zijn vakgebied, dus hou dat 'makkelijk en lui' alsjeblieft voor je. Het sarcasme lag bij morpheus, toen hij begon over tradities en omgedraaide bezems. Wat is trouwens de reden (en het nut) van je felle reactie tegenover mij?
  4. Misschien moet de wereld dan ook maar stoppen met de productie van rekenmachines, want er gaat niets boven een authentiek telraam. Nothing like it. ... of misschien toch wel? Begrijp mij niet verkeerd, ik ben helemaal niet tégen tradities o.i.d., maar bovenstaande opmerking vind ik echt slaan als een tang op een varken (prachtig spreekwoord). Als de mens iets een bepaald proces kan verbeteren, dan gebeurd dat. Overigens doet je omgekeerde bezem zeker niet onder voor die scheepsladingen nepkerstbomen die overal verkocht worden. Zoals ik al eerder aangaf, postte ik het om eventuele googelaars van info te voorzien, niet om tegen de huidige carbidtraditie (waar ik zoveel jaren aan heb deelgenomen) aan te schoppen. Niemand dwingt jou om carbidballonnen te gebruiken, ík was gewoon op zoek naar iets anders. @iedereen: Dat gezegd hebbende; is er misschien iemand die bovenstaand recept eens zou willen doorrekenen? Ik ben erg benieuwd wat de juiste verhoudingen moeten zijn. Misschien nog ideeën voor een betere ontsteking van de ballonnen?
  5. Ik ben ervan op de hoogte dat dit al een vrij oud topic is, en dat de onderstaande informatie voor velen van jullie gesneden koek is. Maar gezien het feit dat deze pagina een van de hoogste hits in google is wanneer gezocht word op de steekwoorden carbid + waterstofperoxide, zal ik in het kader van de jaarswisseling toch mijn collega-carbidschieters een handje proberen te helpen*. Recentelijk was ik op zoek naar een schonere manier om mijn carbidbus te vullen, dat gesmeer met carbidstenen en water was ik meer dan zat. Een goede optie bleek een carbidvergasser, bij menig carbidschieter bekend: [klik]. Tijdens deze zoektocht naar nieuwe technieken kwam ik echter ook een filmpje tegen [klik], wat mij verleidde tot het maken van een carbidballon. Dit is een ballon die gevuld is met een hoog percentage zuurstof en acethyleengas. Hier dan nog een filmpje waarbij men zuurstof produceert: [klik]. Het recept na een middagje experimenteren aan de proefopstelling is als volgt: * vul 1 petfles met +- 200ml waterstofperoxide (3%) * vul 1 petfles met een flinke bodem water, en gooi hier een 3 tot 4 kleine klontjes carbid in (moet net door de hals passen) * trek vervolgens snel grote ballon over de opening van de fles, en wacht totdat deze ongeveer halfvol zit met acethyleengas. hou de ballon goed dicht wanneer je deze van de hals af trekt. * doe ongeveer 1,5 petflesdop met gedroogde gist in de petfles met waterstofperoxide * trek de halfvolle ballon wederom over de opening van de fles, en schud deze even goed. Wacht tot de ballon vol zit. * ontsteek buiten (!) de ballon door middel van een klein fakkeltje wat gemonteerd is op een héle lange stok! Het bleek overigens belangrijk dat de ballon éérst gevuld werd met acethyleengas, voordat de zuurstof werd toegevoegd, omdat de reactie water+carbid niet voldoende druk opleverde om de ballon volledig op te blazen (maar dit kan ook aan de gebruikte hoeveelheid carbid liggen). Ik ben helaas zelf niet bij machte om het recept tot op de gram precies uit te rekenen, of om uit te leggen hoe de gist/waterstofperoxide reactie precies werkt, maar misschien dat anderen daarbij even kunnen ondersteunen. Ik kan wel mededelen dat het met de bovenstaande hoeveelheden knallende resultaten oplevert. Vele malen luider dan wat wij ooit bereikt hebben met een carbidbus. Daarnaast hoeven we nu ook niet meer te slepen met zo'n gemodificeerde gasfles op een steekkarretje. De volgende stap is zoeken naar waterstofperoxide met een hogere concentratie (blijkt nog lastig in nederland), en naar grotere ballonnen * Ik hoop dat ik door dit te posten niet de forumregels overtreed. Mocht dat wel het geval zijn, dan hierbij mijn excuses.
×
×
  • Create New...