Jump to content
PyroForum.nl

N1els

Gebruikers
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

N1els's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. @leander: Wat bedoel je met Na2CO3*0H2O? Sodium Boraat met ?? En ijzeroxide, daarvoor moet ik mijn fiets gaan afkrabben, of hoe verkrijg ik dat het makkelijkst? Gebruik je hierbij pure KNO3, of gewoon het ruwe agrarische product? Ik kan me met zo'n wat uitgebreidere ingredientenlijst wel voorstellen dat vervuiling van een product zwaarder meetelt. @sueno: De extra rookopbrengst die je krijgt door stroop te gebruiken komt denk door de suiker die in de stroop zit, en ik het feit dat je er een staaf van maakt? Of heeft pannenkoekenstroop nog andere eigenschappen waardoor de rookopbrengst vergroot wordt?
  2. *kick* De feestmaand komt nu al snel dichterbij, dus ik wilde nog even wat kleine onduidelijkheden uit de wegruimen. Wellicht dat het overigens makkelijker is om over een tijdje een aantal posts uit dit topic in een algemeen topic te plakken, zodat het voor anderen makkelijker terugvinden is. ------------------- Een van de dingen die ik nog niet helemaal helder heb is de mengverhouding. Bij het zoeken op internet kom je ook vaak een van de andere toepassingen van kno3/suiker tegen, namelijk als raketbrandstof. Daarbij gaat het er natuurlijk om om zoveel mogelijk stuwkracht te genereren, dit is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met een rookbom. De meest genoemde mengverhoudingen liggen tussen 65:35 2:1 en 1:1 (kno3:suiker). Als er verhoudingsgewijs meer kno3 dan suiker in het mengsel zit zal het sneller ontbranden. Een snellere ontbranding zorgt voor een korte en intense rookontwikkeling, waarbij een wat meer gebalanceerde mengverhouding zich uit in het gedurende langere tijd afgeven van een wat minder intense rookontwikkeling. Betekent dit dus ook dat een mengsel met een grotere hoeveelheid suiker eigenlijk alleen maar een slechte ontbranding op kan leveren? Ik kan me voorstellen dat er niet voldoende zuurstof vrijkomt als er te weinig kno3 in het mengsel zit, maar ik weet niet waar het omslagpunt zich zou moeten bevinden. Door een extra ingredient zoals sodium (bi) carbonaat, of bij gebrek daaraan soda (ik las zelfs over meel en maizena) toe te voegen om de verbranding af te remmen, zodat je een minder volledige ontbranding krijgt (dat betekent meer rook). Het introduceren van een derde ingredient heeft volgens mij wel gevolgen voor je mengverhouding(?). In dit topic wordt een ratio 60:20:20 (kno3:suiker:maizena) genoemd. Als het inderdaad zo is dat het mengsel sneller brandt als de hoeveelheid kno3 tov de suiker groeit (al zal daar uiteraard ook een omslagpunt in zitten), dan is dit in principe een bijzonder snel mengsel. 60:20:20 is natuurlijk gewoon 3:1:1, en drie keer zoveel kno3 als suiker kom je in andere mengsel niet tegen. Ik zie dan ook van dit voorbeeld het nut niet goed in, men maakt een bijzonder snelle ontbranding mogelijk door een 3:1 ratio te hanteren, maar door ook 1 deel maizena (of andere vertragende stof) toe te voegen vertraagd men deze ontbranding weer. Wat is nu de reden waarom dit mengsel beter zal presteren dan bijvoorbeeld een 2:1 ratio waarbij het derde ingredient achterwege wordt gelaten. Veranderd 1 deel vertragende stof dan uiteindelijk zoveel? Vervolgens is er ook nog een puntje over de toestand waar het uiteindelijke mengsel het beste resultaat mee geeft. Ik ken hier drie veschillende "plannen van aanpak" voor: 1. Alles kan in poedervorm bij elkaar gedaan worden, en vervolgens met elkaar vermengt. 2. Het is ook mogelijk alles te laten oplossen in een pan met bijvoorbeeld water of kaarsvet (stearine/paraffine), en dit middels verhitting tot een homogene emulsie te laten versmelten. Vervolgens stolt dit dan tot een hard blok waar alleen nog een ontsteking in geplaatst hoeft te worden. (dit kan het best gedaan worden als het nog aan het stollen is, en niet daarna pas.) 3. Een andere mogelijkheid waar ik vanavond pas voor het eerst over las maakt ook gebruik van verhitting om tot een homogene massa te komen, maar nadat het geheel gestolt is wordt het in kleine stukje gebroken. Alle gebroken stukjes hebben bij elkaar veel meer vrije oppervlakte dan dezelfde hoeveelheid in baksteen-vorm, hierdoor zou de ontranding dus ook versneld kunnen worden. Tegelijkertijd zou het mengsel door het smelten, roeren en laten stollen beter vermengd zijn dan als de ingredienten in vaste (poeder) vorm vermengd zouden zijn. Deze scherven zouden dan los verpakt moeten worden (de schrijver had het over een aantal van dergelijke brokjes in een envelop te doen, en dan simpelweg de envelop aansteken). Aan de ene kant vraag ik me af of het wel de moeite waard is, de laatste mogelijkheid lijkt me bijzonder arbeidsintensief, en het is natuurlijk maar afwachten of dit een verbetering oplevert. (tenzij een van jullie dit weten natuurlijk) De behuizing/verpakking en de onsteking zijn natuurlijk essentiele zaken waar de boel mee staat of valt. Omdat ik al de beschikking heb over kartonnen kokers zou ik die dan ook als behuizing willen gebruiken. Dat karton zal geen moment weerstand kunnen bieden op het moment dat de lading ontbrandt. Hiermee voorkom ik in ieder geval dat de druk te hoog wordt, en het geheel uit elkaar klapt. Het is misschien wel wenselijk om wel een beetje druk te creeeren. Ik zou dat kunnen bereiken door de buis in te tapen, maar wellicht dat jullie hier een andere mening over hebben. De onsteking kan als de lading uit los poeder bestaat of een vast geheel is bestaan uit sterretjes. In het geval van los poeder zal ik het geheel dan wel rechtop moeten kunnen neerzetten zodat er niets uit kan vallen. De ontbranding gaat dan dus van boven naar beneden. Als ik een massieve lading heb kan ik de ontsteking eenvoudig tijdens het stollingsproces erin steken, het is dan direct verankerd en de buis hoeft niet rechtop te staan maar kan gewoon plat op de grond gelegd worden. Ik moet dan de ontsteking er wel ruim vantevoren in doen, wat het risico op een te vroege ontsteking misschien verhoogd. Als de lading uit losse brokken bestaat zal ik waarschijnlijk de buitenkant van de behuizing als onsteking moeten gebruiken, wat waarschijnlijk een creatieve oplossing zal vereisen. ------- Tot zover mijn gedachtespinsels hierover, ik zou erg blij zijn met jullie feedback hierop. (al was het maar dat ik die lap tekst niet voor niets geproduceerd had). Omdat vragen of rookbommen wel erg veel ruimte op het forum en tijd van de wat meer ervaren gebruikers opeisen, en ook omdat sommige informatie toch nog niet echt te vinden is voor de nieuwere gebruikers, lijkt het mij een goed plan om nog eens opnieuw te kijken naar een centraal kno3/suiker topic. Volgens mij lopen er nu een stuk of 4 -5 topics over en het is zonde dat alle informatie die in die topics staan zo versplinterd raken. Daarom (en ook omdat ik het voor mijzelf allemaal op een rijtje wil zetten) zou ik me wel beschikbaar willen stellen om een definitieve en vooral ook complete gids/tutorial voor op te stellen. Zoals misschien wel bekend hou ik me al een aantal jaar rond de jaarwisseling bezig met rookbommen, en ik ben altijd veel meer tijd kwijtgeweest aan het googlen dan aan het bouwen en het toekijken. Ik val natuurlijk zeker niet in het groepje ervaren vaste bezoekers, maar misschien dat ik daardoor wel zie welke valkuilen de beginnende pyro tegenkomt. Ik wil voor mezelf eigenlijk een soort matrix ontwerpen waarmee je aan de hand van het gewenste effect eenvoudig de juiste variabelen kunt invullen (zoals mengverhouding, behuizing, et cetera). Als een dergelijke bijdrage op prijs gesteld wordt, en een of meerdere van de ervaren gebruikers is bereid om mijn tekst na te kijken op fouten of als vraagbaak te dienen, dan hoor ik dat graag en draag ik op die manier ook weer mn steentje bij.
  3. dat wist ik dus al, ik wist alleen niet zeker of a nou komt vanwege de te hoge temperatuur of door iets anders. maar bedankt voor het duidelijk maken. ik ben niet doof.
  4. En al zou gekleurde rook op een dergelijke wijze mogelijk moeten zijn, het moet voor mij een bewezen methode zijn. Stel nou dat de kleurstof in vaste vorm weer neerslaat? Dan mag ik voor alle huizen die in de wind hebben gestaan de gevelreinigingskosten betalen zeker! De tip over de vormen, en over vlamvoorkoming zijn in ieder geval precies het soort tips en handigheidjes die ik zelf niet kon vinden. Alvast bedankt hiervoor!
  5. Al een aantal jaar maak ik samen met vrienden voor oudejaarsnacht rookbommen. Toen ik nog een jaar of twaalf was ging dat heel simpel door tigduizend sterretjes in een pvc-buis te proppen en aan te steken (en hoestend en proestend weg moeten lopen voor de vieze kankerverwekkende zwarte rook die daarbij hoort), nu ben ik inmiddels 22 en worden de rookbommen elk jaar een stukje verfijnder. Twee jaar geleden hebben wij de traditie weer nieuw leven ingeblazen met drie grote KNO3 - Suiker - Parraffine rookbommen (gezamelijk gewicht ~120Kg). Het mengsel hadden wij in vloeibare toestand in curverkratten gegoten en met behulp van lange sterretjes aangestoken. Omdat veel rookbommen gebruik maken van de taktiek om bijvoorbeeld keukenpapier het mengsel te laten absorberen hebben wij dit vorig jaar in het groot toegepast met behulp van tweepersoonshoeslakens te gebruiken. Naar mijn mening was de verhouding net iets uit balans waardoor het geheel te snel ontbrandde. Bovendien was het afgelopen oudejaarsnacht zo mistig dat een rookbom niet echt effect had. Voor komende oudejaarsnacht wil ik afwijken van de groot-groter-grootst taktiek die wij hiervoor hanteerden. Meerdere kleine rookbommen sorteren naar mijn mening een veel beter effect omdat je niet alles in een keer aansteekt, bovendien zijn kleinere hoeveelheden ook stukken veiliger. Ook een belangrijke reden om kleinere rookbommen te gaan maken is dat het stukken minder opvalt, voorgaande jaren sjouwden wij met 6-7 man zo'n 120Kg aan rookbom het kruispunt op en zoals te verwacht valt trekt zoiets nogal wat bekijks. Behalve bovenstaande wil ik ook mijn eigen kennis verbreden, ik wil meer technieken en recepten onder de knie krijgen. Het eindeloos herhalen van hetzelfde truukje interesseert mij niet meer. Ik ben daarom nu alvast voorzichtig aan het zoeken naar potentiele recepten, ik wil mezelf namelijk echt gaan overtreffen dit jaar. Er zijn echter wel een aantal zaken waar ik rekening mee moet houden: 1) Het wordt afgestoken op oudejaarsnacht. 2) Er zullen dus mensen in de omgeving zijn, maar niet dichterbij dan ~30 meter. 3) Ik wil geen schade berokkenen aan mijn omgeving. Dit verklaart ook mijn voorkeur voor de rookbom, een zelfbouwvuurpijl vind ik heel mooi maar is hiervoor niet geschikt. (die hoor je namelijk ergens op een weiland af te steken, niet in het dorp) Ik heb al een aantal redelijk grote kartonnen kokers in huis (binnendiameter is ~6-7cm), deze wil ik gaan opzagen in lengtes van ongeveer 30 centimeter. In principe denk ik dat ik weer gebruik zal gaan maken van een uitgebalanceerd KNO3-suiker mengsel. Over de toegevoegde waarde van paraffine ben ik nog in dubio. Waarom heb ik hier een nieuw topic voor aangemaakt? - De meeste van de topics die ik vond met de zoekfunctie behandelen slechts de beginnersvragen zoals (basis)mengverhoudingen en dergelijke. Vaak zijn de topics ook erg vervuild door allerlei loze vragen en offtopic en dergelijke. Bovendien zijn de meeste topics ook erg oud. Ik heb nog een aantal vragen waar ik zelf het antwoord niet op kan vinden: - Hoe zit het nou precies met de druk in een rookbom? Zoals ik het begrepen heb, en please correct me if I'm wrong, is een beetje druk goed op de reactie lekker op gang te houden. Te veel druk leidt natuurlijk tot het vergaan van de buitenkant, al dan niet in een ontploffing of deflagratie. Ik meen ergens gelezen te hebben dat er ook bij het gebruik van rookbommen gebruik gemaakt kan worden van shaped nozzles om de juiste hoeveelheid druk te krijgen. Is dit waar? Of ben ik nu in de war met met de voorstuwingstoepassingen van dit mengsel? Ik kan me ook wel voorstellen dat zo min mogelijk druk ertoe leidt dat de rookbom langer blijft branden en dus gedurende langere tijd rook af zal geven. - Klopt het dat het maken van gekleurde rook niet of nauwelijks mogelijk is als er gebruik gemaakt wordt van KNO3-suiker? Ik heb begrepen dat dit komt door de te hoge onbrandingstemperatuur. Zijn hiervoor alternatieven aan te raden die iemand zoals ik(geen scheikundig diploma, wel gezond verstand) zou kunnen proberen? Is het de moeite waard om pure kno3 uit de bekende agrarische bronnen te extraheren? of is het beter/verstandiger/efficienter om direct pure kno3 te kopen, ook al is dit ongeveer 8 keer zo duur? Voor wie tot hier gekomen is, bedankt voor het lezen. Ik heb echt mijn best gedaan zoveel mogelijk zelf te onderzoeken over dit onderwerpt, dus ik hoop dat dat ook een beetje overkomt. En hoewel afsteken op oudejaarsnacht misschien kewl over zou kunnen komen denk ik wel degelijk na over zaken als plaatsing, mogelijke gevaren en dergelijke. Het feit dat ik nu al begonnen ben met plannen voor 31 december aanstaande laat dat hopelijk ook wel zien. Niels.
×
×
  • Create New...