Jump to content
PyroForum.nl

Bernardijn

Gebruikers
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

Bernardijn's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Vandaag hebben we een nieuwe poging gedaan om zwavelloos buskruit te maken. Wij hebben opnieuw de verhouding 7:3 gebruikt en dit keer 30~45 min in een mortier geroerd/geplet. Als het in een openvlam terecht kwam brande het traag maar dit was al een hele verbetering met de vorige keer. Hiermee hebben geprobeerd een fontijn te maken inclusief de "nozzle"maar dit mislukte. Na mengel los aangestoken te hebben met een brander was er gedurende 1 seconde reactie die gelijk weer stopte. Als laatste redmiddel hadden we nog magnesiumpoeder er aan toegevoegd en dit gaf een verrassend effect. We denken dat er veel meer geroert/gemaald moet worden. Of weet iemand anders nog misschien nog een makkelijker mengsel dat we kunnen maken? 1337Gr33tz
  2. Hmm het is een mogelijk probleem maar eerder onwaarschijnlijk. Meestal worden filtreer proefjes door de onderbouw uitgevoerd en gebruiken ze hier "Norrit" tabletjes voor. Maar ik zal hier morgen eens naar vragen. edit Ik zal de exacte antwoorden morgen wel allemaal navragen maar wat ik heb gezien was het echt een heel fijne stof, het zweefde uit de maatcilinder terwijl het stil op de tafel stond.
  3. Alle stoffen komen van 'n lab leverancier, ik ga er dus ook vanuit dat het het hele zuivere stoffen zijn.
  4. Hmm de KNO3 die wij gebruikte was niet echt fijn maar de koolstof was een heel fijn poeder (in mijn ogen) die ook uit het potje "rookte/walmde". Ik zal iets proberen te verzinnen om een "nozzle" te kunnen maken en zal het de volgende keer uitproberen. Maar moet dan nog steeds een lont door de huls lopen of hoeft het alleen aan de bovenkant aangestoken te worden?
  5. Geachte forumgebruikers, Even in het kort gezegd, ik zit op het 5 VWO en volg na mijn "normale lessen" ook nog naschoolse "science lessen". Met deze lessen hebben we de afgelopen jaren al verscheidene thema's behandeld van wijnbereiding tot het isoleren van DNA. Deze thema's hebben altijd wel raakvlakken gehad met de vakken biologie/scheikunde/natuurkunde. En nu zijn we beland in: laat nu maar eens zien wat je tot nu toe op school hebt geleerd. En hierbij is het de bedoeling om in 2-tallen leuke/bijzondere experimenten te laten zien. Zo zijn we op het idee gekomen om iets "pyrotechnisch" te maken. Eerst dachten we aan een whistle maar de school bezit geen benzeen structuur zuren. Na wat verder gezocht te hebben hadden we een idee om een simpel fonteintje te maken en later nog misschien zouten er aan toe te voegen voor kleureffecten. Na even wat op het internet gezocht te hebben dachten we een goede compositie gevonden te hebben, namelijk een KNO3/C (7:3) mengsel. Na dit gemaakt te hebben en dit mengsel in een klein kartonnen huls gestopt te hebben hadden wij hier grootste verwachtingen van. Met een lucifer vastgetaped aan een spatel probeerden wij dit aan te steken met een exotherme reactie in gedachte. Maar er gebeurde niks, alleen in een open vlam hoorde je het mengsel sissen en een paar kleine vonkjes kwamen er van af, teleurstellend dus. Nu is mijn vraag dus: weet iemand wat wij fout hebben gedaan, of iets beters weet. Onze leraar kwam op het idee, omdat wij geen "normaal" lont hebben, magnesium lont te gebruiken in de huls om het erna met het mengsel te vullen en zo dus de endotherme(?) reactie te voeden. Wij hebben het hele school laboratorium samen met de stoffen tot onze beschikking. Dus wie advies, ideeën of tips heeft ik hoor het graag ;)
×
×
  • Create New...