Jump to content
PyroForum.nl
  • 0
ThaDawg

Geschikte motor voor ballmill

Question

Hey allemaal, ik ben van plan een nieuwe ballmill te maken (of mijn oude upgraden). Ik draai nu met een lortone en dit gaat opzich wel prima maar ik wil graag een stapje groter gaan omdat het niet opschiet met batches van 200gr per keer.

heb een mooie motor op de kop kunnen tikken. Hij is uit een oude industriële airco gehaald en dus gemaakt om lang te draaien. Maar geen idee of deze geschikt is om een aantal kilo's rond te slingeren..  Is er iemand die mij kan vertellen of dit een geschikte motor is?  20211229_141820.thumb.jpg.f49e5d8c5affe3eab3775ac49b4ef7dd.jpg

20211229_141800.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

De motor heeft een opgenomen vermogen van P = U * I -> dus 230V * 0,45A = 103,5 watt. Hij draait 1225 toeren en dan moet je een overbrenging maken van bv hout om ervoor te zorgen dat hij aanzienlijk langzamer draait want dat is echt veel te snell voor een ballmill. Een snelle hit op search engine brengt me op een snelheid tussen 22 - 33 RPM. https://www.911metallurgist.com/blog/ball-mill. Even uit de losse pols moet je een overbrenging hebben van ongeveer 1:56 (1225/22). Dus stel dat je een tandwiel maakt op de motor met een omtrek van 1 cm moet die 56 centimeter omtrek zijn op het rolbed van de cylinder (pin me er niet op vast, ik heb geen verstand van mechanica maar dit is wat simpele wiskunde). 

Als ik even electrisch kijk zie ik dat je meerdere aders hebt en dat lijkt erop dat 3 of meer spoelen naar buiten zijn gevoerd om die los aan te sturen, daarvoor is een complexere schakeling/aansturing nodig dan een simpele draaistroom motor. Ik denk niet dat je aan deze motor iets hebt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Ik gebruik een oude motor van een vacuüm pomp.  Kan prima 1.5 kg- 2 kg ronddraaien. Met de trommels die ik heb. Deze draait zonder problemen dagenlang aan een stuk door. Bovendien is deze ook voorzien van een eigen koel fan. 

De kracht zit in de overbrenging. Dus feitelijk voldoet elke motor icm de juiste overbrenging.

Toch zou Ik  zelf uitkijken naar een wat stevigere motor, dan een airco motor welke bijna zonder weerstand zijn rondjes draait. BTW die verschillende draden, van jouw motor, zijn verschillende snelheden😋denk ik. Dat is wel luxe. 

Ik gebruik die van mij ook om stenen in te polijsten. 

Maar anyway, het zit dus in de overbrenging. Mechanisch gezien zou je met jouw motor met gemak 10kg kunnen draaien. De vraag is dan alleen of je dan nog voldoende snelheid overhoudt. 

 

Ik was op het forum, foto's van mijn motor aan het zoeken en vondt ik die kogelmolen van jou uit 2014. Ik weet niet waarom die vervangen is voor een lortone. Maar vermoed dat je toen ook al voor een te lichte motor had gekozen. 

Mijn foto's staan nog op het oude forum denk ik. Ik zag net wel het verhaal weer van iemand die fluitmix in zijn kogelmolen deed. 

Wat een ongelooflijk rijtje personen heeft hier ooit de revu gepasseerd zeg. 

Edited by Jason
Zoeken naar foto's

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
3 hours ago, Jason said:

Wat een ongelooflijk rijtje personen heeft hier ooit de revu gepasseerd zeg. 

En er zijn er een heleboel die ik best mis. Ben zo benieuwd hoe het met die oude mafkezen is inmiddels.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Heb een nieuwe motor aangeschaft! Flinke jongen ook van een oude vacuüm pomp. Nog even wachten op de rest van de onderdelen om de boel te bouwen en dan zien jullie het resultaat wel verschijnen.

Thanks voor de nuttige info!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Goed bezig. Pomphuis eraf schroeven en dan hou je gewoon een motor met middenas over.  Ik ben daarmee zelf overgegaan, met het mechanisme van een handslijper. Om de gewenste snelheid op de trommels te krijgen. Ik heb dat ding in de jaren 90 in elkaar gezet en draait nog steeds prima. 

Wat was er nou eigenlijk mis met jouw eerste zelfbouw molen uit 2014

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Pomphuis is er al af en er zit al een poelie op! Ik heb een poelie besteld voor een boormachine met verschillende maten zodat ik ook met grotere trommels en snelheden kan spelen.

42 minutes ago, Jason said:

Wat was er nou eigenlijk mis met jouw eerste zelfbouw molen uit 2014

Eigenlijk vrij weinig maar ik wil graag wat grotere batches kunnen millen en de capaciteit van de oude motor is daar te laag voor. 

 

Edited by ThaDawg

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×