Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
redbullzuiper

Flash powder compositie gebaseerd op BaSO4

Recommended Posts

Ik ben afgelopen weken bezig geweest om een alternatief te vinden op de standaard (7:3  KClO4:AI). Reden is dat KClO4 niet meer verkrijgbaar is.
Heb al redelijk wat composities kunnen testen.

Ik was een beetje in de database aan het snuffelen en kwam de volgende Flash compositie tegen (5:5 BaSO4:Mg of Ai).
Het voordeel hiervan is dat het een van de 'veiligere' flash powders is. Niet erg gevoelig en zeer stabiel.

Er stond bij dat deze compositie bij een minimum opsluiting al een harde schelle knal geeft.
Ikzelf kreeg dit echter niet voor elkaar. Ik gebruikte 5 Micron Mg. Misschien dat dat de reden was.
Ik vond de flash redelijk snel branden, maar niet extreem. Bij een goede opsluiting explodeert hij met een mooie schelle knal.
Niet hard, maar wel een leuke knal.

Om de flash wat gevoeliger en sneller te maken bedacht ik me om er zwavel bij te doen. Ik heb overal gezocht of er al personen zijn
die deze mix getest hadden. Kon hierover niets vinden en ging dus zelf maar aan de slag.

Tot mijn verbazing was deze flash erg goed. Ik had 3 gram in een a4 papier gedaan en deze in een papieren beker gelegd.
De flash brande niet snel met een 'whoosh', zoals de meeste flashes die ik hiervoor gemaakt had, maar in plek daarvan gaf het een redelijke harde knal. Dit zonder enig omhulsel.

De compositie is als volgt:
(6:4:1 BaSO4:Mg:S)

Ik vraag mij nu af, hoe veilig is deze compositie nu er zwavel bij zit? Is het niet 'veiliger' om de Mg te vervangen door Indian Dark AI?

Ik hoor graag jullie reacties.

Ik zal vanavond ff een video maken van de flash. Zowel 'unconfined' als 'confined' :)

Edited by redbullzuiper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, Magnesium reageert met water/vocht uit de lucht. Zwavel is geen goed idee samen met chloraat, maar aangezien jij sulfaat gebruikt lijkt me dit geen probleem.

Verder heb ik hier absoluut geen ervaring mee, dus neem het niet aan dat het veilig is.

Wel heb ik gehoord van flash met KNO3, misschien is dat ook iets om te proberen?

 

Barium is trouwens niet zo best voor een mens, nu is de sulfaat variant niet oplosbaar waardoor het slecht wordt opgenomen door het lichaam en dus niet giftig, maar ik zou er toch mee oppassen. Zeker met stof.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KNO3 Flash is niet erg snelle flash. Ik krijg woensdag eindelijk Indian Dark Flake AI binnen, ik ga dan alle flashes opnieuw testen. Ik denk dat ik dan zeker een goede flash hiervan kan maken.
Het probleem blijft het omhulsel. Die dient erg sterkt te zijn wil je een mooie knal produceren.

Bariumsulfaat is de enige barium die niet giftig is. Word o.a. gebruikt voor MRI scans. Je slikt dan een beetje barium in, en zij kunnen dan het goedje exact volgen ;)
Bariumnitraat daar in tegen is een zeer giftige chemische stof. Groote voorzichtigheid is hiermee geboden. Ik gebruik deze daarom ook niet.

 

Edited by redbullzuiper

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/6/2017 at 9:34 PM, redbullzuiper said:

Bariumsulfaat is de enige barium die niet giftig is. Word o.a. gebruikt voor MRI scans. Je slikt dan een beetje barium in, en zij kunnen dan het goedje exact volgen ;)
Bariumnitraat daar in tegen is een zeer giftige chemische stof. Groote voorzichtigheid is hiermee geboden. Ik gebruik deze daarom ook niet.

 

Dat zeg ik :)

Maar, voor goeie flash, kclo4 heb ik helemaal geen behuizing nodig om het te laten knallen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, KClO4 is idd het beste, maar helaas is dat vanaf 2014 niet meer te bestellen voor particulieren. Of ik moet het zelf gaan maken door middel van elektrolyse. Kalium Chloride kost bijna niets :)

Anyway, ik kan dat op dit moment niet doen. Dus ik blijf voorlopig wel bij de Permanganate/Ai en de Bariumsulfaat/S/Ai mixjes.
Voor zover ik weet is permanganaat stabieler dan Perchloraat maar is hij erg hygroscopisch.

Ik weet nu dat ik reacties ga krijgen van, 'gebruik geen permanganaat', etc. Maar permanganaat is zolang je geen sulfur en magnesium gebruikt een prima flash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee, KMnO4 is geen goed idee, ook niet zonder zwavel. Het is namelijk een van de deathmixes. Daarnaast wordt heel je werkplaats paars van die zooi. :)

@hieronder, Ik ook weliswaar in een kleine hoeveelheid als test. Verder is het in de pyro niet echt bruikbaar. Het potje staat nog in de kast, maar ik doe er eigenlijk niets meer mee. Een keertje zoon van kleurverandering reactie gedaan. Wat ook wel indrukwekkend is, is hoe enorm paars een halve liter water wordt van maar een paar korreltjes permanganaat.

Edited by hardbassbv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Permanganaat is Zeker niet stabieler dan perchloraat. En het is ook nog eens klerezooi. (Check de MSDS maar eens)

Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er vroeger ook wel flash mee gemaakt heb. Zal het alleen niet aanraden. En zeker niet met GD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je hebt gelijk als je zegt dat het 'klerezooi' is. Maar stabiel is het wel, ook niet erg gevoelig voor wrijving. Het enigste gevaar is dat als je hem bewaar om op een later tijdstip af te steken, dat hij zomaar ineens kan ontploffen. Leuke feitje, permanganaat en suiker is wel ontzettend gevoelig voor wrijving. Grappig dat dat niet het geval is met metalen :) 
Mijn regel met Permangaat is altijd. Maken en afsteken, geen zwavel of magnesium gebruiken en met beleid mixen. Ik wil niet zeggen dat hij veiliger is dan Perchloraat uiteraard. Ik zou zelf ook liever perchloraat gebruiken. Met name omdat deze niet giftig en corrosief is. Helaas is dit nog onmogelijk voor mij.

Welke oxidator is het meest vergelijkbaar met Permanganate of Perchloraat?

Flash composities die ik tot nu toe getest hebt: (Allemaal getest in een los A4 papiertje, 10Gram)
KNO3 - Mg ---> 6:4
Langzame flash. Maar wel de flash met de helderste flits. Damm ...
KNO3 - Mg - S ---> 5:3:2 Langzame flash. Wel een mooie gele vlam. Wel een stank door het gebruik van zwavel + is nog giftig ook.
Ba(NO3)2 - Mg ---> 7:3 Snelle flash en een hele heldere flits. Doet whoosh bij ontsteking.
Ba(NO3)2 - Mg - S ---> 6:3:1 Ongeveer gelijk aan bovengenoemde. Iets sneller misschien. Doet whoosh bij ontsteking.
BaSO4 - Mg ---> 7:3 Vreemd genoeg sneller dan bovenstaande flash. Erg krachtige flash die het hele goedje wegblaast waardoor je mooie glitters in de lucht krijg van de magnesium :). Nog steeds een whoosh bij ontsteking.
BaSO4 - Mg - s ---> 6:3:1 Iets sneller dan bovenstaande flash. Ook erg krachtige flash. Nog steeds een whoosh bij ontsteking.
KMnO4 - AI ---> 7:3 Dit is toch echt de beste flash die ik tot nu toe gemaakt hebt. Geeft een doffe kan. Alsof je een vlinder in een put gooit. Ook een erg felle flits. Maar minder dan de rest.

Ik zou zo ontzenttend graag Perchloraat willen testen :(

Als er iemand is die mij kan helpen, PM mij maar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja perchloraat is inderdaad zeer lastig te verkrijgen. Ik geloof dat het in de EU ook alleen nog maar aan bedrijven verkocht mag worden. Ik heb ook wel eens uitgezocht om het zelf te maken DMV elektrolyse, maar ook dat is niet makkelijk. Je hebt dure elektrodes nodig en veel energie. Ook is het lastig om alle chloraat eruit te krijgen.

"Maken en afsteken" Dat is niet echt heel praktische he :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By 2Tall
   Vandaag even een knallertje gemaakt met kno3 flash .

   Hier de fotos :


   Ik heb 12 gram gemaakt , verhoudingen van flash#5
   Gewoon alles samen in de vijzel gepleurd geen gediper met deze flash ,
   hier kan je een olifant op laten dansen zonder dat er wat gebeurd .
   Stoffen kunnen wel wat fijner , als je een ballmill gebruikt .

   Hier onder staat een filmpje met ........ jawel ! .. de knal .
   3gpp formaat . mobiele tel. kwaliteit

   Voor degenen die dachten dat je met kno3 flash geen knal kan maken
   of bij wie het nog niet was gelukt .

   Greet
  • By gamekeeper
   The Complete Book of Flash Powder (by Paul Moran)
   The_Complete_Book_of_Flash_Powder.pdf
  • By Morteus
   Hey iedereen,

   Allereerst hoop ik dat dit de het juiste subforum is. Ik had namelijk een aantal testjes gedaan met de KMnO4 die ik laatst ontvangen had. Zoals jullie al zeiden is het erg gevoelig, en jullie hebben groot gelijk. Als ik uberhaupt nog met KMnO4 ga werken dan doe ik het heel precies en erg, ik herhaal, erg erg voorzichtig. Ik heb wat flashpowder gemaakt, KMnO4 + S + Al (8/1/1). De resultaten vielen tegen, waarschijnlijk omdat de mesh van mijn Al erg laag was, rond de 400 of volgens mij nog minder. Daarnaast was goede weegschaal in gebruik door iemand anders en heb ik het met een 1 gram nauwkeurig weegschaaltje moeten doen uit de keuken. De compositie kan dus vlink afwijken maar ik heb in ieder geval geprobeert de verhouding 8/1/1 aan te houden. De snelheid van deze sas is relatief langzaam als je naar andere flashpowders kijkt en geeft niet echt een witte flits of iets dergelijks maar meer een gele snelle velle flam. Ik heb ook de gevoeligheid uitgeprobeert om er met een hamer op te slaan, zie hieronder de resultaten (link naar youtube).
   Morteus
  • By 2Tall
   Mijn nieuwe ontwerp , niet iets voor binnen de bebouwde kom ..
   Bij het testen zal ik er een filmopname van maken en hier bij plaatsen .
  • By Morteus
   Hey daar,

   Ik heb een aantal flashknallers gemaakt en als een matje aan elkaar gebonden wat erg erg moeilijk is... ik heb uit frustratie dan maar gewoon met van dat metaal draad aan elkaar gebonden. Ik heb het nog niet afgestoken maar wilde eventjes foto ervan laten zien Ben wel benieuwd of die goed gaat. Ook een vriend van mij die is gepakt door de vuurwerkpolitie of hoe die gasten ook heten. Hebben jullie dat wel eens meegemaakt want ik vind het wel allemaal eng hoor.

  • By Morteus
   Hey iedereen,

   Ik heb net mijn chemicalien een paar dagen binnen. Meteen een 30 grammer gemaakt! Wilde ik eventjes laten zien. Trouwens de dichthijd van Flashpowder is best wel hoog? Ik dacht 30 gram vult wel een wc rol of in ieder geval de helft, maar ik kwam zekers niet tot de helft. De huls was dan ook een wc rol. Omdat het er niet uit zag had ik het in een doosje gedaan, ziet er wat mooier uit haha.
    
    
  • By Andres
   Hallo allemaal !

   Mijn oorspronkelijke plannen waren om eerst een betrouwbare raket te maken en daar dan headers op te zetten.
   Helaas waren er enkele technische problemen zoals gebrek aan trommel en media die niet betrouwbaar bleek.
   Ondertussen heb ik een trommel en is de media besteld, maar zolang stilzitten is niet aan mij besteed.
   Ik kwam een interessante tut tegen op youtube en heb die eens uitgeprobeerd:

   Het gaat om een mini 1" cannister shell, zeer eenvoudig te maken.
   bij gebrek aan kleine sterren heb ik wat TT doorgezaagd... amateuristisch maar oke .

   Daarna heb ik de koker gevuld met 5 gram pulverone + 1 gram flash booster (50/30/20 KNO3/S/Al) en de sterren. Als delay heb ik helaas visco voor moeten gebruiken, bij gebrek aan beter. ik hoop dat dit goed afloopt. Alles mooi dichtgetaped en liftcup aan bevestigd. 5 gram lift ipv 1/10, wat 3 gram zou zijn, omdat men meal nog niet supersnel is.


   In geimproviseerde mortar gestopt, vanavond ga ik testen !

   Toch wel even om op te merken voor jullie commentaar geven: dit was mijn eerste, allereerste shell. ik heb puur de tut van youtube gevolgd. ik verwacht er niet te veel van. Maar het was een leuk tijdverdrijf in afwachting tot mijn media toekomt ! Groetjes Andres • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Wat leuk! Welkom!
  • Jammer man... Welke versie had je gemaakt.?   
  • De beste wensen heren! Dit jaar ook hier crisis. De Saxon die ik op de valreep heb gemaakt pleurde na 5 seconden nog op de grond ook. Beetje jammer. Doch iig weer ruimte voor verbetering in het volgende jaar. Stay green!
  • Ja dat is vervelend voor jou. Mijn hobby eindigt nooit denk ik. 
  • Ja en zo kwam er ook een eind aan mijn hobby. Zoals Lontje schrijft je verrader slaapt niet.Overigens door het oog van de naald gekropen dus heeft geen consequenties gehad. Ik ben gelukkig verlost van al mijn spullen. Lees nog wel af en toe op het forum mee dat blijft trekken. Ik heb gezegd, eens een pyro altijd een pyro, en dat is gewoon waar. Als je op een gegeven moment meer te verliezen hebt dan ga je wat beter nadenken over de risico's. Ik vond het mooi geweest. Mooie dingen gemaakt. Een aantal van jullie mafkezen mogen ontmoeten. Dit was overigens het mooiste van de hobby, praten en ervaring uitwisselen. Maar ook extreme dingen gemaakt zoals toen een 10 inch header op een whistlepijl. Wat ging dat ding alle jezus hoog leek wel een luchthoorn die af ging. Maar goed rest mij op dit moment iedereen een super fijn oud en nieuw te wensen. Zoals eerder gezegd irriteer je buren niet zorg dat je veilig blijft en ruim naderhand je rotzooi op. Voor iedereen een gelukkig maar vooral gezond 2019!   Ps ben nog steeds mod op dit forum dus gedraag je. 😂Ben overigens niet de wereld uit dus als je wat te vragen hebt dan zal ik waar ik kan nog antwoorden.
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×