Jump to content
PyroForum.nl
sterretjesterretje

Lont en rijstemeel

Recommended Posts

Ik ben eindelijk eens begonnen om mijn eerste sas mengsel en een paar fonteintjes te maken. 

Nu nog het lont: katoenen draad uurtje in heet sodawater ontvet / uitgespoeld / uurtje 20%-salpeter oplossing / 2 dagen gedroogd.

Allemaal gedaan, maar volgens beschrijving "Klap op de vuurpijl" (geweldig doc voor absolute beginner) heb ik nog rijstemeel bij mijn sas nodig? Lijkt me alleen als plak/bindmiddel nodig? Wordt een conimex product aanbevolen, deze natuurlijk niet gevonden, maar Bambix lijkt me ook rijstemeel....Zijn er ook andere mogelijkheden? Lees regelmatig iets over dextrine??

Er wordt gesproken over spiritus mengsel voor het benodigde papje. Nu heb ik ook de beschikking over 70% ethanol oplossingen uit een spuitbus. Lijkt me geen probleem? (buiten gebruik ivm te hoge concentraties ethanol in lucht, lijkt me binnen niet zo fijn.....).

Ik hoop dit jaar mijn eigen fonteinen batterij te kunnen afsteken. Rest komt volgens jaar wel weer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O.a. Dextrine wordt als bindmiddel in vele composities toegepast, en het maakt je lont ook wat steviger. Zonder dextrine zal je lont eerder uit elkaar vallen. Als je 100 % Maïzena (supermarkt) in een ovenschaaltje verspreid en op pak 'm beet 200 graden verhit een oven, zal je je dextrine krijgen. De kleur verandert dan van wit naar licht bruinig. Wel regelmatig omroeren zodat de hitte overal gelijkmatig komt. Ik heb ergens gelezen dat het van 3 tot 4 uur in de oven moet blijven maar bij mij was een uurtje genoeg. Ik vermoed dat de tijd afhankelijk is van de hoeveelheid maïzena die je gebruikt. Dus let op de temperatuur en de kleur. Dextrine lost in water op dus je papje moet wel voldoende water hebben om de dextrine te activeren. Succes!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kan gewoon normaal katoen pakken en dit in een oplossing van KNO3 plaatsen. Vervolgens uithalen en drogen en dan werkt het ook gewoon al perfect. Ik vind dit soort lont ideaal voor het testen van losse sas mixen. Het brandt rustiger en langzamer dan visco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry voor het late antwoord....maar bedankt!

Ik heb inmiddels dextrine gekocht. Resultaat was niks, waarschijnlijk te weinig water, sas ging niet plakken.

I. Anders heeft viscolont geleverd, Lont avontuur naar "later" verplaatst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor het maken van lont.  Gebruik een snelle meal  met 1 % CMC (behangplaksel poeder werkt ook ) dan een % of 3 Arabische gom dit houdt de boel lekker soepel en breekt de lont minder snel. Als bindmiddel nog een % of 4 dextrine. Lekker papje van maken met 50/50 alc/water. Deze slurry in een bakje doen en je katoen er in dopen. Het touwte met slurry voorzichtig door een 3mm moertje trekken of iets anders met een klein gaatje. Dan lekker laten drogen. Werkt perfect. Deze slurry werkt ook perfect voor het primen van fuse van bombettes of op de top van timefuse. Na het aanbrengen op de fuse kan je het dopen in pulverone. Ontsteekt altijd.

Het mooiste is dit soort werk in de zomer te doen als het allemaal goed kan drogen. Net als het maken van sterren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By Rocketman
   Beste pyro's,
   Bij deze bied ik al m'n hobby spullen aan, simpelweg omdat ik het ontgroeid ben.
   aantal kartonnen kokers: - 10 a 15 kokers van 25 cm lang, binnendiameter 24mm, buitendiameter 34mm
   - 15 kokers van 10cm lang, binnendiameter 25mm, buitendiameter 31mm
   Zelfgekluste kogelmolen met twee trommels + media 2 hittebestendige glazen maatbekers (400ml en 250ml) starpress 5mm 4,5m schietlont 10 a 15m van 2mm visco lont 10m van 3mm visco lont + een lijst aan chemicalien. (PM me)
    
  • By DrPepper
   Hoi,
   Ik heb een webshop geopend Barium Buizen, www.bariumbuizen.nl , waarin ik lont verkoop.
   Binnenkort komen er ook mortierbuizen maat 3'' - 8'' (andere maten op aanvraag bestelbaar) en andere dergelijke pyro artikelen zoals aanstekers en mortierrekken.

   Neem een kijkje! Als je nog vragen hebt of een product graag wil terug zien in onze webshop dan hoor ik het graag.
  • By ajreijn
   Dag allemaal. Ik ben beeldend kunstenaar en ben op het moment bezig met een installatie op basis van een visco lont machine. Online vond ik het ontwerp van Robert McMullen; http://www.pyrotechnicmachines.com/fuse_machine.html
   Nou zou ik dit ontwerp graag modificeren zodat het tempo van de machine nauwkeurig te sturen is en dat het lont tevens een veel langzamer brandend cannon fuse type lont is. Is er wellicht iemand in jullie community die mij zou kunnen adviseren over welke aspecten van het bestaande ontwerp dan aangepast moeten worden en hoe.

   Groet Anne-Jan
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Welkom. Wij kopen niet, wij maken zelf.
  • Hallo ik ben gerard uit Zeeland en ik bestel graag mijn vuurwerk op Eeenofanderewebsite ook ben ik een fan geweest van Eenanderewebsite alleen leveren ze hier niet meer in NL
   ik ben lid geworden omdat ik graag meer over vuurwerk te weten wil komen!
  • Jouw (mijn) angst houdt je alert/waakzaam en daar is niks mis mee. Houden zo!
   Ik geloof niet dat iedereen gestopt is.
  • Ik heb men ballmill toch even terug boven gehaald dit jaar. Hij zit nog steeds onder het stof, maar het is het begin van een poging 'misschien dit jaar toch nog eens terug...' De reden van gebrek aan activiteit zijn dan ook de studies, sport, ondernemen(,vrouwen ) .... Ik mis het wel en zou graag nog eens opnieuw aan de slag gaan. Ik heb alles nog en echt bang ben ik niet, ik hou het toch op 3" en neem mijn verantwoordelijkheid.
  • Same,,  is vooral verantwoording die om de hoek komt kijken, maar tijd is ook een grote factor, pyro kost ontzettend veel tijd (dat is enerzijds ook het mooie ervan je kan er een hoop kanten mee op) laatste jaren is vuurwerk enorm gedemoniseerd, vroeger kwam je er nog met een sisser vanaf, tegenwoordig ben je gewoon een nummer, niemand die zich verdiept in je persoonlijke situatie(laten we maar van het ergste uitgaan) beter op je hoogtepunt stoppen. iig zeker als de mensen om je heen afhankelijk zijn van je. hetgene waar je het meeste voor moet uitkijken zijn wel de mensen die niet weten dat je hele straat vol komt te staan met EOD ect en dat je voor wapenbezit de bak in gaat als ze oppervlakkig anoniem ff een belletje doen omdat jij een kut gezicht hebt en zeikt over die auto die scheef geparkeerd staat.
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×