Jump to content
PyroForum.nl
Hippo

Tips gevraagd over het time van Kno3/s girandola

Recommended Posts

Ik heb nu met succes meerdere girandola's de lucht ingestuurd. Ik gebruik een kno3/suiker mix van 65/35 en experimenteer met verschillende motoren met verschillende specs (max 50gram) Ik kan alleen wel wat tips gebruiken denk ik.

Zo gaat het timen van de moteren niet altijd perfect. Wat zou een goede manier zijn om de motoren simultaan af te steken? Ik gebruik viscose 3 mm lont. Heb daarvan ook quickfuse gemaakt maar dit kost uitendelijk best wat meters viscose.

Daarnaast is van mijn motoren de eerste thrust best goed maar hij vlakt daarna snel uit. Ik gebruik dan bv. een motor id 17mm pvc full core van 8mm venturi 8mm. ik steek deze motoren boven in de core aan. Ik zou graag de thrust wat stabieler willen.

Filmpjes en foto's heb ik maar ik weet niet hoe ik dit het veiligst aan jullie kan doorgeven. Misschien hier iemand tips over?

Uiteindelijk wil ik sier effecten gaan liften en ben dus nu aan het kijken hoe ik dit het beste kan doen via de girandola manier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat de trust-curve betreft kan ik je helaas niet helpen, wat de twee andere vragen betreft wel.

Je fotos en videos upload je het best rechtstreeks naar het forum. Zorg dat er geen herkenningspunten of gezichten op staan, en dat je nooit je echte naam hier op het forum vermeld. Wil je echt niet dat de gewone bezoekers je filmpjes kunnen zien stuur je die het best persoonlijk door naar een e-mail adres, via Wetransfer bijvoorbeeld.

Wat het simultaan afsteken betreft zijn er twee opties. Je kan voor de ultieme precisie gaan en in alle motoren een e-match steken, deze parallel schakelen en zorgen dat je voldoende stroom kan geven, dan zullen alle motoren exact op hetzelfde moment ontsteken. Dit is echter wat overkill waarschijnlijk. Echte quickmatch zou het bijna even goed moeten doen. Met echte quickmatch bedoel ik dan wel blackmatch in kraft, en geen quickmatch op basis van visco... Dat lijkt mij een bizar idee. Ik weet niet of je toegang hebt tot BP, maar als je later siereffecten wilt liften kan je er toch niet omheen.

Toch nog even over het trust probleem: ik meen eens gelezen te hebben dat sugar rockets langere trust curve te hebben dan BP, maar voor girandolas worden normaal BP endburners gebruikt, en die branden natuurlijk wel langer... Helaas vrees ik dat sugar endburners niet van toepassing zijn... Hoe dan ook, consulteer daarvoor maar eens de echte vuurpijl specialisten hier :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

core over de volle lengte van de motor en de diameter van de core 8 mm. Maar met deze verhoudingen ben ik nog aan het stoeien

Share this post


Link to post
Share on other sites

bedankt Andres voor je commentaar, ik heb ondertussen een filmpje van  mijn laatse grandola op het forum gezet. Ben benieuwd wat jullie er van vinden.

 

Ik wil nu de lift langer hebben, zoals je ziet op het filmpje is de begin thrust zeker sterk genoeg.

En helaas ik heb geen ball mill en wil daar nog niet aan beginnen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met een girandola worden vaak combinaties van drivers gebruikt. Je ziet vaak dat er een kleine driver de boel op gang brengt en dat er dan 2 of meer whistle motoren de boel aanjagen. Daarna worden er met schuin gerichte drivers een opwaartse kracht gegenereerd. Door de snelheid waarmee de girandola draait krijg je stabiliteit, gyroscopisch effect genoemd vandaar ook de naam girandola. De timing/ontsteking van de volgende drivers kan het beste worden gedaan met blackmatch in kraftpapierkokertjes. Aan het einde van de motor kan je dan de blackmatch koker aansluiten en in de volgende driver laten invoeren. Tevens kan je door die kokertjes te koppelen meerder drivers gelijktijdig ontsteken. Als je girandola eenmaal draait kan je dit met minimale kracht in gang houden. Daarna zul je het omhoog moeten stuwen.

Klein voorbeeldje uit Thailand

Het gaat ook wel eens mis daar. Lol.

Dit is een voorbeeld van een zeer uitgebreide girandola. Tony's girandola  en nog eentje van Tony

Zorg dat je een ballmill maakt Hippo het zal je beste tool zijn voor je hobby.

Edited by Rocketier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Combi van drivers kan en vind ik zelf ook mooier en leuker, maar hoeft niet.

Ik/ wij gebruiken tape match voor de delen die simultaan ontstoken worden. ( kant en klaar komen ze met qm aan)

* quickfuse met visco kan niet natuurlijk he , de buitenzijde van visco ( safety fuse) is natuurlijk ongevoelig voor zij ontsteking en vertragen de stuwing binnen de huls.

*Het gebruik van e-match kan natuurlijk niet ivv ( zoals andres vertelde) omdat er veel kans is dat de draad blijft hangen aan je vuurwerk, en dat wil je natuurlijk niet hebben aan iets wat omhoog schiet en moet kunnen draaien.

Natuurlijk zit de girandolas met een show met e-match vast.. maar dan heb je van boven naar beneden Girandola / tape match of quick fuse / met daar een e-match op aangesloten. Als de drivers goed gebouwd zijn stoten ze eventuele lont resten uit bij ontsteking.

Share this post


Link to post
Share on other sites

maar dan heb je van boven naar beneden Girandola / tape match of quick fuse / met daar een e-match op aangesloten.

wij gebruikten twee versies : kant en klaar geassembleerd en losse frames en drivers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

beste allen, ten eerste bedankt voor de reacties op mijn vraag!

wij gebruikten twee versies : kant en klaar geassembleerd en losse frames en drivers.

​Bedoelt u met 'kant en klaar geassembleerd' girandola's die kant en klaar zijn?

Tape match of quickfuse, wat is het verschil tussen deze twee? Had nog niet eerder van tapematch gehoord.

Ik begrijp dat je een ballmill nodig hebt om dieper in deze hobby te duiken, maar dit is momenteel geen optie voor mij.

Kan je met greenpowder, blackmatch maken? Ik heb greenpowder gemaakt (ZONDER BALLMILL) en was verrast over de kracht hiervan, aangezien iedereen roept dat je een ballmill nodig hebt voor effectieve BP. Maar kan je hier Blackmatch mee maken? of heb je hier echt snelle BP voor nodig?

Even over de visco in Quickmatch

Dit werkt dus zeker wel. Via internet kwam ik op een techniek die werkt. Ik gebruik visco 3mm. Ik snij deze over de lengte open en vouw hem een beetje open zodat het BP bloot komt te liggen maar niet dat je de visco in tweeen snij. Dan schuif ik twee van deze visco's in een kokertje en heb hier verschillende test mee uitgevoerd waarvan 3/4 perfect werkt, je moet alleen oppassen met bochten maken, hierdoor kan er een kleine vertraging in de buis komen. Maar dit is met wat ervaring ook wel te ondervangen gok ik. Ik begrijp dat dit een gedoe en gepruts lijkt in de ogen van de Pyro veteranen maar voor mij is het nu een oplossing.

Ik zal een filmpje uploaden van mijn laatste girandola die ik zo heb gefused. De derde motor ging iets later aan maar dit kwam door een knik in de guickfuse denk ik.

Nog een extra vraag: Hoe moet ik mijn Greenpowder afsteken en filmen zodat ervaren mensen, zoals hier, er een oordeel over kunnen geven? een bepaald gewicht in een lijntje leggen ofzo? of bepaald gewicht op een hoopje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk het filmpje Man!!!

En......ben je er zelf tevreden over?

Tape match of quickfuse,

​Tape match, ook wel sticky match genoemd. (google) Weet echter niet of die verschillen in brand snelheid. Die vraag zal Jason wel kunnen beantwoorden.

Kan je met greenpowder, blackmatch maken? Ik heb greenpowder gemaakt (ZONDER BALLMILL) en was verrast over de kracht hiervan, aangezien iedereen roept dat je een ballmill nodig hebt voor effectieve BP. Maar kan je hier Blackmatch mee maken? of heb je hier echt snelle BP voor nodig?

 

Het is zeker de moeite waard om es een ballmill te construeren als je er aan toe bent. Ikzelf begon ook zonder ballmill, (niet zo lang geleden;)) en van mijn green meal maakte ik black match en quickmatch, Misschien niet zo snel..... maar voor mij voldoende om te hobbyen. Ik hoef tenslotte geen prof. fireworks show te ontsteken.

Het is leuk om te laten zien hoe je kruit gaat, maar laat beter zien hoe je devices gaan, dan kunnen we daar over discussiëren.

In het kader van Hemelvaart zal ik mijn eigen versie van een hoop stabilized Tourbillion de lucht in jagen. Of.. eigenlijk moet ie dat zelf doen. Mijn eerste was een totale mislukking. Zal je nog wel eens zien.

Gr

De Leeuw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er al goed uit hippo ! 

Je maakt snel vordering, mooi zo !

"quickmatch" met visco is op die manier best wel duur inderdaad. Misschien toch eens greenpowder maken en er BM van maken dan.
Gewoon een mooi lijntje leggen van een goede 5-10 cm en gloeiend stokje induwen, daar zien we al veel aan. Grote kans dat het voldoende is om quickmatch mee te maken hoor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de complimenten en ja, ik ben zeker tevreden over de vorderingen die ik maak. Vind het ook erg leuk dat ik deze passie hier kan delen.

Vanavond gaat er weer een kleine girandola de lucht in. Ik steek deze nu in België af (ben er toevallig). Normaal steek ik mijn devices diep in de nacht af, dus film ze alleen in het donker. Nu proberen met nog wat daglicht voor de film.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik zelf handig vond is om een of twee horizontale drivers te hebben zodat hij alvast aan het spinnen is (en hierdoor een stabielere vlucht krijgt) alvorens de schuine drivers ontstoken worden.

Eigenlijk alle drivers zijn vaak gemaakt als endburner. Hierdoor krijg je een continue trust fase en zal je Girandola ook grotere hoogtes bereiken. Nadeel hiervan is dat er meer en/of dikkere kokers gebruikt dienen te worden indien er een payload gelift moet worden. Coreburners hebben wel meer power dan endburners van dezelfde diameters namelijk. 

Succes met de test vanavond!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test was helaas uitgesteld vanwege slecht weer. 

Komt nog

Wat mij een nadeel lijkt met horizontale drivers en het kleine formaat girandolas die ik maak is het extra gewicht dat ze meebrengen. Maar ik ga dit nog proberen met green powder horizontale drivers en rcandy lift drivers. 

De eerst volgende girandola wil ik drie 17mm 12cm drivers gebruiken en in een iets shuinere hoek neer zetten voor minder snelle lift maar hogere rotatie. Dit omdat ik hem langzamer wil laten opstijgen. Daarbij wil ik er nog drie 10mm 8cm verticale drivers opzetten die 2 sec later gefused worden. Dus dat hij langzamer opstijgt, dit ook door het extra gewicht en dan na 2sec een boost in verticale snelheid krijgt.

Genoeg te doen nog...

En zeker bedankt voor de info. Ik gebruik voorlopig rcandy en zal me dus bij core burners moeten houden. Maar door gebruik van venturies bij rcandy is de thrustcurve een stuk efficiënter 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By Andres
   video raket
  • By Hippo
   Proef girandola.
   De test was:
   1. Andere motoren, grote binnendiameter en korte lengte vs kleine diameter en lange motoren
   2. Ontsteking via homemade Quickfuse van visco
  • By Hippo
   Proef girandola.
   De test was:
   1. Andere motoren, grote binnendiameter en korte lengte vs kleine diameter en lange motoren
   2. Ontsteking via homemade Quickfuse van visco
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×