Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
patjepiro

Hallo liefhebbers!!!!

Recommended Posts

Goede middag,

Ik ben patrick en ben 31 jaar, en helemaal gek van vuurwerk. Nu ben ik al een tijdje aan het prutsen met deze prachtige nieuwe hobby. Ik ken inmiddels al bijde kanten van de hobby de goede en slechte. Zo ging het vorige week nog mis. Door dat er een vonkje in men compo kwam.... De rest spreekt voor zich. Dus ben nog een beginner....en volg ik jullie graag.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom Patrick, hou je vooral bezig met de goede kant van de hobby.;) Op het forum is genoeg informatie te raadplegen om veilig met de hobby bezig te zijn. En als ik je alvast een goede raad mag geven. Houdt je compo's in afgesloten non sparking opbergsystemen en ver weg van ontstekingsbronnen. Gr de.leeuw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vonkjes maken in de buurt van je compo is op zich al een uiterst slecht idee.
Wel ja, het zal geen tweede keer gebeuren.

Veel leesplezier hier, en veel succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enkele tips die je veiligheid kunnen verbeteren,

Alle bronnen van warmte vonken en statische elektriciteit ver weg houden van je composities.

Zorg dat de chemicaliën apart staan van elkaar, zoals oxidizers en brandstoffen.

Zorg dat er nooit gevoelige mixen ontstaan of dat de mix zuur, nat of erg basisch wordt. Bijvoorbeeld,

Chloor en zwavel zijn altijd een slecht idee!, Dit kan spontaan ontbranden.

Ook zijn sterke zuren een oorzaak van spontane ontbranding, kijk bijvoorbeeld naar zwavelzuur en suiker.

Magnesium is een goed voorbeeld van een stof die niet nat mag worden, dit produceert warmte en start allerlei ongewenste reacties.

Leg bijvoorbeeld ook nooit lucifers in de buurt. Deze bevatten fosfor en chloraat, deze zijn allebei bekend om hun spontane ontbranding. (Dit is waarom ze zo goed werken :P)

Je moet er altijd alles aan doen om te voorkomen dat je compo op een niet gepland tijdstip af gaat. Dit kan erg nare gevolgen hebben. Verder gebruik voldoende lont. Liever 10 cm te lang dan 1 cm te kort.

Oja, Bijna een van de belangrijkste zaken vergeten, Investeer eerst in PBM's en dan pas in chemicaliën. Handschoenen, een bril en een stofmasker zijn toch wel het minimum. Het laatste wat je wild is er over 10 jaar achter komen dat je een nare ziekte hebt omdat je nu €10,- hebt bespaard op een pbm.

En lees uiteraard veel. Er is erg veel informatie te vinden, maar wees ook zeker niet terughoudend met het stellen van vragen, zeker op het gebied van veiligheid.

Verder veel plezier in deze prachtige hobby.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou nou , gewoon genieten van je hobby is belangrijker ,

Al die voorzorgsmaatregelen zijn natuurlijk heel afhankelijk van waar en met wat je bezig bent.

31 jaar zal je geen dombo zijn, en vast slim genoeg om te beseffen wat je daadwerkelijk in huis hebt of wat msds-jes hebben gelezen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, Daar moet je altijd rekening mee houden.

Ikzelf heb meestal een bak koffie en een sigaretje in mijn hand als ik bezig ben met gewone compo's,  dus niet met he en flash dan natuurlijk he

Have fun

Jason

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Nou nou , gewoon genieten van je hobby is belangrijker"

Dat vind ik niet. De veiligheid van jezelf en zeker ook je naaste is belangrijker. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je plezier hebt in je hobby. Maar de veiligheid staat op nummer 1.

"31 jaar zal je geen dombo zijn, en vast slim genoeg om te beseffen wat je daadwerkelijk in huis hebt of wat msds-jes hebben gelezen."

Dat hoeft dus niet persé. Ik zeg zeker niet dat TS dom is maar zijn leeftijd zegt niets over zijn kennis van chemie en pyrotechniek.

"Ik zelf heb meestal een bak koffie en een sigaretje in mijn hand als ik bezig ben met gewone compo's,  dus niet met he en flash dan natuurlijk he"

Deze zin vind ik gewoon dom. Het is een slecht idee om ook maar iets te eten of drinken terwijl je met chemie bezig bent. En een sigaret roken tijdens het mengen! serieus?

 

Natuurlijk wil ik niemand afschrikken maar neem wel je verantwoordelijkheid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

en een sigaretje in mijn hand als ik bezig ben met gewone compo's

Mja, moet wel oppassen, het is al gauw teveel sas, ook als het stersas is kun je lelijke 3e graads verbrandingen overhouden als je erboven hangt.  

Een paar gevaren om rekening mee te houden licht gerelateerd aan roken:

*Cumulatieve sterrenstof op de grond of waar dan ook wat kan ontbranden, ruim alle restjes/stof regelmatig op, of beter meteen.

*Pas op voor cascade effecten, meerdere ladingen slecht afgedekte sas die elkaar ontsteken, je wil niet weten hoe makkelijk vuur overspringt tussen sassen als er eenmaal eentje in de brand staat.

Verder is het per situatie verschillend, het loont om dat erbij te zetten omdat anders elke noob een peuk in z'n melis steekt onder het mengen:wacko:, het is tegenwoordig de trend om niet meer zelf na te denken.

Niet eten en drinken tijdens chemie vind ik wat vergezocht, BP kun je over je paasei strooien als je je zout kwijt bent.

Zorg gewoon dat je weet wat je doet!

Edited by High Density

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een nuancering is op zijn plaats.

Veiligheid en hygiëne is zeker de basis van chemie en pyrotechniek.

Echter binnen de pyrotechniek gebruik je in het algemeen geen uiterst toxische stoffen, en het is ook zeker niet zo dat elke sas uiterst gevoelig is en met name niet tijdens de bereiding..

 

 wat de leeuw zegt;  Welkom Patrick, hou je vooral bezig met de goede kant van de hobby.;) 

dat is eigenlijk belangrijker!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met alle respect Jason, maar dit doet mij toch steigeren.

Je kan wel zeggen dat jij het risico neemt van roken tijdens het mengen, maar als er iets misgaat zijn de gevolgen niet alleen voor jou. Een dergelijk makkelijk te vermijden ongeval zou deze hobby in een nog slechter daglicht kunnen stellen, en dat kan niemand gebruiken.

Vind je bescherming niet nodig voor jezelf, dat zijn mijn zaken niet, maar de gevolgen dragen zeker verder dan jezelf.

 

Wel nu, in jouw geval ben ik wel zeker dat je weet wat je doet, maar dit deed mij toch schrikken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mannen..Patjepiro wilde zich alleen maar even voorstellen. Onderhand past dit topic ergens in de rubriek veiligheid!;)

Edited by de.leeuw62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Welkom. Wij kopen niet, wij maken zelf.
  • Hallo ik ben gerard uit Zeeland en ik bestel graag mijn vuurwerk op Eeenofanderewebsite ook ben ik een fan geweest van Eenanderewebsite alleen leveren ze hier niet meer in NL
   ik ben lid geworden omdat ik graag meer over vuurwerk te weten wil komen!
  • Jouw (mijn) angst houdt je alert/waakzaam en daar is niks mis mee. Houden zo!
   Ik geloof niet dat iedereen gestopt is.
  • Ik heb men ballmill toch even terug boven gehaald dit jaar. Hij zit nog steeds onder het stof, maar het is het begin van een poging 'misschien dit jaar toch nog eens terug...' De reden van gebrek aan activiteit zijn dan ook de studies, sport, ondernemen(,vrouwen ) .... Ik mis het wel en zou graag nog eens opnieuw aan de slag gaan. Ik heb alles nog en echt bang ben ik niet, ik hou het toch op 3" en neem mijn verantwoordelijkheid.
  • Same,,  is vooral verantwoording die om de hoek komt kijken, maar tijd is ook een grote factor, pyro kost ontzettend veel tijd (dat is enerzijds ook het mooie ervan je kan er een hoop kanten mee op) laatste jaren is vuurwerk enorm gedemoniseerd, vroeger kwam je er nog met een sisser vanaf, tegenwoordig ben je gewoon een nummer, niemand die zich verdiept in je persoonlijke situatie(laten we maar van het ergste uitgaan) beter op je hoogtepunt stoppen. iig zeker als de mensen om je heen afhankelijk zijn van je. hetgene waar je het meeste voor moet uitkijken zijn wel de mensen die niet weten dat je hele straat vol komt te staan met EOD ect en dat je voor wapenbezit de bak in gaat als ze oppervlakkig anoniem ff een belletje doen omdat jij een kut gezicht hebt en zeikt over die auto die scheef geparkeerd staat.
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×