Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
pdfbq

Metalen millen

Recommended Posts

Heb net 200 1/2" chromen (3 3/4 lbs) chromen kogels besteld voor mijn volgend kleine projectje, de 'Albert Heijn knaller'.
Dit is een knaller waar de ruwe ingredienten enkel bij de Albert Heijn gekocht mogen worden.

Nu had ik al van Explosive Cook gehoord dat er met het millen van metalen veel ongelukken gebeuren.

Nu is mijn vraag: Wat is de aard van die ongelukken en hoe zijn ze te voorkomen?

Mijn plan is het metaal 12 uur te millen, dan met las-hadnschoenen en een gezichstbescherer de deksel voor een uurtje open te zetten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op passfire stond menig ongeluk, als je daar toegang hebt kun je zoeken naar ball mill accidents o.i.d. Ik weet het niet precies meer nmlk. Izk koop het wel gewoon bij een chem leverancier. Consistent en scheelt een hoop gedoe :).

Edited by ExplosiveCoek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ey cook. Ik heb geen account daar, wil ik geloof ik ook niet. Waren ze dan 10 Kilo tegelijk aant millen of ook gewoon een onsje? Ik vind juist het zelf fabrieken het leukst, vandaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn acc is ook verlopen, en door het steeds hogere onzin gehalte daar heb ik het ook niet meer verlengd, dus dat snap ik wel ;).

Het waren voor hobby begrippen grote trommels, ik weet niet precies meer hoeveel. Het zal max 1 kg geweest zijn denk ik, maar dat maakt weinig uit voor de veiligheidsprocedure lijkt mij. Metalen millen blijft metalen millen.

Zelf heb ik wel eens grove MgAl chunks geprobeerd fijn te trommelen, maar dat was niet echt een succes (stalen kogel lagers gebruikte ik). Je krijgt soms nog hele grove chunks die je met de hand kapot moet slaan, waardoor je de helft van de batch al verliest in stukken die overal naartoe vliegen, en dan moet je het ook nog eens fijn zien te krijgen en zeven op grootte. Aluminium is ook nog veel minder bros dan MgAl. Ik heb nog steeds bijna een zak staan met chunks, maar ik kan de ambitie er niet echt voor vinden om het fijn te gaan malen.

Ik weet niet hoe veilig het is, en wat je kunt doen (in hobby begrippen) om het wel veilig te maken. Het wordt door iedereen gewoon afgeraden. Tevens, na een paar keer gezien te hebben wat zo'n metaalbrand doet als je er net boven hangt snap je wel waarom :). Sommige hadden bijv. hun trommel al geleegd, maar er zaten nog wat restjes aan de wand. Toen die kerel z'n media er terug instortte vloog het restant metaalpoeder in de fik, alhoewel dat wel met Mg was, dit gaf echt al fikse brandwonden.

Je moet er ook rekening mee houden dat je een aparte trommel neemt hiervoor, er blijven altijd wat metalen achter in de wand etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ey Coek. Magnesium is natuurlijk wel different cook dan aluminium. Kun je on-gecoat volgens mijn niet eens gebruiken. Al coat zichzelf maar weet precies hoe makkelijk dat gaat in een trommel.
Ik wist overigens dat je een aparte trommel moet hebben. Ik heb er drie, dus daar kan ik er nog wel een bij maken.

Samengevat:
Mill aluminium of magnalium.
Hang er niet boven als je de trommel open maakt.
Draag beschermende kleding evenals gezichtsmasker.
Laat de trommel eerst 10 minuten staan om het stof te laten dalen. Denk dat het grootste gevaar een kleine 'whoof' is die de rest van het poeder naar buiten blaast dat dan vervolgens fijn met de buitenlucht nog veel meer 'whoooof' gaat doen.

Voor mij is de weg naar de knal leuker dan de knal zelf. Vandaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, maar Al reageert wel een stuk heftiger ook met dat laagje zuurstof. Tevens denk ik ook dat er wel genoeg zuurstof in je trommel zit om het sowieso al te kunnen oxideren. Ik weet dan ook niet precies waar het gevaar exact inzit, dat maakt het voor mij gevaarlijk.

Die samenvatting is idd wel oké. Ben benieuwd of het een beetje interessante resultaten levert. Die trommel was ook meer een algemene opmerking, je weet nooit wie het nog meer gaat proberen met O&N om de hoek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aluminium is ook een neurotoxin, dwz dat het doordringt tot in de hersenstam waar het dementie bevorderd. Dus draag een goed masker goed.
En.. hmm al het bovenstaande, :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan moet het wel eerst opgenomen worden, meestal gebeurd dit pas in de longen. Ik heb eens met een paar kerels (volgens mij waren het promovendi) gepraat in Delft over hoe reëel de opname van stoffen via de luchtwegen is. Tot een zekere hoogte wordt een groot deel er uit gefilterd, voordat het überhaupt je longen kan bereiken. Zelf heb ik altijd meer last van mijn ogen als ik met GD Al werk dan van mijn longen. Daar hoor je echter nooit mensen voor waarschuwen :).

Ze werkten daar met nano particles, wat ook wel grappig was om te zien is dat ze gewoon normale stofkapjes gebruikte daar (heel soms, meestal niets). Ik denk dat het wel redelijk meevalt met de toxiciteit allemaal, zeker met de hoeveelheden waar wij als amateurs mee werken. Uiteindelijk krijg je toch wel of dementie of kanker, als je maar lang genoeg leeft. Het zijn nu eenmaal ouderdomsziekten.

Edited by ExplosiveCoek

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Tevens denk ik ook dat er wel genoeg zuurstof in je trommel zit om het sowieso al te kunnen oxideren...


Dat is dus niet waar. Het gevaar bij het fijnmalen van aluminium (of magnesium) in een gesloten atmosfeer, is het feit dat je enorm veel 'potentieel te oxideren oppervlakte' creeert. Doordat je metaaldeeltjes steeds kleiner worden neemt hun oppervlak toe. In eerste instantie is er nog wel genoeg zuurstof aanwezig om al het aluminiumoppervlak te oxideren, maar naar verloop van tijd raakt de zuurstof op. Wanneer je dan na uren malen de trommel plotseling opent, reageert het overgebleven aluminium alsnog. Bij de oxidatiereactie ontstaat warmte, waardoor spontane ontbranding op de loer ligt.

De enige oplossing die je hiervoor kunt bieden is regelmatig luchten van je trommel. Daarnaast voorkomt het coaten van je aluminium met (dikke) olie corrosie gedeeltelijk.

(Mocht je me niet geloven, reken het dan eens na. Wanneer je uitgaat van een oxidatielaag van 4 micron, betekent dit dat je poeder na vermalen tot <5 micron voor meer dan 50% uit aluminiumoxide zou moeten bestaan. Reken maar eens uit hoeveel liter lucht je nodig hebt om die hoeveelheid zuurstof aan te leveren. Dit is in de orde van kuubs per kilogram aluminium) Edited by Leander

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een oxide laag van 4 micron? Beetje veel niet, dat zijn 4 haren op elkaar, aan beide kanten van de flake vormige Al die je hebt dan. Zo groot is m'n Al niet hoor.

Hoe kun je dan überhaupt deeltjes hebben van 5 micron als je ox laag alleen al 8 is?

Je Al coaten maakt het ook inerter, kun je t net zo goed niet millen :P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een oxide laag van 4 micron? Beetje veel niet, dat zijn 4 haren op elkaar


Volgens mij is een haar ongeveer 70 micron (hoofdhaar! andere lichaamsbeharing is iets dikker :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb stroken Al folie opgevouwen en deze weer in stroken geknipt en dan weer ik blokjes van zo'n 1 bij 1 cm, 8 laagjes of zo.
110 gram Al folie opgeknipt.
Was wel wat werk maar zeker te doen (half uur of zo).

Totaal 72 uur gemilled.
Heb ongeveer elke 8 uur de trommel open gehad voor 15 min.
Trommel opende ik in mijn zuurkast met lexaan naar beneden met lashandschoenen aan en dik in de kleren. Geen problemen gehad.

Ik denk dat het proces te versnellen is door eerst te blenden.
Zou ook een keer willen proberen met bijvoorbeeld 5 gram C er bij, misschien versneld dat het proces ook door een schurende werking.
Mijn gevoel was dat het meeste werk zat in die 1 bij 1 cm blokjes fijn krijgen tijdens het millen, dat als je dus eerst blend 24 uur misschien al genoeg is.

Wat grappig was dat het eerst een kolere herrie maakt maar dat als het poeder ontstaat dit de boel gaat dempen.

Heb geen foto's gemaakt van het proces, misschien volgende keer maar resultaat vind ik spectaculair!

If it looks like a duck, quacks like a duck and walks like a duck, it's a duck!

Edited by pdfbq

Share this post


Link to post
Share on other sites

En dan nu de hamvraag: kun je er killer-flash mee maken?
Ik heb ooit eens geprobeerd folie te blenderen om alu flitter ofzoiets te maken maar dat was geen succes bij mij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coek:
Deeltjes airfloat. Zit in glazen potje als je daar een tikje tegen aangeeft zie je een wolkje zweven.

High:
It quacks like a duck :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe moet ik dat meten dan? Een deel moet extreem klein zijn, kijk maar naar het doffe laagje op de lepel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.. ok ongelovigen :)pang.wmv

200 mesh floept het dwars doorheen natuurlijk.

By the way.. dat was dus 100% Albert Heijn ingrediënten.

Edited by pdfbq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een PVC trommel. 11cm riolerings pijp 15 cm lang en ~200 1/2" Chrome steel bearing balls van ebay.

De kogels zijn nu gecoat met een relatief dik aluminium laagje dat er behoorlijk stevig op zit.
Dacht eerst even dat ze aan het verslijten waren maar met een mes krab ik het er weer vanaf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super experiment, mooi resultaat! Kan de lol begrijpen om alles zelf te maken en dat de weg ernaartoe ook al de lol van de hobby is.

Dat je chroom stalen ballen nog heel zijn geloof ik wel, maar hoe is het gesteld met de binnenkant van je trommel?

verder heb ik zelf al eens gedacht (maar nog niet zelf geprobeerd) om alu folie in fijne strookjes te krijgen door dit door een papierversnipperaar heen te halen. Mocht dit lukken, dan kun je vervolgens de strookjes met een kruidenschaar fijn knippen. Dan hou je stukjes van circa 2x2 mm over en dit vergt niet zo heel veel tijd denk ik. Het alu folie knippen met die kruidenschaar gaat iig prima.

Succes verder met experimenteren.... :)

Edited by maart

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By Andres
   Hallo allemaal !

   Ik ben op zoek naar 2 milling jar's van ongeveer 10-15 cm lengte en +- 10 cm diameter.
   Op internet vind je echt niet veel, het is hdpe potten die je per 10 000 moet kopen of dan weer peperdure op Ebay.
   Weet iemand waar ik goede milling jar's van die afmetingen kan kopen ? Of die hdpe potten per stuk.
   En nu ik toch een nieuw topic aanmaak: ik ben op zoek naar media ter vervanging van mijn knikkers gemend met metalen knikkers.
   +- 12 mm doorsnede, liefst lood of chrome. ik heb er al gevonden, chrome van €18.5, maar kan het maar vragen: weet iemand goedkoper ? Anders neem ik die.
   Tips van alledaagse dingen die te gebruiken zijn als Milling jar zijn natuurlijk nog veel meer waard !

   Alvast bedankt !
   Andres
  • By Kauyon
   Hierbij wil ik graag mijn Lortone verkopen.
   Er zitten wat gebruikssporen op maar verder is hij nog in prima staat.
   Ik heb er nu twee jaar mee gedaan en wil wat groters, daarom mag hij weg.
   https://pyroforum.nl/uploads/post-3135-0-48829000-1326207101.jpghttps://pyroforum.nl/uploads/post-3135-0-29744000-1326207112.jpg
   De Lortone is inclusief loden media, ik geloof 2 kilo.
   Mijn vraagprijs bedraagt 100 euro.

   Groet, Kauyon
  • By Amateur
   Wanneer leren ze het nou eens!!! :o
  • By danny db
   Zo gezegd zo gedaan, en niet omdat het leuk is om te knalleuh maar puur voor de wetenschap.

   Onderzoeksvraag
   Overleeft een blastscreen dat bestaat uit 2 maal 4mm Plexiglas met houte frame een persongeluk met een 1lb raket?

   Onderzoek
   Er werd 15-20 gram oxy (hoogkwaliteitswhistle) in een PVC buisje gestopt, eindstoppen bestaande uit kattegrid, alu papier en hot glue. Dit werd op een verhoogje gezet op 20 cm afstand van de blastscreen.

   Bij de 2de test werd er meer dan 30 gram gebruikt

   resultaat:


   http://www.youtube.com/watch?v=EwZnUogRjlM
   Het plexiglas overleefde de knallen, er is een inslag zichtbaar van een stuk PVC die in het rond werd geslingerd. Het houten framewerk is een beetje losgeslagen en zwart geblakerd.


   Conclusie
   We kunnen zeggen dat plexiglas kan gebruikt worden als je whistleraketten maakt onder de 1LB. We kunnen ook zeggen dat het zonder blastscreen LEVENSGEVAARLIJK is om te persen gezien de PVC toch een kratertje heeft achtergelaten op de pvc.
  • By HellBound>LordOfDark
   Okee nu een off-topic die niet over muziek gaat...
   Hebben jullie wel eens ongelukken gehad met mengsels en vuurwerk? dat de hele zooi op een totaal verkeerd moment afging ofzo? of dat iets ergens heen vloog waar het niet heen moest...bij mij was dat de rook van mijn rookbom die fijn door de open deur allemaal naar binnen waaide...Ook heb ik een keer per ongeluk een vuurpijl(gelukkig niet een hele grote) door mijn raam naar binnen geschoten :oops: Hebben jullie ook zulke ervaringen?
   Ben ik wel benieuwd naar

   gr. Hellbound>LordOfDark
  • By marui.
   Hallo daar!
   Mijn naam is marui.
   Mijn echte naam is alexander.
   Marui komt van tokyo marui.
   Ik ben 15 jaar, en dol op alles
   wat veel vuurkacht heeft.
   Mijm beste pyro-eigenschappen zijn,
   electonische ontstekings systemen
   op tijd, afstand,licht,geluid, beweging enz...,
   ook raketten en bazooka's (meestal theorie),
   tripp-wires (soms praktijk), handgranaten (na
   een klein ongelukje te hebben gehad, stop
   ik er tijdelijk mee), landmijnen (alleen in theorie!!!)
   en nog veel meer coole dingen! Mijnen en dat soort
   dingen zijn alleen in theorie, dat wil zeggen dat het
   alleen op papier staat of dat ik een onschuldig
   schaalmodel maak! en ik haat geweld, zowel tegen
   mensen als tegen dieren. Verder hoop ik dat
   het hier heel leuk wordt, en dat julie me veel
   advies kunnen geven (nadat ik ik het eerst heb
   opgezocht natuurlijk ) ik zou graag nog wat willen
   bijleren over het maken van bommetjes,
   BOMMETJES, niet BOMMEN!
  • By night hawk
   Heey,

   Ik las vanochtend de telegraaf en ik zag op de voorpagina een hele grote foto van 2 jongens in labjassen die onder het bloed zaten. Ik begon verder te lezen en kwam erachter dat er 4 jongens van het vwo samen met hun scheikunde leraar een explosieve comp aan het maken waren ( rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur). Het ongeluk gebeurde toen de scholieren, toen de leraar even alcohol halen was, alle chems gewoon bij elkaar gooiden en 1 van de leerlingen het geheel aanstampte met een spatel. Het gevolg is te zien op deze link:

   Explosie in Scheikundeklas

   Ze liepen voor de rest snijwonden aan armen en handen op. 1 viel bijna flauw en een ander keeg glas in z'n oog! ( blijkbaar geen bril )

   Ik vind het zelf echt DOM van die lui om zonder verstand van zaken ( want dat hadden ze blijkbaar niet ) gewoon de chems bij elkaar te gooien zonder dat de leraar er toestemming voor had gegeven.

   Edit: Ik heb ff snel het bericht ingescand ( zie attachment, ja ik weet dat het in word is ), ik hoop dat nu iedereen het na kan lezen.

   EDIT: even .doc omgezet in .pdf (by gamekeeper)
   Explosie_in_Scheikundeklas.doc
   Explosie_in_Scheikundeklas.pdf
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×