Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
jimmy beckers

opstijgende kracht van mijn vuurpijl berekenen

Recommended Posts

Beste lezers,

Ik heb als project voor de lessen wetenschappelijk werk, een kleine vuurpijl moeten maken. Als brandstof hiervoor heb ik KClO3 en Sacharose gebruikt (verhouding 75% / 25% ). De hoeveelheid brandstof is 40g en de raket woog in totaal (incl brandstof) 83g. Ik heb gemerkt dat ik niet genoeg opstijgende kracht heb, en de raket stijgt dus niet op. Nu heeft mijn leerkracht mij gevraagd om te berekenen hoeveel kracht ik dan wel had en wat ik zou kunnen doen om meer opstijgende kracht te creeëren. Ik weet totaal niet hoe ik aan deze berekeningen moet beginnen, kan iemand mij aub uit de nood helpen?

alvast bedankt,

Jimmy Beckers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor ik iets zeg, moet ik je eerst waarschuwen: ik zou als ik jou was geen KCLO3 gebruiken, zelfs met suiker is het te gevoelig. Als je aan KCLO3 raakt, zal je ook wel KNO3 kunnen vinden.

Wiskunde zit niet echt in men bloed, maar het zal erop neer komen dat je moet berekenen hoeveel stuwkracht je nodig hebt om met een bepaalde massa de gravitationele pull te overwinnen. Hoeveel newton je daarvoor nodig hebt kan je theoretisch berekenen en hoeveel newton je raket uitoefent kan je berekenen door de raket ondersteboven op een analoge weegschaal te zetten.

Meer stuwkracht kan je verkrijgen door meer gas uit te stoten, of door meer druk te genereren binnen je raket.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de uitleg, mijn probleem is dat de termijn voor ons project afgesloten is, en we dus geen nieuwe meer mogen bouwen. Is er geen andere mogelijkheid om te berekenen hoeveel newton mijn raket uitoefent?

jimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

We zijn wel op tijd begonnen, we hebben zelfs in totaal 4 raketten gemaakt, maar moesten ook de sterretjes en het lont zelf maken. Daar kruipt heel wat tijd in :)

bedankt voor de uitleg

jimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Rocketier,

Op de sites die u mij gaf, staat heel wat nuttige informatie maar voor alle formules die we nodig hebben, hebben we de druk nodig, deze weet ik niet. Weet u misschien hoe ik die ik kan berekenen of heeft u misschien een andere formule waarmee ik de opstijgende kracht kan berekenen (een benadering is ook goed) bedankt,

jimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danny db gaf je het antwoord al,omgekeerd op een weegschaal kijken hoeveel output je genereerd.
Wat jij wil is bijna onmogelijk om (precies) te berekenen,je zou dan van alle stabiele factoren uit moeten kunnen gaan.
Elke nieuw aangemaakte batch zit een miniem verschil in en je specs voor je motor zal nooit precies hetzelfde zijn.

Nozlle diameter enz enz....

Static-test.

om te berekenen hoeveel kracht ik dan wel had en wat ik zou kunnen doen om meer opstijgende kracht te creeëren.


Betere brandstof maken(gebruiken)
Nozlle groote aanpassen. Edited by Lontje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste,

Hiervoor heb je toch een werkende raket nodig? De onze is in vlammen opgegaan, we kunnen ze dus niet omgekeerd op een weegschaal plaatsen. En een nieuwe maken is ook niet aan de orde zegt onze begeleider. Ik vroeg mij eigenlijk af of er geen theoretische manier was om mijn kracht te berekenen?

bedankt,

jimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je filmpjes hebt van afgeschoten vuurpijlen zou het mogelijk zijn om m.b.v. een gemeten referentie de snelheid van je rocket te bepalen. En daarna de kracht die hierbij vrijkwam omdat je ongeveer de massa weet. Probleem was alleen dat je rocket niet opsteeg.

Maar serieus, denk je nu echt dat je krachten kunt meten door enkel en alleen naar een motor te kijken als hij brandt? Waarvoor denk je dat je metingen moet doen.. Misschien handig om over je doel en het behalen hiervan na te denken VOOR je aan een project begint ;).

Enige optie die je nu nog hebt is: je begeleider duidelijk maken dat je project een complete aanfluiting is als jullie niet nog een motor mogen maken waar jullie WEL metingen (zie Danny DB voor de methode) op kunnen uitvoeren.
Maak een plan van aanpak, laat zien HOE je de metingen uit gaat voeren en een grote kans dat je begeleider dan over zijn hart strijkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals je al tig-maal is uitgelegd, heb je hier vrij weinig aan theorie als je zelf niets meet. Maar omdat je zo aandringt, bij deze een van de rekensheets die Richard Nakka gebruikt bij het afschatten van het vermogen van KNSU motoren. Wanneer je voor de >30 parameters die het model bevat realistische waarden invult, zou je iets kunnen vinden dat de praktijk op z'n best enigzins benadert. Veel succes, laat ons na afloop eens weten waar je op uitkomt! ^_^

http://www.nakka-rocketry.net/softw.html#SRM (zie RSM.zip)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By sterretjesterretje
   Hoewel het nog even duurt voordat het oudejaarsavond wordt, kon ik het niet laten: Een bolvuurpijl van 2 wc-rolletjes en een groen knetterballetje.
   Het knetterballetje gaf een aardige knal. teveel schilderstape eromheen gedaan? Knal ging wel heel snel af. Pijl heel teruggevonden. Er zat geen vertragingssysteem op voor de bol.
    
  • By sterretjesterretje
   frame 2: Volgens mij klapt de bovenste plug er op dit moment uit.......
  • By sterretjesterretje
   Na 2 mislukkingen is dit mijn eerste werkende (bol)vuurpijl!
   Koker:
   2 wc-rolletjes over 15mm koperpijp gewikkeld, waarbij beide zijden volledig gelijmd met dik behangplaksel.  ID=15mm. lengte: 10cm 2.0g kleistop, Vulling:
   15.0g 65/25/10 core: eerst 3x75mm (diy eigen test rocket tooltje), daarna uitgeboord tot 5x60mm. bol: het bekende groene crackerballetje, met originele lading (1g miniknetters) Alles afgetaped met schilderstape.
   Resultaat:
   niet slecht voor een 3e poging. bereikte hoogte ong.12-15m.  knetterbal gaf knal, teveel tape denk ik. Knal kwam snel pijl met stok teruggevonden: pijl is heel gebleven! 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×