Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
danny db

Gekleurde rook.

Recommended Posts

If two great minds come together something AWESOME is bound to happen.

Video niet meer beschikbaar op youtube?
Ps: prophet rocks!

Edited by Prophet

Share this post


Link to post

Van 'de rest' zijn er spijtig genoeg geen filmpjes, ik heb er ook geen foto's van. Dit was het meest fotogenieke project van gisteren, daarmee dat we van dit wel veel foto's en filmpjes hebben. :P
Echt spijtig dat we voor die "multi stage smoke bomb" geen rode dye meer hadden, die hadden we al opgemaakt. :D
Ik zal eens zien of ik nog wat mooie pics van die kleurtjes heb.
EDIT: Pics
Blauw:

Geel:

Groen:

Oranje:

Rood:


Het groen slaat spijtig genoeg wat blauw uit op de camera. Je ziet het wel duidelijk het verschil met het echte blauw maar het is niet hoe de kleur er in real life uitziet. Ik vond de kleur er meer 009966 uitzien. :D

Share this post


Link to post

Jeeeejjjj!
Tyneman heeft eindelijk wat goede kleurstofjes gescoort. :(

Eerste testje direct maar hier dumpen.
compo:
Kleurstof : KClO3 : Lactose -- 50 : 30 : 20
2,1g aangestampt in een 8mm buisje.En een iets grotere variant. 16mm PVC van 4cm lang. Brandde wel door, maar bleef mooi spuiten.
Volgende keer meer kleurtjes. :(

Share this post


Link to post

Heb net het starters setje gekocht.

Weet iemand of je ook gewoon KClO4 kunt gebruiken?
Tis voor mijn zoon (zijn verjaardag) en ik wil m liever met KClO4 laten werken dan met KClO3.
Heb ook bijna geen KClO3 meer dus dat moet ik anders eerst nog maken.

Share this post


Link to post

Heb ik niet geprobeert, maar zal morgen ook een testje met KClO4 meenemen.
Je ziet het resultaat wel verschijnen hier. Denk dat het wel zou moeten kunnen, desnoods met een beetje carbonaat erbij.

Share this post


Link to post

KClO4 heeft een hoger smeltpunt en een hogere ontledingstemperatuur dan KClO3 waardoor de verbrandingsreactie bij een hogere temperatuur zal plaatsvinden. Hierdoor zal relatief meer kleurstof verbranden ipv verdampen. Wat soda erdoor zal wel helpen.

Share this post


Link to post

Nieuwe kleurtjes. :(

Casing 16mm PVC, 4cm lang.
Bevatte elk 5g compo.
Beetje meal als starter.

Blauw, Paars, Oranje, Groen en Geel.
In het echt waren de kleuren wel wat feller als op film.

Share this post


Link to post

Zeer mooi T!
Dit was zeker ook 50-30-20? Iets als 40-30-30 zou zeker ook werken, of 40-36-24 als je dezelfde verhouding KClO3/Lactose wil houden. :(
In ieder geval, nog minder dye zou ik niet gebruiken omdat dat de kleur te hard gaat beïnvloeden, maar op deze manier bespaar je toch weer 20% dye per device.

Share this post


Link to post

Sorry voor de verwarring. Maar deze zijn nog KClO3 based. KClO4 gaat na het weekend worden, had ik geen tijd meer voor.
50:30:20 waren deze.

Share this post


Link to post

De kleurstoffen zijn zogenaamde 'dyes', specifiek voor gekleurde rook. De dyes van de foto's in mijn post hierboven zijn allemaal anthraquinone gebaseerd, behalve die gele, dat is een quinophtalone gebaseerde stof.
Pdfqb, ik snap je probleem niet echt voor het gebruiken van KClO3 in een rookcompositie? Gewoon niet dezelfde tools gebruiken als waarmee je je meal e.a. zwavelhoudende composities maakt en er is niet meer of minder gevaar dan met KClO4.

Share this post


Link to post

oke, bedankt!
En kan ik i.p.v Lactose ook gewoon suiker gebruiken?
Alvast bedankt.

Edited by Prophet

Share this post


Link to post

Je mag geen bronnen voor chems geven (of vragen) op dit forum. Ik heb je post even aangepast. Volgens shimizu zou suiker even goed werken, maar ik werk zelf liever met lactose omdat dit meestal een veel fijner poeder is en gemakkelijker te mengen valt.

Share this post


Link to post
Je mag geen bronnen voor chems geven (of vragen) op dit forum. Ik heb je post even aangepast. Volgens shimizu zou suiker even goed werken, maar ik werk zelf liever met lactose omdat dit meestal een veel fijner poeder is en gemakkelijker te mengen valt.


Pardon, ik wist niet dat er op de site ook andere chems stonden.
Ik ga dan toch voor lactose.

p.s hoe mengen jullie de compositie?

Share this post


Link to post

Soms diaper ik het samen, soms meng ik het in zo'n zip lock zakje. Zo'n zakje heeft het voordeel dat het geen stof opwerpt. Met het diaperen kan het wel eens zijn dat je wat morst hier of daar en dat geeft niet altijd een even fijn resultaat. ^_^
Meestal haal ik de compositie nog eens door een zeef om er zeker van te zijn dat het heel fijn en goed gemengd is. Je kan de stoffen zo ook 'screenen' om ze goed gemengd te krijgen maar ik kan me voorstellen dat op die manier veel stof in de lucht wordt gegooid waardoor je werkplek snel gekleurd zal zijn. ^_^

Share this post


Link to post

Afwegen in een pot met deksel en goed schudden.
Plakkertje met naam erop en klaar ^_^

Share this post


Link to post

Hallo,

Het starterspakketje is bestelt!
Er staat hier nog 200gr KClO3, dat heb ik gemaakt met electrolyse ^_^
Ik heb echter nog 1 vraagje : Hoe vinden julllie dat de mix is, qua stabiliteit, is hij erg gevoelig? of zorgt de dye er ook voor dat de mix wat stabieler is?

Jurian

Share this post


Link to post

In het boek van shimizu kan je wat vinden over de gevoeligheid. (Je kan deze tabellen vinden op pagina 317 en 319.)
De gevoeligheid van KClO3/lactose is rood omlijnd, de gevoeligheid van KClO4/Al is groen omlijnd zodat je het gemakkelijk kan vergelijken.

Zoals je ziet is de frictiegevoeligheid hetzelfde als KClO4/Al flash en de schokgevoeligheid zou juist iets hoger liggen, je kan zelf hier al wat conclusies uit trekken.
Deze tweede tabel geeft de schokgevoeligheid weer van verschillende KClO3/Lactose mengsels (rode omlijning). Een sterretje betekend dat de hoogte >130cm was maar niet bepaald kon worden.

Zoals je ziet valt het imo nog goed mee met die schokgevoeligheid als dit een 3 is in die eerste tabel. Een hamer van 2kg van 60cm hoog laten vallen geeft al een serieuze schok.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat ik de compositie niet bepaald instabiel of gevoelig vind. Nu moet je de compositie niet gaan lopen rammen of hevig vijzelen of iets dergelijks. Behandel het gewoon als een ander pyrotechnisch sas bestaande uit oxidator en fuel en er is geen probleem. Het toevoegen van de dye zal de stabiliteit enigszins ten goede komen omdat dit het aandeel kaliumchloraat in het mengsel verlaagt (wat toch wel de bepalende factor is voor de gevoeligheid in een gegeven mengsel).

Share this post


Link to post

Ik las op een site dat je lactose ook kan veranderen voor bloem `Wheat flour can be used in place of mil sugar `
Misschien ook een keer leuk om te testen.

Grtz

Share this post


Link to post

Hallo,

Ik heb binnenkort de kleurtjes ^_^, ze gaan maandag op de post.
Misschien kan ik wel even bloem/meel uitproberen.

Het zou mooi zijn want bloem is stukken makkelijker te krijgen dan latose ^_^
Toch heb ik zo mijn twijfels... maar we zullen het zien.

Jurian

Share this post


Link to post

In theorie kan elke koolhydraat als brandstof worden gebruikt. Bloem zal zeker werken evenals zetmeel, dextrine of gewoon suiker. Er wordt gezegd dat suiker en lactose de beste gekleurde rook geven. Dit omdat de verbrandingstemperatuur van een suiker/KClO3 of lactose/KClO3 mengsel toch gemiddeld een 50°C lager ligt dan een zetmeel/KClO3, dextrine/KClO3 of een bloem/KClO3 mengsel. Of je hier in de praktijk echt een verschil gaat merken is maar de vraag.

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Ben zelf ook aan het knoeie geweest met een spuit om sterren te perse. Dus ben op zoek gegaan naar een ster plaat, maar blijf wel ff met de spuit door gaan met de hand hahahaha…. Heb helaas niet de gereedschappen en mogelijkheid om zelf wat te maken meer… 
  • Ik heb gelukkig de weg terug weer gevonden.. heb nu ook meer tijd ervoor weer want me zoontje is nu oud genoeg om zichzelf bezig te houden dus pappa kan beetje klote weer… ik ben wel nog steeds bezig met onderzoek, proberen en testen wat voor mij werkt.. maar ja moet zuinig zijn met me poedertjes is tegenwoordig echt een drama om wat te kunnen scoren… verklaring hier verklaring daar… ik zit daar heel nie op te wachte🤦🏼
  • Zoooooo ik heb de weg ook weer terug gevonden…. Zien dr echt goed uit… ik ramde het aan met de achter kant van me ratel uit me doppenset en boorde handmatig de core met een lang boortje… 🤦🏼 het werkt maar niet perfect
  • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
  • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×