Jump to content
PyroForum.nl
cojonesm

Charcoal streamers, Tigerail, Chrysanthemums.

Recommended Posts

Hallo,

Iedereen kent het effect wel, een mooie gouden staart in de lucht, dat is tenminste het effect dat we willen als we deze stars maken.
Er is echter een 'speciale' techniek voor nodig om ook daadwerkelijk een goed effect van de star te krijgen, soort houtskool; aantal uur in de kogelmolen; hoeveelheid bevochtiging; verwerken van de sterren (Cutten, rollen en pumpen)

Ik zou graag proefondervindelijk gaan testen hoe je met airfloat bbq houtskool een mooie ster kan maken.

Mijn idee is als volgt:

- compositie waar ik mee ga testen, TT of chrysanthemum 8 hebben mijn voorkeur.

- tijd in de kogelmolen:

-1 uur
-2 uur
-3 uur
-4 uur


- bevochtiging: 75:25 water:spiritus

- verwerking: cutten en rollen hebben mijn voorkeur.

-Cutten vanwege het vele vocht je dan kan gebruiken. (zonder ricen / ricen met 10% vocht)
-Rollen vanwege een gekleurde core met daaromheen TT of chrysanthemum. (zonder ricen / ricen met 10% vocht )
Bevochtigen met een sprayer.Zijn er nog dingen waar ik geen rekening mee heb gehouden? Tips of aanmerkingen, ik hoor ze graag.

Edited by cojonesm

Share this post


Link to post

Wel/niet ricen en of je rolt met een sprayer of met toro. Pumpen zonder ricen geeft een belachelijk slechte staart bijvoorbeeld.

Share this post


Link to post

Begin post is aangepast.

Iemand nog tips voor het cutten? Voldoet een vierkante ijsbak en een stuk hout om de mix aan te drukken?

Share this post


Link to post

Je methode voor cutten hangt vooral af van je beschikbare tijd en materialen. Als je haast hebt gebruik je een loaf box en een rammer, anders kun je het rustig op een glazen plaat neerkleien en er blokjes van vrijwel gelijke grootte uit snijden met een mes of ander snijgereedschap. Die laatste methode gebruikt meer vocht dan wanneer je een loaf box gebruikt, dus geeft uiteraard ook een ander resultaat. Met de hoeveelheid vocht die je dan gebruikt verpest je 90% van al je glitters.

Share this post


Link to post

Spijtig dat je alleen met bbq gaat werken. Ik denk dat je pas echt aan het testen bent als je verschillende houtskolen gebruikt. Als jij het beste process hebt gevonden wil ik wel eens wat testen met wilg, pine, bbq,...

Share this post


Link to post

Ik heb zelf laatst ook zo'n soort testje gedaan en ik denk dat het vooral belangrijk is dat je de CIA method gebruikt :lol:
Mijn eerste batch was zonder CIA en de tweede mét, waarbij ik bij de eerste niet of nauwelijks sparkles kreeg en
bij de tweede heel veel. BBQ houtskool voldeed prima en ik heb het voor dit doel alleen met een hamer fijngeslagen
en gezeefd om grove houtskoolkorrels te krijgen dus een langdurig effect.

Share this post


Link to post

Dan moet je het volgende keer 'ricen' voor je er sterren mee maakt. Dat houdt in dat je het bevochtigt met 10-15% water naar gewicht, granuleert en laat drogen. Dat gaat uiteraard het makkelijkst als er geen binder in de sas zit. Zelf los ik de binder op in water voordat ik er sterren mee maak. Uit ervaring weet ik dat je voor 100 gram tigertail dan 8 ml water moet gebruiken en daar 6 gram dextrine (zoetstof) in op moet lossen. Daarna pump ik ze met prima resultaat.

Share this post


Link to post

Ja, die stap doe ik nadat ik de tigertail mix via CIA method heb gemaakt. Deze laat ik dan een paar dagen drogen op de verwarming. Daarna ga ik er pas sterren van pumpen.

Share this post


Link to post

Heb ik soms wat gemist? Wat betekent "ricen"?
Over tigertail gesproken, ik had laatst die compo gemaakt van pyroguide en dat zo'n 8 uur in mijn Lortone(:lol:) gedaan maar als los poeder brandt het in kleine beetjes niet tot zeer slecht, of werkt het wel als ik er stars van maak?
Edit: Ik gebruikte wel BBQ kool.

Edited by sueno

Share this post


Link to post

Misschien een erg stomme vraag, maar weet je zeker dat je niets verkeerd gedaan hebt bij het mixen van de compositie?
Ik weet nog dat mijn eerste Tiger Tail - met KNO3 uit een viswinkel o.i.d. en nauwelijks airfloat BBQ houtskool om maar even een beeld te schetsen - na een uurtje in een belachelijk excuus voor een kogelmolen al brandde als een tierelier...

Overigens lijkt 8 uur in een Lortone me sowieso iets te veel van het goede voor TT. 75/25 Airfloat/Coarse C heeft mij in ieder geval altijd de mooiste resultaten gegeven, hoewel dat natuurlijk een kwestie van smaak - en hoe lang/dicht je een staart wil maken - is.

Edited by Pjee

Share this post


Link to post

Ja ik moet zeggen dat mijn TT, weliswaar droog gemixed, ook niet goed brande. Daarna heb ik KNO3/C/S 60/35/5 grove C gebruikt en CIA method toegepast. Op deze manier krijg ik mooie vonken die zeer lang nabranden.
Maar TT wil niet lekker branden, mischien te weinig oxidator.

Share this post


Link to post

Houdt er rekening mee dat je met de CIA methode altijd het een en ander aan oplosbare zouten verliest. Je vooronderstelling dat er te weinig oxidator in zit zou dus best heel goed kunnen.

Share this post


Link to post

Heeft het verschil in effect niet puur te maken met uitgekristalliseerde KNO3 in je houtskool? In dat geval kun je wellicht beter eerst je houtskool in kaliumnitraatoplossing weken, laten drogen, en vervolgens 'conventioneel' gebruiken. Lijkt me minder omslachtig, en veel minder werk, minder kosten, en minder stinkende alcoholdamp dan de CIA methode.

Share this post


Link to post
Guest Ericz

Maybe een beetje een bump , alleen ik heb laatst nog wat tigertail geschoten , balsa , wilg , bbq en denneappel .
De gene die het allerlangste bleef hangen was denneappel C dat was echt abnormaal lang een 2 " bijna tot op de grond zo ziek lang !:D

Kun je hele vette rising comets mee maken , de houtskool dat van denneappels afkomt is ook heel hard en zit dicht op elkaar.

Mvg. Eric

Share this post


Link to post

Sorry als dit het verkeerde topic is.
Vandaag mijn eerste (Willow) stars gemaakt. 35-45-12-8 kno3/S/C/dex
Vond het op een aantal filmpjes wel een leuk effect hebben dus heb ik deze maar gemaakt. Ik vind ze wel redelijk gelukt, maar of ze het echt goed gaan doen weet ik pas over een paar weekjes.. Het zijn er zo'n 60 met een ID van 1.3/1.4 cm en ze zijn ook zo'n 1.5 cm hoog.

Hier de foto's:
En van mijn meal :lol:

Edited by Sharkie

Share this post


Link to post

mooie sterren, alleen mischien wat te nat gepumpt, dan kan er vocht in het midden blijven zitten. Zijn wel lekker groot, maar wel goed voor een mooie stargun of starmine. Als risingtail voor shells zullen ze het ook goed doen, maar dat duurt nog wel ff bij jou denk :lol: .
Heb je ook een foto van je starpump?

Share this post


Link to post

Thanks. Sommige waren inderdaad wat te nat. Het idee was inderdaad een stargun, als enorme romeinse kaars zegmaar. :lol:
Shells duurt nog wel even ja. Ik denk dat ik volgend jaar maar eens langzaam ga beginnen met 2'' Shells.
Mijn starpump was gewoon een stukje van dat gele PVC en een stukje hout dat daar precies in paste. Werkte perfect.

Compo is trouwens 3 a 4 uur gemilled.

Edited by Sharkie

Share this post


Link to post

Ik denk dat je compo qua milling perfect is, ik heb ook nog een batch gerolde C8 liggen, maar met dit weer wil het echt niet drogen, ik heb ze al 2 weken liggen en ze zijn nogsteeds vochtig, ik moet binnenkort maar een drooghok maken denk ik.

Share this post


Link to post

Maakt het weer dan uit als je ze binnen laat drogen?
En wat was de gemiddelde droogtijd ook al weer? Een paar weken toch? Dan weet ik wanneer ik ze ongeveer kan testen. Er op gaan staan om te testen of ze al hard zijn vind ik zo zonde. :lol:

Edited by Sharkie

Share this post


Link to post

ja het weer scheelt ook als je binnen zit, het gaat om de lucht waar het in droogt, dat is hetzelfde als dat je in de winter nylon aantrekt, het is zo statisch als wat, en dat trek je ook binnen aan.

Share this post


Link to post

ik heb eens zitten kloten met TT en dit is mijn beste resultaat tot nu toe:

 


de compo is: TT (44/44/6/6)+6% al en 6% grof houtskool
het grof houtskool is omdat mijn TT nooit een mooie lange staart heeft.

 

 

 

 

2014-12-27 15.33.33.jpg

Share this post


Link to post

Ziet er goed uit, ik heb mijn C8 ook eens geperfectioneert. Hij is eindelijk zoals hij moet zijn.

Met pine houtskool, 30% water met 5% alc 4 uurtjes gemalen en mooi geperst in een starplate.

Share this post


Link to post

Hehe, zojuist mijn eerst sterren gerold. 300g C8. Eerst BBQ houtskool en zoetstof/maltodex in koffiemolen 1 gedaan, daarna zwavel en kno3 in koffiemolen 2. Toen een keer door de zeef gehaald en een tijdje gemengd. Vervolgens 1/ 1.5 uur de boel in mijn kom heen en weer geschud/gedraaid, steeds wat alc/water en compo toevoegen etc. Ik gebruikte mosterdzaad als cores, ging in het begin wel moeilijk (plakte allemaal aan elkaar, in het begin gebruik je al snel teveel water..) maar ging daarna wel lekker. Ze hebben ID van zo'n 4 tot 6mm. Vind ze aardig gelukt. Volgende week (dan zullen ze wel droog zijn) maar eens coaten met wat meal. Hieronder wat foto's.
Kan ik aardig mee vooruit deze oud en nieuw.:lol:

Edited by Sharkie

Share this post


Link to post

hm... mischien moet je wat meer oefenen want ik vind ze niet echt geweldig, ze zijn nagenoeg allemaal een andere groote. Je zou ze eigenlijk ff moeten sorteren. En volgens mij kun je ze ook wel primen als ze nog niet droog zijn, toch?

Share this post


Link to post
hm... mischien moet je wat meer oefenen want ik vind ze niet echt geweldig, ze zijn nagenoeg allemaal een andere groote. Je zou ze eigenlijk ff moeten sorteren. En volgens mij kun je ze ook wel primen als ze nog niet droog zijn, toch?Hmm tja eerste keer ook he. In het begin gingen sommige van die mosterdzaadjes aan elkaar plakken waardoor die wat grotere stars zijn ontstaan en ik wist ook niet echt hoe nat ik ze steeds moest houden. Nog wat oefenen dus, maar ik vind het resultaat niet slecht. Als ze droog zijn sorteer ik ze wel. Misschien vandaag of morgen nog even primen. En ik rolde ze dus met de hand. Volgend jaar maak ik wel een starmill, dat draait dan toch wat constanter rond waardoor ze minder snel van grootte zullen verschillen. Edited by Sharkie

Share this post


Link to post

 • Similar Content

  • By Weirdo
   Omdat dit toch weer een best uitgebreid fotoverslagje is en er weinig nieuwe shelltopics worden aangemaakt, vond ik dit er wel 1 waard.


   Je begint met de vertragingen in de shells te maken, 1 van 3 sec, en 1 van 1,5 sec.


   Dan leg je de stars erin, links C8 en rechts C6+10%Ti


   Dan vul je ze met breakcharge.


   Hemi's op elkaar klappen.


   Pasten


   10MM gaatje in de bovenkant van de shell met de 3 sec vertraging, en de andere crossmatchen.


   Daarna duw je de spolette of timefuse in het gaatje, en leg je er een randje hotglue omheen.


   Dan knip je een strookje karton die er tussenpast, en die knip je aan bijde kanten in.


   Rondom vastgehotglued


   Nog 1 laagje paste eroverheen, en risingtail bevestigd en gecrossmatched.


   Liftcup eropgeplakt met quickfuse en hij is af
   3_inch_peanut_C8___C6_10_Ti.mp4
    
  • By loveforpyro
   Hier zijn dan mijn shells die ik in de laatste 30 dagen heb gemaakt:

   -2" round c8 stars
   http://www.youtube.com/watch?v=sYLfooSJrys

   -2" cilinder met D1 en c8 stars
   http://www.youtube.com/watch?v=tn00lHJ-6S0

   -2" cilinder salute 23 gram flash (7Kclo4 3 DG)
   http://www.youtube.com/watch?v=fPdUC4XEyWg

   -3" round D1 stars
   http://www.youtube.com/watch?v=sEXdRrTqz8Q

   ben benieuwd wat jullie ervan vinden. :D
  • By miech
   Omdat ik toch al een zogenaamde peanut shell aan het maken was, besloot ik er ook meteen maar een paar foto's bij te maken. Een peanut shell is een dubbele break shell gemaakt met sferische shells. In mijn geval betreft het twee 2" shells, beide gevuld met een Chrysanthemum 8 ring, pulverone break en 0,5 gram magnalium flash.

   Je begint met het construeren en pasten van twee bijna gewone shells, waarbij de ene shell een normale timing heeft en de andere een van ongeveer een seconde. De shell met de langste timing krijgt voor het vullen een gaatje in de bovenste hemi, waar later de vertraging van de tweede shell doorheen gaat. Tegen het eruit lekken van de inhoud is het een goed idee om er een klein stukje schilderstape overheen te plakken.
   Bji het pasten van de onderste shell plak je geen pasting over het gaatje in de eerste shell. Dit gaat alleen maar in de weg zitten, en het draagt niet bij aan de kwaliteit van de shell als je het er later weer af moet slopen.
   Merk op dat de lont uit de tweede shell geprimed is. Dit is aan te raden, omdat vanwege de afwijkende drukverdeling bij de break er een stevige burst in moet, waardoor een standaard stukje visco wel eens kan falen.
   Laat na het pasten van de shells deze drogen. Knip dan uit een kartonnen kokertje een figuur lijkend op die op de derde foto. Dit wordt de verbinding tussen de shells.


   Vouw nu de ingeknipte rand van het kartonnen kokertje naar buiten, en smeer de flapjes in met een goede sterke lijm. Ik zou houtlijm aanraden, en wheat paste absoluut niet.
   Plak nu het kokertje op de shell met de lont. Het op deze shell plakken vermindert de kans op beschadiging van de prime op het lontje.
   Steek nu het gaatje in de eerste shell open, zodat de lont van de tweede shell er straks makkelijk in kan. Let op dat je geen burst uit je shell laat vallen, dit kan een verstoord break patroon geven.


   Plak nu de twee shells aan elkaar. Let op: het kartonnen kokertje zorgt voor de verbinding, niet de lont van de tweede shell. De lont van de tweede shell wordt niet aan de eerste shell vastgelijmd, want dit geeft een grote kans op falen!
   Plak hierna een met wheat paste ingesmeerde strook licht kraftpapier over de verbinding. Deze zorgt voor een gasdichte aansluiting, waardoor de tweede shell niet voortijdig af gaat. Plak het er goed strak omheen, dat ziet er het netste uit.


   Nu moet er nog een lift cupje of zakje onder geplakt. Gebruik iets meer lift dan je volgens berekening nodig hebt, vanwege de ballistische eigenschappen van de shell en om te voorkomen dat de tweede shell te laag breakt.

   De hierboven gefotografeerde shell zal komende week ergens geschoten gaan worden. Het filmpje komt uiteraard ook voor publiek beschikbaar.
  • By The-Butcher
   Gister heb ik mijn eerste 2 inch shell afgeschoten en het was een beetje een flop.
   Door de wind was mijn mortier omgevallen en schoot de shell het veld op.
   Desondanks een zeer mooie break als je het mij vraagt.
   Tadaaa > http://www.youtube.com/watch?v=6tO-9wObmyE
  • By Weirdo
   Ik heb vandaag mijn eerste petalshell afgeschoten, ging wel goed, maar ik was in een luie bui bij het pasten, dus had maar 4 laagjes gedaan, in het vervolg doe ik er 6.

   3 gram booster 7/3
   35 gram lift+Ti
   MCRH break
   timefuse


   Je ziet de timefuse niet, maar dat komt omdat ik deze 2 helften ff snel gevult heb voor de foto.


   Ik heb een 2 inch hemi gebruikt als former, ik heb de 4 inch met MCRH gevult, 2 inch hemi eringedouwt met veel kracht, nog een beetje opgevult, 2 inch hemi eruit gehaald, pleepapiertje erin en gevult met stars.


   Gepaste, gecrosmatcht en lift staat klaar.


   Shell op mortier.


   Filmpje

   4__C8_D1petal.MP4
  • By vegeta
   Ik heb een vraag over het kneden van stars.


   90-100% Alcohol kan ik nergens vinden in Nederland behalve op ebay (In het Buitenland) maar de verzendkosten zijn erg duur.
   Dus mijn vraag is: Kan je stars ook alleen met water kneden?
   En wat zijn de nadelen hiervan?   Edit: Ik wil graag Tiger tail stars maken en C6/C8 stars.
  • By Chrysanthemum 8
   Hallo ik ben Guus maar hier op het forum ga ik bekend staan als "Chrysanthemum 8".
   Vroeger was ik meer met HE's bezig maar nu heb ik mij meer toegelegd op pyrotechniek, dat komt doordat ik geniet van de variatie die pyrotechniek bied. Ik heb een tijd het forum bestudeerd vandaar dat ik de regels al gelezen heb en probeer te onthouden. Ik zit op het gymnasium, maar gek genoeg heb ik niet scheikunde gekozen in mijn vakkenpakket. Vandaar dat ik wat scheikundige kennis mis maar dat komt helemaal goed dankzij de hulp van Pjee en Infernoman met wie ik bevriend ben.

   Ik hoop dat ik een mooie tijd tegemoet ga. :P
  • By Weirdo
   Ik vroeg me af of er al iemand bezig was met voorbereiden voor oud en nieuw, het is al over 2 maanden en als je nu nog sterren moet rollen mag je wel opschieten omdat ze ook nog moeten drogen, en met dit weer is dat echt heel kut. Want ik ben natuurlijk weer lekker laat met sterren rollen, en ze drogen voor geen meter .
   Maar heeft iemand al enig idee wat ie gaat maken?

   Mijn lijstje: alleen zal het iets meer worden waarschijnlijk als mijn sterren tenminste optijd droog zijn.
   Van al deze shells en stuk of 5.

   Slowgold 3 en 4"

   Chrysanthemum 8 3 en 4 "en nog een paar met D1 petal

   D1 glitter 3 en 4 " en nog een paar met white petal en c8 petal

   C6+10%Ti 3"

   Willow diadeem 4" bowtie's

   Nog een paar salutes

   en mischien nog wat.

   ben net klaar met 1 batch 2 en 3 inch d1 stars + wat risingtails:

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×