Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Amateur

Kamer Moet Zich Buigen Over Vuurwerkverbod

Recommended Posts

ROTTERDAM/DEN HAAG - De Tweede Kamer moet zich buigen over de vraag of ze een verbod wil op consumentenvuurwerk. Het eerste digitale burgerinitiatief heeft donderdag de benodigde 40.000 handtekeningen binnen.
Dat hebben de indieners van het voorstel, de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag), laten weten.

Nederlanders kunnen sinds 1 januari een digitaal burgerinitiatief via internet ondertekenen. 'Meer plezier met minder vuurwerk' had wat dat betreft de primeur.

Sterker

Bonte en Rietveld blijven handtekeningen verzamelen. ''Hoe meer mensen dit initiatief ondersteunen, hoe sterker we straks in de Tweede Kamer staan'', aldus Bonte.

''Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken bij het afsteken van vuurwerk met vaak zwaar lichamelijk letsel tot gevolg'', beargumenteert Bonte zijn initiatief. Bovendien leidt het massaal afsteken van vuurwerk tot giftige smogvorming in de stedelijke gebieden en is de geluidsoverlast enorm.


Beperking

De oplossing voor het probleem is niet een vuurwerkloze jaarwisseling, maar wel een forse beperking van het vuurwerkgebruik, zo stellen de raadsleden.

Bonte en Rietveld vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken. Ook zouden gemeenten centrale vuurwerkshows moeten organiseren. Dat gebeurt al in veel andere landen.

Snel

Rietveld had niet verwacht dat ze al zo snel 40.000 handtekeningen zouden hebben. ''We wisten dat er steun zou zijn, maar ik dacht dat het enkele weken zou duren.'' Dat het juist zo snel ging, laat volgens hem zien hoezeer het onderwerp de mensen raakt.

Het is Rietveld wel duidelijk dat de meningen zijn verdeeld. Op zijn persoonlijke weblog komen zowel negatieve als positieve reacties binnen. ''Je bent voor of tegen. Dat merk ik duidelijk.''

Volgens GroenLinks blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond dat een krappe meerderheid van de Nederlanders (49 tegen 47 procent) voorstander is van een vuurwerkverbod.

Bron: http://www.nu.nl/algemeen/1896111/kamer-mo...werkverbod.html


40.000 handtekeningen tegen vuurwerk? Moeten we geen tegenactie verzinnen? Digitale petitie opstarten en mensen overtuigen te tekenen? Misschien een website maken om mensen naar te verwijzen en in te lichten? Of laten we het op zijn beloop en zal het allemaal wel goed komen?

Wat vind jij er van? Moet vuurwerk door professionals geschoten worden zodat er geen "zwaar letsel" onder de burger voorkomt? Of moet men de boel de boel laten? Als liefhebber op het forum maakt het eigenlijk weinig uit omdat "swim" de wet meestal toch al niet zo nauw neemt...

Edit 1: Er is al een petitie gestart
Edit 2: Er zijn al meerder petities gestart:
- http://vuurwerkmoetblijven.petities.nl
- http://www.redhetvuurwerk.nl/gbook.php
- http://www.radio538.nl/web/show/id=680521 Edited by Amateur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk eerlijk gezegd niet dat dat verbod er doorheen gaat komen. Alhoewel, een overzicht van wat men vorig jaar allemaal wilde verbieden:

 • vuurwerkverbod
 • blowverbod
 • computerspelverbod
 • pokeravondverbod
 • wildierencircusverbod
 • supersmokerverbod
 • verbod op Deep Throat
 • terrasverwarmerverbod
 • preventieverbod Fitna
 • wietteeltverbod
 • geweldspelletjesverbod
 • makkelijk-lenenverbod
 • flesvoedingverbod
 • paddoverbod
 • ruimer verbod op godslastering
 • rookverbod in horeca
 • coffeeshopverbod
 • roken-in-de-auto-verbod
 • mosquitoverbod

Even Ctrl+C Ctrl+V gedaan hoor, ik had geen zin om dat allemaal uit te typen. Die petities heb ik al getekend. Edited by miech

Share this post


Link to post
Share on other sites
Die petities heb ik al getekend.

Heb jij een petitie getekend voor het verbod op 'Deep Throat'. ;)
Cultuurbarbaar!

Amateur, ik denk dat je je niet teveel zorgen moet maken, indien er echt iets uit de bus komt zal er snel genoeg een reply komen vanuit de professionele wereld denk ik toch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
blabla
[*]blowverbod < Word gedoogt [*]paddoverbod < Al verboden =[ [*]rookverbod in horeca < Asbak mag wss weer op tafel binnenkort

meer text

Ontopic : Ik vind dit nergens opslaan dit is een eeuwen oude traditie.
Ik vind dit nergens opslaan het is een dag in het jaar en waarom pakken ze niet de fabrieken aan,
Auto's ga zo maar door.

Door dit verbod zullen er alleen maar problemen komen.

- Veel banen die verloren gaan.
- Veel meer handel in illegaal vuurwerk.
- Veel mensen die gaan experimenteren (met bijv : spijker patronen , chemicalien , croftie ) dan onstaan er meer ongelukken.

- Hoogst waarschijnlijk veel rellen als het verbod ingaat.

Zo ik heb even me hart gelucht,

STOP MET LEZEN vul die pettities in!

-Xtrm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja... Dan nu de grote centrale vraag? Mocht het verbod er komen gaan wij stoppen? Dacht het niet, denk dat het dan tijd wordt volgend jaar voor een show door alle pyrotechnici in Nederland, een show die de profi shows gaat overtreffen! haha

Ik wens ze veel succes!

Eén belofte zal ik maken, als dit achterlijke verbod er weer doorheen gaat ga ik het advies van vele vrienden, kenissen en bekenden opvolgen, BRAKKIE FOR PRESIDENT!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je druk zet op een sociale groep dan zal de cohesie van die groep versterken. Dan lijken deze pipio's niet te snappen.
Actueel voorbeeld, In Mol Balen Dessel gelde er dit jaar een vuurwerk verbod. Er werd dit jaar nog nooit zo veel vuurwerk afgestoken.

Jo brakkie ik doe vice ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voorlopig geen verbod op vuurwerk
ANP | Gepubliceerd op 09 januari 2009, 14:36
Laatst bijgewerkt op 09 januari 2009, 14:46
DEN HAAG -
Het kabinet stelt voorlopig geen verbod in op vuurwerk voor consumenten. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag gezegd na afloop van de eerste ministerraad van het jaar. ,,Het kabinet gaat nu niet over tot het verbieden van vuurwerk'', aldus Ter Horst.

Donderdag werd bekend dat een groep burgers de benodigde 40.000 handtekeningen binnen heeft gehaald die nodig zijn om de Tweede Kamer zich over een verbod te laten buigen. Sinds 1 januari kunnen Nederlanders hiervoor een burgerinitiatief via internet ondertekenen.

Het is overigens nog de vraag of de Tweede Kamer het initiatief daadwerkelijk aan de orde zal stellen. Het onderwerp van een burgerinitiatief mag de laatste twee jaar niet in de Kamer aan de orde zijn geweest.

Volgens Ter Horst zijn er ongeveer evenveel Nederlanders voor als tegen een verbod op consumentenvuurwerk. Er komt daarom geen verbod. Wel wil zij het illegale vuurwerk blijven aanpakken, omdat daarmee de meeste ongelukken gebeuren.

bron noordhollands dagblad

-Xtrm

Share this post


Link to post
Share on other sites
Als je druk zet op een sociale groep dan zal de cohesie van die groep versterken. Dan lijken deze pipio's niet te snappen.
Actueel voorbeeld, In Mol Balen Dessel gelde er dit jaar een vuurwerk verbod. Er werd dit jaar nog nooit zo veel vuurwerk afgestoken.

Jo brakkie ik doe vice ;).Inderdaad, hoe weet jij dat? Woon je (net als mij) ook in de buurt? Er werd echt helemaal geen aandacht besteed aan het verbod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat ik tevens niet begrijp, als er zoveel ongelukken mee gebeuren hoe komt dat dan? Illigaal vuurwerk en onzorgvuldig gebruik zou je zeggen. DOE DAN WAT AAN DIE ONVEILIGHEID! Die spotjes van "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" is verleden tijd. Zorg dat de consument voorgelicht is over het gebruik van juiste buizen om vuurpijlen uit te schieten, weet van het verstevigen van potten, etc. etc. Veel mensen denken tegenwoordig niet meer na, ze moeten alles voorgekauwd krijgen voor men iets doet. OFtewel voorkauwen die hap ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben het met brakkie eens.

Die eerste petitie, 40.000? Wat is dat nou weer?
Bel aan bij een bejaardenflat en de enigste handtekeningen die je NIET krijgt zijn degene die er op dat moment niet zijn of nog een hartaanval hadden van het vuurwerk.

Kan je in de 2e kamer de mensen overtuigen met 40.000 handtekeningen, terwijl dit betrekking heeft tot 16 miljoen mensen?
Dat betekent dat 0,25% van de bevolking in die 3 weken heeft getekend.

Dat moest ik kwijt.

EDIT: @hieronder, dat denk ik ook wel, dat er uiteindelijk wel meer dan die 40.000 verschijnen.
Ik ben het eens met je verhaal, maar die gebruiksaanwijzing?
Geef even een omschrijving van hoe de gebruiksaanwijzing op een rotje/astronaut/kanonslag dan zou moeten zijn?
Dat 6 meter afstand is inderdaad wel verschrikkelijk overdreven, het enigste resultaat als je hem in je hand houd is dat je een stukje karton tussen je vingers hebt.

Edited by Hardcore Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als het er op aan komt zul je waarschijnlijk wel veel meer tegenstanders kunnen krijgen, dan die 40000. Ze moeten de hysterie rondom dat vuurwerk aanpakken, want dat zorgt voor problemen. Hoe meer overdreven die gebruiksaanwijzing is, hoe nonchalanter de jeugd er mee omgaat. Toch denk ik dat er een boel ongelukken niet door consumentenvuurwerk komt, dat legaal is in NL, maar door vuurwerk dat in NL illegaal is en daar nonchalant mee omgegaan word. Doordat de boel zo opgeblazen word en er zoveel beperkingen opgelegd worden op onterechte gronden wordt het werkelijke gevaar onderschat.
Ik denk dat het beter is om de jeugd van 12 t/m 16 jaar strenger aan te pakken en niet naar HALT te sturen. HALT is gewoon een teken van zwakte binnen de overheid. Iedere vandaal boven de 16 gewoon een flinke taakstraf opleggen en geldboete + vergoeding van het vernielde object laten betalen!
Mentaliteit is ver zoek hier in NL, vandaar dat wij hier ook op deze manier moeten discusseren. Jammer...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ericz

Verbod maken ? Met 40.000 handtekeningen hoeveel oudjes zijn dat wel niet ?! Dit gaat toch niet door mits het teveel handtekeningen worden , en als het doorgaat dan word het belgie en toch oud en nieuw vieren , dan maar wegrennen van de jappen ^^ Heeft ook wel weer wat .

Grtz , Eric

Share this post


Link to post
Share on other sites
En als het doorgaat dan word het belgie en toch oud en nieuw vieren , dan maar wegrennen van de jappen ^^ Heeft ook wel weer wat.

Ja zo dacht ik er ook al over, nu nog mijn hele vriendenkring mee zien te krijgen ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bovendien is een vuurwerkverbod schadelijk voor je eigen economie.
Je geeft mensen geen keus om vuurwerk uit het buitenland te laten halen.
Dit klapt volgens Den Haag niet alleen te hard, maar er zit ook niet altijd een gebruiksaanwijzing in het Nederlands op.

Juist hetgene waar het volk zich aan stoort, is het vandalisme en de harde knallen. Dat is dus zelden het Nederlandse vuurwerk.
Particulier vuurwerk verbieden is vragen om problemen.

Edited by Hardcore Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites
Als het er op aan komt zul je waarschijnlijk wel veel meer tegenstanders kunnen krijgen, dan die 40000. Ze moeten de hysterie rondom dat vuurwerk aanpakken, want dat zorgt voor problemen. Hoe meer overdreven die gebruiksaanwijzing is, hoe nonchalanter de jeugd er mee omgaat. Toch denk ik dat er een boel ongelukken niet door consumentenvuurwerk komt, dat legaal is in NL, maar door vuurwerk dat in NL illegaal is en daar nonchalant mee omgegaan word. Doordat de boel zo opgeblazen word en er zoveel beperkingen opgelegd worden op onterechte gronden wordt het werkelijke gevaar onderschat.
Ik denk dat het beter is om de jeugd van 12 t/m 16 jaar strenger aan te pakken en niet naar HALT te sturen. HALT is gewoon een teken van zwakte binnen de overheid. Iedere vandaal boven de 16 gewoon een flinke taakstraf opleggen en geldboete + vergoeding van het vernielde object laten betalen!
Mentaliteit is ver zoek hier in NL, vandaar dat wij hier ook op deze manier moeten discusseren. Jammer...

Hmm toch raar dat ik hier andere meningen dan mijn mening zie. En janus (als ik je zo mag noemen) ik ben het niet helemaal eens met dat wat je zegt over HALT, HALT is goed en dat heeft de overheid ook aangetoond meer dan de helft van de jongeren die daar komt zien ze nooit meer terug.
En trouwens, als het hier van toepassing is ik ben ook al eens bij HALT langs moeten komen, ze pakken altijd de verkeerde dus daarom ben ik ook zo voor halt want anders had ik nu een strafblad.
Maar er is al gezegd dat evenveel mensen tegen het verbod zijn als voor het verbod zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm toch raar dat ik hier andere meningen dan mijn mening zie. En janus (als ik je zo mag noemen) ik ben het niet helemaal eens met dat wat je zegt over HALT, HALT is goed en dat heeft de overheid ook aangetoond meer dan de helft van de jongeren die daar komt zien ze nooit meer terug.
En trouwens, als het hier van toepassing is ik ben ook al eens bij HALT langs moeten komen, ze pakken altijd de verkeerde dus daarom ben ik ook zo voor halt want anders had ik nu een strafblad.
Maar er is al gezegd dat evenveel mensen tegen het verbod zijn als voor het verbod zijn.

Ik zei ook niet dat HALT niet goed was, maar dat het een teken van zwakte was! 't Is een pedagogische hersenspinsel dat tot uitvoering is gebracht en NL is goed in dit soort dingetjes, terwijl de algemene mentaliteit alsnog verslechterd. Je zou ook kunnen zeggen dat die helft dat niet voor de 2e keer bij HALT is gekomen; of te oud ervoor geworden is of zo geslepen is geworden dat ze het "beter" aanpakken om niet gepakt te worden.. Als HALT er niet was geweest hadden ze misschien wel onderzocht dat jij toch om ongegronde redenen (waarvoor je anders bij HALT zou moeten vegen) helemaal geen taakstraf oid had moeten hebben, maar omdat HALT zo makkelijk is, ze je er gewoon ingepropt hebben ;) .
Dat er gezegd is dat er evenveel mensen voor als tegen vuurwerk zijn, vind ik compleet waardeloos, want ik kan niet achterhalen bij wie ze dat getest hebben, bij hoeveel personen en welke betrouwbaarheid er achter ligt. Ook speelt de motivatie van het onderzoek en de vraagstelling e.d. een hele grote rol. Statestiek kun je heel erg naar je eigen hand zetten in sommige gevallen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik snap wat je bedoelt, door de vraag anders te stellen kan je inderdaad andere resultaten krijgen.
Ze hebben dus echt niet gevraagd:
"Moet het particulier vuurwerk verboden worden?"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wel wil zij het illegale vuurwerk blijven aanpakken, omdat daarmee de meeste ongelukken gebeuren.

Kunnen ze beter domme mensen verbieden, of drank... Dat zijn de twee factoren die daar meer aan bijdragen. Daarbij is de overheid in de waan dat het hoofd in het zand steken ook direct een probleem oplost. Althans, als je kunt zeggen dat je er iets aan gedaan hebt dan haal je natuurlijk een wit voetje bij je stemmers... Ik vraag me af of de overheid op enig moment door heeft dat zij het hoofd in het zand steekt...

Het is eigenlijk zielig dat wij, de bevolking moet lijden onder een stel incapabele mensen dat of zich niet bewust is van hoe deze wereld werkt of willens en wetens ons glashard voor liegt. Het maakt mij opzich niet uit welk scenario, ik neem de overheid toch verminderd serieus zolang men met dit soort maatregelen komt.

Kees.

//Even over HALT, dit land is een rechtstaat en jij kunt hier geen strafblad krijgen tenzij men voldoende bewijs heeft over een door jou uitgevoerde misdaad... Edited by Keesthemad

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By Amateur
   Wanneer leren ze het nou eens!!! :o
  • By danny db
   Zo gezegd zo gedaan, en niet omdat het leuk is om te knalleuh maar puur voor de wetenschap.

   Onderzoeksvraag
   Overleeft een blastscreen dat bestaat uit 2 maal 4mm Plexiglas met houte frame een persongeluk met een 1lb raket?

   Onderzoek
   Er werd 15-20 gram oxy (hoogkwaliteitswhistle) in een PVC buisje gestopt, eindstoppen bestaande uit kattegrid, alu papier en hot glue. Dit werd op een verhoogje gezet op 20 cm afstand van de blastscreen.

   Bij de 2de test werd er meer dan 30 gram gebruikt

   resultaat:


   http://www.youtube.com/watch?v=EwZnUogRjlM
   Het plexiglas overleefde de knallen, er is een inslag zichtbaar van een stuk PVC die in het rond werd geslingerd. Het houten framewerk is een beetje losgeslagen en zwart geblakerd.


   Conclusie
   We kunnen zeggen dat plexiglas kan gebruikt worden als je whistleraketten maakt onder de 1LB. We kunnen ook zeggen dat het zonder blastscreen LEVENSGEVAARLIJK is om te persen gezien de PVC toch een kratertje heeft achtergelaten op de pvc.
  • By HellBound>LordOfDark
   Okee nu een off-topic die niet over muziek gaat...
   Hebben jullie wel eens ongelukken gehad met mengsels en vuurwerk? dat de hele zooi op een totaal verkeerd moment afging ofzo? of dat iets ergens heen vloog waar het niet heen moest...bij mij was dat de rook van mijn rookbom die fijn door de open deur allemaal naar binnen waaide...Ook heb ik een keer per ongeluk een vuurpijl(gelukkig niet een hele grote) door mijn raam naar binnen geschoten :oops: Hebben jullie ook zulke ervaringen?
   Ben ik wel benieuwd naar

   gr. Hellbound>LordOfDark
  • By marui.
   Hallo daar!
   Mijn naam is marui.
   Mijn echte naam is alexander.
   Marui komt van tokyo marui.
   Ik ben 15 jaar, en dol op alles
   wat veel vuurkacht heeft.
   Mijm beste pyro-eigenschappen zijn,
   electonische ontstekings systemen
   op tijd, afstand,licht,geluid, beweging enz...,
   ook raketten en bazooka's (meestal theorie),
   tripp-wires (soms praktijk), handgranaten (na
   een klein ongelukje te hebben gehad, stop
   ik er tijdelijk mee), landmijnen (alleen in theorie!!!)
   en nog veel meer coole dingen! Mijnen en dat soort
   dingen zijn alleen in theorie, dat wil zeggen dat het
   alleen op papier staat of dat ik een onschuldig
   schaalmodel maak! en ik haat geweld, zowel tegen
   mensen als tegen dieren. Verder hoop ik dat
   het hier heel leuk wordt, en dat julie me veel
   advies kunnen geven (nadat ik ik het eerst heb
   opgezocht natuurlijk ) ik zou graag nog wat willen
   bijleren over het maken van bommetjes,
   BOMMETJES, niet BOMMEN!
  • By night hawk
   Heey,

   Ik las vanochtend de telegraaf en ik zag op de voorpagina een hele grote foto van 2 jongens in labjassen die onder het bloed zaten. Ik begon verder te lezen en kwam erachter dat er 4 jongens van het vwo samen met hun scheikunde leraar een explosieve comp aan het maken waren ( rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur). Het ongeluk gebeurde toen de scholieren, toen de leraar even alcohol halen was, alle chems gewoon bij elkaar gooiden en 1 van de leerlingen het geheel aanstampte met een spatel. Het gevolg is te zien op deze link:

   Explosie in Scheikundeklas

   Ze liepen voor de rest snijwonden aan armen en handen op. 1 viel bijna flauw en een ander keeg glas in z'n oog! ( blijkbaar geen bril )

   Ik vind het zelf echt DOM van die lui om zonder verstand van zaken ( want dat hadden ze blijkbaar niet ) gewoon de chems bij elkaar te gooien zonder dat de leraar er toestemming voor had gegeven.

   Edit: Ik heb ff snel het bericht ingescand ( zie attachment, ja ik weet dat het in word is ), ik hoop dat nu iedereen het na kan lezen.

   EDIT: even .doc omgezet in .pdf (by gamekeeper)
   Explosie_in_Scheikundeklas.doc
   Explosie_in_Scheikundeklas.pdf
  • By Pred
   ik ben Pred,

   Ik ben door yellowcard in aanraking gekomen met 'het echte vuurwerk maken'.
   Daarvoor deed ik al wel simpelere dingen, bijvoorbeeld KNO3/suiker rookbommen maken.
   Nu wil ik een beetje verder gaan in de scheikunde en vooral vuurwerk maken, mij vader is chemicus dus de chemicalien zijn niet een erg groot probleem.

   Mijn eerst vuurwerk ongeluk is ook al binnen, ik ben namelijk 1 van de vier 'wizzkids' die op het stanislas college een schokgevoelig mengels heeft laten afgaan.
   het mengsel weet ik trouwens niet meer, ik dacht caliumchlotaat(5g), zwavel(2g) en rode fosfor(1g)


   pieter
  • By Haig
   Hallow iedereen,

   Ik ben Haig of Pieter. Ik ben 16 jaar oud en ik ben niet zo goed in fysica en chemie maar ik vind jullie website en forum echt geweldig, ik heb me al wat bezig gehouden met de KAS-Suikerbom waarmee ik al niets anders dan plezier mee heb gehad, ook wel wat problemen toen een vriend van me 'perongeluk' een kapot stuk keukenpapier (met kas enzo in) had aangestoken voor m'n deur en dat de buren allemaal kwamen klagen .
   Voor de rest studeer ik Handel, zeer saaie richting, volgend jaar ga ik naar Informatica. En ik hoop dat ik op dit forum nog wat kan leren over het Pyrotech gedoe en natuurlijk ook wat er veilig is en wat niet :(
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×