Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Amateur

Jongen Gewond Bij Maken Vuurwerkbom

Recommended Posts

Jongen gewond bij maken vuurwerkbom


EPE - Een 14-jarige jongen uit Epe is donderdag zwaargewond geraakt toen hij in de schuur van zijn huis een vuurwerkbom aan het maken was.

Er volgde een explosie en de jongen liep verwondingen op aan een been, zijn buik en gezicht. Mogelijk moet hij een hand missen, zo heeft de politie laten weten. Hij is overgebracht naar het Sophia-ziekenhuis in Zwolle.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de jongen een zogeheten pijpbom aan het maken was. Hij gebruikte daarvoor vermoedelijk kruit uit knalpatronen voor vuurwerkwapens die in Duitsland vrij verkrijgbaar zijn.

Bron: http://www.nu.nl/alg...uurwerkbom.html


:huh: Wanneer leren ze het nou eens!!! :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Mogelijk moet hij een hand missen"
Nou ja zoiets verdiend zelfs een onwetende kw3ll toch niet :o .

Wat een mooi woord vuurwerkbom :huh: .


Posted 2.45, ook nachtje door aan het doen Amateur?

Edited by danny db

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanneer leren ze het nou??
Dat is de grote vraag die bij mij speelt, je hoort en ziet dit toch in het nieuws waarom stoppen ze er niet mee dan rare kinderen.
Ach ja ik zal het misschien over een paar jaar weten.... Hoop ik :o
Maar toch spijtig voor die jongen. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je merkt echt dat we dichter bij O&N komen. :o

"Mogelijk moet hij een hand missen"
Nou ja zoiets verdiend zelfs een onwetende kw3ll toch niet

Misschien niet echt nee, maar hopelijk is dit toch een voorbeeld naar de andere honderden k3wls toe die op dit moment pijpbommen aan het maken zijn of het in ieder geval van plan zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dom zeg.
Snappen mensen nu niet dat dat ontzettend gevaarlijk is *zucht.


Dat weten 14 jarigen wel of die jongen is "wat minder begaafd". Medelijden heb ik niet met deze jongen. Wel met iedereen die met "good will" pyro beoefent, want er zullen nu onherroepelijk weer een aantal belletjes gaan rinkelen binnen het kabinet.
Blijkbaar was het dan toch niet zo'n hele grote pijpbom, want alleen een handje moeten missen is een teken van een kleinigheidje op dat gebied :huh: .
Gelukkig zetten ze er geen details bij over hoe dat knulletje die zooi gemaakt heeft.
'k Ga even een lekker bakkie koffie drinken en dan langzaam voorbereiden op school :D . Niets aan om zo laat te beginnen :o .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit soort berichten zullen we vast nog wel vaker gaan tegenkomen met O&N in aantocht :huh: Aan de andere kant, misschien hebben wij met dit forum al een hoop ongelukken kunnen voorkomen :o Erg triest voor de jongen, op zijn 14de met 1 hand, en misschien ook littekens in het gezicht voor de rest van zijn leven :D

Edited by Snooby

Share this post


Link to post
Share on other sites
Klote... En dit klinkt misschien heel bot maar als je een pijpbom bouwt en raakt gewond is dat "het risico van het vak"...

Eerder "Eigen schuld, dikke bult".
"Risico van het vak" impliceert dat je dit onder de noemer 'pyrotechniek' laat vallen terwijl dergelijk gepruts met commercieel vuurwerk geen pyrotechniek is imo.

Het is te hopen voor hem dat het niet zijn goede hand is dan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eeey,
Hier woon ik maar ik weet niet wie dit heeft gedaan.
Hij was bezig met een pijpbom dus dat is niet zo slim.
Hopelijk geen warning deze keer,
Groetjes, KAS

Edited by KAS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik, ik vind het jammer voor ons , want wij komen in het slechte daglicht te staan. Je gaat toch geen stalen buis vullen met flash. Waarschijnlijk zou hij hem ook dichtgeslagen hebben of tussen een bankschroef dicht gemaakt hebben. Volgens mij is dat er gewoon om vragen :o
Sterkte voor de ouders! :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaard erg triest voor de ouders en familie! :huh:
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb een "gezellig" uurtje met mijn ouders aan tafel gehad, met als gesprek van de dag: " kan jou dit ook overkomen met pyrotechniek, en zo ja, is het dan niet verstandig om er dan mee te stoppen" :D

De politie waarschuwt voor het knutselen en experimenteren met vuurwerk. Met name ouders en leerkrachten van scholen wordt dringend gevraagd hierop alert te zijn. Signalen hierover, maar ook andere informatie en tips over illegaal vuurwerk kan men melden bij de politie via 0900 - 8844 of anoniem via 0800 - 7000.


Bron

Ook weer heerlijk nieuws, dus praten over pyro in het openbaar of op school met vrienden wordt dus ook al link. :D

@Snooby: Ik denk dat dit forum o.a. ook mensen aanzet tot het vervaardigen van zulke " devices", al is het met zelfgemaakte flash of BP... Maar we kunnen inderdaad niet vaak genoeg zeggen dat het in ieder geval dom is om vuurwerk te slopen zonder dat je weet hoe het werkt, en waar je precies mee bezig bent. Als je deze dingen in ieder geval weet zal je ook geen vuurwerk meer slopen maar zelf BP of flash maken etc. en zal je (naar mijn idee) ook inzien waarom je geen PVC of Staal moet gebruiken... :o

Fijn weekend allemaal!

Grtz lennard Edited by lennard

Share this post


Link to post
Share on other sites

In een woord TRIEST.

Ik heb echt medelijden met de ouders/verzorgers van deze jongen.

pijpbommen zijn nou eenmaal super gevaarlijk.

Het klinkt misschien erg hard maar, eigen schuld dikke bult.

De overheid en politie hebben volgens mij nog steeds moeite met het uit elkaar houden van mensen die gewoon op een verrandwoorde manier hun hobby willen uitvoeren en een stelletje kneuzen....

Edited by pyrobass

Share this post


Link to post
Share on other sites

Overheid en Justitie zit er helemaal niet op te wachten om onderscheid te moeten maken tussen serieuse amateur pyrotechnici en de tokkies die zichzelf nogal makkelijk en snel van ledematen of zelfs het leven neigen te beroven.

Enige kans daar op is een serieuse vereniging te beginnen en alles keurig binnen de wetgeving te spelen. Dan kun je wellicht daarna een poging wagen om met bijvoorbeeld TNO in overleg te gaan die dan vervolgens een rapport presenteren met daarin de noodzakelijke maatregelen om de hobby veilig te kunnen beoefenen.

Maargoed, zelfs mensen in mijn omgeving moet ik er ieder jaar weer van overtuigen dat het maken van een pijpbom als "snelle knal" levensgevaarlijk is. De onwetendheid van mensen speelt naar mijn mening de grootste rol bij het vormen van een negatief beeld jegens pyrotechniek. Iemand die spreekt over vuurwerk word niet serieus genomen in Nederland, het is taboe. Best vreemd, in een land waar zoveel mogenlijk is.

Deze knaap heeft het op de harde manier moeten leren. Helaas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
De politie waarschuwt voor het knutselen en experimenteren met vuurwerk. Met name ouders en leerkrachten van scholen wordt dringend gevraagd hierop alert te zijn. Signalen hierover, maar ook andere informatie en tips over illegaal vuurwerk kan men melden bij de politie via 0900 - 8844 of anoniem via 0800 - 7000.


Lol! Waar gaat het toch allemaal heen. Straks kan je ook al niks meer over de politiek zeggen in het openbaar. Nja, misschien is een dergelijke maatregel niet al te slecht rond O&N. Het maakt het ons wel een beetje lastiger maar het kan wel een aantal handen/armen/benen/... redden misschien.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By gamekeeper
   Door te registreren accepteert de gebruiker de PyroForum.nl Regels. Het PyroForum.nl Moderator Team ziet er op toe dat deze regels nageleefd worden. Zij hebben het recht gebruikers te waarschuwen, posts aan te passen, posts te verwijderen en gebruikers te bannen. Gebruikers dienen zich te realiseren dat posts voor zowel leden als niet leden toegankelijk zijn, en gepubliceerd blijven tot na de tijd dat de gebruiker op het forum actief is.

   De PyroForum.nl Regels:
   Heb je een vraag? Gebruik dan eerst de forum search voordat je een nieuwe topic opent. Verzorg je spelling, grammatica en opbouw. Het gebruik van hoofdletters, leestekens en paragrafen is verplicht. Slechte spelling en onverzorgde posts worden als storend ervaren. Het gebruik van sub -en superscript voor chemische formules is gewenst. Geen overmatig gebruik van smilies. Respecteer elkaars meningen en opvattingen. Grof taalgebruik en provoceren is niet toegestaan. Blijf bij het onderwerp van de topic, creëer geen zijsporen. Geen postwhoring, dat is dus niet onzinnig of nutteloos reageren. Geen posts over 'kewl' onderwerpen, dat zijn posts over bijvoorbeeld: pijpbommen, knutselen-aan-commercieel-vuurwerk, crofty-bommen, hoe-maak-ik-makkelijk-en-snel-een-kunstmest-bom etc. Voor algemene (niet pyro) discussies kun je terecht in het "Stamcafé" of in de chat. LET OP: de chat is géén vrijbrief om bronnen en andere ongewenste zaken te bespreken. Mocht dit bij controle geconstateerd worden volgen dezelfde sancties als op de rest van het forum. Verzin een goede en passende titel voor de topic. Geen onvolledige titels als "Vraagje", "probleem" of "Een paar filmpjes van mij". Het is niet toegestaan om informatie over winkels, website's en personen voor het verkrijgen van chemicaliën te plaatsen buiten de sectie Leveranciers. Vragen naar waar bepaalde chemicaliën verkrijgbaar zijn is eveneens niet toegestaan. Quote bij reageren niet de volledige inhoud van de laatste het laatste bericht. Externe uploaders (RapidShare, Imageshack etc.) zijn niet toegestaan, upload (media) bestanden direct op het forum. Videosites als YouTube en Vimeo zijn wel toegestaan. Er is persoon maximaal 1 account toegestaan. Na registratie op het forum is het, alvorens je gaat deelnemen aan actieve discussies, verplicht jezelf voor te stellen en iets te vertellen over jouw pyro-ervaring. Dit vergemakkelijkt de omgang en onderlinge begrip vorming. Voorstellen in voorstel topic "Ik ben"
   Laatst aangepast: 30 mei 2012
  • By Buzz
   Hoi ik ben Bastiaan en ben 21 jaar... Kom uit het oosten van het land en mag graag (verantwoord) spelen met vuur(werk).
   De dingen waarmee ik gespeeld heb vroeger zijn:

   -Pijpbom met een Buzzer als ontsteker (zo'n gele die je vroeger bij de ABN-AMRO bank kreeg als je een rekening opende).

   -Termietreactie creeeren en daarmee een gat smelten door een 4mm dikke staalplaat.

   -Suikerrookbom maken ( zoals velen hier denk ik al wel gedaan hebben).

   -En vele ander kleine zaken met oud en nieuw.
  • By petit_fre
   Juw Ik ben de Fré,

   IK ben zeer geintresseerd in explosiven & alles wat er rond hangt, dus ik denk dat het wel de moeite is om mij hier is aan te melden. Mijn ervaringen ( in de praktijk) zijn vrij beperkt, pijpbommen ( Ja ja, ik weet dat het gevaarlijk is maar hoe wij het deden, met een lont van 1.5 minuut, kan het niet zo gevaarlijk meer zijn hé. )) Een paar rookbommen, thermiet, ammonuimnitraat uit kas, ( voor later gebruik )en nog een paar redelijk simpele dingen. Van de theorie van explosives & zeker van He's weet ik dan toch vrij veel af.

   Binnenkort zouden we willen beginnen met de He's. De voorwaarde hiervan is dat ik een redelijke kennis zou opbouwen hierover, wat nu wel redelijk gelukt is. ( ik heb echt geen zin om een paar vingers te verliezen, dit is niet zo aantrekkelijk bij de dames ) . Als we dus zouden beginnen zal het zijn met Zilveracetylide, zijn omdat dit nog een van de veiligste He' is die er zijn ( in hoeverre een He veilig is) .

   Voor de rest is een verder doel experimenteren met AnFo's, dit trok mij altijd zeer hard aan.

   Je moet me echt niet waarschuwen, over hoe gevaarlijk dit allemaal is. Hiervan ben ik al lang van op de hoogte.

   Mvg Fré

   Beter ga je wat meer op je spelling letten en wat minder stoer doen over dat je alles al weet. De posts hier onder mag je binnen twee dagen alsnog verbeteren, zo niet komt er alsnog een warning. LEES DE REGELS!
   Correcte spelling en minder smileys zijn verplicht!!
   T
  • By Jaspertjuh
   Goedenavond mede pyrofreaks ,

   Ik ben nieuw hier (goh! echt?),
   en daarom stel ik me hierbij eventjes voor...

   Ik ben Jasper, 16 jaartjes jong, en ik woon "ergens" in het westen van Nederland .
   Jullie kunnen me kennen van AVP, FPM, VuurwerkBelgie, HSLAB, en nog een stuk of 50 andere vuurwerkgerelateerde webstekkies.
   Ik ben al jaren helemaal gek van vuurwerk, en het blijft me facineren hoe al die stukjes vuurwerk werken!
   ik heb me hier niet aangemeld omdat ik harde knallers wil maken, of omdat ik gewoon stoer zelf vuurwerk wil maken. Ik heb nu al bijna 5 jaar ervaring met het zelf maken van vuurwerk en ik ben 100% tegen het maken van "bommen" als pijpbommen, fluchelbommen, croftybommen, etc. etc.
   Ik ben erg goed in het maken van fontijnen, watervallen, grondbloemen, en ik ben sinds kort bezig met het maken van opstijgende grondbloemetjes.
   Ook begint het maken van kleine shells (doorsnede van 1 CM) me te interreseren.
   Ik heb niet zoals veel van jullie beschikking tot chemicalien, en ik probeer met "huishoudelijke producten, en gewoon vuurwerk" leuke projectjes te maken.

   Voor meer info over mij moet je maar op "jaspertjuh vuurwerk" googelen, dan vind je vast genoeg.
   Je kunt me voor vragen etc. altijd mailen.
   Ik hoop hier een leuke tijd te hebben, en veel nieuwe mensen te ontmoeten, zodat we nieuwe ideen kunnen delen.

   Bedankt voor het lezen van DIT ( ) (nu al veel te lange) bericht.

   gr. jasper
  • By danny db
   Ik ben danny,

   Ik bekijk al een tijdje dit forum en neem nu even de tijd om me te registeren.
   Mijn hobby is uiteraard Pyro! Ik ben gefascineerd in chemie en alles wat er rond hangt, vooral dan ook de energetische stoffen.
   Ik met mijn beste vriend hebben dan al heel wat gedaan van experimenten, meestal de ((simpele)) dingen: kas-rookbom, Kno3-suiker rookbom, Flash, Ammoniumnitraat uit kas halen, naclo3 met suiker, is een kno3 raket geprobeerd, je weet wel die dingen allemaal, eigenlijk alles behalve He's

   Pijpbommen vind ik Kw3ll! en zeker niet het gevaar waard om mee te spelen! Een vriend van me is ooit geraakt geweest door een stuk schrappenell van zo'n pijpbom!

   He's zijn ook wel redelijk gevaarlijk vind ik persoonlijk ik heb me zelf beloofd nooit iets te maken in de aard als Ap of hmtd. Misschien wel zilver acetylide of zo maar dan wil ik wel wat meer ervaring. Daarom denk ik eraan om is te beginnen met nitrocellulose, wetende dat jullie mij dit toch zullen afraden
   IK heb ooit een boek geschreven (haha)! Ben ik persoonlijk wel fier op.

   IK hoop dat ik hier veel zal leren, en een bijdrage kan zijn aan dit forum

   Gr33tz Danny
  • By nijmegenaar
   Hallo allemaal,

   Mijn naam is Lucien, ben 19 jaar en kom uit omg. nijmegen.
   Momenteel volg ik de HBO studie bouwkunde, en ben van plan om over 2 jaar af te studeren.

   Naast mijn hobby's zoals uitgaan, vissen en xboxen, heb ik ook een grote belangstelling voor de pyrotechniek. Ik heb "spelender wijs" ervaring opgebouwd hierin.

   Het begon op mijn dertiende al heel fout met de zogenaamde "pijpbommen", maar al snel leerde ik dat dat niet de juiste manier was. Na een beetje hulp van mijn vader ben ik toen begonnen met candy-mix raketjes te bouwen. Na deze kno3/suiker raketjes 2 jaar lang helemaal uitgemolken te hebben, werden ze behoorlijk saai, en ben ik over gegaan op het maken van starmines. Dit ging door een te onprofessionele manier behoorlijk mis, waardoor ik een jaar gestopt ben.
   Toch begon het vorig jaar weer te kriebelen, en ben ik op dit moment zover om mijn eerste 3" german dark salute te schieten

   Ik ken fora's zoals deze al vrij lang, maar ben altijd een beetje verlegen om te posten. Maar bij deze dan toch. Ik hoop dat ik hier nog veel kennis kan op doen en hoop hier een leuke tijd tegemoet te gaan.

   Luciën
  • By Scum
   Even voorstellen(beetje laat, heb hier altijd gelezen nooit echt gepost ofso)

   Ik ben Scum, zit in 2 Havo.
   Ben 13 bijna 14 maar ben iig niet zo'n b00n die met koper pijpbommetjes maakt, zoals de veel mensen van mijn leeftijd.

   Maak bijna alleen maar knallers met flash en af en toe een fonteintje of een starmine.
   Het meeste vuurwerk koop ik gewon in Nederland/Belgie, zwaardere knallers zorg ik zelf wel voor

   Foto van mijn collectie van 2007[Dutchthug is mijn FPM username, 59FIFTY WAS mijn avp username, Scum hier en op VWC]
   http://i145[.]photobucket[.]com/albums/r239/59FIFTYNL/Image025.jpg
   http://i145[.]photobucket[.]com/albums/r239/59FIFTYNL/vuurwerkingepakt2.png
   http://i145[.]photobucket[.]com/albums/r239/59FIFTYNL/vuurwerkgrond.png
   http://i145[.]photobucket[.]com/albums/r239/59FIFTYNL/vuurwerkingepakt.png
   zonder []

   Mijn moeder[mijn heldin van 31 december]had de 31e om 18:00 nog een 100.000 klapper weten te regelen, zo'n 3 delig ding van original die in de winkel 70,- kost.

   Lijstje van dit jaar was:
   Dit jaar wil ik gewoon weer verder gaan waar ik mee bezig was, flash knallertjes en wat kleine sierdingetjes.
   Ik woon trouwens in Amersfoort Meeste vuurwerk wordt gewoon weer gekocht, dit jaar veel legaal, volgend jaar weer gewoon naar Olen Paps heeft liever niet dat ik loop te 'hobien' met van die'' op de e, dus het meeste kopen
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×