Jump to content
PyroForum.nl
N1els

Verfijnen Van Rookbom-technieken

Recommended Posts

Al een aantal jaar maak ik samen met vrienden voor oudejaarsnacht rookbommen. Toen ik nog een jaar of twaalf was ging dat heel simpel door tigduizend sterretjes in een pvc-buis te proppen en aan te steken (en hoestend en proestend weg moeten lopen voor de vieze kankerverwekkende zwarte rook die daarbij hoort), nu ben ik inmiddels 22 en worden de rookbommen elk jaar een stukje verfijnder.

Twee jaar geleden hebben wij de traditie weer nieuw leven ingeblazen met drie grote KNO3 - Suiker - Parraffine rookbommen (gezamelijk gewicht ~120Kg). Het mengsel hadden wij in vloeibare toestand in curverkratten gegoten en met behulp van lange sterretjes aangestoken.

Omdat veel rookbommen gebruik maken van de taktiek om bijvoorbeeld keukenpapier het mengsel te laten absorberen hebben wij dit vorig jaar in het groot toegepast met behulp van tweepersoonshoeslakens te gebruiken. Naar mijn mening was de verhouding net iets uit balans waardoor het geheel te snel ontbrandde. Bovendien was het afgelopen oudejaarsnacht zo mistig dat een rookbom niet echt effect had.

Voor komende oudejaarsnacht wil ik afwijken van de groot-groter-grootst taktiek die wij hiervoor hanteerden. Meerdere kleine rookbommen sorteren naar mijn mening een veel beter effect omdat je niet alles in een keer aansteekt, bovendien zijn kleinere hoeveelheden ook stukken veiliger. Ook een belangrijke reden om kleinere rookbommen te gaan maken is dat het stukken minder opvalt, voorgaande jaren sjouwden wij met 6-7 man zo'n 120Kg aan rookbom het kruispunt op en zoals te verwacht valt trekt zoiets nogal wat bekijks.

Behalve bovenstaande wil ik ook mijn eigen kennis verbreden, ik wil meer technieken en recepten onder de knie krijgen. Het eindeloos herhalen van hetzelfde truukje interesseert mij niet meer.

Ik ben daarom nu alvast voorzichtig aan het zoeken naar potentiele recepten, ik wil mezelf namelijk echt gaan overtreffen dit jaar. Er zijn echter wel een aantal zaken waar ik rekening mee moet houden:

1) Het wordt afgestoken op oudejaarsnacht.
2) Er zullen dus mensen in de omgeving zijn, maar niet dichterbij dan ~30 meter.
3) Ik wil geen schade berokkenen aan mijn omgeving.

Dit verklaart ook mijn voorkeur voor de rookbom, een zelfbouwvuurpijl vind ik heel mooi maar is hiervoor niet geschikt. (die hoor je namelijk ergens op een weiland af te steken, niet in het dorp)

Ik heb al een aantal redelijk grote kartonnen kokers in huis (binnendiameter is ~6-7cm), deze wil ik gaan opzagen in lengtes van ongeveer 30 centimeter.

In principe denk ik dat ik weer gebruik zal gaan maken van een uitgebalanceerd KNO3-suiker mengsel. Over de toegevoegde waarde van paraffine ben ik nog in dubio.

Waarom heb ik hier een nieuw topic voor aangemaakt?
- De meeste van de topics die ik vond met de zoekfunctie behandelen slechts de beginnersvragen zoals (basis)mengverhoudingen en dergelijke. Vaak zijn de topics ook erg vervuild door allerlei loze vragen en offtopic en dergelijke. Bovendien zijn de meeste topics ook erg oud.

Ik heb nog een aantal vragen waar ik zelf het antwoord niet op kan vinden:

- Hoe zit het nou precies met de druk in een rookbom?
Zoals ik het begrepen heb, en please correct me if I'm wrong, is een beetje druk goed op de reactie lekker op gang te houden. Te veel druk leidt natuurlijk tot het vergaan van de buitenkant, al dan niet in een ontploffing of deflagratie. Ik meen ergens gelezen te hebben dat er ook bij het gebruik van rookbommen gebruik gemaakt kan worden van shaped nozzles om de juiste hoeveelheid druk te krijgen.
Is dit waar? Of ben ik nu in de war met met de voorstuwingstoepassingen van dit mengsel? Ik kan me ook wel voorstellen dat zo min mogelijk druk ertoe leidt dat de rookbom langer blijft branden en dus gedurende langere tijd rook af zal geven.

- Klopt het dat het maken van gekleurde rook niet of nauwelijks mogelijk is als er gebruik gemaakt wordt van KNO3-suiker? Ik heb begrepen dat dit komt door de te hoge onbrandingstemperatuur.

Zijn hiervoor alternatieven aan te raden die iemand zoals ik(geen scheikundig diploma, wel gezond verstand) zou kunnen proberen?

Is het de moeite waard om pure kno3 uit de bekende agrarische bronnen te extraheren? of is het beter/verstandiger/efficienter om direct pure kno3 te kopen, ook al is dit ongeveer 8 keer zo duur?


Voor wie tot hier gekomen is, bedankt voor het lezen. Ik heb echt mijn best gedaan zoveel mogelijk zelf te onderzoeken over dit onderwerpt, dus ik hoop dat dat ook een beetje overkomt. En hoewel afsteken op oudejaarsnacht misschien kewl over zou kunnen komen denk ik wel degelijk na over zaken als plaatsing, mogelijke gevaren en dergelijke. Het feit dat ik nu al begonnen ben met plannen voor 31 december aanstaande laat dat hopelijk ook wel zien.

Niels.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zal je vragen maar op volgorde behandelen, dan houd ik in m'n huidige toestand een beetje overzicht.

Drukopbouw zorgt voor een snellere verbranding, maar te hoge druk verlaagt de rookopbrengst. Bij jouw type compositie is dit minder van belang, want die is er toleranter voor, zolang de rook maar niet met luid gesis door een veel te klein gaatje moet. Ik prefereer om de lading te gieten, en dan een aantal holtes erdoor te boren. Dit vergroot het brandoppervlak, waardoor je een korter maar heftiger effect krijgt.

Gekleurde rook verplicht je bijna tot het gebruiken van een mengsel van kaliumchloraat en lactose als draagstof en hittebron. Met kaliumnitraat en suiker heb ik nog nooit een (bewezen) succesvolle gekleurde rookbom gezien. over het algemeen is gekleurde rook trouwens erg giftig, dus ook niet geschikt voor grote hoeveelheden in dichte mensenmassa's.

Agrarische kaliumnitraat is voldoende zuiver, het gaat namelijk niet om een applicatie waar het verschil tussen agrarische kwaliteit of pro analyse kwaliteit merkbaar verschil gaat opleveren.

Tot slot wil ik je de volgende compositie aanraden voor rookbommen:

50 Kaliumnitraat
50 Suiker
30 Vaste paraffine
10 Natrium(bi)carbonaat

Je maakt deze door de paraffine tot het kookpunt te verhitten, dan de hittebron uit te zetten en snel de overige bestanddelen erdoor te mengen met een lepel. Dan kun je het in een huls drukken en laten afkoelen op een stuk aluminiumfolie, waarna het in de buizen die je plnt te gebruiken na ongeveer 45 minuten helemaal hard zou moeten zijn.
De natrium(bi)carbonaat voorkomt vlamvorming, en verhoogt daarmee je rookopbrengst. Natriumbicarbonaat werkt beter dan soda, maar is wel duurder.
De bestanddelen hoeven niet fijngemalen te worden, kristalsuiker grootte is voldoende fijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoewel ontzettend kewl kan je met KNO3+suiker en een voedingskleurstof (vast) prima gekleurde rook maken, zoek maar op internet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gekleurde rook maken met KNO3 en een voedingskleurstof kan niet, het is een fabeltje. Iedereen kan wel in een filmpje zetten dat iets gemaakt is met KNO3 en een voedingskleurstof, maar dit betekent natuurlijk niet per definitie dat het waar is.

En waarom zou dat zo geweldig k3wl zijn?

Edited by Underlord

Share this post


Link to post
Share on other sites

En al zou gekleurde rook op een dergelijke wijze mogelijk moeten zijn, het moet voor mij een bewezen methode zijn. Stel nou dat de kleurstof in vaste vorm weer neerslaat? Dan mag ik voor alle huizen die in de wind hebben gestaan de gevelreinigingskosten betalen zeker!

De tip over de vormen, en over vlamvoorkoming zijn in ieder geval precies het soort tips en handigheidjes die ik zelf niet kon vinden. Alvast bedankt hiervoor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

je kan geen kleuren maken met kno3 en suiker!!!!!!!!!!!!!!!Dat filmpje van die oranje rookbom is geen kno3+suiker+ 'organic dye'.

Edited by cojonesm
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doe maar rustig vriend, Underlord heeft dat al gezegd en zij die hem niet willen geloven moeten zelf dan maar weten waar ze hun geld aan vergooien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat wist ik dus al, ik wist alleen niet zeker of a nou komt vanwege de te hoge temperatuur of door iets anders.

maar bedankt voor het duidelijk maken.

ik ben niet doof.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dat filmpje van die oranje rookbom is geen kno3+suiker+ 'organic dye'.


Dat is zeker, er komt namelijk ook wel ERG veel rook uit voor een 100 grams-mix.

Ik wil aan dit topic wel toevoegen dat je de rook donkerder van kleur kan maken door de suiker langer in de pan te laten zitten, waardoor het uiteindelijk mix overhoud die heel donker rood is.

Mijn allereerste rookbom had ik door het vuur te lang te hoog te zetten zo gemaakt, de rook was donkergrijs...

Btw, ik kan nergens iets vinden over hoe jullie de ziel in de rookbommen maken, aangezien ik al een flink aantal keer gefaald ben in het maken van een goede ziel.
Meestal zit het papier of potlood moervast en heb ik alsnog geen ziel... (Ik heb altijd het idee dat dat beter werkt dan een sterretje..) Edited by Hardcore Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bob
Het klopt als je het langer verwarmt dat de rook donkerder wordt, maar de kwaliteit van de rookbom gaat er wel van achteruit. Het brand namelijk een stuk langzamer en geeft minder rook ( Ik had dit ook vaak toen ik begon met rookbommen maken >.<)
Ook heb ik wel eens bruine suiker genomen ipv gewone suiker, hierdoor werd de rook ook donkerder.

Ik maak mijn rookbommen meestal door een verhouding van 9/7 KNO3/suiker te nemen en deze in een pannetje op een laag vuurtje te verwarmen tot ze beide samen gesmolten zijn (goed roeren). Van te voren spreit ik wat bakpapier op de grond uit en als het dan klaar is giet ik het er in kleine stukjes op en laat ik ze hard worden. (door het bakpapier blijven ze niet plakken en kan je ze er gewoon vanaf halen) daarna breek ik ze nog wat fijner. Op deze manier krijg je toch een snellere verbranding zonder dat je een pen ( Ik neem aan dat je dat bedoelde ) erin hoeft te steken om er zo meer oppervlakte aan te geven. Bij mij smolten mijn pennen er ook in vast als ik iets te lang wachtte :P.
Daarna gewoon in een wc rolletje met de onderkant dichtgeplakt om het bij elkaar te houden. Als ontsteking kan je in een van de brokjes een lont steken als het nog zacht is.
De 9/7 mix geeft wat minder vlam en meer rook, omdat de zuurstof in de lucht ertussen namenlijk ook opbrand. (Dat denk ik tenminste, ikzelf heb hier in iedergeval goede ervaringen mee.)

Edited by Cfx3

Share this post


Link to post
Share on other sites

hee,

gekleurde rook maak je met kaliumchloraat omdat dit met een lagere temperatuur ontbrand.
KNO3 brand simpelweg te heet waardoor de ''dye'' geen kans krijgt.
daar komt nog bij dat dyes heel duur zijn
Rhodamine b (voor rood :P) kost bijvoorbeeld +/- 55 euro per kilo

Edited by 00h

Share this post


Link to post
Share on other sites

*kick*

De feestmaand komt nu al snel dichterbij, dus ik wilde nog even wat kleine onduidelijkheden uit de wegruimen. Wellicht dat het overigens makkelijker is om over een tijdje een aantal posts uit dit topic in een algemeen topic te plakken, zodat het voor anderen makkelijker terugvinden is.

-------------------

Een van de dingen die ik nog niet helemaal helder heb is de mengverhouding. Bij het zoeken op internet kom je ook vaak een van de andere toepassingen van kno3/suiker tegen, namelijk als raketbrandstof. Daarbij gaat het er natuurlijk om om zoveel mogelijk stuwkracht te genereren, dit is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met een rookbom.

De meest genoemde mengverhoudingen liggen tussen 65:35 2:1 en 1:1 (kno3:suiker). Als er verhoudingsgewijs meer kno3 dan suiker in het mengsel zit zal het sneller ontbranden. Een snellere ontbranding zorgt voor een korte en intense rookontwikkeling, waarbij een wat meer gebalanceerde mengverhouding zich uit in het gedurende langere tijd afgeven van een wat minder intense rookontwikkeling. Betekent dit dus ook dat een mengsel met een grotere hoeveelheid suiker eigenlijk alleen maar een slechte ontbranding op kan leveren? Ik kan me voorstellen dat er niet voldoende zuurstof vrijkomt als er te weinig kno3 in het mengsel zit, maar ik weet niet waar het omslagpunt zich zou moeten bevinden.

Door een extra ingredient zoals sodium (bi) carbonaat, of bij gebrek daaraan soda (ik las zelfs over meel en maizena) toe te voegen om de verbranding af te remmen, zodat je een minder volledige ontbranding krijgt (dat betekent meer rook).

Het introduceren van een derde ingredient heeft volgens mij wel gevolgen voor je mengverhouding(?).
In dit topic wordt een ratio 60:20:20 (kno3:suiker:maizena) genoemd. Als het inderdaad zo is dat het mengsel sneller brandt als de hoeveelheid kno3 tov de suiker groeit (al zal daar uiteraard ook een omslagpunt in zitten), dan is dit in principe een bijzonder snel mengsel. 60:20:20 is natuurlijk gewoon 3:1:1, en drie keer zoveel kno3 als suiker kom je in andere mengsel niet tegen.

Ik zie dan ook van dit voorbeeld het nut niet goed in, men maakt een bijzonder snelle ontbranding mogelijk door een 3:1 ratio te hanteren, maar door ook 1 deel maizena (of andere vertragende stof) toe te voegen vertraagd men deze ontbranding weer. Wat is nu de reden waarom dit mengsel beter zal presteren dan bijvoorbeeld een 2:1 ratio waarbij het derde ingredient achterwege wordt gelaten. Veranderd 1 deel vertragende stof dan uiteindelijk zoveel?

Vervolgens is er ook nog een puntje over de toestand waar het uiteindelijke mengsel het beste resultaat mee geeft. Ik ken hier drie veschillende "plannen van aanpak" voor:

1. Alles kan in poedervorm bij elkaar gedaan worden, en vervolgens met elkaar vermengt.

2. Het is ook mogelijk alles te laten oplossen in een pan met bijvoorbeeld water of kaarsvet (stearine/paraffine), en dit middels verhitting tot een homogene emulsie te laten versmelten. Vervolgens stolt dit dan tot een hard blok waar alleen nog een ontsteking in geplaatst hoeft te worden. (dit kan het best gedaan worden als het nog aan het stollen is, en niet daarna pas.)

3. Een andere mogelijkheid waar ik vanavond pas voor het eerst over las maakt ook gebruik van verhitting om tot een homogene massa te komen, maar nadat het geheel gestolt is wordt het in kleine stukje gebroken. Alle gebroken stukjes hebben bij elkaar veel meer vrije oppervlakte dan dezelfde hoeveelheid in baksteen-vorm, hierdoor zou de ontranding dus ook versneld kunnen worden. Tegelijkertijd zou het mengsel door het smelten, roeren en laten stollen beter vermengd zijn dan als de ingredienten in vaste (poeder) vorm vermengd zouden zijn. Deze scherven zouden dan los verpakt moeten worden (de schrijver had het over een aantal van dergelijke brokjes in een envelop te doen, en dan simpelweg de envelop aansteken).

Aan de ene kant vraag ik me af of het wel de moeite waard is, de laatste mogelijkheid lijkt me bijzonder arbeidsintensief, en het is natuurlijk maar afwachten of dit een verbetering oplevert. (tenzij een van jullie dit weten natuurlijk)

De behuizing/verpakking en de onsteking zijn natuurlijk essentiele zaken waar de boel mee staat of valt. Omdat ik al de beschikking heb over kartonnen kokers zou ik die dan ook als behuizing willen gebruiken. Dat karton zal geen moment weerstand kunnen bieden op het moment dat de lading ontbrandt. Hiermee voorkom ik in ieder geval dat de druk te hoog wordt, en het geheel uit elkaar klapt.

Het is misschien wel wenselijk om wel een beetje druk te creeeren. Ik zou dat kunnen bereiken door de buis in te tapen, maar wellicht dat jullie hier een andere mening over hebben.

De onsteking kan als de lading uit los poeder bestaat of een vast geheel is bestaan uit sterretjes. In het geval van los poeder zal ik het geheel dan wel rechtop moeten kunnen neerzetten zodat er niets uit kan vallen. De ontbranding gaat dan dus van boven naar beneden.

Als ik een massieve lading heb kan ik de ontsteking eenvoudig tijdens het stollingsproces erin steken, het is dan direct verankerd en de buis hoeft niet rechtop te staan maar kan gewoon plat op de grond gelegd worden. Ik moet dan de ontsteking er wel ruim vantevoren in doen, wat het risico op een te vroege ontsteking misschien verhoogd.

Als de lading uit losse brokken bestaat zal ik waarschijnlijk de buitenkant van de behuizing als onsteking moeten gebruiken, wat waarschijnlijk een creatieve oplossing zal vereisen.

-------

Tot zover mijn gedachtespinsels hierover, ik zou erg blij zijn met jullie feedback hierop. (al was het maar dat ik die lap tekst niet voor niets geproduceerd had).

Omdat vragen of rookbommen wel erg veel ruimte op het forum en tijd van de wat meer ervaren gebruikers opeisen, en ook omdat sommige informatie toch nog niet echt te vinden is voor de nieuwere gebruikers, lijkt het mij een goed plan om nog eens opnieuw te kijken naar een centraal kno3/suiker topic. Volgens mij lopen er nu een stuk of 4 -5 topics over en het is zonde dat alle informatie die in die topics staan zo versplinterd raken.

Daarom (en ook omdat ik het voor mijzelf allemaal op een rijtje wil zetten) zou ik me wel beschikbaar willen stellen om een definitieve en vooral ook complete gids/tutorial voor op te stellen. Zoals misschien wel bekend hou ik me al een aantal jaar rond de jaarwisseling bezig met rookbommen, en ik ben altijd veel meer tijd kwijtgeweest aan het googlen dan aan het bouwen en het toekijken. Ik val natuurlijk zeker niet in het groepje ervaren vaste bezoekers, maar misschien dat ik daardoor wel zie welke valkuilen de beginnende pyro tegenkomt.

Ik wil voor mezelf eigenlijk een soort matrix ontwerpen waarmee je aan de hand van het gewenste effect eenvoudig de juiste variabelen kunt invullen (zoals mengverhouding, behuizing, et cetera).

Als een dergelijke bijdrage op prijs gesteld wordt, en een of meerdere van de ervaren gebruikers is bereid om mijn tekst na te kijken op fouten of als vraagbaak te dienen, dan hoor ik dat graag en draag ik op die manier ook weer mn steentje bij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

*Kuch Kuch*, doet poging tot de eerste post over rookbommen op niveau... :o

Over parrafine

Maizena is chemisch gezien vrij vergelijkbaar met suiker, het brand alleen wat langzamer. Deze stof is dus verder niet bijzonder bruikbaar als brandvertrager, tenzij hierbij de zuurstofbalans van je mix word verstoort, maar daarvoor kun je net zo goed suiker gebruiken. Soda daarintegen is wel degelijk bruikbaar, maar alleen bij mengsels welke stoffen bevatten die verdampen, zoals parrafine. Het verlaagt in dit soort mengels de brandtemperatuur wat tot gevolg heeft dat minder parrafine verbrand, en dus de ratio (Parrafine):(KNO3/Suiker) vergroot kan worden, wel uiteindelijk dus meer rookopbrengst geeft. IMO zijn zule parrafinerookbommen superieur aan KNO3/suiker. Het percentage parrafine is hierbij tussen de 20 en 30% het meest bruikbaar.

Over KNO3/suiker

De verhouding KNO3/Suiker (in geval van een 'normale' rookbom) varieert inderdaad nogal. De rook van een zuurstofgebalanceerde mix (~70/30) geeft hierbij vooral en H2O en K2O als 'zichtbare' reactieproducten. Ongebalanceerde mengels geven daarnaast ook half verbrande suiker, wat je even kort door de bocht als roet kunt beschrijven. In deze situatie dient er in je device altijd enigzins overdruk te bestaan om naverbranding te voorkomen. De ideale verhouding is er eigenlijk niet. 50/50 werkt vrij goed, alles daarboven tot 65/35 brand ook prima. Wanneer je daarintegen een sterke ondermaat KNO3 gebruikt krijg je weer meer vaste reactieproducten die achterblijven in je device, wat per saldo dus minder rook geeft.

IMO zijn KNO3/Suiker/parrafine rookbommen beter, en ook nog eens eenvoudiger en goedkoper van KNO3/suiker varianten.

Zelf gebruik ik graag het volgende mengsel; hoewel de ratio's niet zo heel kritiek aankomen.

25 parrafine
8 meal
7 Na2CO3*0H2O
35 KNO3
24 Suiker
1 Fe2O3

Door de meal ontsteekt het mengels behoorlijk veel beter, en hoeft je KNO3/Suiker lang niet zo fijn de zijn. Als je de eerder genoemde stoffen fijn maakt en goed mengt kun je meal achterwege laten. Dan smelten, en verkruimelen. De grootte van de kruimels bepaald de brandsnelheid. Voor een hele langzame roker inderdaad gewoon een massief blok gebruiken en primen met meal of KNO3/Suiker. Als casing bij voorkeur een metlaen blik met een aantal gaten erin gebruiken. 30% parrafine is ook mogelijk, wat wel trager brand en nog moeilijker ontsteekt zonder dat daarbij de rookopbrengst merkbaar lineair toeneemt. Wel werken hoge percentages parrafine beter bij massieve (trage) rookbommen als je ze tenminste niet zo lomp heet laat worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar ik enorm goede ervaring mee heb is candy propellant. En dan bedoel ik de ingedampte versie met stroop.

Hoe:
Je neemt 100g KNO3
50g suiker
20 gram pannekoekenstroop (jeweetwel dat zoete donkerbruine spul)
100ml water

Dat gooi je allen in een pan. Handig is om de stroop eerst op te lossen in het water, en de oplossing als laatst in de pan te doen. Dan zorg je dat het goedje oplost, even roeren. Na een tijdje zal het weer gaan rekristaliseren omdat het water verdwijnt en dan moet je het op een laag pitje laten drogen. GOED ROEREN!!

Ik had een keer een staaf van zo'n 500 gram(Dat is veel!) afgestoken Aan de kant van het dorp waar de wind vandaan kwam. Het waaide niet zo hard. Na een half uurtje hing er in een aantal wijken een flinke mist, best lache was dat.

Ik vind candy propellant echt een aanrader.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@leander:

Wat bedoel je met Na2CO3*0H2O? Sodium Boraat met ??
En ijzeroxide, daarvoor moet ik mijn fiets gaan afkrabben, of hoe verkrijg ik dat het makkelijkst?

Gebruik je hierbij pure KNO3, of gewoon het ruwe agrarische product? Ik kan me met zo'n wat uitgebreidere ingredientenlijst wel voorstellen dat vervuiling van een product zwaarder meetelt.

@sueno:

De extra rookopbrengst die je krijgt door stroop te gebruiken komt denk door de suiker die in de stroop zit, en ik het feit dat je er een staaf van maakt? Of heeft pannenkoekenstroop nog andere eigenschappen waardoor de rookopbrengst vergroot wordt?

Share this post


Link to post
Share on other sites
@leander:

Wat bedoel je met Na2CO3*0H2O? Sodium Boraat met ??


Na2CO3*0H20 is gewone huis, tuin en keuken soda (Natriumcarbonaat..) maar dan ingedampt. Normaal is het een hydraat en dat vocht kun je er uitkrijgen door te verwarmen.

En ijzeroxide, daarvoor moet ik mijn fiets gaan afkrabben, of hoe verkrijg ik dat het makkelijkst?


Kun je doen.. Verder wordt het hier ook niet zo gewaardeerd als je om bronnen vraagt. Ik denk niet dat een katalysator nodig is voor iets simpels als een rookbom.


Gebruik je hierbij pure KNO3, of gewoon het ruwe agrarische product? Ik kan me met zo'n wat uitgebreidere ingredientenlijst wel voorstellen dat vervuiling van een product zwaarder meetelt.


Kom op.. Het is een rookbom kerel, dan maakt het bijna allemaal geen drol uit. Je KNO3 kan ook al 90% zuiver zijn voor deze doeleinden lijk mij. Evt. wat meer KNO3 toevoegen dan om de zuurstofbalans hetzelfde te houden als er andere vervuilingen in zitten. Het is niet dat je er kleuren mee gaat maken o.i.d.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey iedereen ik lees dit forum al een hele tijd maar ik heb toch wat vragen.

Een tijdje geleden ben ik beginnen 'spelen' met thermite en dit heeft men interesse naar pyrotechniek aangewakkert.
Nu zou ik eens willen proberen een rookbom te maken.
Maar ik heb toch wat vragen betreffende de veiligheid.

Ik dacht 60g KNO3 en 40g suiker op een laag vuurtje te koken.
Maar kan dit hele goedje niet ineens ontbranden?

Het recept heb ik van een internet filmpje deze persoon demonstreert allerlei pyrotechnieken en heeft nog alle 10 vingers maar toch ben ik niet zeker dat alles betrouwbaar is :P

Eventueel kan ik een link plaatsen ik ben wel niet helemaal zeker dat dit hier toegelaten is.

Ik heb hierbij ook gehoord dat met wat bakpoeder je de verbranding kunt vertragen.

Ik vraag me ook af of ik met 'iron oxide' de rook rood kan kleuren want ik heb hiervan nog een goede kilo liggen.

Men KNO3 is 99,5% puur en wordt normaal gebruikt in voedingswaren (E252).

Ik heb al wat research gedaan (zoekfunctie) en ik had toch nog wat vragen en ik wou geen oude 'thread bumpen'.

--
Groetjes Kevin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natuurlijk kan het ontbranden.
Er is al een topic over.

Een oud topic gebruiken is geen bump zolang je iets toevoegt, nieuws vraagt of iets anders zinnigs te melden hebt.

Edited by User1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wel ik weet dat het kan ontbranden als er wat KNO3 op je vuur valt.
Maar ik bedoel gewoon door de hitte van de pan.

Ik ga dit waarschijnlijk volgende week eens 'los' proberen zonder eerst alles te verhitten.

En om alles aantesteken kan ik hiervoor een magnesium lint gebruiken?
Want ik heb nog zo een 10m over van toen ik met thermite experimenteerde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ook als er een pan omheen zit, als de temp. maar hoog genoeg is.
Toen ik met dergelijke dingetjes bezig was gebruikte ik een oliebad om te verhitten.
Hiervan is de temp makkelijker te beheersen en ook uit brandveiligheids oogpunt is het best praktisch omdat de compo waarschijnlijk uitgaat in aanraking met de olie.
Overigens is hete olie wel een medium waarbij voorzichtigheid en ervaring geboden is.

En met magnesium lint gaat dat vast wel lukken.
Een aansteker werkt voor KNO3/suiker ook best goed.

Toch wil ik je vriendelijk verzoeken om in het KNO3/suiker topic verder te gaan zodat deze verwijderd kan worden.

Edited by User1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieuwe topic van Dark_Hero samengevoegd met een reeds bestaand topic over rookbommen. Als je iets hebt toe te voegen maakt het bumpen van een topic niets uit, en hebben we eigenlijk liever dat je het op deze manier doet A'ait? :P

Meneer User1:

Regel 4 van de PyroForum regels

# Geen postwhoring, dat is dus niet onzinnig, nutteloos en/of off-topic reageren. Gebruikers worden geacht niet als moderators op te treden. Als een gebruiker iets ziet wat in tegenspraak is met deze regels kan hij/zij deze post rapporteren.

Nadat een member gerapporteerd heeft, en dit vervolgens kenbaar heeft gemaakt in het betreffende topic, is het niet meer nodig om op enige wijze dan ook in te gaan op de betreffende post, door het beantwoorden van gestelde vragen, of de betreffende member bekritiseren. Wanneer nieuwe topics worden geopend met nutteloze of reeds beantwoorde vragen, geld hiervoor dezelfde behandeling.


Dit gedrag vind ik persoonlijk irritanter dan het openen van een nieuw topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog even terugkomend op de vraag of je gekleurde rook zou kunnen maken met kleurstof.... het antwoord is ja, maar er zit een andere comp achter.
Omdat de verbranding van KNO3 te heet is wil het niet kleuren.
De comp van het kleuren is wel het volgende:
KClO3:30
Lactose: 40
Kleurstof: 30

BRON: dpc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat klopt. het probleem is dat de meeste kleurstoffen verrekte duur zijn.
Als je btw meer wilt weten over gekleurde rook, leest dan Fireworks: the art, science, and technique eens.
Daar staat wel het een en ander in.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By lnn1980
   Ik wil graag rookbommen maken,maar dan niet de gesmolten versies,Gewoon droog bij elkaar mengen.
   Wat zijn de beste verhoudingen van Kno3,suiker en parrafinne?
   Is het beter om de parrafinne te vervangen door natriumbicarbonaat,of kan dat er bij de parrafinne ook bij.
   Heb forums doorgelezen,maar over de droge mengsels is weinig te vinden.
  • By rookbommetje
   Beste mensen,
    
   Ik heb een probleem met mijn kno3 rookbommen.
   De compositie die ik gebruik is:
   50 gr KNo3
   50 gr Sacharose
   33 gr paraffine
    
   Als container gebruik ik een wc rolletje met 4 lagen aluminium folie eromheen, ik duw het aan de bovenkant zo dicht dat er een soort mondje overblijft, daar stop ik dan het lontje in en dan duw ik het dicht.
   De ontsteking enzo gaat allemaal prima, en het mondje gaat open zodra er een beetje druk komt en daar komt dan de rook uit, echter het probleem is dat op een gegeven moment de container doorbrand en er dan dus veel vlammen komen ipv rook.
    
   Weet iemand iets dat ik kan doen om te zorgen dat ik geen vlammen krijg? (ik zoek op het moment naar dingen als verf blikken maar daar kan ik niet zomaar aan komen)
    
   Ik ga ook de 60/40 compositie zonder paraffine suiker smelten en dan kno3 toevoegen manier proberen, en nu vraag ik me af,
   sacharose heeft een smeltpunt van 186 graden, dus is het misschien beter om het te smelten in de oven? (op 190 graden)
   ^^^^ zodat het niet carameliseerd
    
   mvg,
   Een noobje :S
    
   en ps: IK HEB ECHT SUUUUPER LANG GEGOOGLED!!
  • By rookbommetje
   Ik heb erg veel gegoogled maar ik kom er niet uit, zijn ze nou illegaal? Of alleen als je er overlast mee veroorzaakt?
   Kon op het forum niets vinden maar als iemand een topic weet wil ik het graag lezen.
  • By Blaf
   This goeas to all of you taking part in the game. Especially you Gamekkeper...as I saw your Dutch site covering this issue. Unfortunately, I couldn't get essential details as to how to distract AN from KAS fertilizer. I see it takes dissolving it in boiling water and there, my understanding stops. Could you be so kind and pass me all relevant details?

   Of course, I would appreciate any help in this matter.

   Blaf
  • By HackingDutchman
   Ik ben HackingDutchman en vindt et wel leuk om met oudjaar wat kno3 rookbommetjes te maken.   Heb ik voordat ik mij ga voorstellen op de hoogte gesteld van de forumregels? ja

   Ben ik er van doordrongen dat het praktiserend bezig zijn met Pyrotechniek risicovol is en blijft? uiteraard

   Weet ik dat het zelf maken van pyrotechnische devices in Nederland niet is toegestaan? yep

   Ik kan van mijzelf zeggen dat ik na het besluit pyrotechniek te praktiseren nooit meer ga kloten aan commercieel vuurwerk! nooit gedaan en ook nooit van plan

   Ik ga lezen tot ik een ons weeg en pas daarna zal ik de praktiserende kant zoeken! ja

   Ik ga geen vragen stellen zonder dat ik eerst zelf heb gezocht! idem ja

   Ben ik er van bewust dat het zelf maken van vuurwerk absoluut niet goedkoop is? zeker, maar +-8kg rookbommetjes kosten niet meer da 50 eurootjes

   Ben ik er van bewust dat het zelf maken van vuurwerk ontzettend veel tijd kost en dat ik niet vlak voor O&N even gauw iets kan maken? uiteraard


   En om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen, waarom ik nu hier een account heb aangemaakt:
   Na 3 jaar kno3 ben ik toe aan iets nieuws, nu heb ik wat gelezen over lactose(melksuiker) en kcl (kaliumchloride).
   Nu heb ik tevens gelezen dat KCL makkelijk te krijgen is, in zakken van +-25kg bij Boerenbond&Welkoop en etc etc.
   Nu ben ik gaan zoeken naar lactose en ik heb na een 3 dagen zoeken nog maar 1 goede hit. 1 kilo lactose voor 9.90 euro op een site -B-rouwmarkt punkt enL en dat vindt ik eerlijk gezegd ietsje prijzig.
   Kortom, mijn vraag is nu: Waar kan ik anders lactose goedkoper halen en is er eventueel een vervangend iets voor lactose dat makkelijker en goedkoper te krijgen is?

   (is een ''brouwwinkel'' misschien een goede optie?)


   Ook zou ik graag een gekleurde rookbom maken maar kan geen kleurstoffen vinden, ik heb alleen 1 site gevonden waar recepten'1' voor gekleurde rookbommen staan maar al die chemicalien zijn gewoon niet te krijgen, dus weet iemand hoe ik een kleurtje aan mijn rook kan geven voor een prikkie? liefst heb ik rood, geel, oranje, blauw, paars en etc etc, geen zwart wit of grijs

   Alvast bedankt voor de reacties

   '1': http://chemistry.about.com/od/demonstrationsexperiments/ss/smokebomb_5.htm
   http://chemistry.about.com/od/demonstrationsexperiments/ss/smokebomb_6.htm


   *update*
   Ik heb nog geen mengverhouding voor kcl en lactose, helemaal vergeten.....
   Ik wil er dus eentje maken nu met calciumchloride (voor oranje rook), kaliumchloride en lactose.

   Is er eventueel ook nog een andere optie dan KCl?? met dezelfde/vergelijkbare/betere eigenschappen om een rookbom van te maken?
   ''Hogh Density'' suggereerde NatriumChloride NaCl als vervanger voor KCl.  • By Bl@z3
   Zoals ieder jaar hier de rookbom afgestoken op oudjaarsdag 2008-2009. Het brutogewicht was +-30kg. Zoals op de video te zien is klapt de rookbom te vroeg uit elkaar waardoor de rookbom te snel oprookt. Waarschijnlijk heb ik iets te weinig aluminiumfolie gebruikt. Toch is het een geslaagde rookbom geworden. Veel plezier met kijken.

   http://www.youtube.com/watch?v=wSVZvnNk-JI

   -15KG KAS
   -10,5KG suiker
   - 32 kanddoeken
   - 32 keukenrollen
   - 10 theedoeken
   - heel veel sterretjes

   groeten Blaze
  • By Maseo
   640Gr totaal gewicht,
   ±2-3 rollen keukenpapier (Tip, dirk v.d broek €0,57 per 3 8) )
   http://www.pureownage.eu/KAS/videos/Video038.mpg
   http://www.pureownage.eu/KAS/videos/Video038.3gp
   Opgenomen door vriend van mij,..

   op driekwart van 't filmpje komt er een man aanlopen.., sommige mensen kunnen het niet waarderen.
   Ik ben dus diegene die in uiteindelijke discussie gaat met die kerel.

   "Ik weet niet wat U fikkie steken noemt maar er brandt dus helemaal niets"
   "Er lopen ook allemaal kleine kinderen rond"
   die allemaal kwamen kijken en WOOOOOW zeiden,

   Ik weet't beter dan hem, maar probeer hem dat maar wijs te maken.
   twas lachen :roll:, hopelijk morgen of overmorgen de volgende, 6 rollen totaal

   720gr KAS en 480gr C6H12O6 oplossing
   [edit: hinderlijk case sensitive files :oops: ]
  • By Bl@z3
   Ik heb op oudejaarsdag een KAS-rookbom gemaakt, en ff op video gezet. Hij was wel aardig gelukt.
   verhouding was 1kg kalkamonsalpeter/600g suiker.

   http://media.putfile.com/KAS-Rookbom2005

   Veel kijkplezier :P
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×