Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Duvel

Chloorgas

Recommended Posts

Hoi iedereen,

Ik vroeg me af of er een makkelijke manier is om chloorgas in grotere hoeveelheden te verkrijgen?
Ik dacht zelf aan een reactie van zoutzuur met een andere stof. Maar dit gaat al vrij duur worden denk ik als je veel nodig hebt.

Kevin

Share this post


Link to post

Wikipedia geeft tal van mogelijkheden, zoals reactie van keukenzout met H2SO4 en MnO2, of een aantal elektrolyse reacties. Die lijken me minder interessant als je snel grote hoeveelheden wil verkrijgen. Hoeveel denk je eigenlijk aan, en wie wil je ermee omleggen? ;)

Share this post


Link to post

De eenvoudigste methode vind ik dmv TCCA en HCl. Hiermee is ook heel nauwkeurig de hoeveelheid vrijgekomen chloorgas te berekenen, waardoor je precies kunt werken. Bleekmiddel met HCl werkt ook wel, maar de yield is veel lager, en het chloorgas komt daarbij erg ongecontroleert vrij. Toch is dit wel lekker goedkoop, dus best geschikt voor grote hoeveelheden. Als je TCCA wilt gebruiken moet je meestal een pot van een kilo kopen als zwembadchloor.

Share this post


Link to post

Geweldige site dieselpower !! BEDANKT !
Bedankt voor de tip Leander.
Ik ga een chloorgasbom maken en bij het politiebureau naar binnen gooien, superman21 (lol) ;)

Share this post


Link to post

Ik begrijp echt niet waarom je chloorgas zou willen maken. Ze gebruikten dat toch in de oorlog om mensen mee te doden, ik begrijp echt niet wat het nut ervan kan zijn in de pyrotechniek behalve de kleur versterking van een paar zouten.

Edited by Willy

Share this post


Link to post

Synthese bariumchloraat:
6 Ba(OH)2 + 6 Cl2 --> Ba(ClO3)2 + 5 BaCl2 + 6 H2O

Synthese kaliumchloraat:
3 K2CO3 + 3 Cl2 --> 5 KCl + KClO3 + 3CO2

En bedenk er nog maar een paar bij.

Edited by Duvel

Share this post


Link to post

Op de site van frogfot staan nog wel meer ZEER goede syntheses.
Ik kan wel niet aan bariumhydroxide geraken en aangezien bariumsulfaat en carbonaat niet oplossen in water, zijn er andere mogenlijkheden (via chloorgas) om Bariumchloraat te maken met een ander oplosmiddel?

Share this post


Link to post
Synthese bariumchloraat:
6 Ba(OH)2 + 6 Cl2 --> Ba(ClO3)2 + 5 BaCl2 + 6 H2O

Synthese kaliumchloraat:
3 K2CO3 + 3 Cl2 --> 5 KCl + KClO3 + 3CO2

En bedenk er nog maar een paar bij.


Werkt dit echt? ;)

Chloorgas (Cl2) of het Chloride ion (Cl-) is heel wat anders dan chloraat (ClO3-). Ik heb er nog nooit van gehoort dat dmv zuurstof uit een hydroxygroep en chloorgas spontaan chloraat ionen kunnen worden gesyntheseert. In een waterige (basische) oplossing ontstaat er naar mijn weten hooguit hypochloriet (ClO-) of hypochlorigzuur. (HClO). Het lijkt me een zeer interressant principe, maar heb je ook bronnen die deze reactie bevestigen of zelfs practisch toepassen? :P Edited by Leander

Share this post


Link to post

Bronnen? Het staat in Shimizu ! ;) Dat lijkt me zeer betrouwbaar.
Ik citeer:

Manufacture: It is obtained by passing chlorine gas into a solution of barium hydroxide in hot water (en dan die formule)

Ik weet ook niet of het werkt, het leek mij in eerste instantie ook een rare vergelijking. Maar je weet maar nooit!

Edited by Duvel

Share this post


Link to post

Chloor is een vrij oxiderend goedje.. Dus misschien.. ;)
En daar komen we maar op één manier achter! Kijk je wel uit met dat chloor? :P

Share this post


Link to post

Natuurlijk ben ik voorzichtig.. =]
Ik ga eerst een mooie opstelling bedenken en meer informatie inwinnen..
En over een week of twee uitvoeren (ik zit nu druk met school enzo)

Share this post


Link to post

And he's back.

Gamekeeper had mijn warning verwijderd, maar ik kon nog niet posten, daar ben ik Richard dankbaar voor. Geen gezeik meer over wat gebeurt is, ik sta achter Richard en daar heb ik zo mijn overwegingen voor. Een goed gesprek kan veel goed maken.


Maar goed, nu weer ontopic, wat ik jullie mee wilde delen is het volgende.

3ClO- <==> ClO3- + 2Cl- (dit enkel rond het kookpunt).

Dit is wat jullie zoeken, het bestaat écht... En heeft met oplosbaarheden te maken meen ik, het kan ook met kaliumchloraat namelijk.

Kees.

Share this post


Link to post

Chloorgas is inderdaad een sterke oxidator, staat als 11e in BINAS als:
Cl2 + 2 e- <--> 2 Cl-

Share this post


Link to post

Een probleem waar je dan tegenaan zult lopen is dat chloor zo goed als niet oplost in bijna kokend water. Een lekker hoge reageerbuis, maatcilinder of reactievat waar onderin chloor uit een nauwe opening bubbelt zou daarom aan te raden zijn. Een beetje het zelfde principe als de synthese van zilvercarbide dus.

Share this post


Link to post

Het lijkt mij wel een zeer gevaarlijke manier om Bariumchloraat te maken, aan chloorgas zijn duizenden mensen de pijp uitgegaan het is maar even dat je het weet.
En is in een minimale hoeveelheid dodelijk dit is (lijkt) me wel genoeg info om er niet mee te gaan prutsen!!

Share this post


Link to post

Prutsen is altijd nog anders dan er met een gezond verstand mee omgaan.
Ik weet zeker van mezelf dat ik altijd alles dubbel dubbel check voordat ik met iets omga dat mijn gezondheid in gevaar kan brengen. Ik draag handschoentjes wanneer ik kaliumnitraat of koperoxide of iets dergelijks afweeg, dat zegt genoeg denk ik?
Ik weet dat chloorgas zeeeer gevaarlijk is, en ik wil het ook absoluut niet inademen. ik weet hoe ik me moet voorbereiden.

Ik ben nu eerst nog met een uitgebreide theorie bezig (opzoeken van benodigde informatie e.d.).
Daarna ga ik een opstelling bouwen en geheel onder water testen op gaslekken.
Als het eenmaal zover is, ben ik van plan om wel een gasmasker aangeschaft te hebben. En natuurlijk alles buiten en in kleine hoeveelheden.

Komt goed hoor, beloofd... ;)

Share this post


Link to post

Zeg uuh, ik zat er net op school aan te denken, maar hoe krijg ik de bariumchloride van de bariumchloraat van elkaar gescheiden?
De enige methode die ik kan bedenken, is de oplosbaarheid op bepaalde temperatuur, en dus zo de ene laten uit kristalliseren. Maar is dit wel rendabel?
Zijn er andere suggesties, of weet iemand hoe ik de hierboven beschreven methode goed kan uitvoeren?

Share this post


Link to post

Wat jij beschrijft heet met een net woord 'gefractioneerde kristalisatie'. Dit werkt alleen als je je oplossing veel tijd geeft om uit te kristaliseren. Neem een verzadigde oplossing, en geef deze ongeveer 5-10 uur om van 100 oC gelijkmatig naar kamertemperatuur te dalen. Hierna kun je de oplossing nog verder op kamertemperatuur laten indampen, waardoor de kristallen groter en groter worden. Wat je dan zult merken is dat de bariumchloraat en -chroride apparte kristallen vormen die gemakkelijk te scheiden zijn, omdat ze er totaal anders uitzien. Chloriden vormen vaak kubische kristallen, als keukenzout. Hoe bariumchloraat er precies uitziet weet ik niet. Waneer je dit goed uitvoert is een zuiverheid van wel 98% haalbaar. ;)
Zorg wel dat je het niet te snel doet. Waneer een mengsel van zouten snel uitkristaliseert mengen de zouten wel, en vormen ze onzuivere kristallen. Je kunt bij chloraten aan de kristalvorm met een microscoop, of mits goed uitgevoert met het blote oog, duidelijk zien hoe zuiver je kristallen zijn.

Edited by Leander

Share this post


Link to post

Ik ben net terug van vakantie en door omstandigheden even niet zo helder, maar ik ga toch even een poging doen om het een en ander duidelijk te maken.

Je blijft inderdaad met een mengsel van chloraat en chloride zitten.

Is het daarom niet veel makkelijker om dit vanuit kaliumhydroxide te doen ? Chloorgas bubbelen door een hete oplossing geeft namelijk kaliumchloraat (al daar niet in oplossing) en dit is dan neer te slaan met barium chloride of barium nitraat (beter) aangezien kalium chloride en nitraat erg goed oplosbaar zijn zal de enige neerslag vrijwel zuiver bariumchloraat zijn.

Het blijft lastig om te doen natuurlijk en het is voor velen waarschijnlijk veiliger om te beginnen vanuit kaliumchoraat om zo het chloor deel over te slaan.

Persoonlijk ben ik niet zo heel bang van chloor, liever chloor dan broom, wat een rotspul is dat als het gaat koken zeg...

In ieder geval zie ik geen heil in kristalletjes tellen en scheiden. Dan doe ik liever denk ik deze synthese en doe er daarna een verzadigde oplossing van strontiumchloride bij om zo strontiumchloraat te krijgen. Wat waarschijnlijk nog vervuild is met OH-

Kees.

Edited by Keesthemad

Share this post


Link to post

Hmm.. Kees ik denk dat je inderdaad gelijk hebt, maar je hebt wel meer kans op kalium- vervuilingen.
Als de kristallen inderdaad makkelijk te scheiden zijn, omdat ze er anders uitzien, dan is het natuurlijk het proberen waard.

Ik ga nu verder denken, en een opstelling bedenken (ik wil hem "customized" ;) )

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Topics

  • Posts

    • Ben zelf ook aan het knoeie geweest met een spuit om sterren te perse. Dus ben op zoek gegaan naar een ster plaat, maar blijf wel ff met de spuit door gaan met de hand hahahaha…. Heb helaas niet de gereedschappen en mogelijkheid om zelf wat te maken meer… 
    • Ik heb gelukkig de weg terug weer gevonden.. heb nu ook meer tijd ervoor weer want me zoontje is nu oud genoeg om zichzelf bezig te houden dus pappa kan beetje klote weer… ik ben wel nog steeds bezig met onderzoek, proberen en testen wat voor mij werkt.. maar ja moet zuinig zijn met me poedertjes is tegenwoordig echt een drama om wat te kunnen scoren… verklaring hier verklaring daar… ik zit daar heel nie op te wachte🤦🏼
    • Zoooooo ik heb de weg ook weer terug gevonden…. Zien dr echt goed uit… ik ramde het aan met de achter kant van me ratel uit me doppenset en boorde handmatig de core met een lang boortje… 🤦🏼 het werkt maar niet perfect
    • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
    • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
  • Who's Online (See full list)

    There are no registered users currently online

×