Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Tyneman

Fotokokertjes-kanon

Recommended Posts

Zo, Tyneman heeft een nieuw speledingetje gemaakt. En het werkt nog ook. ;)
Op deze site vond ik een leuk apparaatje. Een plankje om fotokokertjes mee te lanceren.
Ze zijn er te koop, maar ook erg simpel zelf te maken.

Hier ziet u mijn resultaat:


De ontsteker en de vonkdraadjes los (Slechte foto's, maar men snapt het wel):
http://pyroforum.nl/uploads/post-149-1202468983.jpghttp://pyroforum.nl/uploads/post-149-1202468924.jpg

Als brandstof gebruik ik 1 á 2 druppels wasbenzine. Dit omdat parfum vreselijk meurt en minder goed brand. In het kokertje doe ik 1 glasparel, en daarop 2 druppels wasbenzine. Potje dicht en even het pareltje laten rondrollen. Paar keer klikken en BOOM. Kokertje vliegt snel een meter of 10.
Filmpje:
Kokerkanon.wmv

Share this post


Link to post

Het lijkt veel op mijn spud gun maar dan in het klein wel lachen ;). Ik heb ook eens zoiets gemaakt maar dan met een loop om erwten in te doen. Leuk gemaakt.

Shark007

Share this post


Link to post

1 Woord: Geniaal. Echt geweldig hoe je met vluchtige brandstoffen iets flink ver weg kan schieten.
Inderdaad een beetje het idee van een spudgun, zoals shark al zei. Ik heb pas nog een "spudsniper" gemaakt. Een handformaat spudgun met een zoom scope(oude verrekijker gemold) en laser. Je schiet toch al gauw 200m ver, en knallen dat het doet!!

Share this post


Link to post

Leuk speeltje. Zullen ze bruggers ook érg leuk vinden denk ik ;) .
Maar ik had een vraagje, wat is een glasparel en waar dient het voor ?

Share this post


Link to post

Waarschijnlijk zorgt de glasparel ervoor dat de wasbenzine goed verdampt. Dat zorgt er zeg maar voor dat als je schud, er luchtbeweging is aan de binnenkant van het rolletje. Zit dat bolletje er niet in, dan kan de lucht minder makkelijk in beweging komen door te schudden.

Edited by sueno

Share this post


Link to post

Leuk ding man! Veilig zat, en toch lekker binnen knallen. :P

Maar ik had een vraagje, wat is een glasparel en waar dient het voor?
Die glasparels heb je vast ook wel eens gebruikt bij scheikunde! Dat zijn die glazen bolletjes die je in water moest doen als je dat ging koken, maar waarvan de leraar nooit vertelde waar het goed voor was. ;)

Share this post


Link to post

Bes wel grappig ding alsk tijd over heb, (en dat heb ik toch altijd wel ;) ) zal ik er ook eens een keer bouwen. Zou gewone benzine ook werken of is dit te gevaarlijk?

Die glasparels dienen als kooksteentjes sommige vloeistoffen (bijvoorbeeld gedestilleerd water) kunnen opeens heel explosief gaan koken (kookvertraging).

Share this post


Link to post

Tyneman als ik jouw was zou ik je draadjes toch iets meer strippen aan de uit einden voor een betere vonk.

Een beetje zoals dit tekeningetje:
Dat heb ik ook in mijn spud gun gedaan en dan krijg je een veel betere en constantere vonk.

Groeten, Shark007

Share this post


Link to post


Voor een beter ontsteking.


@ shark

Wat gebruik jij voor vonken bij je spudgun?
Ik kan namelijk niks geschikts vinden. Edited by cojonesm

Share this post


Link to post
Tyneman als ik jouw was zou ik je draadjes toch iets meer strippen aan de uit einden voor een betere vonk.


Wat is er mis met de vonk dan. Ik denk dat je bedoelt dat je de vonk niet ziet op het filmpje. Dat komt waarschijnlijk doordat de vonk zo kort is dat het net tussen twee beeldjes kan vallen waardoor je em niet ziet.
De draadjes hoeven niet gestript te zijn hoor, als de afstand klein genoeg is dan springt de vonk sowieso wel over.
Edit: @T. Misschien is het een idee om er vinnetjes op te maken, dan gaat ie misschien nog verder. Edited by sueno

Share this post


Link to post
Misschien leuk met acetyleen of waterstof? ;)


Haha, lolbroek :P. Dat had ik een keer gedaan(waterstof), toen was het kokertje verandert in een legpuzzel.

Share this post


Link to post

@ cojonesm

Ik gebruik voor de vonk gewoon zo'n dingetje uit een lange aansteker even open schroeven en klaar is kees.

Zo'n aansteker:


Daar haal je dat piezo dingetje uit:


En hier een tekening:


Nou dat was het dan weer ;) groeten Shark007

Share this post


Link to post

shark: Ik was ook al opzoek naar zoiets, prachtig idee. ik wou dat ding al kunnen maken maar de ontsteking had ik echt geen idee van: TNX

Acetyleen moet wel lukken, mits enige versteving van het kokertje.

Gr33tzz

Share this post


Link to post

Met zuurstof krijg je een soort knalgas. Het is in ieder geval heel snel want mijn pa had vroeger een keer met autogeen lassen een beetje acetyleen en zuurstof in een bakje met spijkers laten lopen en een vlammetje erbij gehouden. Toen kwamen de spijkers om zijn oren. Papieren bekertjes schenen ook leuk te zijn(lees: snippers)

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Ben zelf ook aan het knoeie geweest met een spuit om sterren te perse. Dus ben op zoek gegaan naar een ster plaat, maar blijf wel ff met de spuit door gaan met de hand hahahaha…. Heb helaas niet de gereedschappen en mogelijkheid om zelf wat te maken meer… 
  • Ik heb gelukkig de weg terug weer gevonden.. heb nu ook meer tijd ervoor weer want me zoontje is nu oud genoeg om zichzelf bezig te houden dus pappa kan beetje klote weer… ik ben wel nog steeds bezig met onderzoek, proberen en testen wat voor mij werkt.. maar ja moet zuinig zijn met me poedertjes is tegenwoordig echt een drama om wat te kunnen scoren… verklaring hier verklaring daar… ik zit daar heel nie op te wachte🤦🏼
  • Zoooooo ik heb de weg ook weer terug gevonden…. Zien dr echt goed uit… ik ramde het aan met de achter kant van me ratel uit me doppenset en boorde handmatig de core met een lang boortje… 🤦🏼 het werkt maar niet perfect
  • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
  • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
 • Who's Online (See full list)

  There are no registered users currently online

×