Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
D.L.

Raketbrandstof

Recommended Posts

Ik heb vandaag weer een lading raketbrandstof gemaakt. 200 gram kaliumnitraat 60 gram suiker en 40 gram honing. Dit keer geen katalysator. Er zijn veel filpmjes te vinden over hoe raketbrandstof gemaakt word, maar omdat ik er toch een video van gemaakt heb wil ik hem met jullie delen:)
Raketbrandstof.3gp

Ik heb er een pijl (12mm ID pvc, 5 cm hoog, 1 cm nozzle van bentoniet, 3mm volledige core) van gemaakt dit eindigde in een mooie cato!!

EDIT: moderators kan er 1 post verwijdert worden per ongeluk heb ik hem 2 keer gepost blijkbaar...

Edited by D.L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo

Ik gebruik als brandstof altijd MP en ik wil eens een staart maken. Ik heb Al (325#) en Mg (130#) tot mijn beschikking en om het me gemakkelijker te maken zou ik graag willen weten of iemand een richtlijn heeft voor het percentage dat ik aan mijn MP kan toevoegen. Zeker ook omdat het invloed heeft op de brandsnelheid.

Kan ik met het toegevoegde metaal de brandstof nog steeds rammen? Of wordt het dan té gevoelig?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnesiumpoeder in een motor brand waarschijnlijk toch volledig weg voordat het je nozzle verlaat. Verder is 325# mesh aluminium ook niet echt spectaculair. Je kunt in dat geval beter wat grove houtskool nemen of op zoek gaan naar titanium. Percentage van deze additieven is meestal <5%.

Rammen moet nog wel kunnen hoor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toevoeging van extra houtskool, of houtskool die grover is geeft bij mij een redelijk negatief effect op de prestaties. Oftewel zoek je Ti, dat een heel mooi effect geeft zonder negatieve effecten op je prestaties. Of je moet overschakelen naar 60-30-10 brandstof die ook wel een mooie staart kan geven.Ik ram nooit metalen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prestaties maakt niets uit. Je zult dan alleen de nozzle en core iets aan moeten passen op je tragere brandstof. Als je dat goed doet zal je pijl net zoveel hoogte en thrust hebben. Rocketry-composities hoeven helemaal niet snel te zijn, aangezien prestaties altijd afhangen van een compromis tussen motormaten en de gebruikte brandstof.

Share this post


Link to post
Share on other sites
200 gram kaliumnitraat 60 gram suiker en 40 gram honing.


Wat voor soort suiker kan je gebruiken? En wat voor honing?

Ik heb laatst mijn eerste green powder gemaakt, en nu wil ik door met iets nieuws.
Ik heb al veel gelezen op dit forum. Dus ik weet wel ongeveer wat ik doe.
Het is ook leuk om scheikunde op school te gebruiken voor iets wat ik zelf leuk vind.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gisteren heb ik 3 pijlen gemaakt en deze eindigden allemaal in een CATO, de lading ontplofte direct op de grond (ook mooi maar niet de bedoeling :lol: ).
Normaal gesproken gebruik ik een 8 cm lange 5/8 grijs pvc met een 1 cm nozzlestop zónder eindstop. Ik ram na de nozzle het MP dus helemaal tot het eind, zonder stop, waarop de lading komt. Voor deze motortjes werkt het (mijn ervaring) perfect om geen eindstop te gebruiken en vind het fijner omdat er een groot brandoppervlak is bij de lading.

Nu heb ik gister 6,5 cm lange 3/4 grijs pvc gebruikt op dezelfde manier, zonder eindstop dus. Deze rakkers knalden alle drie direct uit elkaar. Waarschijnlijk doordat de onderin ontstane druk al het MP naar boven (in de 2"lading) perste. Bij 5/8 pvc is dat niet het geval omdat de druk laag genoeg blijft en mischien ook omdat ik daar 8 cm voor heb gebruikt. Óf dat mijn MP te droog is en dus niet goed 'plakt' tijdens het rammen waardoor er scheuren ontstaan...

Ik ga dus denk ik weer over tot wél een eindstop gebruiken. Zijn er mensen die dezelfde manier als ik gebruikte en andere ervaringen hebben? Of wordt er gewoon een eindstop gemaakt met daarin een klein gaatje dat de lading onsteekt?

Edited by Bass

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wat voor soort suiker kan je gebruiken? En wat voor honing?


gewoon sucrose wat je in de koffie doet. Honing gewoon honing wat je op je brood smeert.

Let wel op door de honing wordt de brandstof wel hygroscopisch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gisteren heb ik 3 pijlen gemaakt <knip> gemaakt met daarin een klein gaatje dat de lading onsteekt?
Die bovenste eindstop is een vereiste voor een goede betrouwbare raket. Zeker met PVC heeft de brandstof de mogelijkheid door de casing heen te schuiven bij een beetje druk, omdat er dan geen eindstop is die tegendruk leveren kan. Eeen gaatje boren in de bovenste eindstop en vullen met meal heeft bij mij tot nog toe overigens altijd gewerkt. De meal in het gaatje kun je aandrukken met de achterkant van het boortje, dan blijft het mooi zitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou het is leuk dat je dat zegt, zo maakte ik mijn pijlen altijd. Maar zodra ik de meal aandrukte in het 1,5 mm gaatje deed deze het niet meer. De meal los erin gieten werkt een stuk beter.
Ik heb eigenlijk een te kleine nozzle geboord kom ik achter, 3 mm (met 1 cm core) voor een 16 mm ID PVC, dit had 4 mm moeten zijn. De druk was dus sowieso veel te groot!

Eindstoppen dus.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By Amateur
   Wanneer leren ze het nou eens!!! :o
  • By danny db
   Zo gezegd zo gedaan, en niet omdat het leuk is om te knalleuh maar puur voor de wetenschap.

   Onderzoeksvraag
   Overleeft een blastscreen dat bestaat uit 2 maal 4mm Plexiglas met houte frame een persongeluk met een 1lb raket?

   Onderzoek
   Er werd 15-20 gram oxy (hoogkwaliteitswhistle) in een PVC buisje gestopt, eindstoppen bestaande uit kattegrid, alu papier en hot glue. Dit werd op een verhoogje gezet op 20 cm afstand van de blastscreen.

   Bij de 2de test werd er meer dan 30 gram gebruikt

   resultaat:


   http://www.youtube.com/watch?v=EwZnUogRjlM
   Het plexiglas overleefde de knallen, er is een inslag zichtbaar van een stuk PVC die in het rond werd geslingerd. Het houten framewerk is een beetje losgeslagen en zwart geblakerd.


   Conclusie
   We kunnen zeggen dat plexiglas kan gebruikt worden als je whistleraketten maakt onder de 1LB. We kunnen ook zeggen dat het zonder blastscreen LEVENSGEVAARLIJK is om te persen gezien de PVC toch een kratertje heeft achtergelaten op de pvc.
  • By HellBound>LordOfDark
   Okee nu een off-topic die niet over muziek gaat...
   Hebben jullie wel eens ongelukken gehad met mengsels en vuurwerk? dat de hele zooi op een totaal verkeerd moment afging ofzo? of dat iets ergens heen vloog waar het niet heen moest...bij mij was dat de rook van mijn rookbom die fijn door de open deur allemaal naar binnen waaide...Ook heb ik een keer per ongeluk een vuurpijl(gelukkig niet een hele grote) door mijn raam naar binnen geschoten :oops: Hebben jullie ook zulke ervaringen?
   Ben ik wel benieuwd naar

   gr. Hellbound>LordOfDark
  • By marui.
   Hallo daar!
   Mijn naam is marui.
   Mijn echte naam is alexander.
   Marui komt van tokyo marui.
   Ik ben 15 jaar, en dol op alles
   wat veel vuurkacht heeft.
   Mijm beste pyro-eigenschappen zijn,
   electonische ontstekings systemen
   op tijd, afstand,licht,geluid, beweging enz...,
   ook raketten en bazooka's (meestal theorie),
   tripp-wires (soms praktijk), handgranaten (na
   een klein ongelukje te hebben gehad, stop
   ik er tijdelijk mee), landmijnen (alleen in theorie!!!)
   en nog veel meer coole dingen! Mijnen en dat soort
   dingen zijn alleen in theorie, dat wil zeggen dat het
   alleen op papier staat of dat ik een onschuldig
   schaalmodel maak! en ik haat geweld, zowel tegen
   mensen als tegen dieren. Verder hoop ik dat
   het hier heel leuk wordt, en dat julie me veel
   advies kunnen geven (nadat ik ik het eerst heb
   opgezocht natuurlijk ) ik zou graag nog wat willen
   bijleren over het maken van bommetjes,
   BOMMETJES, niet BOMMEN!
  • By night hawk
   Heey,

   Ik las vanochtend de telegraaf en ik zag op de voorpagina een hele grote foto van 2 jongens in labjassen die onder het bloed zaten. Ik begon verder te lezen en kwam erachter dat er 4 jongens van het vwo samen met hun scheikunde leraar een explosieve comp aan het maken waren ( rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur). Het ongeluk gebeurde toen de scholieren, toen de leraar even alcohol halen was, alle chems gewoon bij elkaar gooiden en 1 van de leerlingen het geheel aanstampte met een spatel. Het gevolg is te zien op deze link:

   Explosie in Scheikundeklas

   Ze liepen voor de rest snijwonden aan armen en handen op. 1 viel bijna flauw en een ander keeg glas in z'n oog! ( blijkbaar geen bril )

   Ik vind het zelf echt DOM van die lui om zonder verstand van zaken ( want dat hadden ze blijkbaar niet ) gewoon de chems bij elkaar te gooien zonder dat de leraar er toestemming voor had gegeven.

   Edit: Ik heb ff snel het bericht ingescand ( zie attachment, ja ik weet dat het in word is ), ik hoop dat nu iedereen het na kan lezen.

   EDIT: even .doc omgezet in .pdf (by gamekeeper)
   Explosie_in_Scheikundeklas.doc
   Explosie_in_Scheikundeklas.pdf
  • By Pred
   ik ben Pred,

   Ik ben door yellowcard in aanraking gekomen met 'het echte vuurwerk maken'.
   Daarvoor deed ik al wel simpelere dingen, bijvoorbeeld KNO3/suiker rookbommen maken.
   Nu wil ik een beetje verder gaan in de scheikunde en vooral vuurwerk maken, mij vader is chemicus dus de chemicalien zijn niet een erg groot probleem.

   Mijn eerst vuurwerk ongeluk is ook al binnen, ik ben namelijk 1 van de vier 'wizzkids' die op het stanislas college een schokgevoelig mengels heeft laten afgaan.
   het mengsel weet ik trouwens niet meer, ik dacht caliumchlotaat(5g), zwavel(2g) en rode fosfor(1g)


   pieter
  • By Haig
   Hallow iedereen,

   Ik ben Haig of Pieter. Ik ben 16 jaar oud en ik ben niet zo goed in fysica en chemie maar ik vind jullie website en forum echt geweldig, ik heb me al wat bezig gehouden met de KAS-Suikerbom waarmee ik al niets anders dan plezier mee heb gehad, ook wel wat problemen toen een vriend van me 'perongeluk' een kapot stuk keukenpapier (met kas enzo in) had aangestoken voor m'n deur en dat de buren allemaal kwamen klagen .
   Voor de rest studeer ik Handel, zeer saaie richting, volgend jaar ga ik naar Informatica. En ik hoop dat ik op dit forum nog wat kan leren over het Pyrotech gedoe en natuurlijk ook wat er veilig is en wat niet :(
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×