Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Keesthemad

Het grote thermiet topic

Recommended Posts

Gegroet beste mede-pyro'ers.

De laatste tijd is mijn interesse in thermiet dermate gestegen dat ik een video wil gaan maken met alle soorten thermiet die ik me bedenken kan. Als uitgangspunt wil ik 10 gram maken per soort en deze dan opnemen op film en dit compileren tot een kleine video. Nu heb ik enkele vragen en hoop dat er mensen zijn die bereid zijn mij te assisteren.

Ik ben zelf niet in het bezit van een goede videocamera, ik heb enkel mijn telefoon en die is niet toereikend voor mijn doel.

Uitgangspunt van het experiment is het vergelijken van de brandsnelheid, lichtopbrengst, ontstekingswijze en bruikbaarheid binnen de pyrotechniek.


Ik ging er eerst vanuit dat pyro en thermiet twee verschillende dingen waren en dat deze niet te combineren vielen, tot mijn oog op titaniumthermiet viel, deze zeer langzaambrandende thermiet heeft een extreem hoge lichtopbrengst, waarbij enkele grammen je gedurende een halve minuut kunnen verblinden en het ook niets te doen heeft met spetters metaal, het lijkt eerder te gloeien.

Zoals ik al gezegd had wil ik zoveel mogenlijk thermieten maken, tot nu toe heb ik er slechts enkele gemaak waaronder Ijzer 3 oxide, loodmenie, titanium en koperthermiet. Ik wil in ieder geval de volgende thermiet soorten gaan maken, en of ze het doen zien we dan wel (als het goed is wel volgens elec. pot.):

FeO
Fe2O3
Fe3O4
CuO
CoO
PbO
PbO2
Pb3O4
TiO2
Sb2O3
Cr2O3
NiO
MnO2
SnO
V2O5
HgO
...

Van deze zal er vast een zijn die niet goed reageert maar daar kom ik wel achter tegen die tijd. De meeste van deze stoffen heb ik of kan ik zo aan komen, dat is niet het probleem. Het probleem is dat er iemand moet zijn die mij even moet assisteren en bereid is hier een dagje voor op te geven, met als beloning een lekker hertog jan primator'tje.

Vriendelijke groet, Jeroen.

PS. weet je nog een leuk oxide, of één die ik toch maar even moet proberen, vertel het me. Het kan niet giftig of gek genoeg (zie onderste).

Share this post


Link to post

Waarom test je zoveel variabele oxidators, maar slechts 1 reductor? Het lijkt mij leuk om ook magnesium titanium etc. te gebruiken in thermiet. Theoretisch kan elk metaal worden gebruikt, zolang het gebruikte oxide maar edeler is. Aluminiumoxide met ijzerpoeder werkt bijvoorbeeld niet. Koperoxide met ijzerpoeder daarintegen (theoretisch) wel.

Andere mogelijke oxides;

Co3O4
Mn2O3
Mn3O4
CrO3
MoO3
MoO2
V2O5
SnO2
Cu2O

Heb je ook al nagedacht over een manier van ontsteken?

Share this post


Link to post

Ik wil in eerste instantie alleen "Klassieke" thermiet maken met aluminiumpoeder, ik zat er over na te denken om ook magnesiumpoeder te doen maar dan krijg je alweer zoveel experimenten dat het niet haalbaar is, en aluminium is lekker onedel dus je kan bijna alles wel gebruiken.

Manier van ontsteken wil ik eens kijken of kaliumpermanganaat/glycerol een goed idee is, en voor de lastiger te ontsteken thermieten daaronder eerst een gram conventioneel thermiet. En degene die met lont te ontsteken zijn ook daadwerkelijk met lont te ontsteken, deel van het onderzoek was te kijken wat de edelheid met de manier van ontsteken te maken heeft.

Dit moet allemaal uitgelegd worden in de video, welliswaar geen voice over maar in tekst (engels.). Dan heb je een leuk interessant video'tje voor een ieder die iets over thermiet wil weten.

En inderdaad, die oxiden kunnen ook nog, maar die heb ik niet allemaal hoor...

Share this post


Link to post
Guest

Het lijken nu al veel soorten mogelijkheden, maar moet je eens nagaan als je ook nog de verschillende thermate versies van de composities gaat uitproberen :P

Zal waarschijnlijk ook helpen met de ontsteking van de moeilijk op gang te brengen thermites.

Maarja, can't wait jeroen :)


Lttrrzz

Share this post


Link to post

Wat is de defenitie voor thermiet want je kan inderdaad alles nemen om thermiet te maken, zelfs koolstof want het is dat wat in hoogovens gebruikt wordt, maar is dit dan nog thermiet te noemen?

@keesthemad: Voor welke pyrodoeleinden zou je het dan wel gebruiken?

Share this post


Link to post

De thermiet die te gebruiken is in de pyrotechniek zijn bijvoorbeeld de heel snel brandende thermietsoorten, ik heb ze nu gezien die prima als raketbrandstof te gebruiken zijn. Aan de andere kant kan je ook prima sterren maken met TiO2 thermiet, je moet ze alleen wel primen met een andere thermietsoort die lontgevoelig is.

Verder kun je ook hele mooie fakkels maken met TiO2 thermiet, het brand heel erg langzaam maar wel met een heel hoge lichtopbrengst, waarvan ik begin te twijfelen of het niet slecht is voor je ogen om er direct in te kijken. En wie weet duikt er nog een juweeltje op tussen die thermietsoorten.

Share this post


Link to post

Een raketbranstof lijkt mij toch wel vreemd aangezien er bij de exotherme redox reactie van thermiet altijd een metaal in vloeibare vorm ontstaat.
Oja, bij thermiet wordt er niet van een verbrandingsreactie gesproken hé of wel?
Ik zou zeker geintereseerd zijn in zo'n primerthermiet, misschien iets als cracling stars dan?

Share this post


Link to post

Er zijn ook leden op dit forum die hele prettige knallertjes maken van CuO-thermiet. Dat is dus ook een goede pyro-toepassing.
En nee, thermiet is geen verbranding, het is een erg energetische redox reactie.

Share this post


Link to post

Je hebt ook zink/zwavel raketmotoren, hierbij ontstaat naar mijn weten ook geen gas, toch kunnen deze motoren prima een raket hemelwaards sturen. Dus met een thermietraket kun je nog wel een eindje komen. Bij flash ontstaan ook geen gassen maar de lucht zet wel uit.

Share this post


Link to post

Klinkt goed Jeroen, maar het zijn erg toch erg veel: kan leuk worden !
Ik woon in Delft, dus bied me wel vrijwillig aan om je een keer een handje te helpen.

Share this post


Link to post

Hmm, das fijn, dan heb ik al 2 vrijwillige aanmeldingen en 2 gedwongen.

Alvast bedankt mensen.

Ik zal binnenkort eens een lijstje maken met wat ik nog nodig heb.

EDIT: Dam ik moet eens leren onder mijn eigen account in te loggen als ik bij iemand anders ben.

Share this post


Link to post

Ik heb een raar idee voor uit te proberen, moet maar eens zeggen of dit onmogelijk is of niet.
Als je dus termiet maakt met dark alu(gewone termiet met ijzeroxide!) gaat het vele sneller af (gewoon een lont of aansteker is genoeg). Als je dan pingpong balletjes in aceton legt zodat het vloeibaar word en daar dan termiet aan toevoegt. Heb je dan termiet Laque of zo als het opdroogt.
Met buskruit werkt dit prefect. Het is misschien een raar idee maar lukt dit?
Ik heb geen flauw idee of dit kw3ll of een 'achterlijk' idee is.

Share this post


Link to post
Guest Rico

Aan de ene kant lijkt mij Thermiet Laq onmogelijk, maar aan de andere kant lijkt het me wel mogelijk : Je termiet word zo heet doordat de Laq de hele tijd brand. OF,Je stopt er een sterretje in en dan lijkt het me gewoon echt goed gaan. Maar als dat zo is is het wel erg makkelijk omdat je dan gewoon een blokje termiet kan maken. :P

Share this post


Link to post

De posts werden net gemoved toen ik ging posten ofzo..?

Iets dergelijks bestaat al als hoge temperatuur priming, maar dat is niet met ijzer(III)oxide. De compositie ben ik kwijt, maar er zit onder andere kaliumperchloraat, titanium en loodoxide in. Verder lijkt het me dat de binder alleen als brandvertrager werkt, en dat het dus niet heel erg nuttig is bij tragere termieten.

Share this post


Link to post
Guest Rico

Bij Snellere Thermieten zal het toch wel te doen zijn denk ik? Maar idd zoals je al zegt het werkt een beetje als brandvertrager(denk ik). Maar ik denk dat dat misschien toch wel opweegt tegen de voordelen van niet meer rond te liggen kliederen met poeder.

Aangezien ik nu geen normaal Al poeder meer heb alleen German Dark, heb ik geen spullen om het te testen.

Btw Miech, Richard verplaatste de post naar dit topic en jij was net bezig met typen. Waarom typte jij(Richard) Eigenlijk eerst : ''Niks''? Ik vond het wel grappig :P

Share this post


Link to post

Ooh het bestaat al, en ik denken dat ik met een uitvinding zat. :(

Ik heb spullen genoeg om te testen, en als het de moeite waard is zal ik dat vandaag ook doen. En mijn bevindingen posten. Het is dan wel een 'tragere termiet' met ijzeroxide en dark Alu.
Nu nog even naar de winkel voor ping-pongballetjes :P


Mvg danny

Share this post


Link to post

Volia, de termiet laque is gemaakt. Het moet nog even drogen. Het filmje waar ik de laque in maak krijg ik precies niet op de site gepost, dus hier enkele foto's


Aceton bij de pingpong snipers


Termiet bijvoegen


Mengen en dan in een vormpje 'gieten'/'drukken'


Eind resultaat Het zou er mooier hebben uitgezien als ik eerst het termiet toevoegde voor ik de aceton wegkapte. Nu heeft het een ruw oppervlak.

Zo ik heb al een klein stukje geprobeerd, en het lukt precies vrij goed. Je gaat met een aansteker maar even voorbij het plastiek en begint direct te branden, na enkele seconden begint de termiet reactie met een felle flash. Nu nog even afwachten tot het hele ding droog is en dan kijken of het werkt.


Mvg danny

Share this post


Link to post

Voila hier het resultaat. Het is redelijk gelukt, alleen was de brandsnelheid lichtjes afgenomen maar nog steeds wat termiet moet zijn. De blokje was been hard en kon alleen gebroken worden prefect voor transport.

Share this post


Link to post

Hmm, best een chill effect. Je hebt dus German Dark gebruikt met IJzeroxide las ik?
Zo kun je thermietblokjes maken die met lont ontstoken kunnen worden.
Dus ook door priming in een Shell.. :P
*Ziet mogelijkheden*

Echter is dat niet iets waar ik graag mijn dure dark alu aan verspil. :( Maar het is een mooie vinding!

Share this post


Link to post

Hier weer wat thermiet testjes van Tinus.
1: Standaard Fe2O3 : Al thermiet (3:1)
2: Lood thermiet Pb3O4 : Al (70:30)
3: Gloeithermiet Pb3O4 : Si (70:30)

De eerste is ter vergelijking. Loodthermiet ontbrand veel heftiger, en laat een feller gloeiende rest achter, hoewel de hoeveelheid restmateriaal beduidend minder is. Gloeithermiet heeft een heel rustige reactie.
De twee eerste zijn ontstoken dmv een stukje Mg lint, de laatste deed het netjes met een lontje.
Alle testjes gedaan met 3g thermiet.

Enjoy!
Thermiet2.wmv

Share this post


Link to post

Mooie tests T! Leuk om te zien wat Loodoxide kan in thermiet! Iedereen kent namelijk de Pb3O4/CuO/MgAl thermiet wel. :rolleyes:

En een thermiet met Si, mooiman! Ik had ooit gelezen dat het mogelijk was om met Mg en SiO2 een thermiet te maken, en daaruit onzuiver Si te winnen. Helaas is dit nooit gelukt. :)

Share this post


Link to post

Laat ik nou toevallig iets dergelijks gepland hebben voor begin volgend jaar :rolleyes: . Het lijkt me niet heel gezond trouwens, die looddampen.

@Stijntje: voeg eens wat zwavel of CuO toe, dan wil het waarschijnlijk beter branden. Zwavel heeft de voorkeur, want dan krijg je zuiverdere silicium.

Share this post


Link to post

De termiet reactie:

Copper (II) oxide 73
Aluminum (fine) 27

Is erg leuk.
Op pyroguide te vinden onder Flash Powder (Goldshmidt).
Gebruik deze ook regelmatig in kleine knallertjes.
Deze is net zoals de normale termiet erg moeilijk te ontbranden.
In het begin heb ik mij daar zelfs in vergist en dacht dat het composiet niet klopte.
Dit geeft een veilig gevoel bij het maken en verwerken ervan.
Ik gebruik nu meestal de simple white compo waarna met een papiertje ertussen 3 gram van de compo.

Oowjah let op! Bij het uitgangspunt van 10 gram zou ik niet in je achtertuin doen. :lol:

Groet,

B

Edit: excusses had post #8 van Tyneman niet gelezen daar sprak hij al over het bovenstaande.

Edited by Boemsel

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Snooby
      Loodnitraat is een belangrijke stof bij het vervaardigen van diverse HE's, waaronder uiteraard loodazide. Omdat ik het bijna niet gebruik heb ik genoeg aan enkele grammen, vandaar dat ik het liever zelf maak dan een kg oid te moeten kopen. Let op bij het maken van loodnitraat omdat het giftig is en mogelijk kankerverwekkend. Draag daarom handschoenen en een stofmaskertje. Doe de synthese buiten omdat loodnitraat samen met het water dat je verdampt mee de lucht in kan stuiven.



      40 ml salpeterzuur 67% aangedund met water tot 60 ml. Daarna zo'n 30 gram daklood erbij en verhitten in een oliebad. Zo loopt de temperatuur rustig op tot 125 graden (ongeveer). Reactie laat zich duidelijk herkennen door het vrijkomen van NoXgassen (bruin, giftig). Als de reactie tot zijn einde loopt doe je er wat water bij en filtreer je eventuele loodresten. Daarna damp je de oplossing rustig in (voor mensen met geen magneetroerder, gebruik een oliebadje om redelijk gecontroleerd de oplossing uit te koken, en meteen het loodnitraat te drogen).

      Echter, na 2 x opnieuw uitdampen (waaronder eentje met filtratie van de heldere loodnitraatoplossing) blijft mijn loodnitraat een zeer lichte groene gloed houden..




      Ik vroeg mij dus af of jullie denken dat dit invloed kan hebben bij het maken van LA.. Ik gebruik namelijk zoveel mogelijk zuivere stoffen. Het is iig geen kopernitraat aangezien dit niet in daklood voorkomt. Ik heb het daklood niet helemaal goed gewassen dus mogelijk komt het van wat plantresten oid. Het betreft een zeer kleine verontreiniging, maar ik wilde jullie ook even wat over loodnitraat vertellen, hehe. Grt
    • By Duvel
      Omdat ik erg geintresseerd ben in crackling stars, wilde ik ze ook maken.
      En JA, ik weet dat loodoxide (Pb3O4) heel giftig is.
      En JA, ik heb er theorie over.
      Maar goed, ergens had ik gelezen dat je het ook zelf kan maken, door lood boven een salpeterzuur bad te hangen, en dan het zuur verhitten zodat de dampen op het lood neerslaan.

      Maar ik dacht zelf aan iets anders, ik had iets gelezen over een loodaccu en toen kwam ik op het volgende idee .
      Is dit mogelijk d.m.v. elektrolyse:
      H2SO4(aq) + 3Pb (s) --> Pb3O4(s) + 2H(g) + S(s) ???

      De anode & cathode zijn van lood (vandaar het lood in het schema hier boven).

      Commentaar en antwoorden zijn welkom.
    • By Sobrero
      Hallo,

      Mijn naam is Maxime (Max voor de vrienden ) en ik zit in 5 Latijn wiskunde 8 (ben dus 17). Net examen wiskunde gehad trouwens!
      Mijn interesses zijn o.a. LE en rocketry, maar vooral HE en de algemene scheikunde. Ik voel me dus in de eerste plaats een amateurchemicus/madscientist. Neemt niet weg dat ik al een beetje basispyro onder de knie heb zoals sterretjes en -mortieren, flash en rookbommen.

      Daarnaast zijn m'n hobby's muurklimmen, windsurfen en muziek beluisteren. Ik hou vooral van (de betere) techno, maar ik ben ook fan van de rockgroep 'The Bloodhound Gang'.

      Mocht er bij bepaalde mensen een belletje gaan rinkelen: ik ben 'still alive...' vanop chemixtry.
    • By pyromania
      heej mensen ik las op een site van een potlood rookbom
      ik klikte op de link maar er kwam niks
      weet iemand hier meer van ??
      hoe maak je zo iets
      bestaat het ??
      grz pyromania
    • By jurrrrr
      Hallo,

      Ik had wat vraagjes over Dragon Eggs (Ik kan wel een heel verhaal gaan ophangen dat ik aan het rondkijken was enzo maar daar hebben de meeste mensen niet zo'n zin in neem ik aan ), dus hier de vraagjes (& weetjes):

      - Dragon Eggs is toch de crackling die je meestal hoort bij een vuurpijl op het einde!?
      - Hoe werken Dragon Eggs en wat zijn de compo's? Ik weet al wel dat ze vaak bestaan uit Pb3O4 (Loodtetraoxide) en/of Bi2O3 (Bismuthoxide).
      - Hoe werken Dragon Eggs en waarom geven ze crackling?
      - Zou je de crackling ook kunnen vervangen door iets anders? Bijvoorbeeld snelle flash of een relatief ongevoelige primary (SA)?

      Jurrrrr

      PS: Ik heb niet superveel kunnen vinden, agz Google allemaal domme Dragon spelletjes laat zien en wiki en pyrowiki ook niet bijster veel info hadden...

      EDIT: Loodoxide -> Loodtetraoxide
    • Guest
      By Guest
      Ik heb met behulp van mijn eigen Engelse kennis de Engelse tutorial die op deze site staat voor het bouwen van een metaalschuurmachine 'vertaald' naar het Nederlands. Ik heb dit vrij vlug gedaan en er kunnen nog fouten instaan en ik wist bijlange niet van alles de vertaling dus zullen jullie me misschien moeten helpen waardoor ik kan corrigeren. Nogmaals, ik heb deze tutorial niet zelf geschreven, ik heb ze enkel vertaald. Ik hoop niet dat deze al ergens op het forum te vinden is in het nederlands (in het Engels al wel ) Ik hoop dat er geen stukken uit de Engelse tekst ontbreken, indien dit zo is zeg het mij dan en ik voeg het toe ofzo.



      'De metaalschuurmachine'


      De metaalschuurmachine is één van de nuttigste hulpmiddelen voor vindingrijke amateurpyrotechnici. Met deze machine het kunt u ponden van bulkmetaal of plastic voorraad ‘s nachts omzetten in een fijn poeder, al bent u beter het overdag te doen wanneer u kan ingrijpen als het fout gaat.

      Achtergrond

      Ik had eerst gelezen over de malende machine in een gearchiveerd artikel van Usenet waar ik spijtig genoeg nu niet meer over beschik. Daarin eiste de auteur om ongeveer 20 gram van aluminiumpoeder te krijgen per dag van een machine die hij uit een oude schrijfmachinerol gebouwd heeft die in fijn gruisschuurpapier wordt verpakt en die gedeeltelijk in water wordt ondergedompeld. Als iemand die het artikel heeft, zou hij mij hierover best inlichten zodat ik verder kan uitleggen.

      Gebaseerd op de beschrijving in dit artikel bouwde ik verscheidene machines, één was door een ventilatormotor werd aangedreven die te zwak was, en een andere die naar alle kanten water spatte. Door de recente zomer van 1996 raakte ik op de juiste formule en produceerde in een paar weken genoeg aluminiumpoeder om mij en de rest van de hogeschool te voorzien.

      Ontwerp en Bouw

      Het basisontwerp van de machine kan zich van het volgende diagram onderscheiden. Een spinnende rol is verpakt in schuurpapier en de bodem van de rol zit in een bak die met water wordt gevuld. Het te malen materiaal wordt gedrukt tegen de bovenkant van de rol en de schuurpapiermalen weg bij het materiaal. De vlokken komen van het schuurpapier en regelen op de bodem van de bak.

      Er zijn vele manieren waarop u over de bouw van dit kunt gaan. Voor de rol heb ik gewoonlijk de rubberrollen gebruikt die van de bellen (?) van oude wasmachines komen. Zij zijn meer dan 2 " in diameter, hebben een 5/8 " schacht en in bergingsopslag vaak gezien. U kon een houten rollende speld met een staalas die door het wordt gedreven, of iets ook gebruiken veel groter als een grote schurende trommel.

      De rol moet aan een rotatiemotor worden aangepast die langzaam genoeg is en geen die water spat. De mijn spint momenteel bij 500 t/min en is haaks recht. Een grotere diameterrol zou minder t/min vereisen. De motor zelf zou minstens 1/4 PK moeten zijn (over hoeveelheid KiloWattuur heb ik geen weet).

      Ik adviseer kogellagers om de rolschacht te steunen, aangezien de ringen om snel met de toegepaste druk neigen te verslijten.

      Ik gebruikte spleet (babbit?) ringen die slechts een paar weken meegingen, maar zij waren goedkoop zodat het niet van belang was. Het staal dat u ziet is daar druk op de aluminium aan het toevoegen zodat het sneller maalt. De molen in het midden is een compactere versie die ik in Juni 2000 beëindigde, is het zwarte wapen 2 " x4 " aluminiumbuis die met gegoten lood wordt gevuld, en op het recht is een model dat mijn vriend Lee maakte.

      U zult opmerken dat alle molens een middel hebben om het te malen materiaal te beveiligen. Ik klem het gewoonlijk enkel aan een draaiend wapen vast dat aan de machine in bijlage is. Lee klemde dat van hem vast in het mechanisme.
      Er zijn vele manieren om meer van een „gebiedspassend“ type van molen te maken. Hieronder heb ik één mogelijkheid gebruikend een elektrische boor met een dadelijk beschikbare schurende cilinder in de klem geschetst. Een andere mogelijkheid moet een riemschuurmachine omhoog monteren zodat het neer op een metaalvoorraad maalt. Deze oplossingen zouden werken maar als u ernstig bent is het bouw de moeite waard een specifieke machine.

      Het het malen tarief zal afhangen van heel wat factoren, zoals gruisgrootte, toegepaste druk, rolsnelheid, en type van metaal. In het verleden werd ik gewoonlijk rond een pond aluminium per dag, maar mijn nieuwe machine met 40 ponden loodgewicht veroorzaakt 50 tot 100 gram per uur.

      Controle van de molen is vaak nodig om te zien of men de metaalvoorraad moet worden neerbewogen of het dienblad water vergt. Wanneer de rol droog spint verstopt het schuurpapier gewoonlijk en het malen houdt op. Na een dag of twee, zal het dienblad met metaalpoeder worden gevuld. Ik liet de deeltjes regelen, voer het water af, en spreidde toen het poeder op de te drogen krant uit.

      Ik heb aluminium, zink, magnesium, messing, en zelfs titanium met deze opstelling gemalen, en ik ben zeker enkel over om het even welk zacht metaal zal werken. Hier zijn sommige nota's over bepaalde materialen:

      Magnesium

      Het magnesium is enigszins problematisch wegens zijn reactiviteit met water. (Spoonful kaliumdichromate) die aan het bad wordt toegevoegd onderdrukt zeer de hoeveelheid het borrelen die plaatsvindt. Ik heb ook minerale geesten in plaats van water gebruikt wanneer het malende magnesium met zeer fijne sandpapers, maar dit minder geschikt zijn.

      Aluminium

      Sommige aluminiumlegeringen borrelen een beetje in water en anderen niet. Het is geen zorg als het doet maar voor goede maatregel voeg ik vaak een kleine hoeveelheid boorzuur aan het bad toe.

      Zink

      Het zink maalt vrij maar merkt goed op dat de vlok te ruw om direct in zink/zwavelraketten is te gebruiken.

      Titanium

      Het titanium verslijt het schuurpapier werkelijk snel, zodat is het moeilijk meer dan kleine steekproeven tegelijkertijd te maken. Het titanium vereist ook een vrij grote druk voor het om bij allen te malen.

      Pvc

      De harde plastieken malen oké met deze opstelling en vergen geen waterbad. Jammer genoeg is de pijp van pvc geen goede bron voor pyro toepassingen. Dit plastiek bevat vulmaterialen en vanuit mijn ervaring vernietigt het gekleurde formules.

      Het droogproces

      U kunt met het water totaal met ruwe (sandpapers?) weglaten. Dit is nuttig wanneer de kleine steekproeven in een haast worden vereist. Nochtans, zijn er een paar nadelen. Voor één, neigen de fijnere deeltjes om rond in de lucht te drijven en helemaal over de plaats te regelen. Ten tweede, zonder de waterbak als koelmiddel worden het metaal en de rol extreem heet. Dit heeft me nog geen problemen veroorzaakt, hoewel het de rubberrol kan beschadigen. Ten derde, is er de kans die het schuurpapier zal verstoppen, maar met ruwe grutten schijnt dit niet te gebeuren.

      Hier volgen de resultaten van een steekproef die de Amerikaanse schrijver heeft gedaan, ik heb ze niet vertaald naar ik veronderstel dat dit wel duidelijk genoeg moet zijn.

      Sample Size Distributions for Homemade Aluminum Powder
      Sample A Sample B B milled for 2 hours
      Bulk Density .85 g/mL .20 g/mL .67 g/mL
      +60 mesh 20% 1% --
      60-100 28% 7% 2%
      100-200 29% 26% 9%
      200-325 13% 18% 12%
      -325 mesh 10% 48% 77%

      De steekproef A komt uit een onlangs gemaakte partij, en B ik het liggen rond verscheidene jaren heb gehad. Zij werden allebei gemaakt met 36 gruisschuurpapier maar de druk die in A wordt toegepast was veel groter. De steekproef B was bal die met 1/2 " wordt gemalen - 5/8 " staalballen in de " kruik van pvc 6. U kunt de gevolgen van malen zien door de foto van vóór en na te bekijken.

      Natuurlijk kunt u fijnere gruisdocumenten voor een fijner product gebruiken, maar het malen tarief zal langzamer zijn. Ik verkies de ruwe vlok te maken en dan het te malen wanneer ik zeer fijne grootte nodig heb.

      Wanneer droge het aluminium van het balmillen het belangrijk is de zuurstof in de molen onophoudelijk om te vervangen zodat het poeder niet pyrofoor wordt. Dit gebeurde aan me zodra toen ik de molen verliet lopend 4 dagen terwijl ik weg op een stijging was. Na de verwijdering van het deksel uit de kruik en het bekijken het poeder ging ik naar de keuken voor sommige snacks, en ongeveer 5 minuten later ging het brandalarm af. De vlammende kruik van pvc met witte hete aluminiumbinnenkant was geen mooie plaats. Nu open ik het deksel elk uur zodat het aluminium kan ademen en dat het problemen niet meer kan terugkomen.

      Voor het onderzoek naar gebruik van deze verkorrelde metalen moest ik met verschillende partikelgroottes gaan werken en daarom moest ik meerdere zeven gaan gebruiken. Deze passen zodat het fijne stof niet uit (puft en snuggly?) draaien uw snotzilver samen. Snijd het scherm zodat er 3/8 " van overhangend gedeelte op de pijp is, dan toepassen lijm en samenpersen de delen zoals getoond.

      Met de schermen 100 kan het netwerk of ruwer u inkepingen uit het overhangend gedeelte en prefold hen moeten snijden, anders kan het moeilijk zijn om de pijp in de koppeling te duwen.
      Om het onderzoeksproces te automatiseren klemde ik ondersteboven eenvoudig een orbitale schuurmachine op een werkbank vast en schroefde een stuk van triplex aan de schurende basis. De schermen worden vastgeklemd vast met een ander stuk triplex en twee ingepaste staven. Zorg ervoor dat alle noten slotwasmachines op hen aangezien de intense trilling om het even wat zal losmaken, en gemorst metaalpoeder kunnen zijn vrij knoeien hebben.

      Het eigengemaakte metaalpoeder kan dienen om in even welke pyrotechnische toepassing te worden gebruikt. De brede groottedistributie van de reële vlok leent zich goed aan sterren en fonteinen. Mijn favoriete mengeling luidt als volgt :

      Aluminium 60%
      bariumnitraat 40%

      Dat is het! Het mengsel brandt extreem krachtig. 3/8 " unchoked fonteinen met deze formule zal overschaduwen 3/4 gemakkelijk " conventionele zwarte poeder gebaseerde fonteinen. Ik voeg 5% dextrine voor gebruik in sterren of kometen toe, en gebruik dan gestapte eerste met BP om het aan te steken.

      Het toevoegen van tot 20% eigengemaakt aluminium aan zwart poeder veroorzaakt een standaard Aluminiumfonteinmengeling. Experiment met de verhouding maar ik vind dat meer dan 20% het aluminium schijnt om de fontein te verstikken. Het beeld op de linkerzijde bedraagt 4 1/2 " fonteinen en dat op het recht is een 3/4 " fontein, beide eenvoudige mengelingen BP/Al.

      Jammer genoeg is het aluminium vrij zwak in flitspoeder tenzij u het millt met de ballmill.

      Het magnesiumpoeder heb ik tijdens de werken in gekleurde sterren uitstekend gemaakt en een dodelijk flitspoeder zelfs in ruwe grootte geproduceerd. Voor sterren gebruikte ik de pijplijm van pvc als bindmiddel en chloordonor. Wanneer de mengeling en de consistentie van fruitleer gedeeltelijk droog is, kan het paar met een schaar van mekaar gesneden worden.

      Het vinden van metalen

      Niemand zou om het even welk probleem moeten hebben vindend schrootaluminium om omhoog te malen, maar de meer exotische metalen zoals zink en magnesium kunnen moeilijk zijn om te vinden. Ik kreeg mijn eerste (hunk?) van magnesium van een werf van de motorfietsberging in de vorm van een motor sidecover. Dit was een beetje ongelegen om wegens het te malen is oneven vorm maar tegelijkertijd gaf ik niet op.

      Sindsdien heb ik het grootste deel van mijn magnesium in de vorm van offeranoden van de opslag van het scapmetaal. Deze worden vaakst gemaakt van zink voor het beschermen van schepen en (what-not) tegen corrosie, maar nu en dan worden zij gemaakt van Mg. Ik kocht onlangs 200 ponden ronde anoden van Mg, voor $1 een pond verder ziet!

      Ik weet het, er staan nergens foto's bij terwijl dit bij de Engelse versie wel het geval is. Als je dan toch zo graag de foto's ziet, zoek ze dan bij het Engelse voorbeeld (ik heb nu wat problemen met het uploaden van bestanden dus gaat dit niet)

      Ik heb hiervoor speciaal een nieuw topic aangemaakt omdat er in het bestaande topic geen echte tutorial stond.

      Mvg,

      Knallerdeknal

      P.S. : Ik heb zelf zo'n machine nog nooit gemaakt, ik ben wel van plan dit te gaan doen en mijn 200km verderopwonende grootvader heeft er ook wel eentje staan maar dat is het dan ook wel.
    • By dennisman
      was al een tijdje bezig met het zelf coaten van metalen en hier het resutaat:

      Een looddioxide anode gecoat op een geperforerde stalenstrip.





      Als er mensen zijn die er meer van willen weten zal ik er een tut ofzo over maken.
    • By superman21
      Beste medemembers,

      Ik ben sinds het elementen verzameling topic van flamekeeper ook maar begonnen met verzameling, en ben op dit moment al in het bezit van 14 zeer zuivere elementen in mooie kleine monsterpotjes met draaidop. Op ebay vond ik een winkel die verschillende (d-block)metalen aanbood in verschillende vormen. In overleg met het moderator team heb ik toestemming gekregen een soort van inkoopactie voor mede verzamelaars te starten, om de verzendkosten te drukken, en omdat de aanbieder vaak per 50-150 gram verkoopt wat voor mij alleen veeeeel te veel is. Ik gebruik ongeveer 5-10 gram per potje.

      Het gaat hier om de volgende elementen >99,1%:
      Antimoon Sb brokje
      Cadmium Cd staafje
      Chroom Cr brokje
      Kobalt Co brokje
      Hafnium Hf brokje
      Indium In schilfers
      Lood Pb korrels
      Molybdeen Mo staafje
      Molybdeen Mo folie
      Niobium Nb folie
      Nikkel Ni korrels
      Wolfraam W folie snippers
      Tantaal Ta schijfjes
      Titaan Ti staafje
      Yttrium Y klein blokje
      Jood I kleine bolletjes in glazen ampul uit mijn eigen collectie

      Eventueel kan ik ook Pt draad mee bestellen, maar dat kost per cm ongeveer 8 euro. Als je dat wilt hebben, moet je het maar laten weten.

      De kosten zullen per door mij verdeeld sample ongeveer 2-3 euro zijn, maar zullen precies vastgesteld worden als ik precies weet wat besteld gaat worden. Voor dat geld krijg je dan, afhankelijk van het element, je deel volgens gelijke verdeling. Dit zal per persoon ongeveer 2-10 gram zijn. Als je meer wilt hebben, kun je dat laten weten, minder ook. Alles wat overblijft houd ik zelf, zodat niet iedereen te veel moet betalen voor spul wat je toch allemaal niet kunt gebruiken.

      Ik ga alleen bestellen waar belangstelling voor is, want anders wordt het voor mij veel te duur, en ik ben maar een arm studentje... Als iemand interesse in (een) bepaald(e) element(en) heeft, kan hij/zij() dit laten weten via PM, zodat ik het zal noteren. Als iemand vragen heeft, graag stellen via dit topic, want dan heeft iedereen er tenminste iets aan.

      Ik hoop dat er interesse is in deze actie. En nogmaals, om verwarring te voorkomen, meld ik even dat deze actie is goedgekeurd door het moderator team en dat ik dus niet de regels overtreed.

      Veel plezier met verzamelen allemaal (die dat aan het doen zijn)...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×