Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
gamekeeper

"Chemische reactie aan boord Nederlands schip"

Recommended Posts

Zou het hier kunnen gaan om 6000 ton (!) ammoniumnitraat? Ze hebben het over 'gistende kunstmest' en het daarbij vrijkomen van giftige gassen. Het lijkt me een ernstige situtie, zeker als je bedenkt dat ze de lading mogelijk op volle zee wilden over laden (in een normale situatie doe je dat niet). Bij 350 graden Celsius treed er mijn inziens zeker decompositie van ammoniumnitraat op. Extreem gevaarlijke situatie, er zijn namelijk al vele ongelukken met ammoniumnitraat gebeurd (link).

Ik zie net (onderste artikel) dat het niet om ammoniumnitraat gaat, ze hebben het over "NPK 151515C". Pure ammoniumnitraat is 33N hé (geen P & K)?

Chemische reactie aan boord Nederlands schip

Uitgegeven: 17 februari 2007 16:05
Laatst gewijzigd: 18 februari 2007 12:00

MADRID - Op het Nederlandse vrachtschip Ostedijk dat bij de kust van Spanje ligt, woedt geen brand, en er komen ook geen giftige stoffen vrij.

Dit heeft een Spaanse regeringswoordvoerder zaterdag gezegd en daarmee eerdere berichten ontkend. Wel is er sprake geweest van een 'chemische reactie' in de lading van 6000 ton kunstmest. De bemanning zag zich daarom genoodzaakt de motoren te stoppen en hulp in te roepen.


Experts van de Spaanse brandweer onderzoeken het probleem. De bemanning kon gewoon aan boord blijven.

Bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=980131&c=21

Nieuwe poging Nederlands schip te helpen

Uitgegeven: 21 februari 2007 13:24
Laatst gewijzigd: 21 februari 2007 16:04

MADRID - De Spaanse maritieme autoriteiten ondernemen woensdag een nieuwe poging het in problemen geraakte Nederlandse vrachtschip Ostedijk te helpen.

Met water zal worden gepoogd de lading van 6000 ton gistende kunstmest aan boord van de Ostedijk af te koelen om te voorkomen dat giftige gassen vrijkomen.


Zondag werden vier bemanningsleden van het schip gehaald nadat ze hadden geklaagd over misselijkheid. De Ostedijk ligt 18 kilometer uit de kust van de noordwestelijke regio Galicië.

Het schip was onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia aan de Spaanse oostkust toen dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet.

Vreemd

De bulkcarrier Ostedijk is eigendom van Beheermaatschappij M.S. Fly B.V. uit Groningen en vaart sinds 25 januari van dit jaar onder de vlag van Antigua. Volgens de eigenaar zijn er met het circa 130 meter lange schip, dat nog geen jaar oud is, niet eerder problemen geweest. "We vinden dit heel vreemd", aldus een woordvoerder. "We onderzoeken ook hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Volgens de woordvoerder worden verschillende hulpscenario's bestudeerd. Een van de mogelijkheden is om de lading in volle zee over te laden. Ook zou het schip naar een haven kunnen worden gesleept. Hoe lang het nog zal duren kon hij niet zeggen.

Bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=984491&c=21

Nederlands kunstmestschip kan verder

Uitgegeven: 25 februari 2007 12:05
Laatst gewijzigd: 25 februari 2007 13:08

MADRID - De reddingsoperatie voor de Spaanse kust rond het met kunstmest geladen Nederlandse schip Ostedijk is afgerond.

De broeiende lading is voldoende afgekoeld en het vaartuig kan verder, meldden de Spaanse reddingsdiensten. Het wachten is alleen nog op de benodigde papieren.


De 119,95 meter lange Ostedijk was met 6000 ton kunstmest onderweg van Porsgrunn in Noorwegen naar Valencia toen een week geleden dampen van de gistende lading de machinekamer bereikten en de motoren moesten worden uitgezet. Door de chemische processen was de temperatuur in de laadruimte opgelopen tot 350 graden Celsius.

Bron: http://www.nu.nl/news/988436/21/Nederlands...kan_verder.html

The Spanish authorities were Tuesday seeking a solution to the situation of a Dutch freighter anchored off northwestern Spain with 6,000 tons of partly rotting fertilizer on board, news reports said.

The MS Ostedijk was located at about 20 kilometres off the Galicia region. It was attached to a Spanish rescue vessel which had towed it there.

The freighter had been unable to pursue its journey from Norway towards Valencia in eastern Spain after the cargo of NPK 151515C - a common type of fertilizer - started decomposing.

Water was sprayed on the hold Monday to cool the cargo down, but the ship nevertheless continued releasing gases which were visible in the form of a white cloud.

The crew were taken on board the Spanish rescue vessel. Several crew members including the captain have received medical treatment for irritated eyes and respiratory organs. Many of the crew members are Filipino nationals.

Spain was waiting for the shipowner to propose a solution, according to news reports.

The Spanish authorities say the gases released by the Ostedijk are not toxic and that the ship is not an environmental risk. They nevertheless do not intend to allow it to dock in a Spanish port.
© 2007 DPA

Bron: http://www.playfuls.com/news_10_15137-Ship...hern-Spain.html

Storing_and_Handling_Ammonium_Nitrate.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, nee das geen pure ammoniumnitraat, maar het zit er wel in. Je zou ff moeten puzzelen om erachter te komen wat er allemaal in zit.

De eerste staat voor 15% Stikstof, waarvan waarschijnlijk 7.5% de N uit NH3 en 7.5% de N uit NO3 is. De tweede staat dan voor 15% fosfor, dus er zit ook een willekeurige fosforverbinding in. Laatste 15% Kalium, ook geen idee wat dat dan is.

[edit] Okee, er hoeft geen ammoniumnitraat in te zitten, want met 15% KNO3 heb je ook 15% K en 15% N bij die NPK waardes. [/edit]

[2e edit] Wacht, als kalium bron wordt vrijwel altijd K2SO4 gebruikt, voor Stikstof ammoniumnitraat, en voor fosfor weet ik het niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fosfor staat waarschijnlijk voor fosfaten, heb ergens ooit eens gelezen wat 'ie doen maar ben het al vergeten.

Het is dus geen pure ammoniumnitraat. "Chemische reactie" vind ik maar een vage omschrijving trouwens, het kan evengoed zoals jij zegt decompositie oid zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Chemische reactie" vind ik maar een vage omschrijving trouwens, het kan evengoed zoals jij zegt decompositie oid zijn.
En dat heet dus een ontledingsreactie he.. :mellow: Een decompositie is ook een reactie.

Jammer dat ze nooit chemische details geven hier, ik ben wel benieuwd wat er nou gebeurt..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik doelde gewoon erop dat als ze iets publiceren waarin ze "chemische reactie" schrijven dit een hevige hitteontwikkelende reactie o.i.d. impliceert voor het gewone volk. Wat akeliger klinkt dan ontleding. Het gewoon uiteenvallen van stoffen schrijven als een reactie vind ik ook niet zo'n goed idee. Maarja, dit is maar mierenneuken. Ben best wel benieuwd wat de reden is voor de chemische processen die de temperatuur zo hoog deden oplopen. Is daar al uitsluitsel over?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By Amateur
   Wanneer leren ze het nou eens!!! :o
  • By danny db
   Zo gezegd zo gedaan, en niet omdat het leuk is om te knalleuh maar puur voor de wetenschap.

   Onderzoeksvraag
   Overleeft een blastscreen dat bestaat uit 2 maal 4mm Plexiglas met houte frame een persongeluk met een 1lb raket?

   Onderzoek
   Er werd 15-20 gram oxy (hoogkwaliteitswhistle) in een PVC buisje gestopt, eindstoppen bestaande uit kattegrid, alu papier en hot glue. Dit werd op een verhoogje gezet op 20 cm afstand van de blastscreen.

   Bij de 2de test werd er meer dan 30 gram gebruikt

   resultaat:


   http://www.youtube.com/watch?v=EwZnUogRjlM
   Het plexiglas overleefde de knallen, er is een inslag zichtbaar van een stuk PVC die in het rond werd geslingerd. Het houten framewerk is een beetje losgeslagen en zwart geblakerd.


   Conclusie
   We kunnen zeggen dat plexiglas kan gebruikt worden als je whistleraketten maakt onder de 1LB. We kunnen ook zeggen dat het zonder blastscreen LEVENSGEVAARLIJK is om te persen gezien de PVC toch een kratertje heeft achtergelaten op de pvc.
  • By HellBound>LordOfDark
   Okee nu een off-topic die niet over muziek gaat...
   Hebben jullie wel eens ongelukken gehad met mengsels en vuurwerk? dat de hele zooi op een totaal verkeerd moment afging ofzo? of dat iets ergens heen vloog waar het niet heen moest...bij mij was dat de rook van mijn rookbom die fijn door de open deur allemaal naar binnen waaide...Ook heb ik een keer per ongeluk een vuurpijl(gelukkig niet een hele grote) door mijn raam naar binnen geschoten :oops: Hebben jullie ook zulke ervaringen?
   Ben ik wel benieuwd naar

   gr. Hellbound>LordOfDark
  • By marui.
   Hallo daar!
   Mijn naam is marui.
   Mijn echte naam is alexander.
   Marui komt van tokyo marui.
   Ik ben 15 jaar, en dol op alles
   wat veel vuurkacht heeft.
   Mijm beste pyro-eigenschappen zijn,
   electonische ontstekings systemen
   op tijd, afstand,licht,geluid, beweging enz...,
   ook raketten en bazooka's (meestal theorie),
   tripp-wires (soms praktijk), handgranaten (na
   een klein ongelukje te hebben gehad, stop
   ik er tijdelijk mee), landmijnen (alleen in theorie!!!)
   en nog veel meer coole dingen! Mijnen en dat soort
   dingen zijn alleen in theorie, dat wil zeggen dat het
   alleen op papier staat of dat ik een onschuldig
   schaalmodel maak! en ik haat geweld, zowel tegen
   mensen als tegen dieren. Verder hoop ik dat
   het hier heel leuk wordt, en dat julie me veel
   advies kunnen geven (nadat ik ik het eerst heb
   opgezocht natuurlijk ) ik zou graag nog wat willen
   bijleren over het maken van bommetjes,
   BOMMETJES, niet BOMMEN!
  • By night hawk
   Heey,

   Ik las vanochtend de telegraaf en ik zag op de voorpagina een hele grote foto van 2 jongens in labjassen die onder het bloed zaten. Ik begon verder te lezen en kwam erachter dat er 4 jongens van het vwo samen met hun scheikunde leraar een explosieve comp aan het maken waren ( rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur). Het ongeluk gebeurde toen de scholieren, toen de leraar even alcohol halen was, alle chems gewoon bij elkaar gooiden en 1 van de leerlingen het geheel aanstampte met een spatel. Het gevolg is te zien op deze link:

   Explosie in Scheikundeklas

   Ze liepen voor de rest snijwonden aan armen en handen op. 1 viel bijna flauw en een ander keeg glas in z'n oog! ( blijkbaar geen bril )

   Ik vind het zelf echt DOM van die lui om zonder verstand van zaken ( want dat hadden ze blijkbaar niet ) gewoon de chems bij elkaar te gooien zonder dat de leraar er toestemming voor had gegeven.

   Edit: Ik heb ff snel het bericht ingescand ( zie attachment, ja ik weet dat het in word is ), ik hoop dat nu iedereen het na kan lezen.

   EDIT: even .doc omgezet in .pdf (by gamekeeper)
   Explosie_in_Scheikundeklas.doc
   Explosie_in_Scheikundeklas.pdf
  • By Pred
   ik ben Pred,

   Ik ben door yellowcard in aanraking gekomen met 'het echte vuurwerk maken'.
   Daarvoor deed ik al wel simpelere dingen, bijvoorbeeld KNO3/suiker rookbommen maken.
   Nu wil ik een beetje verder gaan in de scheikunde en vooral vuurwerk maken, mij vader is chemicus dus de chemicalien zijn niet een erg groot probleem.

   Mijn eerst vuurwerk ongeluk is ook al binnen, ik ben namelijk 1 van de vier 'wizzkids' die op het stanislas college een schokgevoelig mengels heeft laten afgaan.
   het mengsel weet ik trouwens niet meer, ik dacht caliumchlotaat(5g), zwavel(2g) en rode fosfor(1g)


   pieter
  • By Haig
   Hallow iedereen,

   Ik ben Haig of Pieter. Ik ben 16 jaar oud en ik ben niet zo goed in fysica en chemie maar ik vind jullie website en forum echt geweldig, ik heb me al wat bezig gehouden met de KAS-Suikerbom waarmee ik al niets anders dan plezier mee heb gehad, ook wel wat problemen toen een vriend van me 'perongeluk' een kapot stuk keukenpapier (met kas enzo in) had aangestoken voor m'n deur en dat de buren allemaal kwamen klagen .
   Voor de rest studeer ik Handel, zeer saaie richting, volgend jaar ga ik naar Informatica. En ik hoop dat ik op dit forum nog wat kan leren over het Pyrotech gedoe en natuurlijk ook wat er veilig is en wat niet :(
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×