Jump to content
PyroForum.nl
Sign in to follow this  
Tyneman

Rode fakkel

Recommended Posts

Hier een mini uitvoering van de bekende stadion fakkel.

Eigenlijk is het een rode star compo, maar werkt hier ook goed.

potassiumchlorate 55%
strontiumcarbonate 25%
sugar 20 %

Huls is van Kraft, gekocht dus niet zelf gerold.
ID 8mm BD 14mm lengte 80mm
Gevuld met 7,0g compo. Op het filmpje zie je daarvan ong. 5g opbranden, daarna brandde de huls door. Hierdoor waren er te veel gele vlammen om het rood nog mooi te kunnen zien.

Flare_Red.wmv

Gr33tZ & Enjoy!

Share this post


Link to post

Cool klapt die ook? (als ik het goed versta)
Haha :(
Ziet er mooi uit en brand erg lang voor 7gram vind ik. Die dingen zijn wel lachen voor tijdens voetbal wedstrijden ofzo.

Share this post


Link to post

Dat viel me ook op, dat hij erg lang brand voor zo'n kleine hoeveelheid. Ziet er weer erg goed uit! Ik zou deze alleen niet in mijn hand durven houden tijdens een voetbal wedstrijd :(

Share this post


Link to post

Mooi T! Best lekker rood ook voor zo'n simpele compo.
Jammer van de huls, ik weet zo snel ff geen oplossing daarvoor, met O&N had ik hetzelfde probleem bij mijn groene torch.

Share this post


Link to post

Misschien kan een oplossing zijn juist een hele slappe huls te nemen. Die kan dan snel wegbranden, maar zal weinig kleurvervuiling geven.
Het is maar een idee, wie weet eens proberen.

Gr33tZ

Share this post


Link to post

Misschien kan je aan de binnenkant + buitenkant Al-folie plaatsen.

@supermantoine
Ik bedoel dan natuurlijk ook niet in je hand :( gewoon neer zetten.

Share this post


Link to post
Guest

Ik zat denken, als deze compositie goed gepresst is en een vaste brandsnelheid heeft, waarom dan geen ijzeren huls gebruiken, je zal hem nog niet in je hand kunnen houden, maar het zal denk ik niet doorbranden.

Of en dit klinkt misschien raar, tussen een paar laagjes van het kraftpapier vaseline ofzoiets smeren, ik zat te denken aan hetzelfde principe dat je water kan koken in een papieren bakje, zonder dat het papier doorbrandt, aangezien de hitte in het water overvloeit(ik weet dat het water veel meer volume heeft) als dat niet werkt zal de vaseline in ieder geval brandvertragend werken, althans dat denk ik....(je kan natuurlijk ook een soort van brandvertragend middel ertussen doen, alleen ik kom er niet zo snel op een.

Aluminium folie brandt trouwens meteen weg door de hitte...
Lttrrzz

Share this post


Link to post

Ik had nog een kleine aluminium huls liggen.
Gevuld met 5,0g compo. Doordat deze iets breder was als mijn papieren huls kon ik het niet echt goed aanstampen, vandaar dat de brandsnelheid niet helemaal constant is en er af en toe een kleine burst ontstaat.
Wel houd deze het beter als papier.

Red_Flare_Alu.wmv
Gr33tZ

Share this post


Link to post

Leuk die knal op het einde..:(

Is het misschien een idee om er een deel dextrine bij te gooien en de compo in één laag papier te rollen? en dan laten drogen, of verpest dit het rode?

grtz

Share this post


Link to post

Dextrine heeft bijna geen invloed op vlamkleuring.
Wel heb je dan het probleem dat drogen erg lang duurt, en het waarschijnlijk sneller brand dan geperst (wat niet erg hoeft te zijn natuurlijk).

Btw, mooie fakkels tyneman!

Share this post


Link to post

Om waar weer eens een topic van meer dan een jaar oud op te halen heb ik een vraagje...

Ik heb gisteren twee van deze fakkels geprobeerd te maken, omdat ik een stuk of 20 fakkels nodig heb voor het verjaardags vuurwerkstuk voor mijn vriendin. Ik heb exact dezelfde spullen gebruikt als T, zelfde hulsje, gekocht met dezelfde afmetingen, dezelfde compositie: 55/25/20 KClO3/SrCO3/Suiker. Maarrrrr hij deed het niet.

Ik had er twee getest, eentje was geperst, om de brandsnelheid omlaag te krijgen. Dit resulteerde in een zielig vlammetje wat lijkt op de vlam uit een KNO3/Suiker raket motor, zo'n klein driehoekig kort vlammetje. Het was wel rood btw.

De tweede was niet geperst, maar gewoon gevuld en verder niet aagnestampt, zodat het er los in zat. Bij deze gebeurde exact hetzelfde.

Ze waren beide zonder nozzle. Is dit nodig bij fakkels? Want dan weet ik wel waar de fout ligt. Zo niet, dan zou ik graag tips willen krijgen...

Share this post


Link to post

Dat heb ik ook wel eens gehad, maar ik heb er nooit een goede verklaring voor gevonden. Wat je zou kunnen proberen is een andere verhouding toepassen:

75 KClO3
25 Suiker
15 SrCO3

Eventueel kan hier nog een heel klein beetje parlon of pvc bij als hij te snel brandt, want hij brandt in ieder geval sneller dan de compositie van T hierboven. Voor de betere resultaten moet je eigenlijk alles bij elkaar gooien in een vijzel, maar mijn gezond verstand zegt dat apart malen en in een zakje door elkaar kneden even goed gaat werken.

Share this post


Link to post

Het is een late reactie, maar: als je de huls eerst laat weken in een boorzuur-oplossing zal hij minder snel vlamvatten.

Share this post


Link to post

Bedoel je geen natriumsilicaat? Boorzuur heeft bij mijn weten geen brandvertragende eigenschappen. Boorzuur en kaliumchloraat lijkt me overigens geen geweldig idee.

Share this post


Link to post

En meebrandende huls lijkt me de beste optie, mocht het vereist zijn om de compositie te persen zou ik hier een sleeve voor gebruiken. De fakkel kan je ook boven op een handvat plaatsen om deze alsnog in de hand te kunnen houden. Wel goed testen of je fakkel "schoon" brand, anders is het goed mogenlijk dat je hand binnen no time onder de brandplekken zit.

Edited by Amateur

Share this post


Link to post

Ik zou een andere compositie kiezen. Of ben je van plan 20 flinke fakkels te maken van totaal wel een kilo of 2 compositie ?

Share this post


Link to post

IK maak ze al heel lang voor de kids , Met andere comp dan wel maar altijd met een meebrandende huls. Zowel van gerold A-4 papier als die zink versie.
Mini fonteintjes kan ook dus in een stevige huls net als je ijsfontein, maar dan gebruik je andere snellere comp's

Maar composities als flares en stars gebruiken dus in meebrandend behuizing. Of gegoten over een stok.

Dan advies voor een feest: wat lossse dingen als waterval op een stok of iets maakt tien keer meer indruk dan fakeltjes, hoewel die olielampen gevuld met ethanol en boorzuur het ook altijd goed doen op een feestje.

Hier heb ik zo'n ding vast (flare, torch of fakkel-rood, brandtijd enkele minuten)

Edited by Jason

Share this post


Link to post

Mijne heren (en misschien wel dames...):

Ik heb vandaag wat bevindingen gedaan met calciumzouten. Hierbij stuitte ik op een oud scheikunde boekje, hier stond de volgende compositie: Kaliumchloraat/zwavel(!!)/calciumcarbonaat. in de verhouding: 72/28/1. Dit geeft best een leuke vlam ik vindt het best een leuke compositie buiten het feit dat er zwavel en kaliumchloraat in zitten.

Ik heb 3g gemaakt en wat gefilmt. (youtube)

klik

Omdat er zwavel inzit leek het me geen prettig idee om die in een fakkel te verwerken, dus heb ik wat proefjes gedaan om een vervanger voor de zwavel te vinden, met Kaliumchloraat/suiker/PVC/CaCO3. Het resultaat was een vlam met exact dezelfde kleur. Ik ga van het weekend een fakkel van die compositie maken.

Edited by pyrobass

Share this post


Link to post

Calcium is bij mij altijd geel.
Hee explo,
Het geeft geen spetters want het is zonder suiker. Naar alle waarschijnlijkheid was het de standaard comp voor rood vuur of rode ster, en dan samenstelling zo ongeveer 65 kclo3- 15 SrCo3 -20 (oranje) schellack(oplossen in kokend ethanol) met wat alu of magnesium vijlsel erbij. In de versie van de foto over een stok gegoten. Residu is minimaal.

Share this post


Link to post

Damn, laat schellak nou net een van de weinige producten zijn die ik niet heb :o. Ik zal eens kijken wat het doet met andere brandstoffen :huh:. Bedankt iig.

Share this post


Link to post
Calcium is bij mij altijd geel.


Onmogelijk omdat het spectrum van Ca oranje/rood is. De temperatuur is wel van invloed, zo is een hoge temperatuursvlam nodig om de Ca2+ te doen "verdampen", dit is de . Maar wanneer er CaCl2 wordt gevormt is de vlam ook bij een lagere temperatuur rood. Na is wel felgeel waarschijnlijk zit dat door je calciumzout heen. De CaCl2 kan gevormt worden door Cl2 of HCl donoren in een sas daarom brand de compo met suiker en PVC (chloordonor) ook dezelfde kleur rood ook al is temperatuur lager.

Een makkelijke manier om te testen welke vlamkleur een metaal-ion of dat het zout zuiver kun je een vlamproef uit voeren. Bij CaCO3 heb je zoutzuur HCl (aq) en een platina-draad of uitgegloeid ijzerdraad nodig. Je lost het zout op in het zuur doopt de draad in de oplossing en houd deze in een ruisende vlam.

Share this post


Link to post

Calcium brandt nog altijd meer oranje dan echt rood in een pyrotechnische vlam. Bij de bekende scheikunde-vlamproef-op-een-platina-draadje krijg je wel een rodere vlam, met name vanwege het ontbreken van andere stoffen die licht emitteren en vanwege de lagere temperatuur. Het is trouwens CaCl+ wat licht uitzendt, calcium(II)monochloride, geen calcium(II)chloride. Dit is met alle aardalkalimetalen het geval, alkalimetalen hebben weer geen chloor nodig om te emitteren.

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Ben zelf ook aan het knoeie geweest met een spuit om sterren te perse. Dus ben op zoek gegaan naar een ster plaat, maar blijf wel ff met de spuit door gaan met de hand hahahaha…. Heb helaas niet de gereedschappen en mogelijkheid om zelf wat te maken meer… 
  • Ik heb gelukkig de weg terug weer gevonden.. heb nu ook meer tijd ervoor weer want me zoontje is nu oud genoeg om zichzelf bezig te houden dus pappa kan beetje klote weer… ik ben wel nog steeds bezig met onderzoek, proberen en testen wat voor mij werkt.. maar ja moet zuinig zijn met me poedertjes is tegenwoordig echt een drama om wat te kunnen scoren… verklaring hier verklaring daar… ik zit daar heel nie op te wachte🤦🏼
  • Zoooooo ik heb de weg ook weer terug gevonden…. Zien dr echt goed uit… ik ramde het aan met de achter kant van me ratel uit me doppenset en boorde handmatig de core met een lang boortje… 🤦🏼 het werkt maar niet perfect
  • O sorry man, ik zie dat ik je net op het laatste moment in de steek heb gelaten. ( mijn notificaties gaan naar een oud mail adres).  Met het berekenen had je een paar dingen door elkaar gehaald. De omwentelingen per minuut blijven natuurlijk gelijk ongeacht wat de dikte van je aandrijf as is of de poelie die je erop plaatst.  Ik neem aan dat je er intussen wel achter bent gekomen, met nog een keer het bovenstaand verhaal rustig terug te  lezen. Of mischien heb je wel een van de vele online rekentools gebruikt.  Een vertraging of versnelling treed enkel op bij een overbrenging tussen ongelijke grote van assen of tandwielen.  ( dat maakt dat jouw rekenfout al in de eerste regel van je berekening zat).  Je moest de omtrek vermenigvuldigen met je rpm en niet delen. En je krijgt dan een waarde in centimeters en niet in rpm ( want dat was een vast gegeven, welke pas veranderd bij een overbrenging) 
  • Hahaha het is toch echt een virus ook.  Vanochtend eerst Facebook toen hier verhaal doen voor de gezelligheid. Schreef ik nog neu dit jaar niks gemaakt. Het begon toch wel te kriebelen. Ik denk nog geen half uur later, was ik al aan de gang.   Toch maar wat knal en stuk of zeven whistle motortjes geperst. Payload heb ik nog liggen.  En maar fantaseren wat ik nog meer droog kan krijgen voor morgen🤣  Have fun!  Jason 
 • Who's Online (See full list)

×