Jump to content
PyroForum.nl
night hawk

Scheikunde Ongeluk: Explosie in scheikundeklas

Recommended Posts

Heey,

Ik las vanochtend de telegraaf en ik zag op de voorpagina een hele grote foto van 2 jongens in labjassen die onder het bloed zaten. Ik begon verder te lezen en kwam erachter dat er 4 jongens van het vwo samen met hun scheikunde leraar een explosieve comp aan het maken waren ( rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur). Het ongeluk gebeurde toen de scholieren, toen de leraar even alcohol halen was, alle chems gewoon bij elkaar gooiden en 1 van de leerlingen het geheel aanstampte met een spatel. Het gevolg is te zien op deze link:

Explosie in Scheikundeklas

Ze liepen voor de rest snijwonden aan armen en handen op. 1 viel bijna flauw en een ander keeg glas in z'n oog! :D ( blijkbaar geen bril ;) )

Ik vind het zelf echt DOM van die lui om zonder verstand van zaken ( want dat hadden ze blijkbaar niet ) gewoon de chems bij elkaar te gooien zonder dat de leraar er toestemming voor had gegeven. :)

Edit: Ik heb ff snel het bericht ingescand ( zie attachment, ja ik weet dat het in word is :D ), ik hoop dat nu iedereen het na kan lezen.

EDIT: even .doc omgezet in .pdf (by gamekeeper)

Explosie_in_Scheikundeklas.doc

Explosie_in_Scheikundeklas.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is wat kinderen het liefste doen. Zoveelmogelijk stoffen in zo groot mogelijke hoeveelheden bij mekaar flikkeren. En dan maar hopen dat er iets fout gaat. Dit vind ik weer een mooi voorbeeld van Darwinisme.

rode fosfor, kaliumfosfaat en zwavelzuur
Ik heb geen idee welke compo dit is, maar levensgevaarlijk is het zoiezo. Grootste stupiditeit hier vind ik de leraar!! In de eerste plaats is het stop om kinderen zonder ervaring zo'n soort compo te laten maken. En dan nog weglopen ook!! Mongool. Hopelijk is de leraar er wel van op de hoogte dat hij lijflijk verantwoordelijk is voor wat er in zijn les gebeurt. Ja, de ouders kunnen hem dus aanklagen mocht er iets niet meer helemaal goed komen met de spelende kutkindertjes.

De grootste reden dat ik er op school best enthousiast over wil vertellen en wat demotjes doen, maar als iemand zelf iets wil bouwen ik een verschrikkelijke zeikerd ben betreffende achtergronden en veiligheid.

Gr33tZ
[Edit] Zou die compo niet Fosfor, kaliumCHLORAAT en Zwavel(zonder zuur) zijn? Die kennen we wel, en ook de bijbehorende gevaren. ;)[/edit]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat het wel zwavelZUUR is. HClO3 reageert door naar HClO4 en ClO2 en water. (Als ik woelen mag geloven). Een vuiltje erbij en boem... En misschien al wel zonder dat organische stofje als je fosfor erbij hebt.

Mogelijk is het wel zwavel. 4 VWO mag namelijk niet met zwavelzuur werken. Niet dat ze dat wel mogen bij rode fosfor ;) .

Verder zou ik de docent inderdaad aanklagen, alleen al glas in je oog is niet niks. Verdere comments ziet Tyneman's post.

Kan iemand een PDF van dit artikel maken, of het quoten? Ik heb namelijk geen toegang tot het artikel omdat ik geen lid ben.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[Edit] Zou die compo niet Fosfor, kaliumCHLORAAT en Zwavel(zonder zuur) zijn? Die kennen we wel, en ook de bijbehorende gevaren. :D[/edit]



Nee, ik heb het nog een keer nagelezen en het is toch echt wat er in de eerste post staat. Het kan natuurlijk altijd dat de journalist het gewoon fout heeft gedaan ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

In het artikel hebben ze het over drie droge stoffen (dat staat twee regels verder), ze waren dus Armstrong mix aan het maken. Dat het echter genoeg was om een bekerglas te laten knallen verbaast me wel, dan moeten ze erg veel gehad hebben.

Edit: Dat ziet er ook zo fijn uit, rood bloed op een witte labjas. Daarom hebben chirurgen altijd groene kleding aan, dan lijkt bloed niet zo horror-achtig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezus toch. :S Nja, de leerkracht ging in fout door hun alleen te laten met die stoffen enzo, maar de grootste fout is toch nog wel van die domkoppen zelf. Achja, genoeg mislukkingen en na een tijd gebeurd er wel iets waardoor ze het afleren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn reactie:

;):D Wat een noobs. :)

wahahahahahah



Ow laat me nog even lachen

HAHAHAHAHAHHA, eigen schulD! Met de d van dislextie. :D

De D van Dikkelul voor je. Of Dikke vanDale. Of van Dat is geen smoes. :P

Ach wees trots, de eerste die me heeft betrapt op een spelingsfout. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dat het echter genoeg was om een bekerglas te laten knallen verbaast me wel, dan moeten ze erg veel gehad hebben.
Daar ben ik het niet mee eens. 2 gram Armstrong in een GLAS geeft veel splinters!! Herinner je je mijn knalerwten nog?

@ Bami: Eigen schulD is met een D!

@Prophet: Die kinders deden het fout. Maar als leraar WEET je wat de gevaren zijn en dat je verantwoordelijk bent. Als leraar hoor je ook te weten dat die gasten geen vagelijk benul hebben van waar ze mee bezig zijn.

@ Nitro: KClO3 + Fosfor + zwavelZUUR is een (Bijna) hypergolisch mengsel. Zal dus direct ontvlammen. (Mits concentratie hoog genoeg is) Moet wel zwavel geweest zijn om het te kunnen mengen.

Gr33tZ

[Edit] Hier het effect van 2 gram Armstrong. Denk je dat in in een bekerglas op tafel. Op 20 cm van je gezicht. Aiiii, domme domme kindertjes.

[/Edit]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er vielen een paar lessen uit in m'n rooster, anders was ik er bij geweest, Is op mijn school :D Mijn sk leraar legt alles vaak uit en zorgt dat iedereen een bril op z'n kop heeft, ookal moeten we een proefje doen met slaolie... Wel dom om armstrong aan te gaan stampen ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

;)
Dat zou echt wel ziek zijn
Laten we maar hopen dat yellowcard beter weet, dan zomaar een mengsel met potenieel gevaarlijke stoffen aantestampen..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat zou best raar zijn, als je opeens een member in de krant ziet staan. Maar ik denk toch niet dat yellowcard een armstrong mix met een spatel zou aandrukken, hij heeft toch wel de kennis om te weten dat dat echt niet kan bij armstrong!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ach, het is een ongelukje, dat zou iedereen kunnen overkomen. Ik zou zeggen: gewoon dat artikel bewaren en over zestig jaar aan je kleinkinderen laten zien. Eerlijk gezegd vind ik het geen voorpagina nieuws. Wel grappig om zo iemand van je members te zien. Misschien moet iedereen maar zijn foto posten (nee, toch maar niet).

Edit: Misschien is het niet zo overgekomen als ik het bedoelde, maar ik probeerde te zeggen dat het toch wel leuk is als je op de voorpagina van de telegraaf komt. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het valt te hopen dat de gene die glas in zijn oog kreeg, nog kan zien. Ik zou het knipsel niet bewaren. Het is niet echt iets om trots op te zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heey,

Oei, dat is toch niet zo mooi dat Yellow dat was ;) (was dat toch niet een tikkeltje dom van hem aangezien hij toch aardig wat ervaring heeft?).


Ja, eigenlijk vind ik dat Tyneman gelijk heeft toch maar even wachten en kijken wat yellow er zelf van zegt.

Edited by night hawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 • Similar Content

  • By maxy
   Vanochtend stond ik (zoals gewoonlijk) op en mijn moeder was al gaan werken. Op het bordje stond geschreven dat ik eens naar het nieuws moest kijkn een daar vond ik dit: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net...enland/1.108459
   https://web.archive.org/web/20070824192531/http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/binnenland/1.108459

   Een 16-jarige die probeert AP te maken en er zijn hand bij verliest.
   Hoe ga ik dit aan mijn moeder uitleggen dat ik geen zo'n gevaarlijke stoffen maak, dat mijn stoffen slechts deflagreren. Mijn pyro zal dus weer voor een tijdje stil liggen,

   Goh, wat haat ik kewls...

   max

   Post verplaatst naar nieuws topic. T.
  • By Amateur
   Wanneer leren ze het nou eens!!! :o
  • By danny db
   Zo gezegd zo gedaan, en niet omdat het leuk is om te knalleuh maar puur voor de wetenschap.

   Onderzoeksvraag
   Overleeft een blastscreen dat bestaat uit 2 maal 4mm Plexiglas met houte frame een persongeluk met een 1lb raket?

   Onderzoek
   Er werd 15-20 gram oxy (hoogkwaliteitswhistle) in een PVC buisje gestopt, eindstoppen bestaande uit kattegrid, alu papier en hot glue. Dit werd op een verhoogje gezet op 20 cm afstand van de blastscreen.

   Bij de 2de test werd er meer dan 30 gram gebruikt

   resultaat:


   http://www.youtube.com/watch?v=EwZnUogRjlM




   Het plexiglas overleefde de knallen, er is een inslag zichtbaar van een stuk PVC die in het rond werd geslingerd. Het houten framewerk is een beetje losgeslagen en zwart geblakerd.


   Conclusie
   We kunnen zeggen dat plexiglas kan gebruikt worden als je whistleraketten maakt onder de 1LB. We kunnen ook zeggen dat het zonder blastscreen LEVENSGEVAARLIJK is om te persen gezien de PVC toch een kratertje heeft achtergelaten op de pvc.
  • By HellBound>LordOfDark
   Okee nu een off-topic die niet over muziek gaat...
   Hebben jullie wel eens ongelukken gehad met mengsels en vuurwerk? dat de hele zooi op een totaal verkeerd moment afging ofzo? of dat iets ergens heen vloog waar het niet heen moest...bij mij was dat de rook van mijn rookbom die fijn door de open deur allemaal naar binnen waaide...Ook heb ik een keer per ongeluk een vuurpijl(gelukkig niet een hele grote) door mijn raam naar binnen geschoten :oops: Hebben jullie ook zulke ervaringen?
   Ben ik wel benieuwd naar

   gr. Hellbound>LordOfDark
  • By marui.
   Hallo daar!
   Mijn naam is marui.
   Mijn echte naam is alexander.
   Marui komt van tokyo marui.
   Ik ben 15 jaar, en dol op alles
   wat veel vuurkacht heeft.
   Mijm beste pyro-eigenschappen zijn,
   electonische ontstekings systemen
   op tijd, afstand,licht,geluid, beweging enz...,
   ook raketten en bazooka's (meestal theorie),
   tripp-wires (soms praktijk), handgranaten (na
   een klein ongelukje te hebben gehad, stop
   ik er tijdelijk mee), landmijnen (alleen in theorie!!!)
   en nog veel meer coole dingen! Mijnen en dat soort
   dingen zijn alleen in theorie, dat wil zeggen dat het
   alleen op papier staat of dat ik een onschuldig
   schaalmodel maak! en ik haat geweld, zowel tegen
   mensen als tegen dieren. Verder hoop ik dat
   het hier heel leuk wordt, en dat julie me veel
   advies kunnen geven (nadat ik ik het eerst heb
   opgezocht natuurlijk ) ik zou graag nog wat willen
   bijleren over het maken van bommetjes,
   BOMMETJES, niet BOMMEN!
  • By Pred
   ik ben Pred,

   Ik ben door yellowcard in aanraking gekomen met 'het echte vuurwerk maken'.
   Daarvoor deed ik al wel simpelere dingen, bijvoorbeeld KNO3/suiker rookbommen maken.
   Nu wil ik een beetje verder gaan in de scheikunde en vooral vuurwerk maken, mij vader is chemicus dus de chemicalien zijn niet een erg groot probleem.

   Mijn eerst vuurwerk ongeluk is ook al binnen, ik ben namelijk 1 van de vier 'wizzkids' die op het stanislas college een schokgevoelig mengels heeft laten afgaan.
   het mengsel weet ik trouwens niet meer, ik dacht caliumchlotaat(5g), zwavel(2g) en rode fosfor(1g)


   pieter
  • By Haig
   Hallow iedereen,

   Ik ben Haig of Pieter. Ik ben 16 jaar oud en ik ben niet zo goed in fysica en chemie maar ik vind jullie website en forum echt geweldig, ik heb me al wat bezig gehouden met de KAS-Suikerbom waarmee ik al niets anders dan plezier mee heb gehad, ook wel wat problemen toen een vriend van me 'perongeluk' een kapot stuk keukenpapier (met kas enzo in) had aangestoken voor m'n deur en dat de buren allemaal kwamen klagen .
   Voor de rest studeer ik Handel, zeer saaie richting, volgend jaar ga ik naar Informatica. En ik hoop dat ik op dit forum nog wat kan leren over het Pyrotech gedoe en natuurlijk ook wat er veilig is en wat niet :(
  • By Nicklorion
   Hi, aangezien ik mijn mijn voet heb gebroken op 4 plaatsen door een motor ongeluk.

   Ben ik mij nu aan het bezighouden met mijn IQ-Bot.

   Heeft nog iemand dit robotje? Vond ik wel een leuke vraag voor dit forum.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×