Jump to content
PyroForum.nl
yellowcard

Buskruit vuurpijlen maken Tutorial

Recommended Posts

Beste mensen,

Hier heb ik een Tutorial over hoe je Buskruit Vuurpijlen kunt maken. Simpen, en super effectief.
Deze Tutorial is gemaakt met Power Point, bedankt Duvel voor het idee B) !

Tutorial:
Tuturial_Bp_Vuurpijlen_maken__.ppt


Hier een link naar een topic dat een beetje over Payloads gaat, op Bp vuurpijlen. Hier staat ook een filmpje van een Bp vuurpijl, beschreven in de Tutorial, en een foto.
https://pyroforum.nl/index.php?showtopic=1130

Wat vinden we er van ? Handig ? Bruikbaar ?
Er komt ook nog, over een tijdje, een Tutorial over hoe je Payloads kunt maken, op Buskruit-vuurpijlen.

Groetjes, Yellowcard :lol:

Nieuwe link voor tutorial. (Prophet)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is een mooie tut, je had hem me ook al gestuurd via MSN.
Wel een extreem groot bestand, dat valt me enorm tegen. Hoge kwaliteit foto's hè?

Het is me trouwens opgevallen dat PVC inderdaad ongeloofelijk week wordt, bij een vuurpijl van mij laatst die ik terugvond (hij vloog erg recht) kon ik zonder moeite de motor inknijpen.
Echt enorm zwak.

Ik vind het vreemd dat de nozzle er niet gewoon uitvalt als hij zo week is.
Als ik ooit een rocket-tool ga maken dan maak ik die niet op de maat van een PVCbuis maar zoek ik eerst een set kartonnen hulzen en maak hem daarop denk ik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, dat was al het Buskruit wat er nog over was van mijn batch uit de kogelmolen, dus maar in zijn geheel op de foto gezet. Want we hebben het pas in de tutorial zelf gewogen :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er erg netjes uit Yellowcard!Heb alleen volgens mij een foutje ontdekt.

Voor de eerste stop gebruik je 5g betoniet.

Daarna staat:We gebruik hier iets minder bentoniet, 1 gram minder, dat maakt 2 gram
Klopt dit? Gr33tZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vond em erg mooi, op zich had ik het al 1000 keer gelezen op andere sites, maar dit is tot nu toe de overzichtelijkste tutorial doordat je flink de ruimte hebt genomen en mooie duidelijke foto's.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt iedereen voor het potitieve commentaar :) .

@ Tyneman, Het is inderdaad een foutje. Ik had 2 foto's gemaakt van de 1e eindstop, eentje van 5g, wat te veel was, en waar ik dus later 3g van heb gemaakt. Alleen nog de oude foto van 5g gebruikt in de tutorial. Er zit dus 3g in, maar op de weegschaal staat 5g maar dat was dus een oude foto :D . En 2e stop 1 gram minder, dus 2 gram :lol: .
Dus inderdaad Tyneman, @ alle mensen: WAAR 5 GRAM STAAT MOET 3 GRAM ZIJN. Bedankt voor de ontdekking B) .

@ RSDZ, je hebt het al 1000 keer gezien op andere sites hoe je vuurpijlen kunt maken van PVC ? Kun je me een paar van die links geven ? Ik had ze namelijk nog nooit gezien. Vet dat de mijne het mooist is B) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
@ RSDZ, je hebt het al 1000 keer gezien op andere sites hoe je vuurpijlen kunt maken van PVC ? Kun je me een paar van die links geven ? Ik had ze namelijk nog nooit gezien. Vet dat de mijne het mooist is :lol: .

Ik had het over vuurpijlen (niet specifiek van PVC) maken, en ik had het ook niet over verschillende sites, ik bedoelde dat ik al heel veel had gelezen over het maken van vuurpijlen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die ben ik wel eens tegen gekomen, maar ben er nooit aan toe gekomen het helemaal te lezen, ik zal em es uit printen en toevoegen aan me pyro klapper lezen (ik zie nu dat ie wel heel veel pagina's heeft en een hoop maar heel weinig info bevatten, zou zonde van papier zijn om uit te printen.
Mja, ik had het trouwens ook over tutorials, dat is eerder een boek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

heey,

Zou iemand zo vriendelijk willen zijn om die Power point presentatie nog een keer op rapidshare the zetten ( hij is namelijk verlopen) en de link te posten, of mij via de msn deze presentatie te sturen ( over de mail kan natuurlijk ook) ???

Night Hawk

Bedankt mr.stijntje!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is inderdaad een hele mooie uitleg over het maken van vuurpijlen.
Dit ga ik eens gebruiken.
Bp is dit een gewoon buskruid mengsel? welke verhouding?

Greets

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Ten eerste..

buskruid<---- T.


En gebruik de zoek fuctie, of zoek desnoods met google,
het hele internet staat vol met verhoudingen over BP.


Lttrz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die link met de tutorial doet het niet meer zou je hem ff opnieuw uploaden??

EDIT: Sorry ik heb niet goed gekeken volgende keer let ik beter op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Stijn voor het her-uploaden.

En ik heb het over buskruit, dan bedoel ik ook buskruit. Gewoon KNO3:C:S = 75:15:10 dus.
Ahoewel extra Houtskool misschien ook wel mooi is voor wat meer vonken, en Extra houtskool zorgt toch ook voor een langzamere verbrading mensen ?

Fijn dat de mensen er veel aan hebben.
Ik hebt laatst ook eens voor de grap Houtskool uit een uitgebrandde open-haard gebruik in buskruit, en ik moet zeggen dat je hier ( als je het 6 uur gemilled hebt ) super vuurpijlen mee maakt.
Dit is dus ook een (toch wel een iets minder goede) optie.

Groetjes, Yellowcard ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heej , Jep bennerweer. Maar de reden dat ik zolang er niet was kwam omdat het hele internet uit was gevallen en niet vanwege me ongeluk :D . Ik zal binnekort ef alles breed uitleggen met wat foto's enzo. Goed ?

Maar even over mijn Tutorial, daar maak ik gebruik van smalle PVC. Ik heb net even een Vuurpijl gemaakt met Brede (gele) PVC. ID daarvan is ong. 17mm. Ik had een nozzle van 5mm, een core van 8mm en 2 flinke bentoniet eindstoppen. 10g Bp zat er in. Motor woog totaal 25g. 10g Bp, 10g Bentoniet aan eindstoppen, 5g PVC. Stok eraan van 10g zat totaal op 35g vuurpijl.

Resultaat: Een razendsnelle vuurpijl met veel kracht. Hier kan ik denk ik wel ongeveer 100g makkelijk aan payload (=sierboeket) opzetten. En 150g kan ook wel, heb je alleen wat minder snelheid.

Groetjes, Yellowcard

ps. 1e eindstop was 6g Bentoniet, 2e eindstop 4g Bentoniet. PVC rock's ;)

HPIM2051.mpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou, aangezien mij gas op is en ik nog geen nieuw heb gehaald, is dit Houtskool uit een uitgebrandde open-haard. Wat er een beetje over bleef dus :) .
De houtskool zelf is 1 uur gemilled. Toen alles afgewogen en maakte ik een Batch van 60g Bp, 6 uur gemilled. Geeft super-kwaliteit voor vuurpijlen zoals je ziet. En de brand-testjes waren ook erg goed, het spul brand erg snel.

Trouwens, kunnen de MOD's de ge re-uploade versie van Stijn van mijn Tutorial in mijn bezig-post zetten ? Aangezien ik die zelf niet meer kan editten ( ;) ).

De mods kunnen dat zeker, maar willen ze dat ook. :D Als je a.u.b. gebruikt gaat alles vele sneller. :D Het is ondertussen al trouwens al gebeurd. (Prophet)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk die pijlen..

Maar ik denk dat als je een core gebruikt nog het dubbelen uit je pijlen kan halen, gewoon flink wat meal gebruiken en kwaliteits meal, dat werkt nu eenmaal het beste!

Ik krijg met pvc rockets van 13mm id, 5mm nozzle, en core van 3,5 cm al 110 gram de lucht in met hoop herrie en kabaal, en meteen is hij weg. Die pijltjes zijn echt super snel....

Vanavond hoop ik pijl met shell er op van ong. 50 gram af te steken en te filmen...


Groeten bami

Edit: filmpje komt niet op het forum, te slechten kwaliteit.... Maar mijn pijl ging lekker moet alleen nog wat aan de break van me shell's werken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben benieuwt Bami ;) !

Hier een brand-testje van de ''Bp'' gebruikt in mijn bovenstaande vuurpijl. Zoals jullie zien, kan het sneller. Komt door de houtskool.
Heeft men enig idee hoe goed je je Bp/Mp moet maken wil je goed resultaat krijgen.

HPIM2053.mpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Similar Content

  • By cojonesm
   Teruggevonden in een backup. Back to basic... Let op: ik maak geen base's meer.
   Complete Tut Rocket With Report-1.mp4 (Source: http://www.pyrobin.com/files/complete%20tu...th%20report.wmv)
  • By Knallerdeknal
   Ik heb met behulp van mijn eigen Engelse kennis de Engelse tutorial die op deze site staat voor het bouwen van een metaalschuurmachine 'vertaald' naar het Nederlands. Ik heb dit vrij vlug gedaan en er kunnen nog fouten instaan en ik wist bijlange niet van alles de vertaling dus zullen jullie me misschien moeten helpen waardoor ik kan corrigeren. Nogmaals, ik heb deze tutorial niet zelf geschreven, ik heb ze enkel vertaald. Ik hoop niet dat deze al ergens op het forum te vinden is in het nederlands (in het Engels al wel ) Ik hoop dat er geen stukken uit de Engelse tekst ontbreken, indien dit zo is zeg het mij dan en ik voeg het toe ofzo.   'De metaalschuurmachine'


   De metaalschuurmachine is één van de nuttigste hulpmiddelen voor vindingrijke amateurpyrotechnici. Met deze machine het kunt u ponden van bulkmetaal of plastic voorraad ‘s nachts omzetten in een fijn poeder, al bent u beter het overdag te doen wanneer u kan ingrijpen als het fout gaat.

   Achtergrond

   Ik had eerst gelezen over de malende machine in een gearchiveerd artikel van Usenet waar ik spijtig genoeg nu niet meer over beschik. Daarin eiste de auteur om ongeveer 20 gram van aluminiumpoeder te krijgen per dag van een machine die hij uit een oude schrijfmachinerol gebouwd heeft die in fijn gruisschuurpapier wordt verpakt en die gedeeltelijk in water wordt ondergedompeld. Als iemand die het artikel heeft, zou hij mij hierover best inlichten zodat ik verder kan uitleggen.

   Gebaseerd op de beschrijving in dit artikel bouwde ik verscheidene machines, één was door een ventilatormotor werd aangedreven die te zwak was, en een andere die naar alle kanten water spatte. Door de recente zomer van 1996 raakte ik op de juiste formule en produceerde in een paar weken genoeg aluminiumpoeder om mij en de rest van de hogeschool te voorzien.

   Ontwerp en Bouw

   Het basisontwerp van de machine kan zich van het volgende diagram onderscheiden. Een spinnende rol is verpakt in schuurpapier en de bodem van de rol zit in een bak die met water wordt gevuld. Het te malen materiaal wordt gedrukt tegen de bovenkant van de rol en de schuurpapiermalen weg bij het materiaal. De vlokken komen van het schuurpapier en regelen op de bodem van de bak.

   Er zijn vele manieren waarop u over de bouw van dit kunt gaan. Voor de rol heb ik gewoonlijk de rubberrollen gebruikt die van de bellen (?) van oude wasmachines komen. Zij zijn meer dan 2 " in diameter, hebben een 5/8 " schacht en in bergingsopslag vaak gezien. U kon een houten rollende speld met een staalas die door het wordt gedreven, of iets ook gebruiken veel groter als een grote schurende trommel.

   De rol moet aan een rotatiemotor worden aangepast die langzaam genoeg is en geen die water spat. De mijn spint momenteel bij 500 t/min en is haaks recht. Een grotere diameterrol zou minder t/min vereisen. De motor zelf zou minstens 1/4 PK moeten zijn (over hoeveelheid KiloWattuur heb ik geen weet).

   Ik adviseer kogellagers om de rolschacht te steunen, aangezien de ringen om snel met de toegepaste druk neigen te verslijten.

   Ik gebruikte spleet (babbit?) ringen die slechts een paar weken meegingen, maar zij waren goedkoop zodat het niet van belang was. Het staal dat u ziet is daar druk op de aluminium aan het toevoegen zodat het sneller maalt. De molen in het midden is een compactere versie die ik in Juni 2000 beëindigde, is het zwarte wapen 2 " x4 " aluminiumbuis die met gegoten lood wordt gevuld, en op het recht is een model dat mijn vriend Lee maakte.

   U zult opmerken dat alle molens een middel hebben om het te malen materiaal te beveiligen. Ik klem het gewoonlijk enkel aan een draaiend wapen vast dat aan de machine in bijlage is. Lee klemde dat van hem vast in het mechanisme.
   Er zijn vele manieren om meer van een „gebiedspassend“ type van molen te maken. Hieronder heb ik één mogelijkheid gebruikend een elektrische boor met een dadelijk beschikbare schurende cilinder in de klem geschetst. Een andere mogelijkheid moet een riemschuurmachine omhoog monteren zodat het neer op een metaalvoorraad maalt. Deze oplossingen zouden werken maar als u ernstig bent is het bouw de moeite waard een specifieke machine.

   Het het malen tarief zal afhangen van heel wat factoren, zoals gruisgrootte, toegepaste druk, rolsnelheid, en type van metaal. In het verleden werd ik gewoonlijk rond een pond aluminium per dag, maar mijn nieuwe machine met 40 ponden loodgewicht veroorzaakt 50 tot 100 gram per uur.

   Controle van de molen is vaak nodig om te zien of men de metaalvoorraad moet worden neerbewogen of het dienblad water vergt. Wanneer de rol droog spint verstopt het schuurpapier gewoonlijk en het malen houdt op. Na een dag of twee, zal het dienblad met metaalpoeder worden gevuld. Ik liet de deeltjes regelen, voer het water af, en spreidde toen het poeder op de te drogen krant uit.

   Ik heb aluminium, zink, magnesium, messing, en zelfs titanium met deze opstelling gemalen, en ik ben zeker enkel over om het even welk zacht metaal zal werken. Hier zijn sommige nota's over bepaalde materialen:

   Magnesium

   Het magnesium is enigszins problematisch wegens zijn reactiviteit met water. (Spoonful kaliumdichromate) die aan het bad wordt toegevoegd onderdrukt zeer de hoeveelheid het borrelen die plaatsvindt. Ik heb ook minerale geesten in plaats van water gebruikt wanneer het malende magnesium met zeer fijne sandpapers, maar dit minder geschikt zijn.

   Aluminium

   Sommige aluminiumlegeringen borrelen een beetje in water en anderen niet. Het is geen zorg als het doet maar voor goede maatregel voeg ik vaak een kleine hoeveelheid boorzuur aan het bad toe.

   Zink

   Het zink maalt vrij maar merkt goed op dat de vlok te ruw om direct in zink/zwavelraketten is te gebruiken.

   Titanium

   Het titanium verslijt het schuurpapier werkelijk snel, zodat is het moeilijk meer dan kleine steekproeven tegelijkertijd te maken. Het titanium vereist ook een vrij grote druk voor het om bij allen te malen.

   Pvc

   De harde plastieken malen oké met deze opstelling en vergen geen waterbad. Jammer genoeg is de pijp van pvc geen goede bron voor pyro toepassingen. Dit plastiek bevat vulmaterialen en vanuit mijn ervaring vernietigt het gekleurde formules.

   Het droogproces

   U kunt met het water totaal met ruwe (sandpapers?) weglaten. Dit is nuttig wanneer de kleine steekproeven in een haast worden vereist. Nochtans, zijn er een paar nadelen. Voor één, neigen de fijnere deeltjes om rond in de lucht te drijven en helemaal over de plaats te regelen. Ten tweede, zonder de waterbak als koelmiddel worden het metaal en de rol extreem heet. Dit heeft me nog geen problemen veroorzaakt, hoewel het de rubberrol kan beschadigen. Ten derde, is er de kans die het schuurpapier zal verstoppen, maar met ruwe grutten schijnt dit niet te gebeuren.

   Hier volgen de resultaten van een steekproef die de Amerikaanse schrijver heeft gedaan, ik heb ze niet vertaald naar ik veronderstel dat dit wel duidelijk genoeg moet zijn.

   Sample Size Distributions for Homemade Aluminum Powder
   Sample A Sample B B milled for 2 hours
   Bulk Density .85 g/mL .20 g/mL .67 g/mL
   +60 mesh 20% 1% --
   60-100 28% 7% 2%
   100-200 29% 26% 9%
   200-325 13% 18% 12%
   -325 mesh 10% 48% 77%

   De steekproef A komt uit een onlangs gemaakte partij, en B ik het liggen rond verscheidene jaren heb gehad. Zij werden allebei gemaakt met 36 gruisschuurpapier maar de druk die in A wordt toegepast was veel groter. De steekproef B was bal die met 1/2 " wordt gemalen - 5/8 " staalballen in de " kruik van pvc 6. U kunt de gevolgen van malen zien door de foto van vóór en na te bekijken.

   Natuurlijk kunt u fijnere gruisdocumenten voor een fijner product gebruiken, maar het malen tarief zal langzamer zijn. Ik verkies de ruwe vlok te maken en dan het te malen wanneer ik zeer fijne grootte nodig heb.

   Wanneer droge het aluminium van het balmillen het belangrijk is de zuurstof in de molen onophoudelijk om te vervangen zodat het poeder niet pyrofoor wordt. Dit gebeurde aan me zodra toen ik de molen verliet lopend 4 dagen terwijl ik weg op een stijging was. Na de verwijdering van het deksel uit de kruik en het bekijken het poeder ging ik naar de keuken voor sommige snacks, en ongeveer 5 minuten later ging het brandalarm af. De vlammende kruik van pvc met witte hete aluminiumbinnenkant was geen mooie plaats. Nu open ik het deksel elk uur zodat het aluminium kan ademen en dat het problemen niet meer kan terugkomen.

   Voor het onderzoek naar gebruik van deze verkorrelde metalen moest ik met verschillende partikelgroottes gaan werken en daarom moest ik meerdere zeven gaan gebruiken. Deze passen zodat het fijne stof niet uit (puft en snuggly?) draaien uw snotzilver samen. Snijd het scherm zodat er 3/8 " van overhangend gedeelte op de pijp is, dan toepassen lijm en samenpersen de delen zoals getoond.

   Met de schermen 100 kan het netwerk of ruwer u inkepingen uit het overhangend gedeelte en prefold hen moeten snijden, anders kan het moeilijk zijn om de pijp in de koppeling te duwen.
   Om het onderzoeksproces te automatiseren klemde ik ondersteboven eenvoudig een orbitale schuurmachine op een werkbank vast en schroefde een stuk van triplex aan de schurende basis. De schermen worden vastgeklemd vast met een ander stuk triplex en twee ingepaste staven. Zorg ervoor dat alle noten slotwasmachines op hen aangezien de intense trilling om het even wat zal losmaken, en gemorst metaalpoeder kunnen zijn vrij knoeien hebben.

   Het eigengemaakte metaalpoeder kan dienen om in even welke pyrotechnische toepassing te worden gebruikt. De brede groottedistributie van de reële vlok leent zich goed aan sterren en fonteinen. Mijn favoriete mengeling luidt als volgt :

   Aluminium 60%
   bariumnitraat 40%

   Dat is het! Het mengsel brandt extreem krachtig. 3/8 " unchoked fonteinen met deze formule zal overschaduwen 3/4 gemakkelijk " conventionele zwarte poeder gebaseerde fonteinen. Ik voeg 5% dextrine voor gebruik in sterren of kometen toe, en gebruik dan gestapte eerste met BP om het aan te steken.

   Het toevoegen van tot 20% eigengemaakt aluminium aan zwart poeder veroorzaakt een standaard Aluminiumfonteinmengeling. Experiment met de verhouding maar ik vind dat meer dan 20% het aluminium schijnt om de fontein te verstikken. Het beeld op de linkerzijde bedraagt 4 1/2 " fonteinen en dat op het recht is een 3/4 " fontein, beide eenvoudige mengelingen BP/Al.

   Jammer genoeg is het aluminium vrij zwak in flitspoeder tenzij u het millt met de ballmill.

   Het magnesiumpoeder heb ik tijdens de werken in gekleurde sterren uitstekend gemaakt en een dodelijk flitspoeder zelfs in ruwe grootte geproduceerd. Voor sterren gebruikte ik de pijplijm van pvc als bindmiddel en chloordonor. Wanneer de mengeling en de consistentie van fruitleer gedeeltelijk droog is, kan het paar met een schaar van mekaar gesneden worden.

   Het vinden van metalen

   Niemand zou om het even welk probleem moeten hebben vindend schrootaluminium om omhoog te malen, maar de meer exotische metalen zoals zink en magnesium kunnen moeilijk zijn om te vinden. Ik kreeg mijn eerste (hunk?) van magnesium van een werf van de motorfietsberging in de vorm van een motor sidecover. Dit was een beetje ongelegen om wegens het te malen is oneven vorm maar tegelijkertijd gaf ik niet op.

   Sindsdien heb ik het grootste deel van mijn magnesium in de vorm van offeranoden van de opslag van het scapmetaal. Deze worden vaakst gemaakt van zink voor het beschermen van schepen en (what-not) tegen corrosie, maar nu en dan worden zij gemaakt van Mg. Ik kocht onlangs 200 ponden ronde anoden van Mg, voor $1 een pond verder ziet!

   Ik weet het, er staan nergens foto's bij terwijl dit bij de Engelse versie wel het geval is. Als je dan toch zo graag de foto's ziet, zoek ze dan bij het Engelse voorbeeld (ik heb nu wat problemen met het uploaden van bestanden dus gaat dit niet)

   Ik heb hiervoor speciaal een nieuw topic aangemaakt omdat er in het bestaande topic geen echte tutorial stond.

   Mvg,

   Knallerdeknal

   P.S. : Ik heb zelf zo'n machine nog nooit gemaakt, ik ben wel van plan dit te gaan doen en mijn 200km verderopwonende grootvader heeft er ook wel eentje staan maar dat is het dan ook wel.
  • By gamekeeper
   Een blik op de buskruitindustrie in de Lage Landen

   Link: http://www.ethesis.net/buskruit/buskruit_inhoud.htm
  • By gamekeeper
   Experimenten Online!

   Link: http://www.experimenten.nl/home.html
  • By Duvel
   Snipie's Site

   Link: http://home.conceptsfa.nl/~sniper/Pyro/   Hier een site waar je wat informatie vandaan kan halen over o.a.:
   -Ball Mill (Simple, Advanced en de Media)
   -Hulzen
   -Thermiet
   -E-Fuse
   -Smelt oven

   Verwacht er niet gek veel van, er staat echt niet veel op.
   Maar zeker wel handig onder de beginners bij ons (zoals ik(voor een deel dan :wink: ))
  • By Duvel
   International Safety Cards

   Link: http://www.cdc.gov/niosh/ipcs/dutch.html

   Sommige stoffen ontbreken, zoals Zwavel.
  • By ZeRo_C
   Crazy Bomberman

   Link: http://www.crazybomberman.nl

   Hij maakt ieder jaar een vuurwerkshow en zet filmpjes op zijn site, ook maakt hij fotos van zijn voorraad.
  • By gamekeeper
   Ethanol Gel
   ethanol_gel.pdf
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×